Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Το γλυκό δεν πρέπει να σε βαραίνει, μόνο να σε κάνει να νιώθεις όμορφα. Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Διανύουμε την εποχή που όλοι αγαπούν λίγο περισσότερο τη ζάχαρη και θέλουν να έχουν στο σπίτι τους ένα γλυκό. Τόσο ο χειμώνας όσο και τα Χριστούγεννα μάς παρασύρουν εύκολα στην κουζίνα και μας κάνουν να πειραματιζόμαστε με συνταγές και γεύσεις.

Τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα αν είχαμε για βοήθεια έναν έμπειρο ζαχαροπλάστη και αυτός είναι ο κύριος λόγος που συναντηθήκαμε με τον Αντώνη Σελέκο και του ζητήσαμε να μοιραστεί μαζί μας δυο εύκολες συνταγές και μερικές πολύτιμες συμβουλές για εκείνους που θέλουν να κατεβάσουν το μίξερ τους από το ράφι και να δοκιμάσουν την τύχη τους στη ζαχαροπλαστική. «Στην κουλτούρα και την παράδοση της Ελλάδας υπήρχε πάντα το γλυκό. Τα κουτιά με τα γλυκά για δώρο, όπως και οι γεμάτες με σοκολατάκια φοντανιέρες είναι μνήμες που έχουμε όλοι. Όλοι θυμόμαστε τις γιαγιάδες μας να φτιάχνουν γλυκά του κουταλιού από ζάχαρη και ώριμα φρούτα που μπορούσαν εύκολα να βρουν, χωρίς να σπαταλήσουν πολλά χρήματα. Υπήρχε μια αγνότητα και μια αλήθεια στις παρασκευές. Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν μπορέσαμε να αναπτύξουμε ζαχαροπλαστική παιδεία. Ενώ η μαγειρική προχώρησε και έγινε συνείδηση σε όλους η ανάγκη να υπάρχουν στις κουζίνες μας αγνά υλικά, στη ζαχαροπλαστική τα πράγματα είναι ακόμη λίγο πίσω».

Το καλύτερο θα ήταν να ψωνίζαμε από μικρά παντοπωλεία και μανάβικα όπου βρίσκουμε αγνά προϊόντα και φρέσκα φρούτα. Έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μόνο καλά υλικά για τις παρασκευές μας και τα μαγαζιά μαζικής πώλησης σπάνια προσφέρουν στα ράφια τους ανάλογα προϊόντα.

Καταλαβαίνουμε τι εννοεί ο Αντώνης. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ζαχαροπλαστεία, και δη τα συνοικιακά, προσφέρουν γλυκά με μείγματα, κατεψυγμένα φρούτα και τόνους τυποποιημένης κρέμας πατισερί.

«Τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά αν τα ζαχαροπλαστεία δημιουργούσαν γλυκά βάσει εποχικότητας, χωρίς μαργαρίνες και τεχνητά συστατικά. Είναι απίστευτο πόσο πολλές νόστιμες παρασκευές μπορούν να υλοποιηθούν με μέλι, ταχίνι, καλό βούτυρο και αληθινή ζάχαρη σε διάφορες μορφές. Πολλοί, στην προσπάθειά τους να κάνουν ένα healthy γλυκό, χρησιμοποιούν τόσο υποκατάστατα όσο και επεξεργασμένα συστατικά, έτσι καταλήγουν να δημιουργούν παρασκευές που περισσότερο κακό κάνουν παρά καλό» συνεχίζει ο Αντώνης και μας προκαλεί να τον ρωτήσουμε πού μπορεί κάποιος να βρει τα υλικά που χρειάζεται ώστε να δημιουργεί γλυκά που όχι μόνο είναι νόστιμα αλλά και καλά για τον οργανισμό.

«Το καλύτερο θα ήταν να ψωνίζαμε από μικρά παντοπωλεία και μανάβικα όπου βρίσκουμε αγνά προϊόντα και φρέσκα φρούτα. Έχει μεγάλη σημασία να επιλέγουμε μόνο καλά υλικά για τις παρασκευές μας και τα μαγαζιά μαζικής πώλησης σπάνια προσφέρουν στα ράφια τους ανάλογα προϊόντα».

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
«Είναι απίστευτο πόσο πολλές, νόστιμες παρασκευές μπορούν να υλοποιηθούν με μέλι, ταχίνι, καλό βούτυρο και αληθινή ζάχαρη σε διάφορες μορφές». Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Συνεχίζουμε την κουβέντα μας μιλώντας για διάφορες απλές, γλυκές γεύσεις που μπορεί κάποιος να απολαμβάνει χωρίς ενοχές. «Αν θέλει κάποιος να απολαμβάνει κάτι γλυκό, μπορεί να φτιάξει σπίτι του μπάρες από δημητριακά ή να ικανοποιήσει την ανάγκη του με ένα μπολ αληθινό, ελληνικό γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς» συνεχίζει ο Αντώνης, που στο παρελθόν είχε πειραματιστεί με γλυκά που περιείχαν στέβια, αποφασίζοντας στο τέλος πως η ζάχαρη είναι μαγική και η μόνη ικανή να αποδίδει σωστά τις γλυκές παρασκευές.

Λίγο πριν μας περιγράψει τις δύο συνταγές γλυκών που δοκιμάσαμε και πραγματικά μας ενθουσίασαν, του ζητήσαμε να μας πει τι είναι για εκείνον το γλυκό. «Για μένα γλυκό είναι το επιδόρπιο. Εκείνο που απολαμβάνεις, που είναι ανάλαφρο και νιώθεις να σε ξεκουράζει. Το γλυκό δεν πρέπει να σε βαραίνει, μόνο να σε κάνει να νιώθεις όμορφα».

Brownie με φιστικοβούτυρο

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

350 γρ. ζάχαρη

250 γρ. αυγά

250 γρ. βούτυρο

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

5 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα αυγά με τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα με το σύρμα, ώστε να αφρατέψουν.

Παράλληλα, ενώνουμε τις δύο σοκολάτες και το βούτυρο και λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν-μαρί, ανακατεύοντας ανά τακτά διαστήματα.

Σταματάμε το μίξερ και ενώνουμε τα δύο μείγματα με μια σπάτουλα. Προσθέτουμε το αλεύρι, αφού το κοσκινίσουμε, ανακατεύοντας καλά. Τέλος, προσθέτουμε και το αλάτι.

Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ταψάκι διαστάσεων 25x30 εκ. και αδειάζουμε σε αυτό το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, για 17 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το ταψάκι από τον φούρνο και αφήνουμε το brownie να κρυώσει.

Κόβουμε το brownie σε τετράγωνα κομμάτια και το σερβίρουμε αφού προσθέσουμε πάνω στο γλυκό φιστικοβούτυρο, peanut φιστίκια και λίγα cranberries.

Καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι

Brownie με φιστικοβούτυρο, καρυδόπιτα χωρίς σιρόπι: Δύο εύκολες συνταγές από τον Αντώνη Σελέκο Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Υλικά

100 γρ. γιαούρτι 2% λιπαρά

120 γρ. αυγά

160 γρ. ζάχαρη

85 γρ. ηλιέλαιο

85 γρ. χυμός πορτοκάλι

5 γρ. κανέλα σε σκόνη

5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

0,5 γρ. γαρίφαλο σε σκόνη

15 γρ. μπέικιν πάουντερ

1 γρ. σόδα

125 γρ. χοντροκομμένα καρύδια

150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε στους 170°C τον φούρνο στον αέρα. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα για κέικ 13x25cm. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός το γιαούρτι, τα αυγά και τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε τον χυμό, το ηλιέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάντουερ, τη σόδα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε τα καρύδια με το αλεύρι και έπειτα τα προσθέτουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Μόλις το κέικ είναι έτοιμο, σκεπάζουμε με μια πετσέτα για να μείνει ζουμερό και το αφήνουμε στην άκρη να τελειώσει.

Frosting

Υλικά

200 γρ. τυρί κρέμα

200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%

20 γρ. ζάχαρη άχνη

10 γρ. χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα τυριού και ανακατεύουμε με ένα σύρμα ζαχαροπλαστικής μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει σφιχτό σαν σαντιγί. Τέλος, τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά.

Συναρμολόγηση

Με ένα μαχαίρι κόβουμε τις δύο άκρες του κέικ και τις αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε το frosting σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ 8 χιλ. και γαρνίρουμε το πάνω μέρος του κέικ. Αν δεν έχουμε σακούλα ζαχαροπλαστικής, απλώνουμε το frosting με μια σπάτουλα. Τέλος, γαρνίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο και τρίβουμε με τον τρίφτη λίγα καρύδια.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Γεύση / Μηλόπιτα με αλμυρή καραμέλα, κέικ και μπακλαβάς: Τρεις γλυκές συνταγές με μήλο

Ο pastry chef Μάρκος Κωνσταντινίδης μας προτείνει τρεις γλυκές παρασκευές με μήλο που είναι ό,τι πρέπει, τόσο για καθημερινή απόλαυση όσο και για πρωταγωνιστικό γλυκό στο τραπέζι των γιορτών.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
«Γκίκα, θέλουμε ξανά τις συνταγές σου!»

Radio Lifo / «Γκίκα, θέλουμε ξανά τις συνταγές σου!»

Ο σεφ Γκίκας Ξενάκης μιλά για το πώς αισθάνεται μακριά από την κουζίνα του εστιατορίου του, τώρα που όλα είναι κλειστά, για το μέλλον της ελληνικής εστίασης, για την σχέση του με τη φύση και την ωραία συνήθεια που έχει να πηγαίνει για μανιταροσυλλογή αλλά και για τον βιγκανισμό. Τέλος, δίνει μια νόστιμη και εύκολη συνταγή για τις μέρες του lockdown.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM