Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Πλάι στον vegan και ο ανήσυχος περί τα της διατροφής, που θέλει ένα street food υγιεινό, χωρίς ύποπτης ποιότητας κρέατα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Καθημερινότητα της Μέσης Ανατολής, το φαλάφελ για αιώνες μάς περιτριγύριζε χωρίς ποτέ να περάσει τα σύνορά μας. Όπως, όμως, συμβαίνει με τον φανατισμό του Έλληνα με κάθε νεόφερτη λιχουδιά... ήταν να μην έρθει! Τα φαλαφελάδικα ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά, σε κάθε γειτονιά κι έχουν κατά πολύ ξεπεράσει τη γειτονιά που τα πρωτόφερε, τους Falafellas και το Σύνταγμα.

Βέβαια, όσοι τα ξέραμε, για πάνω από δύο δεκαετίες, κατεβαίναμε για χάρη τους ως τη Χαλκοκονδύλη, στο αιγυπτιακό Fat Boy που τα έφτιαχνε εξαιρετικά, αλλά πλέον έχει κλείσει.


Πρωινό της Αιγύπτου που φτιάχνεται από μια ποικιλία πράσινου κουκιού, λέγονται ταμίγια και δεν τα τυλίγουν σε σάντουιτς αλλά τα τρώνε σε χάρτινα χωνάκια −ακόμα θυμάμαι τη δεκαετία του '80, στο Κάιρο, να τα αγοράζουμε στον δρόμο τυλιγμένα σε χωνάκια κομμένα από σάκους του τσιμέντου, με την τσιμεντόσκονη να λειτουργεί σαν καρύκευμα πάχνης−, τα φαλάφελ δεν θα τα βρεις στην Τυνησία ή το Μαρόκο.

Γειτονιά τους είναι η Μέση Ανατολή, όπου κάθε χώρα διεκδικεί την πατρότητά τους, χωρίς συγκεκριμένη απάντηση, όπως συμβαίνει με όλα τα κλασικά, από τον μπακλαβά μέχρι το σουβλάκι.

Με τη vegan έκρηξη στην Αθήνα, το φαλάφελ ήρθε για να μείνει και να αγαπηθεί. Επιτέλους, βρήκε και ο «απέχων» τη δική του street food χαρά, η οποία συνδυάζει το όσπριο με το ταχίνι, και οι δυο τους θρεπτικές, super food τροφές.


Το όνομά τους μπορεί να προέρχεται από το «mlaff», που σημαίνει τυλιχτό (σάντουιτς), ή το flayfle, που σημαίνει κοκκινοπίπερο. Περισσότερο τα τιμούν στον Λίβανο, τη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράκ, το Ιράν, την Ιορδανία και λίγο λιγότερο στην Τουρκία.

Το Ισραήλ και οι απανταχού Εβραίοι έχουν τη δική τους εκδοχή, που για μένα είναι η νοστιμότερη: σε σάντουιτς, μέσα σε αραβική πίτα κομμένη φακελάκι, με κόκκινο και λευκό λάχανο, πίκλες, φρέσκο αγγουράκι και ντομάτα, σκορδάτη σος ταχίνι και καυτερή σάλτσα.


Αν βρεθείτε στο Παρίσι, στη rue des Rosiers της Εβραϊκής Συνοικίας του Marais, να τα δοκιμάσετε. Περίπου τα ίδια θα βρείτε και στη Θεσσαλονίκη, στο Garbanzo Falafel (Αγν. Στρατιώτη 6). Άλλοι τα φτιάχνουν με κουκιά, άλλοι με ρεβίθια, καθένας με τη δική του συνταγή.

Με τη vegan έκρηξη στην Αθήνα, το φαλάφελ ήρθε για να μείνει και να αγαπηθεί. Επιτέλους, βρήκε και ο «απέχων» τη δική του street food χαρά, η οποία συνδυάζει το όσπριο με το ταχίνι, και οι δυο τους θρεπτικές, super food τροφές.

Πλάι στον vegan και ο ανήσυχος περί τα της διατροφής, που θέλει ένα street food υγιεινό, χωρίς ύποπτης ποιότητας κρέατα. Βέβαια, το φελάφελ είναι τηγανητό και για την ποιότητα του λαδιού ουδείς παίρνει όρκο, αλλά μικρό το κακό!

Σε ένα crash test ανάμεσα στα καλύτερα και αυθεντικότερα του κέντρου, καταλήξαμε στα εξής:

Raja Jee νυν Malik Jee

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Ουδέτερο και με ζωντανή την αίσθηση της φρεσκάδας των λαχανικών! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Σε αισθητική σουβλατζίδικου της Μέσης Ανατολής, με τον νέο ιδιοκτήτη Μαλίκ από το Πακιστάν πίσω από το ταμείο, το Raja Jee είναι τα τελευταία 20 χρόνια το αγαπημένο μου fast. Πιάνεις ένα τραπεζάκι ή μια θέση στο μπαρ και το ταξίδι έχει αρχίσει. Εδώ δεν θα ακούσεις ποτέ ελληνικά, μόνο αραβικά και τραγουδιστά πακιστανικά.


Οι φυλές της Μέσης Ανατολής συνωστίζονται για τα τυλιχτά του, έξω και πλάι σε μία από τις ομορφότερες bauhaus στοές της Αθήνας με την πιο λαχταριστή έθνικ αγορά, με τα φρέσκα λαχανικά, τα αιγυπτιακά μπακάλικα, τα μπαχαρικά και τα αρώματά της.


Το τυλιχτό φαλάφελ κοστίζει 1,50 ευρώ και χορταίνει δύο πεινασμένους. Τραγανό, ελαφροτηγανισμένο και αλάδωτο, σπάει για να τυλιχτεί στην πίτα, φτιάχνεται από ρεβίθι και αυτό υπερισχύει στη γεύση του. Του λείπει το μπαχαρικό άρωμα της Ανατολής αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά. Συνδυάζεται με ολόφρεσκο μαρούλι και περισσότερη ντομάτα. Η σος του, μάλλον γιαουρτένια, δεν σου βγάζει ταχίνι.

Βάζουν και προτηγανισμένη πατάτα, αλλά καλύτερα να τους πεις να την παραλείψουν. Αν το ζητήσεις λίγο καυτερό, αυτή η μικρή, αρωματική, πικάντικη σπίθα πού και πού είναι που στρογγυλεύει και ολοκληρώνει τη νοστιμιά του.

Ένα από τα καλύτερα, από κείνα που θα προτιμήσει ο αμύητος στις γεύσεις της Ανατολής. Ουδέτερο και με ζωντανή την αίσθηση της φρεσκάδας των λαχανικών!

Σοφοκλέους 47, 6946 444888

Ο Kahlil Raymond

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Αυθεντικό, χωρίς να ξενίζει τον ελληνικό ουρανίσκο, με στρογγυλή γεύση, σαν ολοκληρωμένη πρόταση. Γιατί ο Λιβανέζος ξέρει από φαλάφελ! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το εξωτικότερο είναι να φτάσεις στην πλατεία Βάθης με τα πόδια από την κάτω πλευρά της, να μυρίσεις την παλιά Αθήνα των εγκαταλελειμμένων νεοκλασικών ξενοδοχείων, να μπερδευτείς μετά στον κόσμο της γειτονιάς που προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της την παλιά ταυτότητα της διακίνησης ναρκωτικών.

Γύρω από τον Χαλίλ θα βρεις πολλά βουλγαρικά και αραβικά μπακάλικα, κυρίως όμως θα βρεις το αυθεντικό φαλάφελ, και εδώ στην τιμή των 1,50 ευρώ. Ο Χαλίλ γεμίζει την πίτα με περισσότερο λάχανο και λιγότερη ντομάτα. Το ιδανικό είναι να του πεις να μη βάλει προτηγανισμένες πατάτες αλλά τηγανητή μελιτζάνα με μυρωδικά, που ταιριάζει ιδανικά με το φαλάφελ. Το οποίο εδώ προκύπτει ελαφροτηγανισμένο και αλάδωτο, μοσχοβολά ήπια κύμινο και γλυκά μπαχαρικά, που δίνουν το άρωμα, χωρίς να κλέβουν την παράσταση. Η σος με την υφή μαγιονέζας έχει το άρωμα από το ταχίνι, το λεμόνι και μια ιδέα από σκόρδο και μπορείς, ανάλογα με το γούστο σου, να το κάνεις όσο καυτερό αντέχεις.

Αυθεντικό, χωρίς να ξενίζει τον ελληνικό ουρανίσκο, με στρογγυλή γεύση, σαν ολοκληρωμένη πρόταση. Γιατί ο Λιβανέζος ξέρει από φαλάφελ!

Λιοσίων 1, πλ. Βάθης

Falafel House

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Το πιο αυθεντικό, το πιο ταξίδι-στη-Συρία, που ξέρει από το καλύτερο φαγητό.

Από τον Λίβανο στη Συρία. Ο Ισαάμ από το Χαλέπι ήρθε κάποτε στην Ελλάδα να σπουδάσει γιατρός. Εδώ αγάπησε και παντρεύτηκε μια Ελληνίδα και σαν είδε πως το φαλάφελ μπήκε στα ελληνικά ήθη, θυμήθηκε τη συνταγή της οικογένειάς του και, παράλληλα με την καριέρα του, της έδωσε ένα βήμα κι ένα στέκι μια σταλιά στην αρχή της Αθηνάς.


Οι κόρες του, η Εύη και η Ελπίδα, που σπουδάζει οικονομικά, πεντάμορφες και ευγενέστατες, στηρίζουν την επιχείρηση − το σίγουρο είναι πως εδώ δεν θα σου λείψει το χαμόγελο. Όσο ετοιμάζεται το μόνο φαλάφελ με τρύπα απ' όσα δοκίμασα, η Ελπίδα μου προτείνει να το συνοδεύσω με pink lemonade της 3 Cents που του ταιριάζει, λέει, πολύ!


Τραγανό σαν κρύσταλλο, γεμάτο αρώματα, πιο αρωματικό και μερακλίδικο από τα προηγούμενα, το φαλαφελάκι σπάει και μπαίνει στην πίτα με πίκλες, ολοζώντανο μαρούλι, ντομάτα, λεμονάτο, βελούδινο χούμους και την πιο ταχινένια σος, βελούδινη, λεμονάτη και ελαφρώς σκορδάτη.


Το πιο αυθεντικό, το πιο ταξίδι-στη-Συρία, που ξέρει από το καλύτερο φαγητό. Ένα σύνολο από ευγενικά, διακριτικά, καθαρά αρώματα σε έναν ιδανικό συνδυασμό σπιτικού φαγητού και street food έντασης.

Αθηνάς 23, 210 3234183

Sum Sum

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Η λευκή σος δεν μου έβγαλε πολύ ταχίνι όσο κι αν το αναζήτησα, αλλά σίγουρα και δω θα δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα αραβικά φαλάφελ.

Άραβες κι εδώ, αλλά λίγο στο εξευρωπαϊσμένο, κυρίως σε ό,τι αφορά το σκηνικό. Να υποψιαστώ ότι και τα ενοίκια στη Σόλωνος είναι διαφορετικά, οπότε και η τιμή του φαλάφελ εδώ σκαρφαλώνει στα 3 ευρώ.


Θα περιμένεις λίγο, καθότι όλα φτιάχνονται τελευταία στιγμή και φρεσκότατα: το φαλάφελ τηγανίζεται στην κάθε παραγγελία, μαρούλι ολοζώντανο, φρέσκια ντομάτα και, επιτέλους, το φαλάφελ της Μέσης Ανατολής όπως θα το βρεις εκεί, πάνω σε ένα πλούσιο στρώμα από ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό, φύλλα φρέσκου δυόσμου και αγγούρι κομμένο μπαστουνάκι, που αλλάζει όλο το σύνολο, αφού του δίνει τη δροσιά που αναζητά το ελαφροτηγανισμένο και εδώ φαλάφελ, με ήπιο άρωμα μπαχαρικών και πιο πολύ ρεβιθένια γεύση.


Η λευκή σος δεν μου έβγαλε πολύ ταχίνι όσο κι αν το αναζήτησα, αλλά σίγουρα και δω θα δοκιμάσεις ένα από τα καλύτερα αραβικά φαλάφελ. Φρεσκάδα και clean-cut καθαριότητα από τον Αχμέτ, τον άνθρωπο-ορχήστρα.

Σόλωνος 86 & Ασκληπιού, 211 4060466

Απ' αλλού

Πέντε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας που φτιάχνουν αυθεντικά φαλάφελ Facebook Twitter
Το φαλάφελ τραγανό, ελαφρύ, έντονα ρεβιθένιο, με μια, ίσως, υποψία από κύμινο. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μπαίνεις μέσα και κάπως σε ξενίζει η κινηματογραφική λιτότητα του στενόμακρου χώρου, σαν κάτι που δεν έχεις ξαναδεί, σαν Βερολίνο του Χίτλερ πριν από την κατάρρευση. Θέλεις να μπεις και να καθίσεις στα όπισθεν τραπεζάκια, αλλά τελικά παρασύρεσαι από την «όρθια» λογική των υπολοίπων, που όλοι κάτι περιμένουν στο χέρι από τα γελαστά, ευγενικά κορίτσια που μοσχοβολάνε εναλλακτική κουλτούρα.

Οι βίγκαν της Αθήνας το έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό, παρόλο που μαγειρεύει μια χαρά κρεατικά − από την πόρτα θα σε πάρει λιγωτική η ευωδιά από γλυκά, ινδικά μπαχαρικά και γκάραμ μασάλα. Παρ' ότι ο μάγειρας είναι Έλληνας, το μενού αγαπά τον εξωτισμό, το ίδιο και το φαλάφελ. Ινδικής εκδοχής δεν είχα ξαναδοκιμάσει και δεν υπάρχει επίσης. Πλην όμως, καθόλου δεν με χάλασε αυτό το στρώμα από λαχανοσαλάτα με μαύρη σταφίδα και φρέσκα σποράκια ροδιού μαζί με το αγγουράκι και την τηγανητή μελιτζάνα, που κάνει τη διαφορά.

Το φαλάφελ τραγανό, ελαφρύ, έντονα ρεβιθένιο, με μια, ίσως, υποψία από κύμινο. Γιαουρτοταχινένια η σος, το αποτέλεσμα ξεφεύγει από τη street food ethnic πληθωρικότητα. Καθώς του λείπει και το αλάτι, σου «βγάζει» περισσότερο υγιεινή, προσεγμένη, σπιτική διατροφή.

Θεμιστοκλέους 47, 215 5014730

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Γεύση / Τα καλύτερα σοκολατένια αυγά από τα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Το καθιερωμένο πασχαλινό αφιέρωμα της LiFO επιστρέφει. Οι κορυφαίοι ζαχαροπλάστες της Αθήνας φτιάχνουν αυγά που ντρεπόμαστε να σπάσουμε, αν και ο ένας από αυτούς σκέφτηκε ήδη να το προσφέρει σπασμένο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Γεύση / Από πότε τρεντάρει το ελληνικό κρασί στο Λονδίνο;

Εστιατόρια στη Βρετανία εμπλουτίζουν τις λίστες τους με ελληνικές ποικιλίες, κάβες και σούπερ μάρκετ τα βάζουν στα ράφια τους. Γι’ αυτό πριν από μερικές μέρες 44 οινοποιεία που έπιασαν αυτή την τάση άνοιξαν και παρουσίασαν τα κρασιά τους στο Λονδίνο - και όλο αυτό είχε επιτυχία.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Γεύση / «Θα ενοχληθούν κάποιοι τουρίστες που θα αρμέγω, πού να πάμε όμως κι εμείς;»

Η Κατερίνα Μόσχου αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να μετακομίσει από την Αθήνα στην Πάρο για να φτιάξει ένα τυροκομείο και μια φάρμα, και αυτήν τη στιγμή βλέπει τις Κυκλάδες να χτίζονται με ρυθμό που απειλεί τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
M. HULOT
Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Γεύση / Αυτή την Κυριακή του Πάσχα που θα στήσει ο Άνταμ Κοντοβάς δεν την έχουμε ξαναζήσει

Σε ανοιχτές φωτιές και σε υπαίθριες κουζίνες στην παραλία του W Costa Navarino ο σεφ θα ετοιμάσει ένα εναλλακτικό και fusion πασχαλινό τραπέζι, σερβίροντας ένα μενού μοναδικό, του στυλ του, πέρα από τα συνηθισμένα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η Madame Ginger προτείνει Πασχαλινό μενού χωρίς κρέας – Και με ποια κρασιά θα το συνοδεύσετε

Το κρασί με απλά λόγια / Η Madame Ginger προτείνει ένα πασχαλινό μενού χωρίς κρέας και μερικά ταιριαστά κρασιά

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν με την food blogger Μαριλού Παντάκη για τη σχέση της με το κρασί και για όλες εκείνες τις συνταγές της που προτείνει για ένα πεντανόστιμο πασχαλινό τραπέζι δίχως κρέας – εννοείται ότι υπάρχουν προτάσεις σε κρασιά προκειμένου να τις συνοδεύσετε.
THE LIFO TEAM
Με τα δάχτυλα και στη μέση

Γεύση / Πιάτα που μπαίνουν στη μέση και τρώγονται με τα χέρια

Ο σεφ Κώστας Παλυβός μοιράζεται τις συνταγές του για τις κροκέτες μουσακά, το πιτόγυρο παστιτσάδα και άλλα πιάτα του που είναι για να μοιράζονται, που μας δίνουν τη χαρά του να τσιμπολογάμε με τα χέρια μέσα από το πιάτο, και ας λαδωθούμε λίγο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Στο Αφαία στο Θησείο

Γεύση / Για μπίρα, κρασί χύμα και μακαρόνια με κιμά στο Αφαία στο Θησείο

Αν αναρωτιέστε «πού βγαίνει η μισή Αθήνα τώρα;», αυτοί που ψάχνουν ό,τι νέο ανοίγει και το επισκέπτονται πρώτοι, τότε να ξέρετε πως πάνε σε ένα μοντέρνο καφενείο, σε ένα χαλαρό μαγαζί που τα κάνει όλα προσεγμένα και από τα τραπέζια του βλέπουμε τα τρένα να περνούν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα αντισυμβατικά μαθήματα μαγειρικής που παραδίδονται τώρα στην Αθήνα

Γεύση / Μαθήματα «αυθόρμητης μαγειρικής» στην Αθήνα

Κάποιοι πάνε στο μάθημα με ένα υλικό που έχουν σπίτι τους και δεν ξέρουν πώς να το αξιοποιήσουν, άλλοι γεμίζουν με γυάλινα βαζάκια τους πάγκους της κουζίνας τους ενώ μαθαίνουν πώς να βάλουν τις ζυμωμένες τροφές στην καθημερινή τους διατροφή. Αυτήν τη στιγμή στην πόλη παραδίδονται αυθόρμητα μαθήματα μαγειρικής, που ενισχύουν τη φαντασία και δεν υπακούν σε συνταγές και γραμμάρια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Nothing Days / «Σε όλα τα σπίτια μού ζητούσαν να φτιάχνω μόνο τα φαγητά που ήξερα»: Μια Ανδριώτισσα μαγείρισσα αφηγείται

Η Χαρίκλεια Δανιόλου μαγειρεύει από μικρό παιδί. Μαγείρεψε στη θρυλική ταβέρνα του Περτέση στις Στραπουριές και σε σπίτια πλουσίων, ενώ σήμερα μαγειρεύει στην ταβέρνα της, τα Σκαλάκια, στη Χώρα της Άνδρου. Το ανδριώτικο φαγητό ήταν η αφορμή για να μας αφηγηθεί όλη της τη ζωή.
M. HULOT
Koutsou & Co: Ένα μαγειρείο όπου θα τρώμε τα «κλεμμένα» και τα «βρώμικα»

Γεύση / Ένα νέο μαγειρείο σε μια στοά στο Σύνταγμα θα σερβίρει τα «κλεμμένα» και τα «βρόμικα»

Η Αργυρώ Κουτσού το έχει βάλει σκοπό να μας σερβίρει κομμάτια από τα ψάρια και τα κρέατα που δεν φτιάχνονται συνήθως στα μαγειρεία, συνταγές του Ιονίου και πολίτικα φαγητά, ενώ θα τηγανίζει και τέλεια κεφτεδάκια με πατάτες στο Koutsou & Co.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Γεύση / Πεθαίνετε για κρητική στάκα; Μπορείτε να τη φτιάξετε σπίτι σας

Λένε ότι η υπομονή είναι αρετή και η αλήθεια είναι πως η στάκα τη χρειάζεται. Ο Κρητικός σεφ Μιχάλης Χάσικος αποκαλύπτει τα μυστικά για να πετύχουμε τη δυναμωτική τροφή των βοσκών και να την απολαύσουμε πάνω σε ζυμωτό ψωμί, με αυγά μάτια και τηγανητές πατάτες, για να απογειώσουμε με αυτή ψητά λαχανικά, χόρτα και ζυμαρικά.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ