Απεργία την Πρωτομαγιά

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά!

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Ψωμί, πέστο ή ελαιόλαδο, ρόκα ψιλοκομμένη και ένας ή δύο γαύροι μαρινάτοι στο τέλος, έτοιμο το καλωσόρισμα για το πρώτο ούζο, τσίπουρο ή κρασί!
0

1.

Ντολμάς σούσι!

Η εταιρεία Παλίρροια κυκλοφόρησε ένα βολικό ατομικό πιατάκι με ντολμαδάκια, πρακτικό για το πικνίκ και εύχρηστο στο τραπέζι μιας μικρής παρέας. Στο ηλεκτρονικό cook book της ιστοσελίδας τους (palirria.com) και με την ευκαιρία των εξήντα χρόνων λειτουργίας τους βρήκαμε επίσης τη συνταγή για μια παραλλαγή του ντολμά, ένα ντολμαδάκι μεταμορφωμένο σε σούσι!

Δεν είναι τίποτε άλλο από μια ευρηματική παρουσίαση του κλασικού γιαλαντζί (δηλαδή του νηστίσιμου ντολμά με κληματόφυλλο, ρυζάκι και άνηθο), πάνω στον οποίο ακουμπά... ένας γαύρος μαρινάτος. Κάθε πιατάκι των 200 γραμμαρίων περιέχει 8 μικρούς ντολμάδες και κοστίζει περίπου 2,30 ευρώ, μια σωστή τιμή για να αισθανθείτε φέτος την Καθαρά Δευτέρα λίγο πιο... MasterChef στην κουζίνα σας.

Στα σούπερ-μάρκετ και στα μπακάλικα.

2.

Μη φοβού τα καλαμάρια!

Μπορεί να φοβάστε τα καλαμάρια και ίσως να μη γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε και να μαγειρέψετε τα φρέσκα, αλλά πραγματικά είναι από τα πιο εύκολα θαλασσινά και όλοι τα λατρεύουν ψητά. Υπολογίστε ένα καλαμάρι μετρίου μεγέθους ανά καλεσμένο και ζητήστε από τον ψαρά σας (όχι ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα, που θα πνίγεται, ίσως από το Σάββατο) να τα καθαρίσει από τα εντόσθια και το μελάνι τους, ξεχωρίζοντας και τα πλοκάμια από το κυρίως σώμα.

Εσείς, δέκα λεπτά προτού σερβίρετε τα υπόλοιπα νηστίσιμα φαγητά, θα προθερμάνετε το γκριλ του φούρνου στους 220 βαθμούς (ή θα βάλετε στην πρίζα τη μικρή ψησταριά σας στο μπαλκόνι μέχρι να κάψει καλά), θα αλατίσετε και λαδώσετε καλά τα καλαμάρια και θα τα ψήσετε 3-4 λεπτά σε δυνατή φωτιά μέχρι να καψαλιστούν καλά και από τις δύο πλευρές. Ένα έντονο λαδολέμονο με πολύ λεμονάκι και λίγο θυμάρι θα τα περιλούσει όταν είναι έτοιμα, ενώ λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι, λίγος ψιλοκομμένος μαϊντανός ή φυλλαράκια άγριας ρόκας θα κάνουν το πιάτο, εκτός από πεντανόστιμο, γιορτινό και όμορφο.


Θα βρείτε φρέσκα καλαμάρια στη Βαρβάκειο Αγορά, αλλά προσέξτε μην μπερδευτείτε και αγοράσετε θράψαλα, που είναι φθηνότερα, αλλά πολύ σκληρά για τη σχάρα. Τα κατεψυγμένα καλαμάρια πρέπει να ξεπαγώσουν καλά σε μπολ με άφθονο κρύο νερό της βρύσης προτού τα λαδώσετε και τα ψήσετε και να είστε σίγουροι ότι είναι καλά καθαρισμένα. Ο φημισμένος ψαράς της Αθήνας, ο κ. Μπουρνούς (psaradiko.gr), θα σας παραδώσει τα καλαμάρια έτοιμα, καθαρισμένα και σε vacuum στο σπίτι σας, εσείς το μόνο που θα κάνετε είναι να τα ψήσετε σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά, για να μη σκληρύνουν. Τα φρέσκα καλαμάρια κοστίζουν γύρω στα 20 ευρώ το κιλό.

Ιχθυοπωλείο, Ο Μυτιληνιός, Παπάγου 141, Ζωγράφου, 6983 772894

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Τα καλαμάρια είναι από τα πιο εύκολα θαλασσινά και όλοι τα λατρεύουν ψητά.

3.

Ο μαρινάτος γαύρος γίνεται μια νόστιμη μπρουσκέτα!

Ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί ή και καρεδάκια λαγάνας γίνονται η βάση για μια νόστιμη μπουκιά με πέστο βασιλικού ή μαϊντανού, λίγη φρέσκια ρόκα και ένα-δυο γαυράκια μαρινάτα. Κόψτε το ψωμί σε χοντρές φέτες και μετά σε καρεδάκια, στο μέγεθος μιας μικρής μπουκιάς. Αν χρησιμοποιήσετε πέστο, απλώστε μια γενναιόδωρη στρώση στο ψωμί. Αν χρησιμοποιήσετε μόνο ρόκα, λαδώστε καλά τις μπουκιές ψωμιού. Ψωμί, πέστο ή ελαιόλαδο, ρόκα ψιλοκομμένη και ένας ή δύο γαύροι μαρινάτοι στο τέλος, έτοιμο το καλωσόρισμα για το πρώτο ούζο, τσίπουρο ή κρασί!

Θα διακοσμήσουμε κάθε μπουκιά με ροζ πιπέρι που ταιριάζει πολύ με το λιπαρό ψαράκι και του προσθέτει ακόμα περισσότερη γεύση μαζί με το ξίδι και την πιπεράτη ρόκα. Εμείς προτιμήσαμε τον γαύρο της εξαιρετικής εταιρείας Τρικαλινό, που έκανε διάσημο το ελληνικό αυγοτάραχο παντού στον πλανήτη και δεν χρειάζεται καμία προσθήκη από μέρους σας. Θα τον βρείτε στα ψυγεία, συσκευασμένο σε πλαστικό σκαφάκι (190 γραμμάρια) ή γυάλινο βάζο (200 γραμμάρια). Το βάζο περιέχει περίπου 30 φιλέτα, ενώ ο πλαστικός περιέκτης περί τα 27.

Πωλούνται σε ΑΒ Βασιλόπουλο, Μπαλάσκα, Μarket Ιn, Σκλαβενίτη, Μασούτη και σε καλά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί ή και καρεδάκια λαγάνας γίνονται η βάση για μια νόστιμη μπουκιά με πέστο βασιλικού ή μαϊντανού, λίγη φρέσκια ρόκα και ένα-δυο γαυράκια μαρινάτα.

4.

Η απαραίτητη ταραμοσαλάτα ‒ έτοιμη ή δική σας;

Υπάρχει ένας φούρνος στο Χαλάνδρι που εδώ και πολλά χρόνια, εκτός από καλό ψωμί, πουλάει καθημερινά πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα! Η νόστιμη συνταγή της περιλαμβάνει γνήσιο λευκό ταραμά, καλό λάδι, λεμόνι, κρεμμύδι και ξιδάκι και η ελαφριά γεύση της είναι ολόιδια με μιας πετυχημένης σπιτικής ταραμοσαλάτας.

«Την ταραμοσαλάτα τυχαία αρχίσαμε να την πουλάμε με τον σύζυγό μου, όταν μια Καθαρά Δευτέρα, από την πολλή δουλειά που είχε πέσει στο μαγαζί, δεν προλαβαίναμε να τη φάμε στο σπίτι μας. Κεράσαμε τους πελάτες της γειτονιάς μας και μετά τη ζητούσαν και εκτός Καθαράς Δευτέρας. Συνεχίζω να την κάνω μόνο από μεράκι και γιατί είναι μια νοστιμιά με φίνα υλικά, που δεν τη βρίσκεις εύκολα αλλού. Είναι ο... κράχτης του μαγαζιού μας».

Το Στάχυ, Κύπρου 23, Βριλήσσια, 210 6139977

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Αν αποφασίσετε, όμως, να φτιάξετε τη δική σας ταραμοσαλάτα, ψάξτε για τον ορίτζιναλ λευκό ταραμά Ισλανδίας.

5.

Η σπιτική ταραμοσαλάτα βήμα-βήμα

Αν αποφασίσετε, όμως, να φτιάξετε τη δική σας ταραμοσαλάτα, ψάξτε για τον ορίτζιναλ λευκό ταραμά Ισλανδίας (τον εντοπίσαμε στο πολύ σικ κολωνακιώτικο μπακάλικο Degustation (Κουμπάρη 5, Κολωνάκι, 210 3627744). Για ακόμα περισσότερη ψαρίλα στη γεύση, προσθέστε 1-2 μικρές παστές αντζούγιες, αφού πρώτα τις ξεπλύνετε με κρύο νερό βρύσης, για να φύγει το πολύ αλάτι. Δείτε μια εύκολη συνταγή ταραμοσαλάτας με ελαιόλαδο.

Σπιτική ταραμοσαλάτα

150 γρ. λευκός ταραμάς Ισλανδίας

Ψίχα από 3-4 φέτες προζυμένιου ψωμιού (μουσκεμένες και εντελώς στεγνές) Εμείς την ετοιμάσαμε με λευκό προζυμένιο ψωμί σε φέτες της εταιρείας Κασίμης, που βρήκαμε στα σούπερ-μάρκετ Α-Β και Σκλαβενίτης.

Χυμός από ένα πολύ μεγάλο λεμόνι

1/4 από ένα ξερό κρεμμύδι περασμένο στο μούλτι με ελάχιστο νερό

Ελαιόλαδο όσο πάρει (περίπου 300-400 ml)

1-2 αντζούγιες σε λάδι (προαιρετικά, αν θέλετε έντονη γεύση ψαριού)

Ξύσμα από ένα λεμόνι (προαιρετικό)

Στο μπλέντερ βάζουμε τον ταραμά και τις αντζούγιες και τα χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά. Ανοίγουμε το μικρό καπάκι του κάδου και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Τότε η ταραμοσαλάτα ασπρίζει. Χτυπάμε ακόμα 4-5 λεπτά. Προσθέτουμε δυο κουταλιές της σούπας από το κρεμμύδι ή μόνο το νερό του, αν δεν θέλουμε έντονη γεύση κρεμμυδιού στην ταραμοσαλάτα μας, και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1-2 λεπτά. (Η ταραμοσαλάτα αρχίζει να παίρνει ένα απαλό ροζ χρώμα από το κρεμμύδι.)

Προσθέτουμε το περισσότερο ψωμί και λίγο λάδι (χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα). Αφού έχουμε βάλει όλο το ψωμί και η ταραμοσαλάτα έχει αλεστεί καλά, σταματάμε το χτύπημα και καθαρίζουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα τα τοιχώματα του κάδου και το καπάκι και ενσωματώνουμε τα υλικά που δεν αλέστηκαν.


Ξεκινάμε το μπλέντερ ξανά και αρχίζουμε να ρίχνουμε το λάδι σε σταθερή ροή μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο και βελουδένιο. Αν σε αυτό το σημείο φανεί ότι το μείγμα «ακινητοποιείται», δεν προσθέτουμε επιπλέον λάδι. Η ταραμοσαλάτα είναι έτοιμη.


Δοκιμάζουμε και συνεχίζουμε άφοβα το χτύπημα, συμπληρώνοντας ελαιόλαδο, λεμόνι ή ψωμί, μέχρι να έχει η ταραμοσαλάτα μας τη γεύση που μας αρέσει, αλλιώς διορθώνουμε με επιπλέον λάδι ή λεμόνι. Αν τη θέλουμε πιο απαλή, χωρίς έντονη τη γεύση του ψαριού, μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ακόμα ψωμί ή να παραλείψουμε τις αντζούγιες από την αρχή. Στο σημείο αυτό, και πάντα ανακατεύοντας στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, μπορούμε να προσθέσουμε στάλα-στάλα λίγο ανθρακούχο νερό για να γίνει ακόμα πιο ανάλαφρη η ταραμοσαλάτα μας.


Κανονικά, δεν της λείπει τίποτα βασικό σε αυτό το σημείο... Σταματάμε το χτύπημα, τη βάζουμε σε ένα μπολ και την τοποθετούμε στο ψυγείο για μια ωρίτσα.


Προτού τη σερβίρουμε, τη ραντίζουμε με λίγο ακόμα ελαιόλαδο και λίγο ξύσμα λεμονιού.

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Τίποτα δεν καθαρίζει τον ουρανίσκο από το λιπαρό και το στόμα από την ψαρίλα όπως ένα ξινούτσικο σορμπέ.

6.

Λεμονάκι μυρωδάτο και δυόσμος, το πιο ταιριαστό επιδόρπιο

Τίποτα δεν καθαρίζει τον ουρανίσκο από το λιπαρό και το στόμα από την ψαρίλα όπως ένα ξινούτσικο σορμπέ. Ξεχωρίσαμε το σορμπέ lemonmint με φρεσκοστυμμένο λεμόνι και δυόσμο της gelateria «Le Greche», που με ένα τραγανό χωνάκι γίνεται ένα ασυνήθιστο επιδόρπιο για την Καθαρά Δευτέρα (θα το αγοράσετε στα 20 ευρώ το κιλό για το σπίτι).

Le Greche, Μητροπόλεως 16Α, Σύνταγμα / Λυκούργου 2, Νέο Ψυχικό / Μεσογείων 456, Αγία Παρασκευή

7.

Ένα μυρωδάτο υποβρύχιο για το τέλος

Δεν την έχουν ονομάσει τυχαία μυροβόλο τη Χίο! Ο Κάμπος παράγει εδώ και αιώνες εξαιρετικά μανταρίνια που παλιά εξάγονταν στις βασιλικές αυλές όλης της Ευρώπης. Η εταιρεία Citrus φτιάχνει με αυτά ένα παραδοσιακό υποβρύχιο από χιώτικο μανταρίνι ή λεμόνι που σερβίρεται παραδοσιακά μέσα σε ένα ποτήρι παγωμένο νερό, θυμίζοντάς μας ότι, μετά τη Σαρακοστή, το καλοκαίρι δεν είναι και τόσο μακριά.

Και τα δύο πρωτότυπα μυρωδάτα γλυκά, μαζί με τον απαραίτητο σιμιγδαλένιο χαλβά, θα κλείσουν με πρωτότυπο τρόπο το γιορτινό τραπέζι της μόνης αγαπημένης Δευτέρας του χρόνου.

Citrus, Άρωμα Μνήμης

Αθήνα: Yolenis, Σόλωνος 9 / 4 Seasons, Νίκης 30 / ChiosShop, Πειραιάς

Θεσσαλονίκη: Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης, Κομνηνών 12

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Δεν την έχουν ονομάσει τυχαία μυροβόλο τη Χίο!

8.

Πώς θα μπορούσαμε, ακόμα και την Καθαρά Δευτέρα, να κάνουμε χωρίς αβοκάντο;

Η Κρήτη, και ειδικά η περιοχή των Χανίων, βγάζει κάθε χρόνο πολλούς τόνους νόστιμα αβοκάντο, πολλά από αυτά βιολογικά. Καθένα κόβεται στη μέση και γίνεται μια βαρκούλα που θα γεμίσει με ό,τι νοστιμιά θέλουμε. Εμείς σκεφτήκαμε να τα γεμίσουμε με μια ψιλοκομμένη μαρουλοσαλάτα με ντρέσινγκ από ρόδι, γιαπωνέζικο wasabi και τηγανητές γαριδούλες (θα τις βρείτε κατεψυγμένες σε όλα τα σούπερ-μάρκετ), φέρνοντας έτσι το μοδάτο λαχανικό αλλά και μια εξωτική νότα στο γιορτινό τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Αγοράστε τις γαρίδες από την προηγουμένη, αφήστε τες να ξεπαγώσουν καλά σε μπολ με κρύο νερό βρύσης και μετά σοτάρετέ τες ελαφρά με ελαιόλαδο, λίγο σκόρδο και καυτερό τσίλι ή γλυκιά πάπρικα. Θα τις αφήσετε να κρυώσουν και θα συνθέσετε τις βαρκούλες από τα μισά αβοκάντο λίγα λεπτά πριν από το σερβίρισμα.


Η εξωτική βινεγκρέτ με ρόδι και wasabi

Χυμός από ένα ρόδι

Χυμός από μισό λεμόνι

1 κ.γλ. πάστα wasabi (θα το βρείτε στα μεγάλα σούπερ-μάρκετ και στα ασιατικά μπακάλικα)

1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1 κ.γλ. ξίδι από κόκκινο κρασί

Σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο

Αναμειγνύουμε καλά τα υλικά της βινεγκρέτ μέσα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το μαρούλι, ανακατεύουμε ελαφρά και γεμίζουμε τις βαρκούλες. Ακριβώς προτού σερβίρουμε, προσθέτουμε τις γαρίδες και πασπαλίζουμε με το καβουρντισμένο σουσάμι. Θα βρείτε τα αβοκάντο στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών Αττικής, που πολλές φορές φέρνουν εκλεκτά προϊόντα απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, όπως και άγρια και καλλιεργημένα χόρτα, απαραίτητα στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.

Δείτε εδώ ποια μέρα γίνεται βιολογική λαϊκή κοντά σας: https://www.bioagores.org/πρόγραμμα-αγορών/.

9.

Η αγκινάρα, το χαρακτηριστικό νηστίσιμο λαχανικό της ελληνικής κουζίνας, με σος μοχίτο!

Κάθε Καθαρά Δευτέρα η εταιρεία Yiam της Αύρας Πανουσοπούλου, εκτός από τα κλασικά της βαζάκια με μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκά του κουταλιού και ορεκτικά, προετοιμάζει και κάποιες ιδιαίτερες σαλάτες, όπως και ντολμαδάκια τυλιγμένα σε μεταξωτά, ανάλαφρα αμπελόφυλλα και πεντανόστιμη ταραμοσαλάτα με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τη Μάνη.

Οι σαλάτες, δημιουργία του σεφ Κώστα Παπαχαραλάμπους, πωλούνται με το κιλό σε καλά παντοπωλεία σε όλη την Ελλάδα. Ξεχωρίσαμε τη σαλάτα με λεπτοκομμένη αγκινάρα, αρακά και κορδέλες καρότου με σος... μοχίτο. Είπαμε, οι νέοι Έλληνες σεφ πειραματίζονται με τις παραδοσιακές συνταγές και τις προσαρμόζουν στα σύγχρονα γούστα. Τι λέτε, θα τις δοκιμάσετε; Μπείτε στην ιστοσελίδα τους για να βρείτε το κοντινότερο σ' εσάς κατάστημα.
Yiam, www.yiam.gr

Καθαροδευτεριάτικο τραπέζι σε 20 λεπτά! Facebook Twitter
Αν δεν έχετε δοκιμάσει τις καινούργιες ρετσίνες, τότε αφήστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σας εκπλήξουν γευστικά.

10.

Η... μετα-μοντέρνα ρετσίνα είναι ένα κρασί αξιώσεων!

Φυσικά, θα σερβίρετε ούζο, τσίπουρο, λευκό κρασί μα και παγωμένη μπίρα την Καθαρά Δευτέρα, όλα χωράνε στο γιορτινό τραπέζι. Ρετσίνα όμως; Αν ακόμα θυμάστε τη ρετσίνα ως το φθηνό κρασί σε καλοκαιρινές γιορτές οίνου (και τον πονοκέφαλο την επομένη) ή αν δεν έχετε δοκιμάσει τις καινούργιες ρετσίνες, τότε αφήστε ανοιχτό το ενδεχόμενο να σας εκπλήξουν γευστικά. Ορισμένοι Έλληνες οινοποιοί αναβάθμισαν την καλλιέργεια των ποικιλιών Ασύρτικο, Σαββατιανό και Ροδίτη, που αποτελούν τη βάση της ρετσίνας τους, και την έφεραν στα μέτρα του σύγχρονου παγκόσμιου καταναλωτή που του αρέσουν τα αρωματικά και εξωτικά κρασιά.

Φυσικά, η ελληνική ρετσίνα θεωρείται εξωτική εκτός των συνόρων μας, μια και από την αρχαιότητα αρωματίζεται φυσικά με το «δάκρυ του πεύκου», το ρετσίνι. Ο Νίκος Μάνεσης, ο άνθρωπος που γνωρίζει όσο λίγοι το ελληνικό κρασί και ιδίως τους μικρούς παραγωγούς ιδιαίτερων ποικιλιών, βραβεύτηκε φέτος για την προσφορά του στον αμπελοοινικό κλάδο από τον ΣΜΟΕ (Σύνδεσμο Μικρών Οινοποιών Ελλάδας) και μας προτείνει μερικές αξιόλογες ρετσίνες της Αττικής και των γύρω περιοχών, μια και το συγκεκριμένο κρασί αποτελεί το πλέον χαρακτηριστικό αυτού του τόπου. (www.greekwineworld.gr) .


1.

PineForest, Γκίκας. Με βάση το Ασύρτικο από τις πλαγιές του Κιθαιρώνα στη Βοιωτία, αρώματα λεβάντας και ελαφρά επίγευση από δάκρυ μαστίχας. (www.gikaswinery.gr)

2.

Ρετσίνα Μυλωνάς. Από την καρδιά της Αττικής, την Κερατέα, με βάση το Σαββατιανό, καθαρή επίγευση εσπεριδοειδών και ένα απαλό φιλί ρητίνης. (www.Mylonas-wines.gr)

3.

Ρετσίνα Παπαγιαννάκος. Από το βιοκλιματικό οινοποιείο του Παπαγιαννάκου μας έρχεται αυτή η μοντέρνα ρετσίνα, βασισμένη σε πενηντάχρονα αμπέλια Σαββατιανού, για πικάντικα, αλμυρά φαγητά που έχουν έντονη γεύση σκόρδου. Γεύση λεμονάτη με μια ιδέα ρετσίνας. (www.papagiannakos.gr)

Γεύση
0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ