Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
To Σαββατοκύριακο στο Γαλαξίδι, 3 ώρες δρόμο από την Αθήνα, έχει τα πάντα για να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει στη φινέτσα, στο στυλ, στο ένδοξο ναυτικό παρελθόν και σε μια μοναδική αίσθηση νησιού που κατοικεί στη στεριά. Φωτό: Shutterstock
0

Μαζί με το Ναύπλιο, μοιράζονται όλα τα ερωτευμένα Σαββατοκύριακα της επικράτειας. Ακόμα κι αν δεν είσαι σε φάση να ανταλλάξεις όρκους κάτω από βουκαμβίλιες και έναστρους ουρανούς, το ΣΚ στο Γαλαξίδι, 3 ώρες δρόμο από την Αθήνα, έχει τα πάντα για να σε χαλαρώσει και να σε ταξιδέψει στη φινέτσα, στο στυλ, στο ένδοξο ναυτικό παρελθόν και σε μια μοναδική αίσθηση νησιού που κατοικεί στη στεριά.

Είχα πάει φτιαγμένη για περιπέτεια, για χιλιόμετρα ποδαρόδρομο, για σπουδαίες διαδρομές. Αφού μέσα σε δύο ώρες το περπάτησα διαγωνίως και καθέτως, εξερευνώντας κάθε του γωνιά, το Γαλαξίδι μου είπε να χαλαρώσω και να το απολαύσω.

Μικρό σε μέγεθος, μαγικό σε κάθε του βήμα, διατηρητέο από το 1978, το Γαλαξίδι ζει τη μεγάλη του στιγμή της κοσμοπλημμύρας την Καθαρή Δευτέρα με τα αλευρομουτζουρώματα και τα ξέφρενα γλέντια στα μπαράκια της παραλίας. Τον υπόλοιπο χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για να το χαρείς όπως του αξίζει.


Μικρό σε μέγεθος, μαγικό σε κάθε του βήμα, διατηρητέο από το 1978, το Γαλαξίδι ζει τη μεγάλη του στιγμή της κοσμοπλημμύρας την Καθαρή Δευτέρα με τα αλευρομουτζουρώματα και τα ξέφρενα γλέντια στα μπαράκια της παραλίας. Τον υπόλοιπο χρόνο και ιδιαίτερα την άνοιξη είναι η καλύτερη στιγμή για να το χαρείς όπως του αξίζει: γαλήνιο, με τα δεκάδες ζευγαράκια να γεμίζουν καρδούλες τη σιωπηλή, χαμηλόφωνη αύρα του, πιασμένα χέρι-χέρι. Σαν να σε ψεκάζουν με αστερόσκονη.

Οι καλύτερες βόλτες

• Αν κάτι αξίζει εδώ, είναι η μοναδική για την Ελλάδα ναυτική ιστορία, να τη μυρίσεις πέρα από το άρωμα της φρέσκιας λαδομπογιάς που βάφει τις βάρκες ‒και θα σε ακολουθεί παντού‒, να την αναζητήσεις στο Ναυτικό και στο Λαογραφικό Μουσείο, στα αρχοντικά των καραβοκύρηδων. Από τη Συνθήκη του Κιουτσούκ Καϊναρτζή το 1774 και μέχρι το 1930 το Γαλαξίδι αναδείχτηκε παγκόσμια ναυτική δύναμη με τη δική της Ναυτική Σχολή, που σκάρωνε 21 καράβια τον χρόνο και είχε στόλο με 300 πλοία που όργωναν τις θάλασσες του πλανήτη.


• Να δεις τον ήλιο και το φεγγάρι να ανατέλλουν πάνω από τα δέντρα του δάσους στον Καλαφάτη και στον Ναυτικό Όμιλο.

• Να κολυμπήσεις στις σκούλες, τις γαλήνιες φυσικές πισίνες στη σκιά του πράσινου, κατά μήκος της ακρογιαλιάς.

• Να κολυμπήσεις στη Γλύφα, στα Τριζόνια, στην Ερατεινή, στους Άγιους Πάντες, στον Άγιο Βασίλη και στον Άγιο Σπυρίδωνα, στα κρυστάλλινα νερά του πρωινού, πριν ξυπνήσουν οι υπόλοιποι που θα έχουν την ίδια ιδέα μ' εσένα.

• Να περπατήσεις όλη την ακτογραμμή από τη Δημοτική Αγορά ως τον Χηρόλακα, εκεί όπου τα πέτρινα αρχοντικά βουτάνε μέσα στο νερό.

Εδώ θα φας τα καλύτερα

Μαρίτσα

Η Μαρίτσα έχει ταυτιστεί με το Γαλαξίδι. Πρόκειται για μια θεά κοσμπολίτισσα που έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα κοσμικής ιστορίας στο παλιό, μοναδικό της μαγαζί, το οποίο στεγαζόταν σε ένα εκπληκτικό αρχοντικό του 1850. Από πέρσι η Μαρίτσα μετακόμισε σε έναν ακόμα πιο εντυπωσιακό χώρο, μέσα στο νερό, στην απέναντι όχθη της παραλίας.

Η κουζίνα της, εκτός από το φρέσκο ψάρι, έχει την αύρα μιας αστικής μαγειρικής που μπλέκεται με όλα τα νεότερα κλασικά σουξέ της ψαροφαγίας: γαριδόσουπα, σπαγγέτι με γαρίδες και παπαρουνόσπορο, ριζότο με μύδια και γαρίδες αλλά και ολόγλυκια ξεφλουδισμένη ντομάτα στη σαλάτα με τη ρόκα, αχνιστές καραβίδες-όνειρο και σπιτικό γαλακτομπούρεκο.

Μαρίτσα, παραλία Γαλαξιδίου, 22650 41059

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Η κουζίνα της Μαρίτσας, εκτός από το φρέσκο ψάρι, έχει την αύρα μιας αστικής μαγειρικής που μπλέκεται με όλα τα νεότερα κλασικά σουξέ της ψαροφαγίας.

Ο Τάσος

Η πιο ασφαλής επιλογή όταν έχεις διάθεση για κλασική ψαροφαγία και ολόφρεσκο ψαράκι σε κυανόλευκο φόντο, σε μια ταβέρνα με ιστορία, με όλη την περατζάδα της παραλίας σαν σινεμά ανάμεσα σ' εσένα και το νερό. Αθερίνα, μαστιχωτό χταποδάκι, υπέροχα ψημένη σαρδέλα, φρέσκος μπακαλιάρος με σκορδαλιά, χόρτα, γίγαντες, όστρακα, αληθινές πατάτες, στη σχάρα, από μπαρμπούνι μέχρι ροφός.

Ο Τάσος, Ακτή Οιάνθης 69, 22650 41291.

Σκελετόβραχος

Σαν Βενετία μέσα στο νερό, στο γαλήνιο τέλος της παραλίας, ο Σκελετόβραχος μαγειρεύει θάλασσα, αλλά δεν τον λες και ψαροταβέρνα. Κλασική μουσική, διαφορετικό ντεκόρ, εμφιαλωμένο κρασί του Αργυρίου από τον Παρνασσό. Ο Ντίνος Κατσαΐτης στο σέρβις και ο γιος Ανδρέας στην κουζίνα, με μια ελαφρώς δημιουργική άποψη για τη φάβα, την οποία φτιάχνει με ταχίνι, τζίντζερ και μέλι, για τη γαριδομακαρονάδα, που φτιάχνει με κρόκο Κοζάνης, ή για την ταραμοσαλάτα, που συνδυάζει υπέροχα με αβοκάντο.


Oι κροκέτες μπακαλιάρου, ένα όνειρο που σπάει τραγανό σαν γυαλί, χταπόδι μαστιχωτό σερβιρισμένο εντελώς σκέτο, όπως αρμόζει στην καλύτερη πρώτη ύλη, και απίστευτη σαρδέλα στα κάρβουνα με μπόλικο μαϊντανό και λαδολέμονο.

Σκελετόβραχος, Ακτή Οιάνθης 91, 22650 41303

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Ο Σκελετόβραχος μαγειρεύει θάλασσα, αλλά δεν τον λες και ψαροταβέρνα.

Albatros

Μακριά από τη συνάφεια του κόσμου, στη γαλήνια γειτονιά του Άι-Νικόλα, ο «Γκίκας» για τους ντόπιους είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ. Κάθε μέρα η κυρία Ελένη, στο εντελώς σπιτικό κουζινάκι της, μαγειρεύει κουνέλι και κοκκινιστό κόκορα με τραγανή, ολόχρυση τηγανητή πατάτα, πανσετάκι, ντολμαδάκια αυγολέμονο, αρωματική χορτοτυρόπιτα, ιμάμ, λαχανοντολμάδες, παστίτσιο, όλα της εποχής και άλλα της κάθε μέρας.

Μέχρι να φτάσεις στον σιμιγδαλένιο χαλβά θα έχεις χορτάσει τις ιστορίες για το παλιό Γαλαξίδι και τα θαλασσινά ταξίδια του καραβομάγειρα κυρίου Γκίκα. Σαν ζεστή, αληθινή αγκαλιά από ένα ζευγάρι που θα το ερωτευτείς για τη γλύκα αλλά και τη νοστιμιά του.

Albatros, Κων. Σακκά 36, 22650 42233

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Στη γαλήνια γειτονιά του Άι-Νικόλα, ο «Γκίκας» για τους ντόπιους είναι στην ουσία το σπιτικό τραπέζι του ζεύγους Γκίκα σε ντεκόρ παραδοσιακού καφενέ.

Η πόλη που φτιάχνει το ραβανί με ρύζι

Διάσημο τοπικό γλυκό, το ραβανί με ρύζι ήταν ένας τρόπος ώστε το γλυκό να ταξιδεύει φρέσκο στα πέρατα της γης των ξενιτεμένων. Παλιότερα ψηνόταν στην ξυλόσομπα, σήμερα γίνεται ακόμη στο τεράστιο, ειδικό μπακιρένιο ταψί.

Στο Κονάκι (22650 41750, Μ. Νικολάου 42), ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό. Εκτός από το ραβανί της μαμάς Κατερίνας, θα πάρεις σαμουσάδες της Μονεμβασιάς με ντόπιο μέλι και καρύδι, μεθυσμένα με μπίρα, καρύδι και σταφίδα, μπουκίτσες με ανθόνερο και κουαντρό, σπιτικό σοκολατάκι και αμυγδαλωτά, φλογέρες με σοκολάτα, δίπλες, μαρμελάδες, καρύδι, νεράντζι και όλη την γκάμα των σπιτικών γλυκών κουταλιού, με βασιλιά το πρωτότυπο, ντόπιο αμυγδαλάκι.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Στο Κονάκι, ο Γιώργος Μαρινάτος συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση 40 χρόνων στο παραδοσιακό γλυκό.

Από τον Νικοτάκη (Μ. Νικολάου 28, 22650 42001) αξίζει να περάσεις για να δεις ένα παλιό μαγαζί-μουσείο, όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από το 1863. Με την ευκαιρία, θα ψωνίσεις μπίρες της μικρής τοπικής παραγωγής, το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το προφιτερόλ του «Αρχοντικού» από την Ιτέα, παραδοσιακό παγωτό και εκμέκ, τον χειροποίητο χαλβά Κυργίων και τα παλιά, ξεχασμένα φοντάν από τα τραταρίσματα της γιαγιάς.

Από τον πρωινό καφέ ως τα κοκτέιλ της νύχτας

Στο Κιόσκι (Ακτή Οιάνθης, 6979 978455) θα τελειώσεις τη νύχτα με ωραιότατες μουσικές και ποτά γύρω από το αριστούργημα-ξυλόγλυπτο μπαρ και αφού θα έχεις γνωριστεί με ό,τι καλύτερο της τοπικής κοινωνίας, πάλι εδώ, στη μαγική αυλίτσα, θα ξεκινήσεις την ημέρα με καφέ και τα σπιτικά γλυκά της Μαρίας: γρανίτες, παγωτό παρφέ, μωσαϊκό, φράουλα και λεμόνι σορμπέ, πορτοκαλόπιτα και τσιζκέικ.

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Tο Καφφενείο της παραλίας που φημίζεται για τους λουκουμάδες του.

Αν θες να δεις πώς ήταν τα εντυπωσιακά ψηλοτάβανα, αριστοκρατικά παλιά μαγαζιά, θα έρθεις στο Καφφενείο (22650 41315) της παραλίας που φημίζεται για τους λουκουμάδες του. Εδώ, πάλι, θα έρθεις για ένα ποτήρι κρασί από ψαγμένες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα, ένα moscato με θέα το ηλιοβασίλεμα αλλά και για σουφλέ σοκολάτα με παγωτό, κρέπες και παγωτό.

Να πάρεις μαζί σου τη γεύση του τόπου

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Η Αύρα, στο λιμάνι διαθέτει όντως πανέμορφη αύρα από τα παλιά.

Η Αύρα, στο λιμάνι (6972 555488), διαθέτει όντως πανέμορφη αύρα από τα παλιά. Ο Γιάννης Σχίζας, εκτός από μια μεγάλη γκάμα από προϊόντα όλης της Ελλάδας, κρητικά παξιμάδια, σάλτσες, χυμούς, βότανα, κριτσίνια με σπιρουλίνα, τσίπουρα, ντόπια λαχανικά και τα νοστιμότατα γιαούρτια και τυριά της περιοχής, πουλάει και το βιολογικό μέλι Stiliaras της ορεινής Ναυπακτίας, το γαλαξιδιώτικο μέλι του Τσομάκα, τα τυριά Κάλλιον από το Λιδωρίκι, το ελαιόλαδο και τις ελιές του Συνεταιρισμού της Άμφισσας και το ντόπιο ούζο Camari.

Η στάση στον δρόμο της επιστροφής

Αρχοντικόν

 

Τα καλύτερα μέρη για φαγητό στο Γαλαξίδι Facebook Twitter
Αποκλείεται να προσπεράσεις την Ιτέα χωρίς να πάρεις μαζί σου το διάσημο, κανταϊφένιο γαλακτομπούρεκό του Σοφοκλή από το Αρχοντικόν.

Η στάση στο πεζοδρόμιο του Σοφοκλή γίνεται πάντα, καθώς αποκλείεται να προσπεράσεις την Ιτέα χωρίς να πάρεις μαζί σου το διάσημο, κανταϊφένιο γαλακτομπούρεκό του, που αναποδογυρίζει στο ψήσιμο για να καραμελώσει και από τις δύο πλευρές. Περιμένοντας, θα δοκιμάσεις κι ένα χωνάκι από το δικό του παγωτό, που πίσω από τις γεύσεις του συρμού, στρατσιατέλα ή τσιχλόφουσκα, κρύβει στην καρδιά του το καλύτερο γάλα της περιοχής. Αρχοντικόν, 28ης Οκτωβρίου 121, Ιτέα, 22650 35120

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ergon Bakehouse:

Γεύση / Η πιο ελαφριά και αφράτη πίτσα της πόλης σερβίρεται στο Ergon Bakehouse

Στο νέο πολυεπίπεδο πρότζεκτ Ergon Bakehouse Athens όλα μυρίζουν ζυμάρι. Εδώ θα βρείτε έναν φούρνο με πολύχρωμα ψωμιά, όσα χρειάζεστε για τα δικά σας ξεφουρνίσματα στο σπίτι, αλλά και ένα χαλαρό μέρος για να φάτε κάτι εύκολο και νόστιμο στο κέντρο, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Και έρχονται και άλλα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Δέκα διευθύνσεις για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Γεύση / Εννέα μέρη για λαχταριστό μπακαλιάρο με σκορδαλιά

Η 25η Μαρτίου είναι μία από τις τρεις μέρες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής που επιτρέπεται το ψάρι, το λάδι και το κρασί. Δεν ξέρω πόσο μεγάλη είναι η πίστη σας, ξέρω μόνο πόσο ευλαβικά αγαπάμε όλοι τον μπακαλιάρο σκορδαλιά και πόσο καλά ξέρουμε να τιμούμε τις γαστρονομικές παραδόσεις.
ΔΩΡΑ ΜΑΣΤΟΡΑ
Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Γεύση / Δεν τους προλαβαίνουμε με τα νέα bakeries της Αθήνας

Αυτήν τη στιγμή ξεφουρνίζονται στην πόλη cinnamon rolls σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, ψωμιά με μάραθο και κουρκουμά και πολύσπορα με μέλι, vanilla buns, ηπειρώτικες χορτόπιτες και empanadas σαν σπανακόπιτα. Κάποιοι κάνουν υπομονή μέχρι να ωριμάσουν τα ζυμάρια τους για να βάλουν στη βιτρίνα τους πράγματα που μας φτιάχνουν τη μέρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Νίκος Μάνεσης: «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο τούς βρίσκεις στο αμπέλι»

Το κρασί με απλά λόγια / «Καλό κρασί φτιάχνουν οι οινοποιοί που όταν τους παίρνεις τηλέφωνο, βρίσκονται στο αμπέλι»

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συνομιλούν με τον Νίκο Μάνεση, έναν από τους πρωτοπόρους οινογράφους της χώρας μας, για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα.
THE LIFO TEAM
Μανώλης Παπουτσάκης

Οι Αθηναίοι / Μανώλης Παπουτσάκης: «Νομίζεις ότι το χαίρεται ο εστιάτορας που αγοράζει και πουλάει ακριβά;»

Χαρούπι και Δέκα Τραπέζια στη Θεσσαλονίκη, Pharaoh στην Αθήνα. Ένας σεφ με μεγάλες επιτυχίες στο παλμαρέ του μιλά για το τώρα της γαστρονομίας, εξηγεί γιατί η ελληνική κουζίνα σήμερα δεν έχει σχέση με αυτό που ήταν κάποτε και ανοίγει το θέμα που συζητάνε οι foodies: Το sitting στα εστιατόρια.
M. HULOT
Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Γεύση / Τα νέα εστιατόρια της Αθήνας κάνουν τα όσπρια πεντανόστιμα

Οι φασολάδες και οι φακές, οι γίγαντες και οι ρεβιθάδες, όλα αυτά που αρνούμασταν να φάμε ως παιδιά, είναι πια πιάτα που παραγγέλνουμε και ψάχνουμε στα δημοφιλή εστιατόρια της Αθήνας. Μάλιστα, κάποια από αυτά είναι και μεγάλα σουξέ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μαγειρέψτε κρέας με κόκαλο και η νοστιμιά θα χτυπήσει κόκκινο

Γεύση / Συνταγές για κρέας με κόκαλο, εκεί που η νοστιμιά χτυπάει κόκκινο

Οι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος μας υποδέχονται στο ολοκαίνουργιο παράρτημα του Basegrill στη Γλυφάδα και μαζί με τον σεφ Σπύρο Παυλίδη προτείνουν συνταγές με μέρη του κρέατος που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Γεύση / Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος: Ο ποιητής του Ελληνικού Αμπελώνα συνεχίζει να ζει μέσα από τις ετικέτες που δημιούργησε

Τα μεγαλειώδη κρασιά των Αμπελώνων Κ. Αντωνόπουλου κρατούν ζωντανό το πνεύμα του ιδρυτή τους, χαράσσοντας το μέλλον τους στον σύγχρονο οινικό κόσμο
ΛΙΝΑ ΙΝΤΖΕΓΙΑΝΝΗ
Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Γεύση / Χαρτοδιπλωμένος Winery: Το «ακάτιο» που ταξιδεύει τις αισθήσεις μας στο απόλυτο «ἦδος»

Δυο πολυβραβευμένες σειρές κρασιών περικλείουν όλο το πάθος, το μεράκι και την τεχνογνωσία που «κατέκτησε» κάποτε ο Σωτήρης Χαρτοδιπλωμένος και κληροδότησε στους γιους του, Ηρακλή και Στέλιο.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Ana Roš: «Τα εστιατόρια δίνουν το παράδειγμα ώστε να μαγειρεύουν όλοι πιο βιώσιμα»

Γεύση / Ana Roš: «Δεν μαγειρεύουμε για να πάρουμε βραβεία»

Η αυτοδίδακτη σεφ που έβαλε τη Σλοβενία στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη και σαρώνει τις διακρίσεις είναι αυτήν τη στιγμή μία από τις οκτώ γυναίκες σεφ στον κόσμο των οποίων το εστιατόριο έχει την ανώτερη διάκριση από τον οδηγό Michelin. Λίγο πριν μαγειρέψει για τους Αθηναίους σε ξύλα στο Pharaoh μιλά στη LiFO.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ