Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
 

Ο Γιώργος Σκούρας μάς μιλά για το νέο του κρασί

Μαυρόστυφο Άργους: Η αναγέννηση μιας σπάνιας ποικιλίας αμπέλου και ένα νέο κρασί από τον Γιώργο Σκούρα με όνομα «Τιτάνας 2013».
Ο Γιώργος Σκούρας δεν έδειξε ποτέ να φοβάται τον πειραματισμό και με τις πρόσφατες επιλογές του το επιβεβαιώνει αυτό.

Ο οινολόγος και οινοποιός Γιώργος Σκούρας είναι ένας από τους ανθρώπους που άλλαξαν την εικόνα και την πορεία του σύγχρονου ελληνικού κρασιού, προσδιορίζοντας με σαφήνεια το στίγμα του στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Πρωτοπόρος στην αναγέννηση της ελληνικής οινοποιίας, δημιούργησε στη Νεμέα και στο Άργος αμπελώνες και οινοποιεία που άλλαζαν κάθε φορά τα δεδομένα, έφτιαξε για πρώτη φορά κρασί από ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες ‒τον περίφημο «Μέγα Οίνο»‒, έδωσε έμφαση στο μάρκετινγκ του ελληνικού κρασιού, διέδωσε τη φιλοσοφία της οινικής κουλτούρας, πειραματίστηκε και άνοιξε καινούργιους δρόμους.

Όταν τον ρωτήσεις για τη σχέση του με το κρασί, μιλά για έναν κεραυνοβόλο έρωτα που αισθάνθηκε όταν βρέθηκε για πρώτη φορά σε ένα αμπελοοινικό περιβάλλον στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα αυτής της ισχυρής σχέσης έχουν αφήσει από το 1986 έντονα τα σημάδια τους στην εξέλιξη του συνόλου της ελληνικής οινοποιίας.

 

Ο ίδιος, το Κτήμα Σκούρα και τα προϊόντα του, έχουν συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων, κερδίζοντας περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά. Ο Γιώργος Σκούρας δεν έδειξε ποτέ να φοβάται τον πειραματισμό και με τις πρόσφατες επιλογές του το επιβεβαιώνει αυτό.

 

Εδώ και αρκετά χρόνια κάνει δοκιμές με μια παλιά ελληνική ποικιλία αμπέλου, το Μαυρόστυφο Άργους, και τώρα είναι έτοιμος να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα γλυκό κρασί παλαίωσης από αυτή την ποικιλία. Είναι, μάλιστα, το πρώτο καινούργιο κρασί που παρουσιάζεται μετά την κρίση του κορωνοϊού. Με αυτήν ακριβώς την αφορμή του θέσαμε μερικές ερωτήσεις για να μάθουμε τι ακριβώς σχεδιάζει.

 

Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στο τι παράγει η ελληνική γη, να ισχυροποιήσουμε διεθνώς το ελληνικό brand name και την ονομασία προέλευσης των ελληνικών κρασιών.

 

— Τι σημαίνει για τον Έλληνα ή τον ξένο καταναλωτή η αναγέννηση μιας σπάνιας ποικιλίας;

Και για τους δύο καταναλωτές, τον Έλληνα και τον ξένο, η αναγέννηση μιας σπάνιας ποικιλίας, που μάλιστα δίνει και πολύ καλό κρασί, είναι ένα παγκόσμιο νέο που δημιουργεί μεγάλη προσμονή. Στην ουσία, πρόκειται για παγκόσμιο πλούτο, ειδικά για τη χώρα μας, προσφέρει στην εικόνα της ακριβώς τη δύναμη που έχει να δείχνει τόσο πολλές αυθεντικές ποικιλίες.


— Πώς και πότε ανακάλυψες την ποικιλία Μαυρόστυφο;

Ήταν τη δεκαετία του '90, όταν ο εκλεκτός μου φίλος, γεωπόνος αλλά και σύμβουλός μου, ο αείμνηστος Αριστείδης Ζούζιας, με πήρε απ' το χέρι και μου έδειξε όλες τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη γη της Αργολίδας. Θυμάμαι ακόμα πόση εντύπωση μου έκανε στο βιβλίο του Οδυσσέα Νταβίδη η ύπαρξη αυτής της ποικιλίας με το όνομα Μαυρόστυφο Άργους.

 

Πολύ αργότερα η ποικιλία αυτή βρέθηκε μπροστά μου στα φυτώρια Μπακασιέτα. Όμως, με τη δυσκολία λόγω απαγόρευσης της φύτευσης, και μη έχοντας δικαιώματα, ζητήσαμε από τον εκλεκτό μας αμπελουργό Βαγγέλη Δρίτσα να φυτευτεί το Μαυρόστυφο στο Γυμνό, όπου, με την εποπτεία των γεωπόνων μας, φτιάξαμε τον πρώτο αμπελώνα Μαυρόστυφου. Στη συνέχεια, μετά από αναμπέλωση, αποκτήσαμε και έναν δεύτερο αμπελώνα και πλέον θα επεκτείνουμε τη φύτευση του Μαυρόστυφου στο κτήμα μας.

 

Το Κτήμα Σκούρα και τα προϊόντα του, έχουν συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων, κερδίζοντας περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά.
Το Κτήμα Σκούρα και τα προϊόντα του, έχουν συγκεντρώσει έναν πολύ μεγάλο αριθμό διεθνών διακρίσεων, κερδίζοντας περίοπτη θέση στη διεθνή αγορά.

 

— Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του Μαυρόστυφου; Πιστεύεις ότι μπορεί να δώσει κρασιά κορυφαίας ποιότητας;

Όπως μου τόνισε η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, η κ. Σταυρούλα Κουράκου, σε μια κουβέντα που είχαμε για το Μαυρόστυφο, το λέει μόνο του, μαύρο και στυφό. Είναι μια ποικιλία που εύκολα δίνει πολύ έντονο χρώμα, πραγματικά αδιαπέραστο, και πολύ μεγάλη συγκέντρωση τανινών, γι' αυτό ενδείκνυται για γλυκά κρασιά. Το νεαρό κρασί είναι δραματικά στυφό. Αυτές τις ποικιλίες οι παλιοί αμπελουργοί τις ονόμαζαν «στύφακες».

 

— Πόσα χρόνια δουλεύεις πάνω στην ποικιλία Μαυρόστυφο; Τι καινούργιο ετοιμάζεις;

Δουλεύουμε στο Μαυρόστυφο πάνω από 10 χρόνια, όσα χρειάζονται για να κατανοήσει κανείς αμπελουργικά τις ιδιαιτερότητες, τις τυχόν ευαισθησίες, τις ασθένειες, τις αποδόσεις και τόσα άλλα μυστικά που κρύβει κάθε ποικιλία. Τα πρώτα χρόνια οινοποιήσεων κάναμε πολλές και διαφορετικές οινοποιήσεις, άλλες για ξηρά κρασιά, άλλες για γλυκά. Δουλέψαμε με δεξαμενές, δρύινα βαρέλια, αμφορείς, και τι δεν κάναμε! Μπορώ να κάθομαι εδώ ώρες να σας μιλώ για τις αγωνίες και τις ατέλειωτες ώρες προσπαθειών των οινολόγων του κτήματος.

 

Μόλις τα τελευταία χρόνια πήραμε τις αποφάσεις μας, ότι είναι μια ποικιλία που μας ενδιαφέρει πολύ, και προχωρήσαμε σε επενδύσεις νέων αμπελώνων. Το Κτήμα Σκούρα θα δεθεί στο μέλλον με αυτή την ποικιλία. Ακούραστα και κυρίως χωρίς το άγχος του χρόνου βρήκαμε τα πατήματά μας, μιλήσαμε με το κρασί, το αναδείξαμε, το εμφιαλώσαμε και το ονοματίσαμε. Λέγεται Τιτάνας, είναι το καινούργιο «διαμαντάκι» μας, το νέο μας απόκτημα που θα συγκινήσει, θα δώσει συγκλονιστικές εμπειρίες και θα εμπλουτίσει το ελληνικό κρασί. Θα φτάσει σύντομα στα ποτήρια των οινόφιλων.

 

— Το καινούργιο κρασί Τιτάνας 2013 είναι ένα κρασί με 7 χρόνια παλαίωσης. Θεωρείς ότι η ποικιλία δίνει κρασιά για μακρόχρονη παλαίωση;

Το κρασί Τιτάνας απεικονίζει την τιτάνια πράγματι προσπάθεια που κατεβλήθη όλα αυτά τα χρόνια για να φτιαχτεί. Άγνωστη ποικιλία, πειράματα, έξοδα, χρόνος, απογοητεύσεις, χαμόγελα. Πρώτη επιτυχημένη οινοποίηση το 2013. Τα σταφύλια στέγνωσαν στον ήλιο για 8 ημέρες και στη συνέχεια παρέμειναν 38 ημέρες στη σκιά. Ύστερα πιέστηκαν και ο λιγοστός χυμός τους ‒χρυσάφι σκέτο‒ ζύμωσε σε βαρέλια για πολλούς μήνες. Ακολούθησε ωρίμανση για 5 χρόνια στα βαρέλια. Δουλειά πολύ σκληρή και αφιερωμένη.

 

— Ποια είναι τα γευσιγνωστικά χαρακτηριστικά του;

Το χρώμα του είναι βαθύ, αδιαπέραστο κόκκινο ρουμπινί, βάφει το ποτήρι στην ανακίνηση. Στη μύτη αποκαλύπτει τεράστιο πλούτο, μαύρα φρούτα ώριμα, μαρμελαδένια, όπως δαμάσκηνο, κεράσι βατόμουρο αλλά και κακάο, σοκολάτα, κόκκους καφέ, υγρά φύλλα καπνού. Πλούτος και στο στόμα, έρχεται η γλύκα και μια απίθανη έκπληξη στη συνέχεια, καθώς το κρασί γίνεται έντονα όξινο, ώστε οι τανίνες λιώνουν και μένει στο στόμα απίθανη δροσιά. Ένα γλυκό κρασί, μια μαγεία που θα μπορούσε να συνοδεύσει και γεύμα με κρέας, όπως ελάφι και ζαρκάδι τις κρύες μέρες του χειμώνα.

 

— Πειραματίζεσαι με άλλα στυλ κρασιών της ποικιλίας του Μαυρόστυφου;

Ναι, εννοείται, σύντομα θα δείξουμε και ένα Μαυρόστυφο ερυθρό ξηρό, επίσης μεγάλης παλαίωσης.

 

— Πιστεύεις ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί αξίζει να ψάξουν στα παλιά αμπέλια, ακόμη και στα ερημωμένα, για να βρουν ελληνικές ποικιλίες που μπορούν να διασωθούν;

Έχω πει ότι είναι τιμή μας και καμάρι μας που συναντηθήκαμε με αυτή την ξεχασμένη ελληνική ποικιλία και εννοείται πως δεν είμαι ο μόνος, προηγούνται άλλοι συνάδελφοι, με άλλες ποικιλίες, πριν από μένα, και είμαι σίγουρος ότι πολλοί ακόμη αμπελουργοί και οινοποιοί της χώρας θα δείξουν στο μέλλον ιστορικές ξεχασμένες ποικιλίες.

 

— Υπάρχουν Έλληνες οινοπαραγωγοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με την αναγέννηση μιας ποικιλίας. Κάποιες από αυτές τις ποικιλίες δεν αναπτύχθηκαν και κάποιες άλλες έγιναν γνωστές σε όλη την Ελλάδα. Εσύ θα ήθελες το Μαυρόστυφο να καλλιεργηθεί σε όλη την Ελλάδα ή να μείνει «προνόμιο» της βορειοανατολικής Πελοποννήσου;

Μακάρι να έβλεπα την ποικιλία αυτή να φυτεύεται σε όλο τον κόσμο.

 

— Πότε θα κυκλοφορήσει το νέο κρασί «Τιτάνας 2013»;

Είναι από τα κρασιά-θύματα του κορωνοϊού, αποφασίσαμε όμως να το λανσάρουμε τις επόμενες μέρες ως ένδειξη αισιοδοξίας για το μέλλον. Θα είναι μάλλον το πρώτο καινούργιο κρασί παγκοσμίως που βγαίνει στην αγορά. Τις επόμενες μέρες θα είναι διαθέσιμο.

 

Δουλέψαμε με δεξαμενές, δρύινα βαρέλια, αμφορείς, και τι δεν κάναμε!
Δουλέψαμε με δεξαμενές, δρύινα βαρέλια, αμφορείς, και τι δεν κάναμε!

 

— Από τις ελληνικές ποικιλίες, γενικότερα, τι έχουμε να περιμένουμε;

Τα τελευταία 30-35 χρόνια είναι απίστευτο πόσο δρόμο διανύσαμε και πού φτάσαμε. Από δω και πέρα, όμως, τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Θα χρειαστούμε χρόνο για να δουλέψουμε στις ελληνικές ποικιλίες. Αυτό είναι το μόνο που θα μας ενδιαφέρει σε λίγα χρόνια, χωρίς να είμαι απαξιωτικός για τις άλλες, τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες, τις οποίες, άλλωστε, είμαι ο πρώτος που χρησιμοποίησε. Πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε ιστορία στα κρασιά μας, να επιμηκύνουμε τη ζωή τους, όπως γίνεται με όλα τα ποιοτικά κρασιά ανά τον κόσμο.

 

— Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κλασικές διεθνείς ποικιλίες δεν αποτελούν το κατάλληλο όχημα για το ελληνικό κρασί, καθώς ο ανταγωνισμός στο πεδίο της σχέσης τιμής-ποιότητας αποβαίνει εις βάρος του. Ποια είναι η δική σου άποψη;

Διαφωνώ πλήρως. Πριν από μερικά χρόνια χρησιμοποιήσαμε τις διεθνείς ποικιλίες ως διαβατήριο για τις ελληνικές. Σήμερα δεν τις χρειαζόμαστε γι' αυτόν τον λόγο. Όμως το Καμπερνέ, το Μερλό, το Σαρντονέ, είναι οι βασιλιάδες της κατανάλωσης σε όλο τον κόσμο. Αν βάλουμε έναν παγκόσμιο καταναλωτή να διαλέξει ανάμεσα σε ποικιλίες όπως το Μοσχοφίλερο, το Αγιωργίτικο, το Καμπερνέ και το Σαρντονέ, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξει τα δύο τελευταία, γιατί αυτά γνωρίζει καλά.

 

Εμείς, λοιπόν, αν θέλουμε να απευθυνόμαστε στη διεθνή αγορά, δεν έχουμε την πολυτέλεια να στερήσουμε το οπλοστάσιό μας από αυτά τα ισχυρά όπλα. Βεβαίως, οι δικές μας ποικιλίες είναι ο εθνικός μας οινικός πλούτος και το μέλλον. Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε και τις διεθνείς. Δεν υπάρχουν συνταγές. Κάθε παραγωγός εκφράζεται με τον τρόπο που εκείνος πιστεύει. Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στο τι παράγει η ελληνική γη, να ισχυροποιήσουμε διεθνώς το ελληνικό brand name και την ονομασία προέλευσης των ελληνικών κρασιών.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα κρασιά της καραντίνας
Με την προσμονή της σταδιακής επαναλειτουργίας μπαρ και εστιατορίων, σας προτείνουμε 5 κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα που δοκιμάσαμε την περίοδο της καραντίνας και κάνουν τη διαφορά.
Καφές και κρασί: Σχέση γοητείας και αντιθέσεων
Ούτε εμείς φανταζόμασταν πως αυτά τα δύο αγαθά γεύσης, που αποτελούν καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν τόσο μεγάλες και θεμελιώδεις διαφορές.
Γιάννης Καϋμενάκης: «Για να μάθεις για το κρασί έχεις τρεις τρόπους. Σπουδάζοντας, πίνοντας ή ταξιδεύοντας»
Οινοχόος, ιδιοκτήτης του Paleo Wine Store στον Πειραιά. Γεννήθηκε στον Κορυδαλλό, ζει στον Πειραιά. Θεωρεί ότι αλλάζει δραματικά η κατάσταση στο ελληνικό κρασί – προς το καλύτερο.
Πέθανε ο οινοποιός Georges Duboeuf - Ο «Πάπας» του Μποζολέ
Ο Georges Duboeuf που έκανε παγκοσμίως διάσημο το κρασί Μποζολέ, πέθανε στην ηλικία των 86 ετών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρωινό στο σπίτι γίνεται η αγαπημένη στιγμή της ημέρας
Προτάσεις από τα καλύτερα μέρη της Αθήνας, delivered by efood.
 Δυο εύκολες συνταγές με κολοκύθα
Έχει τις ευκολίες της η κομμένη κολοκύθα, που ολοένα και περισσότερα σούπερ-μάρκετ περιλαμβάνουν σε δισκάκια στο τμήμα των φρέσκων λαχανικών. Έτοιμη για μαγείρεμα, γίνεται ακόμα πιο ελκυστική για τις χειμωνιάτικες συνταγές μας.
8 κινηματογραφικές σκηνές με ζυμαρικά που μας ανοίγουν την όρεξη
Με αφορμή την αυριανή Διεθνή Μέρα Ιταλικής Κουζίνας συγκεντρώσαμε κινηματογραφικές σκηνές όπου πρωταγωνιστεί η βασική πρώτη ύλη της ιταλικής κουζίνας, τα ζυμαρικά.
Το 2021 φέρνει νέες γευστικές τάσεις
Επιλογές απόλαυσης από τα πιο επιδραστικά food spots, delivered by efood.
Η επιστροφή του «MasterChef»: Χρήσιμα tips για τους υποψήφιους παίκτες και για σπιτικούς μάγειρες
Μαζί με το αγαπημένο ριάλιτι μαγειρικής, επιστρέφει και το ημερολόγιο της Μίνας Κακανιά στη LiFO.
Δάφνη, η νύμφη που ξελόγιασε τον Απόλλωνα και απαραίτητο συστατικό στην κουζίνα μας
Όχι μόνο στην ελληνική κουζίνα μα και σε ολόκληρη τη μεσογειακή λεκάνη, ήδη από την αρχαιότητα, εκτός του ότι στολίζει τους νικητές και τους ήρωες, η δάφνη αρωματίζει και τα μαγειρέματά μας.
Πώς να φτιάξεις τους τέλειους λουκουμάδες
Γλυκός, αλμυρός, με γέμιση ή χωρίς ― ο λουκουμάς είναι ένα βασικό γλυκό της ανθρωπότητας, από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι τον οθωμανικό lokma.
Burger Fest Home Edition: Πώς θα απολαύσετε μερικά από τα καλύτερα burgers της πόλης στο σπίτι σας
Το πρώτο και μεγαλύτερο ελληνικό food festival αφιερωμένο στο burger, έρχεται στο σπίτι μας, μέχρι και τις 21/3/2021.
Τι τρώει η Angie; - Ένα γιορτινό παραμύθι γεύσης
Η δημοσιογράφος γεύσης της LiFO, Αντζελίνα Καλογεροπούλου, διηγείται ένα παραμυθένιο μενού από τον σεφ Νίκο Μπίλλη, που περιλαμβάνει γνωστά αλλά και λιγότερο γνωστά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας, ενώ λίγο αργότερα συνομιλεί με τον οινογνώστη Θοδωρή Λέλεκα για τα ελληνικά κρασιά, καθώς και με την Ιωάννα Λεμονή, υπεύθυνη επικοινωνίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η οποία προτείνει όμορφες πορσελάνινες πιατέλες και πιάτα με ζωγραφισμένα ελληνικά αγριολούλουδα για το σερβίρισμα.
Πανγαστροδημία: Η γαστρονομία σε καιρό πανδημίας
Μπορεί να υπάρξει υψηλή γαστρονομία σε περίοδο εγκλεισμού; Μπορεί να διασωθεί μια μεγάλη γεύση σε πακέτο;
Οι πικρές γεύσεις του χειμώνα
Ποια γεύση έπεσε πρώτη στον βωμό της σύγχρονης μαγειρικής και γεύσης; Το πικρό! Πρώτη, αλλά όχι αμαχητί, όπως θα δούμε παρακάτω.
«Σειρήνια δείπνα»: Τι έτρωγαν κι έπιναν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι;
Ο Βρετανός ιστορικός Andrew Dalby μάς προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία των τροφών και όλη τη γαστρονομική κουλτούρα στον ελλαδικό χώρο, από τη μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, στο βιβλίο του που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Τα μυστικά για μια τέλεια μαντλέν από τον Δημήτρη Οικονομίδη
Ένα σχεδόν απλοϊκό γλυκό που απέκτησε μυθικές διαστάσεις.
Η τέλεια Βασιλόπιτα και άλλα τρία απίθανα γλυκά για το πάρτι της Πρωτοχρονιάς
Ο pastry chef Ευγένιος Βαρδακαστάνης δίνει στους αναγνώστες της LiFO τις πολύτιμες συνταγές του
 Μια απρόβλεπτη χριστουγεννιάτικη επίσκεψη στην κυρία Βέφα (+συνταγή για γαλοπούλα)
Πριν μερικά χρόνια η Βέφα Αλεξιάδου μας άνοιξε το σπίτι της και μας έκανε το τραπέζι: κι είχε πολλά να πει για τις «αχάριστες τηλεπαρουσιάστριες», τη μαγειρική, τον Jamie Oliver και την ευφυή εμπορική της δράση
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή