Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter
Μαζέψαμε μερικές από τις πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές συνταγές που είδαμε στα feeds των αγαπημένων μας σεφ. Εικονογράφηση: design9/LiFO
0



ΤΙΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ
πολλοί ήταν οι celebrity σεφ που έκαναν ζωντανές αναμεταδόσεις από τις κουζίνες των σπιτιών τους και μας άφησαν να δούμε τι τρώνε όταν μαγειρεύουν για τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμασταν όλοι σήμαιναν συχνά ότι και οι σεφ, όπως και το κοινό τους, μπορεί να μην είχαν ό,τι υλικό επιθυμούσαν στη διάθεσή τους. Η ανάγκη και η αφαίρεση όμως, μαζί με το ταλέντο και την εμπειρία τους, αποδείχτηκαν δημιουργική δύναμη.

Ο Massimo Bottura του βραβευμένου με τρία αστέρια Michelin «Osteria Francescana» έδειξε, ανάμεσα σε άλλα, live στο Instagram πώς μαγειρεύεται ένα από τα πιο γνωστά πιάτα της ιταλικής κουζίνας. «Το σπαγγέτι αλ πομοντόρο μπορεί να φαίνεται απλοϊκό, αλλά δεν είναι, καθώς χρησιμοποιεί τρία είδη ντομάτας και ισορροπεί τις διαφορετικές οξύτητες» ήταν μία από τις συμβουλές που μοιράστηκε, ενώ η trendsetter ζαχαροπλάστρια και δημιουργός της διάσημης αλυσίδας Milk Bar, Christina Tosi, έδινε συνταγές για δεκάδες είδη μπισκότων σε βίντεο, μαζί με τον σκύλο της, τον Butter.

Οι ειδικές συνθήκες στις οποίες βρισκόμασταν όλοι σήμαιναν συχνά ότι και οι σεφ, όπως και το κοινό τους, μπορεί να μην είχαν ό,τι υλικό επιθυμούσαν στη διάθεσή τους. Η ανάγκη και η αφαίρεση όμως, μαζί με το ταλέντο και την εμπειρία τους, αποδείχτηκαν δημιουργική δύναμη.


Εδώ μαζέψαμε μερικές από τις πιο εύκολες, γρήγορες και αποτελεσματικές συνταγές που είδαμε στα feeds των αγαπημένων μας σεφ. Κάποιες δίνουν ολόκληρα γεύματα, άλλες είναι μια καλή βάση για το χτίσιμο ενός πιάτου. Διαλέξαμε και μία για ένα γλυκό που γίνεται με κλειστά μάτια. Όλες βασίζονται σε φτηνά, καθημερινά υλικά, που ίσως να έχεις ήδη στην κουζίνα.

Yotam Ottolenghi

«Μπριζόλες» κουνουπιδιού με θυμάρι

Υλικά: κουνουπίδι, θυμάρι, φασκόμηλο, φλοίδες λεμονιού, βούτυρο, αλάτι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190. Κόψτε ένα κουνουπίδι κάθετα, σε φέτες ίδιου πάχους (ένα κουνουπίδι βγάζει συνήθως δύο steaks, χωρίς να διαλυθεί. Το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί κομμένο σε σαλάτες κ.α.). Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάλτε λίγο βούτυρο, θυμάρι, φασκόμηλο, μερικές φλοίδες λεμονιού και λίγο αλάτι. Μόλις αρχίσει να αφρίζει τοποθετήστε στο τηγάνι τις φέτες κουνουπιδιού, γυρνώντας τες 1-2 φορές, ώστε να καλυφθούν με βούτυρο και από τις δύο μεριές. Αφήστε κάθε πλευρά να τηγανιστεί ελαφρά από 8 λεπτά η καθεμία, μέχρι να χρυσαφίσουν. Τις μεταφέρετε σε ταψί με λαδόκολλα και τις ψήνετε για άλλα 10 λεπτά στον φούρνο.

David Chang

Μαρούλι σοτέ

Υλικά: Μαρούλι iceberg, σκόρδο, τσίλι, fish sauce, ξίδι, μέλι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Σε ένα μεγάλο τηγάνι σοτάρετε για λίγα λεπτά ψιλοκομμένο σκόρδο και chili flakes. Προσθέστε το μαρούλι κομμένο σε λωρίδες και μαγειρέψτε σε δυνατή φωτιά. Στο τέλος, προσθέστε fish sauce, λίγο ξίδι και λίγο μέλι. Σερβίρετε με ρύζι.

Christina Tosi

Τετράγωνα Μπισκότα «Greta»

Υλικά: 113 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου), 1 κούπα ζάχαρη, 1 αυγό, ¼ κούπας λάδι, 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας, 1½ κούπα αλεύρι, ½ κ.γλ. αλάτι, ½ κ.γλ. μαγειρική σόδα, ¼ κούπας γάλα. / Προαιρετικά: 2-4 κ.σ.. πολύχρωμη τρούφα ή 1 κ.σ. ζάχαρη & 1 κ.σ. κανέλα

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175. Αλείψτε ένα ταψί (20x20 εκ.) με βούτυρο. Χτυπήστε τη ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ για περίπου 3 λεπτά. Προσθέστε το αυγό, το λάδι και τη βανίλια και συνεχίστε το χτύπημα για 1 λεπτό. Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι και τη σόδα και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να ενοποιηθεί (περίπου 30''). Απλώστε το μείγμα ομοιόμορφα στο ταψί που έχετε προετοιμάσει. Ανακατέψτε τη ζάχαρη και την κανέλα και πασπαλίστε τη ζύμη. Ψήστε για 20-25 λεπτά. Περιμένετε να κρυώσει τελείως και κόψτε σε μεγάλα τετράγωνα.

Nigella Lawson

Πίτσα χωρίς κόρα

Υλικά (για 2 άτομα): 1 αυγό, 100 γρ. αλεύρι, χοντρό αλάτι, 250 ml γάλα, βούτυρο, 100 γρ. τυρί που λιώνει εύκολα, τριμμένο, 50 γρ. πεπερόνι ή άλλο αλλαντικό

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter


Θα χρειαστείτε ένα στρογγυλό, πυρίμαχο σκεύος διαμέτρου περίπου 20 εκατ. Αφού προθερμάνετε τον φούρνο στους 200, χτυπήστε το αυγό με το αλεύρι, το αλάτι και το γάλα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Αλείψτε με λάδι ή βούτυρο το σκεύος και βάλτε τη μισή ποσότητα τυριού στο μείγμα της ζύμης και ανακατέψτε. Ρίξτε το μείγμα στο σκεύος και ψήστε για 30 λεπτά. Όταν το βγάλετε από τον φούρνο, πασπαλίστε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και προσθέστε από πάνω πεπερόνι ή όποιο άλλο αλλαντικό σας αρέσει. Ξαναβάλτε το στον φούρνο για 2-3 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Massimo Bottura

Spaghetti al pomodoro

Υλικά: Σπαγγέτι, πασάτα, 7-8 μικρές φρέσκες ντομάτες (πολύ ώριμες), 1 κονσέρβα ντομάτα ολόκληρη και ξεφλουδισμένη, ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη, 3-4 σκελίδες σκόρδο (πατημένες), αλάτι

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter


Χάραξτε τις φρέσκες ντομάτες και βάλτε τες για λίγο στον ατμό, μέχρι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, σοτάρετε για λίγα λεπτά το σκόρδο. Προσθέστε τα τρία είδη ντομάτας και βράστε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προς το τέλος, προσθέστε ένα κλαράκι φρέσκια ρίγανη. Αφαιρέστε τα σκόρδα και αλατίστε. Βάλτε τα μακαρόνια να βράσουν. Λίγο προτού τα μακαρόνια είναι έτοιμα, σε ένα μεγάλο τηγάνι βάλτε λίγο απ' το νερό στο οποίο έβρασαν τα μακαρόνια, μαζί με ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Όταν τα μακαρόνια είναι έτοιμα (όμως πολύ αλ ντέντε), τα μεταφέρετε στο τηγάνι με το νερό και το λάδι και προσθέτετε σάλτσα ντομάτας, ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να την απορροφήσουν. Σερβίρετε χωρίς τυρί.

Frank Prisinzano

Τραγανό τηγανητό αυγό

Υλικά: αυγό, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ψωμί

Μέχρι να πεις κύμινο: Οι ευκολότερες συνταγές των διάσημων σεφ Facebook Twitter

Σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά βάλτε ένα βαρύ τηγάνι και αφήστε το μέχρι να κάψει καλά. Βάλτε ¼ κούπας ελαιόλαδο ‒ θα βγάλει καπνό σχεδόν με το που αγγίξει το τηγάνι. Σπάστε το αυγό στο τηγάνι και κάντε πίσω. Το αυγό θα κάνει μια μικρή έκρηξη και θα αρχίσει να κάνει φουσκάλες, ενώ η κάτω μεριά του θα σκουραίνει και θα γίνεται τραγανή. Μην το πειράξετε μέχρι να γίνει το ασπράδι. Μόλις γίνει το ασπράδι, το αυγό θα ξεκολλάει όταν κουνάτε μπρος-πίσω το τηγάνι. Με μια σπάτουλα απομακρύνετε το αυγό απ' το τηγάνι και αλατίστε με αλάτι καλής ποιότητας και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρετε με μια φέτα ψωμί με βούτυρο ή πάνω από μια κομμένη μπριζόλα.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Γεύση / Dave Chang, Christina Tosi και άλλοι διάσημοι σεφ που δίνουν δωρεάν μαθήματα μαγειρικής από τα σπίτια τους

Μερικοί από τους πιο γνωστούς σεφ στον κόσμο, με τα εστιατόρια τους κλειστά, ανοίγουν στα social media τις κουζίνες των σπιτιών τους και δίνουν διασκεδαστικά και εντελώς δωρεάν μαθήματα μαγειρικής.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ
Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Διεθνή / Ο διάσημος σεφ David Chang δεν είναι σίγουρος αν τα εστιατόρια θα επιβιώσουν από την κρίση του κορωνοϊού

Η στροφή στο delivery θα είναι οριστική, πιστεύει ένας από τους γνωστούς και πιο αγαπητούς σεφ στον πλανήτη και δηλώνει βαθιά προβληματισμένος για το μέλλον της βιομηχανίας εστίασης.
Η Barnes & Noble αποσύρει σειρά βιβλίων μετά τις επικρίσεις για «προσποιητή διαφορετικότητα» στα εξώφυλλα

Διεθνή / Η Barnes & Noble αποσύρει σειρά βιβλίων μετά τις επικρίσεις για «προσποιητή διαφορετικότητα» στα εξώφυλλα

Η μεγαλύτερη εταιρία πώλησης βιβλίων στις ΗΠΑ απέσυρε σειρά βιβλίων των οποίων τα εξώφυλλα είχαν τροποποιηθεί για λόγους «διαφορετικότητας» μετά την σφοδρή κριτική

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει ένα νέο κεφάλαιο στο Φίτα του Νέου Κόσμου

Γεύση / Στο Φίτα του Νέου Κόσμου θα τρώμε πια περισσότερο φαγητό που βγαίνει από κατσαρόλα

Το εστιατόριο που ταυτίστηκε με την προσιτή ψαροφαγία και έγινε γρήγορα κλασικό μόλις ανανεώθηκε, χωρίς να χάσει τον χαρακτήρα του. Με τον Δημήτρη Δημητριάδη, έναν ακόμα μεγάλο μάγειρα στην κουζίνα, γράφεται ένα νέο κεφάλαιο, χωρίς να μας λείψουν η ταραμοσαλάτα, το σπαγγέτι αυγοτάραχο και το περιπόθητο εκλέρ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ