MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter
H Mαριάννα ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε.
0



AΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ που γεννιόμαστε είμαστε προγραμματισμένοι να αναζητούμε το γλυκό και να αποφεύγουμε το πικρό, με τη βοήθεια δύο κεντραρισμένων εγκεφαλικών σημείων, σε μια περίπλοκη γευστική πυξίδα που χρησιμοποιούνταν από τους προγόνους μας για να περιηγηθούν ανάμεσα στις εύκολες θερμίδες και τα πιθανά δηλητήρια. Είναι αλήθεια ότι τη σημερινή εποχή δεν βασιζόμαστε πλέον στη γεύση για θέματα ζωής ή θανάτου.

Αλλά αυτά τα ενστικτώδη συστήματα εντοπισμού γεύσης συνεχίζουν να λειτουργούν στο βάθος της καθημερινής μας ζωής, ακόμη και όταν το τοπίο των τροφίμων αλλάζει δραματικά. Οι διάφορες παθιασμένες φυλές νεο-foodies απαιτούν εναλλακτικές λύσεις για τη ζάχαρη, τη γλουτένη και νέου είδους διατροφές που «απαγορεύουν» π.χ. όλων των ειδών τα γλυκά του κουταλιού, που για αιώνες έδιναν απογευματινή χαρά μαζί με έναν φρεσκοκαβουρδισμένο ελληνικό καφέ με μπόλικες φουσκάλες.

Τώρα που οι ροδώνες είναι σε πλήρη άνθιση και μας μεθούν με το υπέροχο άρωμά τους, θυμόμαστε ότι τις παλιές εποχές τίποτα δεν ήταν πιο λαχταριστό από ένα γλυκό τριαντάφυλλο. Τα πιο φημισμένα τα έφτιαχναν Αρμένιοι μοναχοί στο μικρό νησάκι του San Lazzaro που βρίσκεται μέσα στην λιμνοθάλασσα της Βενετίας.

Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.

Με μια σορμπέ με τριαντάφυλλα, λοιπόν, θέλω να αποχαιρετήσω σήμερα τη Μαριάννα, γιατί έτσι όπως έκλαψε όταν την έκρινε ο σεφ Κουτσόπουλος στο Mystery Βox με έκανε κι εμένα να κλάψω. Είναι πολύ μικρή για να μπορέσει να καταλάβει το «χιούμορ» που είπε ότι της έκανε. Ξαναμπήκε πολύ δίκαια στο παιχνίδι, αφού όντως είχε μελετήσει, δημιούργησε ένα φανταστικό γλυκό και φεύγει σήμερα πάλι δίκαια, καθώς δεν κατάφερε να ανέβει επίπεδο όσο γρήγορα υπολόγιζε. Μικρή είναι κι έχει ατελείωτα χρόνια μπροστά της για να κάνει διορθώσεις στην εσωτερική της πυξίδα.

Της αφιερώνω το τραγούδι των Thee Sacred Souls, «Can I call you rose?». Μακάρι στο εξής η ζωή της να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να τα κάνει σορμπέ, να τη δροσίζουν τις καυτές καλοκαιρινές νύχτες.

Σορμπέ τριαντάφυλλο

MasterChef: Αποχαιρετάμε τη Μαριάννα με μια σορμπέ τριαντάφυλλο Facebook Twitter

Υλικά

220 γρ. ζάχαρη

Χυμός και ξύσμα λεμονιού

4 μεγάλες χούφτες ροδοπέταλα, αράντιστα, βιολογικά, με το λευκό μέρος κάτω κάτω κομμένο με ψαλίδι

Μερικές στάλες γλυκερίνη

Οδηγίες:

1. Βάζουμε τα ροδοπέταλα μαζί με 40 γρ. ζάχαρη και τα τρίβουμε μαλακά χωρίς να τα σπάσουμε, μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα. Βράζουμε 2 ποτήρια νερό (400-500 ml) με την υπόλοιπη ζάχαρη σε δυνατή φωτιά επί 3-4 λεπτά μετά την πρώτη βράση.

2. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τα ζαχαρωμένα ροδοπέταλα, πιέζοντας δυνατά με ξύλινο κουτάλι, ώστε να διαβραχούν καλά.

3. Καλύπτουμε το μείγμα με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

4. Σουρώνουμε το αρωματισμένο σιρόπι, που έχει πάρει σκούρο χρώμα.

5. Προσθέτουμε μερικές στάλες γλυκερίνη, μέχρι ένα κουτάλι της σούπας, και τον χυμό ενός λεμονιού. Το σιρόπι γίνεται έντονο ροζ.

6. Αδειάζουμε σε ένα μεταλλικό δοχείο και καταψύχουμε για 1 ώρα.

7. Βγάζουμε από τον καταψύκτη και χτυπάμε με σύρμα ή ραβδομπλέντερ το σορμπέ, σπρώχνοντας τους κρυστάλλους από τα τοιχώματα και τον πυθμένα του δοχείου προς το εσωτερικό. Παγώνουμε για ακόμα 40 λεπτά.

8. Επαναλαμβάνουμε την ανάμειξη των κρυστάλλων 2-3 φορές ανά 30 λεπτά, ώστε το σορμπέ μας να γίνει αφράτο.

9. Εναλλακτικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παγωτομηχανή, εφόσον διαθέτουμε.


————————
Μπαίνουμε στις δύο τελευταίες εβδομάδες του διαγωνισμού.


Ο τελικός ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 17 Ιουνίου. Για να δούμε ποιος θα κερδίσει την πιο αστεία δοκιμασία του «MasterChef» με τη μαγειρική πίσω από τον τοίχο.


Σίγουρα θα την απολαύσουμε όσο καμία άλλη!

 

Thee Sacred Souls - Can I Call You Rose?

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Γεύσεις που σκάνε σαν κύμα: Η παράδοση του Αιγαίου στο πιάτο

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ