Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter
Μαζέψαμε μερικές από τις πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές συνταγές που είδαμε στα feeds των αγαπημένων μας σεφ. Εικονογράφηση: design9/LiFO
0



ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
πολλοί ήταν οι celebrity σεφ που έκαναν ζωντανές αναμεταδόσεις από τις κουζίνες των σπιτιών τους και μας άφησαν να δούμε τι τρώνε όταν μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμασταν όλοι σήμαιναν συχνά ότι και οι σεφ, όπως και το κοινό τους, μπορεί να μην είχαν ό,τι υλικό επιθυμούσαν στη διάθεσή τους. Η ανάγκη και η αφαίρεση όμως, μαζί με το ταλέντο και την εμπειρία τους, αποδείχτηκαν δημιουργική δύναμη.

Ο Massimo Bottura του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin «Osteria Francescana» έδειξε, ανάμεσα σε άλλα, live στο Instagram πώς μαγειρεύεται ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας. «Το σπαγγέτι αλ πομοντόρο μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά δεν είναι, καθώς χρησιμοποιεί τρία είδη ντομάτας και ισορροπεί τις διαφορετικές οξύτητες» ήταν μία από τις συμβουλές που μοιράστηκε, ενώ η trendsetter ζαχαροπλάστρια και δημιουργός της διάσημης αλυσίδας Milk Bar, Christina Tosi, έδινε συνταγές για δεκάδες είδη μπισκότων σε βίντεο, μαζί με τον σκύλο της, τον Butter.

Οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμασταν όλοι σήμαιναν συχνά ότι και οι σεφ, όπως και το κοινό τους, μπορεί να μην είχαν ό,τι υλικό επιθυμούσαν στη διάθεσή τους. Η ανάγκη και η αφαίρεση όμως, μαζί με το ταλέντο και την εμπειρία τους, αποδείχτηκαν δημιουργική δύναμη.


Εδώ μαζέψαμε μερικές από τις πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές συνταγές που είδαμε στα feeds των αγαπημένων μας σεφ. Κάποιες δίνουν ολόκληρα γεύματα, άλλες είναι μια καλή βάση για το χτίσιμο ενός πιάτου. Διαλέξαμε και μία για ένα γλυκό που γίνεται με κλειστά μάτια. Όλες βασίζονται σε φτηνά, καθημερινά υλικά, που ίσως να έχεις ήδη στην κουζίνα.

Yotam Ottolenghi

«Μπριζόλες» κουνουπιδιού με θυμάρι

Υλικά: κουνουπίδι, θυμάρι, φασκόμηλο, φλοίδες λεμονιού, βούτυρο, αλάτι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190. Κόψτε ένα κουνουπίδι κάθετα, σε φέτες ίδιου πάχους (ένα κουνουπίδι βγάζει συνήθως δύο steaks, χωρίς να διαλυθεί. Το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομμένο σε σαλάτες κ.α.). Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάλτε λίγο βούτυρο, θυμάρι, φασκόμηλο, μερικές φλοίδες λεμονιού και λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει τοποθετήστε στο τηγάνι τις φέτες κουνουπιδιού, γυρνώντας τες 1-2 φορές, ώστε να καλυφθούν με βούτυρο και από τις δύο μεριές. Αφήστε κάθε πλευρά να τηγανιστεί ελαφρά από 8 λεπτά η καθεμία, μέχρι να χρυσαφίσουν. Τις μεταφέρετε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνετε για άλλα 10 λεπτά στον φούρνο.

David Chang

Μαρούλι σοτέ

Υλικά: Μαρούλι iceberg, σκόρδο, τσίλι, fish sauce, ξίδι, μέλι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε για λίγα λεπτά ψιλοκομμένο σκόρδο και chili flakes. Προσθέστε το μαρούλι κομμένο σε λωρίδες και μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά. Στο τέλος, προσθέστε fish sauce, λίγο ξίδι και λίγο μέλι. Σερβίρετε με ρύζι.

Christina Tosi

Τετράγωνα Μπισκότα «Greta»

Υλικά: 113 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κούπα ζάχαρη, 1 αυγό, ¼ κούπας λάδι, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 1½ κούπα αλεύρι, ½ κ.γλ. αλάτι, ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα, ¼ κούπας γάλα. / Προαιρετικά: 2-4 κ.σ.. πολύχρωμη τρούφα ή 1 κ.σ. ζάχαρη & 1 κ.σ. κανέλα

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175. Αλείψτε ένα ταψί (20x20 εκ.) με βούτυρο. Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να ενοποιηθεί (περίπου 30''). Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί που έχετε προετοιμάσει. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίστε τη ζύμη. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει τελείως και κόψτε σε μεγάλα τετράγωνα.

Nigella Lawson

Πίτσα χωρίς κόρα

Υλικά (για 2 άτομα): 1 αυγό, 100 γρ. αλεύρι, χοντρό αλάτι, 250 ml γάλα, βούτυρο, 100 γρ. τυρί που λιώνει εύκολα, τριμμένο, 50 γρ. πεπερόνι ή άλλο αλλαντικό

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter


Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό, πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 20 εκατ. Αφού προθερμάνετε τον φούρνο στους 200, χτυπήστε το αυγό με το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αλείψτε με λάδι ή βούτυρο το σκεύος και βάλτε τη μισή ποσότητα τυριού στο μείγμα της ζύμης και ανακατέψτε. Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος και ψήστε για 30 λεπτά. Όταν το βγάλετε από τον φούρνο, πασπαλίστε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και προσθέστε από πάνω πεπερόνι ή όποιο άλλο αλλαντικό σας αρέσει. Ξαναβάλτε το στον φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Massimo Bottura

Spaghetti al pomodoro

Υλικά: Σπαγγέτι, πασάτα, 7-8 μικρές φρέσκες ντομάτες (πολύ ώριμες), 1 κονσέρβα ντομάτα ολόκληρη και ξεφλουδισμένη, ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη, 3-4 σκελίδες σκόρδο (πατημένες), αλάτι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter


Χάραξτε τις φρέσκες ντομάτες και βάλτε τες για λίγο στον ατμό, μέχρι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε για λίγα λεπτά το σκόρδο. Προσθέστε τα τρία είδη ντομάτας και βράστε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος, προσθέστε ένα κλαράκι φρέσκια ρίγανη. Αφαιρέστε τα σκόρδα και αλατίστε. Βάλτε τα μακαρόνια να βράσουν. Λίγο προτού τα μακαρόνια είναι έτοιμα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε λίγο απ' το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια, μαζί με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα (όμως πολύ αλ ντέντε), τα μεταφέρετε στο τηγάνι με το νερό και το λάδι και προσθέτετε σάλτσα ντομάτας, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να την απορροφήσουν. Σερβίρετε χωρίς τυρί.

Frank Prisinzano

Τραγανό τηγανητό αυγό

Υλικά: αυγό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ψωμί

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάλτε ένα βαρύ τηγάνι και αφήστε το μέχρι να κάψει καλά. Βάλτε ¼ κούπας ελαιόλαδο ‒ θα βγάλει καπνό σχεδόν με το που αγγίξει το τηγάνι. Σπάστε το αυγό στο τηγάνι και κάντε πίσω. Το αυγό θα κάνει μια μικρή έκρηξη και θα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, ενώ η κάτω μεριά του θα σκουραίνει και θα γίνεται τραγανή. Μην το πειράξετε μέχρι να γίνει το ασπράδι. Μόλις γίνει το ασπράδι, το αυγό θα ξεκολλάει όταν κουνάτε μπρος-πίσω το τηγάνι. Με μια σπάτουλα απομακρύνετε το αυγό απ' το τηγάνι και αλατίστε με αλάτι καλής ποιότητας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε με μια φέτα ψωμί με βούτυρο ή πάνω από μια κομμένη μπριζόλα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.
Η Barnes & Noble αποσύρει σειρά βιβλίων μετά τις επικρίσεις για «προσποιητή διαφορετικότητα» στα εξώφυλλα

Διεθνή / Η Barnes & Noble αποσύρει σειρά βιβλίων μετά τις επικρίσεις για «προσποιητή διαφορετικότητα» στα εξώφυλλα

Η μεγαλύτερη εταιρία πώλησης βιβλίων στις ΗΠΑ απέσυρε σειρά βιβλίων των οποίων τα εξώφυλλα είχαν τροποποιηθεί για λόγους «διαφορετικότητας» μετά την σφοδρή κριτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ