Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Η σούπα ράμεν με noodles και καπνιστό χοιρινό. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
0

Δεν μαγειρεύουν πολύ συχνά στα σπίτια τους οι Ασιάτες. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζει σε δύσκολες συνθήκες, σε σπίτια που δεν έχουν εξοπλισμό κουζίνας. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να τρώνε καθημερινά στον δρόμο. Σε διάφορα σημεία υπάρχουν στημένοι πάγκοι όπου μαγειρεύονται παραδοσιακά ασιατικά φαγητά, υπάρχουν μεγάλα food markets που πουλάνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά και, φυσικά, κυκλοφορούν δεκάδες ποδήλατα ή μηχανάκια που μεταφέρουν γυάλινες βιτρίνες με έτοιμο φαγητό ή καλάθια από τα οποία μπορείς να αγοράσεις βρασμένο ρύζι μέσα σε φύλλα μπανάνας ή καλαμπόκια για να συνοδεύσεις το γεύμα σου.

Αν η περιοχή είναι κοντά σε θάλασσα, θα βρεις σίγουρα πολλά σημεία με αυτοσχέδιες ψησταριές που ψήνουν φρέσκα ψάρια, τα οποία συνοδεύουν με καταπληκτικές πικάντικες σάλτσες. Έτσι, το street food για τους Ασιάτες δεν είναι μόδα αλλά ανάγκη. Για εμάς τους Δυτικούς, πάλι, το ασιατικό φαγητό του δρόμου είναι μια υπέροχη ευκαιρία να μάθουμε την κουλτούρα τους, να βρεθούμε πιο κοντά στις συνήθειές τους.

Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη.


Πολλές φορές, τα δυτικά ταϊλανδέζικα εστιατόρια προσπαθούν να προσαρμόσουν τις ασιατικές γεύσεις έτσι ώστε να μην είναι ξένες στους επισκέπτες που έχουν συνηθίσει πιο ήπιες και λιγότερο καυτερές κουζίνες. Αυτό, συχνά, έχει αποτέλεσμα να προσφέρουν κάτι που μοιάζει, αλλά δεν είναι ταϊλανδέζικο. Στο Patpong, αυτό δεν συνέβη. Σίγουρα, ο Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή.

Το πρώτο πιάτο που δοκίμασα ήταν μια σούπα ράμεν με noodles. Λαχανικά φρέσκα και τραγανά, βουτηγμένα σε ζωμό dashi με udon νούγιες και αυγό. Νόστιμο το καπνιστό χοιρινό, πρόσφερε έξτρα γεύση στο πιάτο, που αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να ξεκινήσεις το γεύμα σου. Ίσως να ήθελα τη σούπα λίγο πιο καυτερή, αλλά, και πάλι, η σπιρτάδα υπήρχε.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Tο Pad Thai είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Δεύτερο πιάτο και τόσο κλασικό όσο και οι Chinatowns σε όλες τις ασιατικές πρωτεύουσες ήταν το Pad Thai με λαχανικά. Νούγιες ρυζιού, μπλεγμένες με φύτρες φασολιού, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, τόφου και πούδρα τσίλι. Ένα από τα κλασικά πιάτα της ταϊλανδέζικης κουζίνας, το οποίο επιβάλλεται να δοκιμάσουν όλοι. Εξαιρετικό στη γεύση, καυτερό όσο πρέπει και αρκετά πλούσιο, περιγράφει συνοπτικά τη φιλοσοφία της ταϊλανδέζικης κουζίνας και μυεί ευχάριστα τους επισκέπτες στις τολμηρές και αναπάντεχες γεύσεις της.


Στη συνέχεια, προστέθηκε στο τραπέζι ένα Grapow Chicken. Μπορεί στη Δύση ο κιμάς κοτόπουλου να μη συνηθίζεται τόσο, αλλά στην ασιατική κουζίνα το κοτόπουλο τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, σε αυτό το πιάτο ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Ο βασιλικός είναι βασικό στοιχείο στη κουζίνα της Ταϊλάνδης. Τον συναντάμε τόσο συχνά όσο και το λεμονόχορτο. Δεν είναι τυχαίο ότι συνηθίζουν να τον αποκαλούν «holy basil».

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Στο Grapow Chicken ο κιμάς κοτόπουλο αποδίδεται με τραγανό τρόπο και συνοδεύεται με πράσινα φασόλια, stir fry sauce, που δίνει την απαραίτητη ασιατική γεύση στο πιάτο, τηγανητό αυγό, φύλλα βασιλικού και ρύζι Jasmine. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Έκλεισα το γεύμα μου με Mushrooms Dumplings. Πολλοί προτιμούν να απολαμβάνουν τα dumplings στην αρχή ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά εγώ προτιμώ να καθαρίζω τη γεύση μου με αυτά. Τα συγκεκριμένα ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας.


Πριν κλείσω, οφείλω να κάνω ιδιαίτερη μνεία στα frozen cocktails που δοκίμασα. Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Εξαιρετική παρουσία είχαν και τα παιδιά στην ανοιχτή κουζίνα. Με chef de cuisine την Κατερίνα Λόζου, τα παιδιά ξεκάθαρα φαίνονταν να απολαμβάνουν την παρασκευή κάθε πιάτου. Ωραίο το Patpong και ιδανικό το νέο του σημείο στην πλατεία της Αγίας Ειρήνης. Θα το επισκεφτούμε και πάλι σύντομα.

Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τα Mushrooms Dumplings ήταν ανάλαφρα και λαχταριστά, με σωστές ποσότητες από τζίντζερ, σκόρδο, kaffir lime και κρέμα καρύδας. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
Τόσο το Pat Colada όσο και το Tropical Pong, με βάση το ρούμι και την τεκίλα αντίστοιχα, ήταν ό,τι έπρεπε για να ηρεμώ την κάψα του φαγητού και να συνεχίζω ευχάριστα το γεύμα μου. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO
Patpong: Η Ταϊλάνδη κατέβηκε στην πλατεία Αγίας Ειρήνης Facebook Twitter
O Σπύρος Μαυροειδής, που βρίσκεται πίσω από το μενού, έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να είναι οι γεύσεις πιο απαλές, αλλά τα πιάτα που δοκίμασα ήταν αυθεντικά ταϊλανδέζικα και είχαν βαθιά ασιατική ψυχή. Φωτό: Δώρα Μάστορα/LiFO


Patpong, Αθηναΐδος 11, 210 3315381

Facebook, Instagram

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Ταξίδια / Τάκο τουρ, Barragan και μαργαρίτες στο Μέξικο Σίτι

Με 9 εκατομμύρια κατοίκους, άσχημους ουρανοξύστες και τρομακτική κίνηση, το Μέξικο Σίτι δεν είναι η πιο φιλική πόλη, αλλά έχει όλους τους λόγους που θα σε κάνουν να σχεδιάζεις την επιστροφή σου, προτού φύγεις καν
ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΠΑΣΤΑΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν τους προλαβαίνουμε τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Γεύση / Στο Manu στον Κεραμεικό για ψάρι σε χοτ ντογκ, σε gyoza και φρικασέ

Το νέο, μικρό εστιατόριο της Αθήνας προσφέρει μοντέρνα ψαροφαγία με διεθνείς αναφορές και ντόπια υλικά, funky πιάτα με ψάρια εποχικά και zero waste παρασκευές σε ένα περιβάλλον που εκπέμπει ηρεμία χάρη στις μπλε αποχρώσεις του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε τα δικά σας αλλαντικά στο σπίτι

Ο σεφ Χάρης Νικολούζος μάς οδηγεί στα βήματα παραδόσεων που για πολλές δεκαετίες αποτελούσαν -και ενδεχομένως κάπου να συνεχίζουν να είναι− συνηθισμένη πρακτική για πολλά νοικοκυριά ανά την Ελλάδα. Η οικιακή παραγωγή αλλαντικών δεν είναι απλή, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να περηφανευτούμε για τα έργα των χεριών μας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Radio Lifo / Από πού παίρνουν την πρωτεΐνη τους οι βίγκαν;

Στο μυαλό των περισσοτέρων, η πρωτεΐνη είναι συνώνυμη με την κατανάλωση κρέατος και ζωικών προϊόντων. Από πού παίρνουν όμως την πρωτεΐνη τους οι χορτοφάγοι, οι βίγκαν ή όσοι απλά θέλουν να περιορίσουν την κατανάλωση κρέατος; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διατροφολόγο Σοφία Κανέλλου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ