Αθηναϊκή σαλάτα: Πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Η σύνθεσή της είναι απλή όσο και ευρηματική. Συνδυάζει σπιτική μαγιονέζα, ενισχυμένη με λαχανικά, και βραστό ψάρι.
1

Η αθηναϊκή σαλάτα ήταν ένα από τα δημοφιλή πιάτα της αστικής κουζίνας της δεκαετίας του '70. Συνδεδεμένο με γιορτινές οικογενειακές συνεστιάσεις, πλούσιους μπουφέδες δεξιώσεων και αρχοντικά εστιατόρια της εποχής, έλαμψε για αρκετά χρόνια μέσα σε φίνες πιατέλες, σερβιρισμένη και περίτεχνα διακοσμημένη. Ανασύρω εικόνες από τις παιδικές μου μνήμες, όταν η μητέρα μου ετοίμαζε την αθηναϊκή στα εορταστικά τραπεζώματα, με τη σπιτική πληθωρική μαγιονέζα ‒ βούταγα το δάχτυλο κλεφτά για να γλείψω ό,τι είχε απομείνει στον κάδο του μίξερ. Η χαρά μου απογειωνόταν όταν έκοβα με υπομονή τα καροτάκια και τα αγγουράκια τουρσί για να τη στολίσω.

Η σύνθεσή της είναι απλή όσο και ευρηματική. Συνδυάζει σπιτική μαγιονέζα, ενισχυμένη με λαχανικά, και βραστό ψάρι. Ουσιαστικά συνδύαζε την κλασική ρώσικη σαλάτα με κάποιο ψάρι που πιθανώς είχε απομείνει από άλλο μαγείρεμα. Βολική στην παρασκευή της –δεν χρειάζεται να γίνει την τελευταία στιγμή‒ και ιδιαίτερα προσφιλής, πέρασε στη λήθη όταν η αθηναϊκή κουζίνα άρχισε να αφομοιώνει επιρροές από διάφορες κουζίνες, να επιστρέφει στις ρίζες της και να αναζητά της δικής της ταυτότητας.

Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ακριβά ψάρια γι' αυτήν τη συνταγή, αφού θα είναι το ίδιο νόστιμη και με ψάρια πιο ταπεινά

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Ο δημιουργικός σεφ Δημήτρης Νίκολης σερβίρει μια δική του εκδοχή στο εστιατόριο Barbarossa στη Νάουσα της Πάρου, όπου αφθονεί το φρέσκο ψάρι. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO


Τελευταία, όμως, οι σεφ έχουν επαναφέρει στα μενού τους την αθηναϊκή και τη σερβίρουν με πιο μοντέρνες πινελιές. Ο δημιουργικός σεφ Δημήτρης Νίκολης σερβίρει μια δική του εκδοχή, όπου αφθονεί το φρέσκο ψάρι. «Το ψάρι αθηναϊκή μαγιονέζα είναι ένα πιάτο που δημιουργήθηκε από βραστό ψάρι ή ψητό, συνήθως σφυρίδα, που περίσσεψε και ενισχύθηκε με τα υλικά της ρώσικης σαλάτας και τη δημοφιλή για την εποχή μαγιονέζα» εξηγεί και προσθέτει: «Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ακριβά ψάρια γι' αυτήν τη συνταγή, αφού θα είναι το ίδιο νόστιμη και με ψάρια πιο ταπεινά».


Ο Δημήτρης πειραματίστηκε στην κουζίνα του και ετοίμασε για το LiFO.gr την κλασική αθηναϊκή σαλάτα αλλά και τρεις δημιουργικές παραλλαγές της.

Αθηναϊκή σαλάτα

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Υλικά για 4 άτομα

1.200-1.500 γρ. ψάρι για βραστό, καθαρισμένο

150 ml λευκό ξηρό κρασί

6 μικρές πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση

3 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα ροδέλες

1 δαφνόφυλλο

15 κόκκοι μαύρο πιπέρι

1 ξερό κρεμμύδι ολόκληρο, καθαρισμένο

2 κλωνάρια σέλινο

2 κλωνάρια άνηθος

2 κλωνάρια μαϊντανός

Για τη γέμιση

3-4 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε φέτες

1 γεμάτη κ.σ. κάππαρη ξαλμυρισμένη

4 φλ. τσαγιού μαγιονέζα

Ψιλοκομμένος μαϊντανός και άνηθος για το γαρνίρισμα

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ρίχνουμε το κρασί και περίπου 2,5 λίτρα νερό. Προσθέτουμε 1 κ.γλ. αλάτι, τα κλωνάρια των μυρωδικών, τη δάφνη, τα πιπέρια, το κρεμμύδι και τις πατάτες. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει το υγρό, αφήνουμε τα υλικά να βράσουν για 5-6 λεπτά. Μετά, προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε περίπου για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν καλά οι πατάτες και τα καρότα. Τα ελέγχουμε τρυπώντας τα με ένα ξυλάκι για σουβλάκι. Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πατάτες και τα καρότα σε ένα σουρωτήρι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αφήνουμε τα υπόλοιπα υλικά να βράζουν στην κατσαρόλα.

Στο ζωμό της κατσαρόλας που κοχλάζει βυθίζουμε το ψάρι και το βράζουμε για 15-20 λεπτά, όχι παραπάνω, για να μη στεγνώσει. Το τραβάμε προσεχτικά με δύο τρυπητές κουτάλες και το αφήνουμε σε ένα ταψάκι να κρυώσει λίγο για να μπορέσουμε να το καθαρίσουμε.

Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε για μελλοντική χρήση (π.χ. για ένα πιλάφι).

Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε μικρούς κύβους, τους οποίους βάζουμε σε βαθύ μπολ. Προσθέτουμε την κάππαρη, το αγγουράκι τουρσί και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε απαλά. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι μαγιονέζα και ανακατεύουμε και πάλι απαλά.

Ξεψαχνίζουμε το ψάρι προσεχτικά, αφήνοντας άθικτα το κεφάλι, το κεντρικό κόκαλο και την ουρά του. Βάζουμε τα ψαχνά στο μπολ με τα λαχανικά, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα ακόμα και ανακατεύουμε καλά. Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο ψάρι σε μια πιατέλα και «ανακατασκευάζουμε» τον κορμό του με το μείγμα που έχουμε φτιάξει. Μετά καλύπτουμε με μια λεπτή στρώση μαγιονέζας. Πασπαλίζουμε με τα φρέσκα μυρωδικά.

Για να στολίσουμε το ψάρι, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη κάππαρη και λίγα αγγουράκια τουρσί ακόμη. Επίσης, μπορούμε να κρατήσουμε μερικά κομμάτια καρότου για να διανθίσουμε το σχέδιο. Εν ολίγοις, αυτοσχεδιάζουμε ανάλογα με τη διάθεση και την όρεξή μας. Βάζουμε την πιατέλα με το ψάρι στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος, για να κρυώσει καλά.

Αθηναϊκή Barbarossa

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Υλικά για 4 άτομα

1 κολοκύθι κομμένο σε φέτες κατά μήκος

Για τη γέμιση

150 γρ. βραστό ψάρι (λαβράκι, φαγκρί, σφυρίδα, τσιπούρα)

20 γρ. αρακάς

20 γρ. καρότο βρασμένο και ψιλοκομμένο

60 γρ. πατάτα βρασμένη ψιλοκομμένη

10 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο

5 γρ. αγγουράκι τουρσί

5 γρ. κάππαρη

1 κ.σ. αυγά πέστροφας

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

100 γρ. μαγιονέζα μάραθου

Εκτέλεση

Για τη μαγιονέζα μάραθου: Χτυπάμε στο μούλτι 2 κρόκους αυγών, 2 κ.γ. ξίδι λευκό, 300 ml ηλιέλαιο, 3 κ.γ. ούζο, 1 κ.γ. φρέσκο κρεμμύδι, 2 κ.σ. μαραθόριζα ψιλοκομμένη και βρασμένη για 10 λεπτά, αλάτι και πιπέρι.


Κόβουμε το κολοκύθι κατά μήκος με το μαντολίνο σε λεπτές φέτες, τις ζεματάμε ελαφρώς για 1 λεπτό σε βραστό νερό και αμέσως κρυώνουμε σε λεκάνη με πάγο και νερό.


Για τη γέμιση, βράζουμε το ψάρι, το αποσύρουμε με τρυπητή κουτάλα, ξεψαχνίζουμε με προσοχή και ενσωματώνουμε όλα τα υλικά, προσθέτουμε τη μαγιονέζα, ανακατεύουμε πολύ καλά και τοποθετούμε στο ψυγείο για να παγώσει. Σκουπίζουμε καλά τα κολοκύθια με απορροφητικό χαρτί, παίρνουμε ένα μπαμπού σαν αυτό που τυλίγουν το σούσι ή, αν δεν υπάρχει, τυλίγουμε τα ρολάκια με τη βοήθεια μιας μεμβράνης ή ακόμα και με αλουμινόχαρτο. Τοποθετούμε το κολοκύθι και τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολάκια ‒ δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά για να μη βγει η γέμιση έξω. Γαρνίρουμε με σχινόπρασο και αυγά ψαριού.


ΤΙΠ: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη σπιτική μαγιονέζα με μια μαγιονέζα του εμπορίου.

Ραβιόλι κολοκυθιού με ρολό σφυρίδα και αφρό λευκού κρεμμυδιού

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Υλικά για 4-6 άτομα

150 γρ. βραστό ψάρι (σφυρίδα)

Για τη ζύμη για το ραβιόλι

500 γρ. αλεύρι

4 ολόκληρα αυγά

8 γρ. αλάτι

½ μάτσο μαϊντανό, για πουρέ μαϊντανού (ζεμάτισμα τέσσερις φορές και περασμένο από μπλέντερ)

1 κολοκύθι βρασμένο και περασμένο από μπλέντερ

¼ φλ. ελαιόλαδο

Για τον αφρό

10 κρεμμύδια μέτρια

2 λίτρα γάλα

250 γρ. κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ψήνουμε ολόκληρα τα κρεμμύδια στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 15 με 20 λεπτά. Αφαιρούμε τη φλούδα και σιγομαγειρεύουμε με την κρέμα και το γάλα για περίπου μία ώρα, μέχρι τα υγρά να κατέβουν στη μισή ποσότητα. Σουρώνουμε και ρίχνουμε σε σιφόν και με δύο αμπούλες αζώτου δημιουργούμε τον αφρό. Εναλλακτικά, μπορούμε να σερβίρουμε το πιάτο με ένα αραιωμένο αυγολέμονο.

Για το ραβιόλι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.

Για τη γέμιση

20 γρ. αρακά

200 γρ. καρότο ψιλοκομμένο

60 γρ. πατάτα βρασμένη κομμένη σε κύβους

10 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο

5 γρ. αγγουράκι τουρσί περασμένα από τον τρίφτη

5γρ. κάππαρη ψιλοκομμένη

1 κ.σ. αυγά σολομού ή πέστροφας

1 κ. σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Σε λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης. Ανοίγουμε το ραβιόλι σε μηχανή ζυμαρικών ή με πλάστη. Γεμίζουμε με τη γέμιση και κλείνουμε καλά. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 60 λεπτά. Σε μικρή κατσαρόλα με νερό βράζουμε για 6 λεπτά το ραβιόλι.
Τυλίγουμε σε ρολό τη σφυρίδα με τη γέμιση και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 4-5 λεπτά.


Σερβίρουμε το ρολό σφυρίδας και επάνω τοποθετούμε το ραβιόλι και γαρνίρουμε με σχοινόπρασο. Σημαντικό είναι η διάμετρος του ρολού ψαριού να είναι ίδια ή μικρότερη από τη διάμετρο που έχει το ραβιόλι για να μπορέσει να σταθεί στην κορυφή.

Ρολό αθηναϊκής με κολοκύθι και λαβράκι

Αθηναϊκή σαλάτα: πώς να φτιάξετε το δημοφιλές πιάτο της αστικής κουζίνας των '70s Facebook Twitter
Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν / LIFO

Υλικά για 4 έως 6 άτομα

1 κολοκύθι κομμένο σε φέτες κατά μήκος

150 γρ. φιλέτο λαβράκι βρασμένο με το δέρμα του


Για τη γέμιση

2-3 κ.σ. μαγιονέζα

20 γρ. αρακά

20 γρ. καρότο βρασμένο και ψιλοκομμένο

60 γρ. πατάτα βρασμένη ψιλοκομμένη

10 γρ. σέλερι ψιλοκομμένο

5 γρ. αγγουράκι τουρσί

5 γρ. κάππαρη

1 κ.σ. αυγά σολομού

1 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Κόβουμε το κολοκύθι κατά μήκος με το μαντολίνο σε λεπτές φέτες, τις ζεματάμε ελαφρώς για 1 λεπτό σε βραστό νερό και τις κρυώνουμε σε μια λεκάνη με πάγο και νερό. Σκουπίζουμε καλά τα κολοκύθια με απορροφητικό χαρτί.


Σε λεκάνη ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά στης γέμισης.


Τοποθετούμε στο ματ (που τυλίγουν το σούσι) εναλλάξ μία φέτα κολοκύθι, μία φέτα φιλέτο ψαριού με το δέρμα, μέχρι να καλύψουμε την επιφάνειά του. Τοποθετούμε κατά μήκος τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, χωρίς πίεση. Κόβουμε σε ροδέλες πάχους 3 εκ. και σερβίρουμε.

Οδηγίες

• Η αθηναϊκή γίνεται με ψάρι βραστό που περίσσεψε από σούπα ή ψητό.


• Το ψάρι είναι καλό να μη βράσει πολύ. Ταμπονάρεται με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει και να μην αφήσει υγρά που θα νερώσουν τη μαγιονέζα.


• Ταιριάζει με όλα τα βραστά λαχανικά.


• Τη μαγιονέζα μπορούμε να την αρωματίσουμε με ελληνικά μυρωδικά, από μάραθο, άνηθο, βασιλικό και θυμάρι μέχρι λεμονοθύμαρο και λουίζα. Στη μαγιονέζα ταιριάζουν και ξύσματα εσπεριδοειδών.

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ