Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρευνα Focus Bari: Τι καθορίζει τις ανθρώπινες σχέσεις σήμερα;

Με τη νέα της έρευνα η εταιρεία καταγράφει τον τρόπο που άνδρες και γυναίκες γνωρίζονται, κάνουν φιλίες και σχέσεις

Οι σύγχρονοι τρόποι έκφρασης της ανθρώπινης επικοινωνίας έχουν μεταβληθεί ριζικά σε σχέση με παλιότερα. Στην εποχή μας η συστηματική χρήση της τεχνολογίας, των smartphones, των applications και των tablets έχει διαμορφώσει ένα νέο μοντέλο συμπεριφοράς, σύγχρονο αλλά και πολύ πιο απρόσωπο.

 

Αναμφισβήτητα διανύουμε μια περίοδο ρευστότητας των ανθρώπινων σχέσεων, αφού το φλερτ με την παραδοσιακή του μορφή ατονεί, τα δύο φύλα χρησιμοποιούν πιο άμεσους τρόπους είτε για να έρθουν πιο κοντά είτε για να χωρίσουν πιο εύκολα απ' ό,τι στο παρελθόν, ενώ οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας λειτουργούν ως εμπόδιο για τις επιθυμητές συναισθηματικές επενδύσεις.

 

Προφανώς, η διαρκής και ολοένα αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να αποτελεί μια φθηνή και ελκυστική επιλογή, ειδικά για τις νεότερες ηλικίες, αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε μια νέα ψηφιακή πραγματικότητα, στο πλαίσιο της οποίας οι κοινωνικές σχέσεις έχουν αποκτήσει εικονικό περιεχόμενο.


Είναι ενδεικτικό ότι από τα ευρήματα του στατιστικού δείγματος πιστοποιείται κατά κάποιον τρόπο η ευρεία αντίληψη ότι οι κοινωνικές μας σχέσεις έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχες εικονικές και πως η προσωπική επαφή έχει εξελιχθεί σε διαδικτυακή.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες»


«Οι σχέσεις των νέων σήμερα και ο ρόλος του Διαδικτύου» είναι το θέμα που απασχόλησε την τελευταία έρευνα της εταιρείας μετρήσεων Focus Bari, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάζει αναλυτικά η LiFO.

 

Ρωτώντας την Ξένια Κούρτογλου, ιδρύτρια της Focus Bari και συγγραφέα, αλλά και τον Πάνο Καμπούρη, κάτοχο MSc στην Κοινωνική Ψυχολογία, Research Project Manager στη Focus Bari και «δημιουργό» αυτής της έρευνας, ως προς το βασικό συμπέρασμά της, πήραμε την εξής απάντηση: «Το γενικό συμπέρασμα είναι πως οι σχέσεις των δύο φύλων έχουν γίνει σαφώς δυσκολότερες, πιο πολύπλοκες, πιο απαιτητικές, καθώς οι ρόλοι των δύο φύλων προσαρμόζονται σε νέα δεδομένα.

 

»Και ενώ από τη μια μεριά τα ζευγάρια είναι πιο ισότιμα και μιλούν πιο ανοιχτά μεταξύ τους, από την άλλη είναι πιο έτοιμα να απιστήσουν και να χωρίσουν. Παράλληλα, η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια των καιρών και η συνολική κρίση αξιών φαίνεται ότι επηρεάζουν τις σχέσεις των ζευγαριών, ενώ η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου ενισχύει την αμηχανία και τη διστακτικότητα και μειώνει το φλερτ από κοντά».

 

Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι πως το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι σχέσεις έχουν γίνει χειρότερες σε σχέση με παλαιότερα.
Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι πως το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι σχέσεις έχουν γίνει χειρότερες σε σχέση με παλαιότερα.

 

Ένα από τα πολύ σημαντικά στοιχεία της έρευνας είναι πως το 65% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι σχέσεις έχουν γίνει χειρότερες σε σχέση με παλαιότερα. Πώς εξηγείται αυτό το υψηλό ποσοστό;

 

Σύμφωνα με την κ. Κούρτογλου και τον κ. Καμπούρη, «προφανώς ζούμε σε μια εποχή που δημιουργεί αρκετές αρνητικές χροιές στην εθνική μας ψυχολογία. Με βάση και το ερευνητικό μας background, αυτή την κατάσταση θα μπορούσε να προκαλεί το "Halo effect", που σημαίνει "όταν είμαι γενικότερα άσχημα, τείνω να τα βλέπω όλα άσχημα".

 

Από την άλλη μεριά, φαίνεται ότι όντως οι σχέσεις των δύο φύλων θεωρούνται πιο πολύπλοκες και απαιτητικές, καθώς ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία με ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο σε πάρα πολλά επίπεδα: οικονομικό, αξιών, τεχνολογίας, ρυθμών καθημερινότητας και αγωνιών για το μέλλον.

 

Φαίνεται ότι όντως οι σχέσεις των δύο φύλων θεωρούνται πιο πολύπλοκες και απαιτητικές.
Φαίνεται ότι όντως οι σχέσεις των δύο φύλων θεωρούνται πιο πολύπλοκες και απαιτητικές.

 

Οι λόγοι για τους οποίους θεωρούν τις σχέσεις χειρότερες σήμερα σε σχέση με παλαιότερα.
Οι λόγοι για τους οποίους θεωρούν τις σχέσεις χειρότερες σήμερα σε σχέση με παλαιότερα.

 

Ακόμα, φαίνεται ότι οι ταχύτητες με τις οποίες ζούμε φέρνουν μια συνεχή ανυπομονησία και μια αυξανόμενη επιθυμία για «άμεση ευχαρίστηση». Ο κόσμος έχει χάσει την υπομονή και τη μακροπρόθεσμη οπτική και αυτό είναι κάτι που καθρεφτίζεται και στις σχέσεις. Αυτό που επίσης διαπιστώνουμε από την έρευνα είναι ότι τα ζευγάρια χωρίζουν ευκολότερα, δηλαδή δεν διστάζουν να διαλύσουν τη σχέση ή τον γάμο τους, αναζητώντας νέες ευκαιρίες».

 
Είναι ενδεικτικό ότι από τα ευρήματα του στατιστικού δείγματος πιστοποιείται κατά κάποιον τρόπο η ευρεία αντίληψη ότι οι κοινωνικές μας σχέσεις έχουν αντικατασταθεί από αντίστοιχες εικονικές και πως η προσωπική επαφή έχει εξελιχθεί σε διαδικτυακή.


«Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι υπάρχει μια τέτοια τάση, ειδικά στις νεαρές ηλικίες. Η σχέση με το κινητό και τα social έχει γίνει στην κυριολεξία δεύτερη φύση –"έξις δευτέρα φύσις" έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι– σε αυτές τις ηλικίες (αλλά και σε λίγο μεγαλύτερες).

 

Το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στις σχέσεις υπάρχει μεγαλύτερη ισοτιμία.
Το 80% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στις σχέσεις υπάρχει μεγαλύτερη ισοτιμία.

 

 

 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το αρχικό φλερτ τουλάχιστον να έρχεται περισσότερο ως "διαδικτυακή κρούση" παρά ως "φυσική κρούση". Κι ακόμα, η "διαδικτυακή κρούση" προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας ειδικά στους πιο διστακτικούς και αμήχανους νεαρούς, που έτσι φλερτάρουν μεν, αλλά προστατευμένοι με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μην καταφέρουν ποτέ να αναπτύξουν τη δεξιότητα του φλερτ από κοντά.

 

Επίσης, αν υπάρχει "διαδικτυακή απόρριψη", ο πόνος ελαχιστοποιείται, δεν τον βιώνει κάποιος ως αληθινό, ενώ από κοντά θα ήταν όχι μόνο πολύ μεγαλύτερος, θα ήταν πραγματικός» τονίζουν αμφότεροι.

 

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό πιστεύει ότι οι σχέσεις μέσω Διαδικτύου αποσκοπούν στο εφήμερο, ενώ πολλοί στέκονται και στην επικινδυνότητά τους. Από την πλευρά τους, οι άνθρωποι της Focus Bari επισημαίνουν: «Είναι λογικό να χαρακτηρίζονται "εφήμερες"αυτές οι σχέσεις, καθώς είναι ένας νέος τρόπος γνωριμιών και σε καθετί καινούργιο ο άνθρωπος τείνει να είναι επιφυλακτικός.

 

Ένα 39% γνώρισαν τον/την σύντροφό τους μέσω φίλων ή συγγενών ενώ ένα 7% από τα social media.
Ένα 39% γνώρισαν τον/την σύντροφό τους μέσω φίλων ή συγγενών ενώ ένα 7% από τα social media.

 

Ας μην ξεχνάμε ότι το Facebook είναι δέκα χρόνια στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα πολύ πιο πρόσφατα, αν εξαιρέσουμε τα προ Facebook εποχής δίκτυα, όπως το MySpace, που δεν κατάφεραν ποτέ να γίνουν τόσο mainstream. Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, τα social networks δεν απέχουν πολύ ως τόπος γνωριμιών από ένα μπαρ ή ένα κλαμπ. Σε μεγάλο βαθμό, και αυτός ο τρόπος θεωρείται πως οδηγεί περισσότερο σε εφήμερες σχέσεις.

 

Όμως, αν δούμε τα πράγματα αντικειμενικά, δεν αποκλείουμε πλέον τίποτα, καθώς έχουμε και μια σημαντική αναλογία που πιστεύει πως στο εξής τα κοινωνικά δίκτυα και το Ίντερνετ γενικά θα αποτελούν "σημείο συνάντησης" που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές σχέσεις και γάμο. Αυτό είναι κάτι που γίνεται ήδη, έστω και σε μικρό βαθμό.


Σχετικά με την επικινδυνότητα, η άποψη ισχύει γιατί αφενός ίσως υπάρχουν τα κατάλοιπα των παλιών "chat rooms", όπου οι γνωριμίες ήταν εντελώς απρόσωπες, και αφετέρου γιατί είναι πολύ πιθανό κάποιος να μην παρουσιάζει τον αληθινό του εαυτό μέσα από ένα προφίλ κοινωνικής δικτύωσης».

 

Το προσωπικό προφίλ των ερωτηθέντων.
Το προσωπικό προφίλ των ερωτηθέντων.

 

Δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου (j.pantazopoulos@yahoo.gr)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτός είναι ο μοναδικός παράγοντας που χτίζει μακροχρόνιες σχέσεις
Έρευνα επιμένει ότι τα ευτυχισμένα ζευγάρια που καταφέρνουν να μένουν για χρόνια μαζί έχουν ένα ασυναγώνιστο μυστικό επιτυχίας, πολλές φορές χωρίς να το ξέρουν
6 τρόποι με τους οποίους το σεξ σκοτώνει έναν γάμο - ή μια μακροχρόνια σχέση, έστω
Όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα λάθη που κάνουν το σεξ μια διαδρομή χωρίς οδηγό, χωρίς επιβάτες, χωρίς καμία διάθεση, αλλά με σίγουρο προορισμό: το τέλος
Σύντροφοι – «κολλητσίδες»: Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τη συμπεριφορά τους
...και τι να κάνετε γι' αυτό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια αυτάρκης οικο-κοινότητα ζει σε ένα μαγικό κτήμα στην Ανάβυσσο
Στο Evolving Cycles μια «πράσινη» κοινότητα ανθρώπων συμβιώνει μαζί με Σκυριανά αλογάκια και μια κατσίκα― τη Βανίλια.
Τι έμαθα φροντίζοντας μια 91χρονη με άνοια σε ένα χωριό της Αγγλίας
Η 24χρονη Άννα Κόκκορη, ψάχνοντας δουλειά στο εξωτερικό, βρέθηκε να δουλεύει σε ένα απομακρυσμένο αγγλικό χωριό, ως εποχιακή αποκλειστική νοσοκόμα μιας δύστροπης ηλικιωμένης με άνοια. Δεν φανταζόταν όμως την εξέλιξη.
Δεν είναι ντροπή το σεξ με ανθρώπους με αναπηρία. Είναι απολαυστικό και είναι δικαίωμα.
«Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν είναι ουδέτερα όντα». Ο Γιώργος Σαββόπουλος μιλάει ανοιχτά για το ρατσισμό της σεξουαλικότητας του αναπήρου
 Οι εξομολογήσεις μιας freelance ψυχής
Πριν ξεκινήσετε να ονειροπολείτε πως αν γίνεται ελεύθερος επαγγελματίας θα είστε το αφεντικό του εαυτού σας, διαβάστε τι έχει να σας πει ένα κορίτσι που έχει φάει το freelancing με το κουτάλι
H κατάρα του να έχεις δικό σου εξοχικό
Μόλις καταφέρεις και τα φέρεις όλα βόλτα, την επόμενη στιγμή φτιάχνεις τις βαλίτσες της επιστροφής
Ένας Έλληνας που λιποτάκτησε από τη Λεγεώνα των Ξένων και κατέληξε στους Βιέτ μινχ αφηγείται την ιστορία του στο LIFO.gr
O Kώστας Σαραντίδης διηγείται στον Μ. Ηulot μια ζωή μυθιστορηματική, που περνάει από σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας πολιτικής ιστορίας.
"Αόρατη" εργατική τάξη. Στο κλωστήριο Μιχαηλίδη -μία "προβληματική" του 1990.
Τελευταίες μέρες στο εργοστάσιο της Θήβας πριν το κλείσει ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων.
Τελικά, ποια είναι η διαφορά έρωτα, αγάπης και σεξ; ♥
Μια πολύ κατατοπιστική συζήτηση για κάθε πτυχή του έρωτα με τον ψυχαναλυτή Δημήτρι Βεργέτη που θα σου λύσει όλες τις απορίες.
Aληθινά εγκλήματα που έγιναν υλικό τέχνης
Με αφορμή την απίστευτη υπόθεση του Κινέζου συγγραφέα-δολοφόνου που δημοσίευσε στοιχεία για τα εγκλήματα του, να μερικές ακόμα ανατριχιαστικές υποθέσεις που μπλέχτηκαν με τη λογοτεχνία
Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την εξόντωση των Εβραίων της Θεσσαλονίκης
Οι μαρτυρίες των Ισαάκ Ματαράσσο και Μαρσέλ Νατζαρή κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Συνέντευξη με έναν ασθενή με άνοια
Μερικές επισκέψεις σε ένα εξειδικευμένο κέντρο για το Αλτσχάιμερ ήταν αρκετές για να μας διαφωτίσουν κάπως για την ασθένεια που εξελίσσεται σε επιδημία.
«Κάτι έχει γίνει, μυρίζει μπαρούτι η ατμόσφαιρα»: Ένα χρονικό βίας στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2008
Όσα συνέβησαν τις δύο εβδομάδες που θα μείνουν στη νεότερη πολιτική ιστορία της Ελλάδας ως τα «σύγχρονα Δεκεμβριανά»
Σχολεία κάτω απ΄τα δέντρα: η εκπαίδευση μπορεί και οφείλει να γίνει εναλλακτική
Αν και η «Δημοκρατική Παιδεία», ως παιδαγωγική προσέγγιση, δεν εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ωστόσο έχει αρχίσει να συζητιέται και να προβληματίζει
Θεραπεύεται η ομοφυλοφιλία; Πώς δύο ταινίες φέρνουν ξανά στο προσκήνιο ένα απαράδεκτο ζήτημα
Καθώς δύο νέες ταινίες τοποθετούνται σε ιδρύματα «αναμόρφωσης» ΛΟΑΤΚΙ εφήβων, ανοίγει ξανά η συζήτηση για τον κίνδυνο αναβίωσης φρικαλέων πρακτικών του παρελθόντος
«Οργή και θλίψη, ο Ζακ θα μας λείψει»
Το τεράστιο σοκ από το βίντεο-ντοκουμέντο με το θανάσιμο λιντσάρισμα ενός "τζάνκι" και "κλεφτρονιού" στην Κάνιγγος, με μια κοινωνία ολόκληρη να είναι υπόλογη γι' αυτό το αίσχος.
10 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
caravan caravan 11.5.2018 | 11:27
Tα αποτελέσματα παρουσιάζουν ελαφρώς τρικυμία εν κρανίω εκ μέρους του δείγματος, ας μου επιτραπεί.

Επιπλέον δεν αναφέρθηκε στις αιτιάσεις ένας καθοριστικός παράγοντας για την συντριπτική κρίση (65%!) του ότι οι σχέσεις ήταν καλύτερες παλιότερα: την παρελθοντολαγνεία. Η οποία είναι ένα εξαιρετικά έντονο φαινόμενο που έχει και άλλες συντηρητικές παραφυάδες σε διάφορους τομείς της κοινωνίας πέραν των σχεσιακών.

Ο συλλογισμός είναι απλός. Εφόσον οι σχέσεις δομούνται καλύτερα, πιο υγιειώς τώρα, που είναι πιο ισότιμες και τα μέλη επικοινωνούν με μεγαλύτερη ειλικρίνεια, όπως λένε οι ίδιοι οι ερωτηθέντες (καταστάσεις που ιστορικώς τις έφερε ακριβώς η χειραφέτηση των γυναικών, η διαφοροποίθηση του ρόλου των αντρών, και η σεξουαλική απελευθέρωση των 2 φύλων, δηλαδή ακριβώς τα πράγματα που καταδικάζονται ως παράγοντες χειρότερων σχέσων σήμερα από πάνω από το ήμιση του δείγματος!), λογικώς προκύπτει, ακόμη κι άνευ ιδιαίτερης ιστορικής ή βιωματικής γνώσης, ότι παλιότερα, που οι γάμοι κι οι σχέσεις διαρκούσαν περισσότερο και χώριζαν δυσκολότερα, ότι κάποιος κατάπινε την ματαίωση και καθόταν υποφέροντας μέσα στη σχέση ελλείψη άλλων δυνατοτήτων. Αυτό δεν το λες επιτυχία της σχέσης, αλλά ακριβώς έλλειψη δυνατοτήτων και εναλλακτικού πλαισίου!

Αν, λοιπόν, βλέπουμε το παρελθόν μέσα από ροζ γυαλιά, κι όχι στις πραγματικές του διαστάσεις, πάντοτε ιδανικότερο θα μας μοιάζει. Η ελευθερία φέρνει μαζί της κι υποχρεώσεις κι ευθύνες, κι αυτές μάλλον είναι που δεν θέλουμε να αναλάβουμε με παρρησία γαλουχημένοι στην αναζήτηση του instant gratification όπως αναγνωρίζει κι η έρευνα.
avatar σαλιγκάρι 11.5.2018 | 14:25
στο ελλαντα δεν ξέρουν τί σημαίνει η ελευθερία
αυτό που νομίζουν ότι σημαίνει είναι ασυδοσία
και αυτό θέλουν, την ασυδοσία
avatar
Ανώνυμος/η 11.5.2018 | 16:24
Συμφωνώ Καραβάν' και χαίρομαι πολύ που εμφανίστηκες γιατί μου έλειψες πολύ τόσες μέρες. Ελπίζω να είσαι καλά. Δεν ξέρω αν θα συμμετέχεις στο καινούργιο site. Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους αλλά για μένα ήδη λάμπεις δια της απουσίας σου και είναι μια απουσία που δε θα συνηθίσω.
caravan caravan 12.5.2018 | 19:25
Σ'ευχαριστώ πολύ για το μηνυμα Old Lonely Dog.
Καλά είμαι.
Περιμένω να κατακάτσει ο κουρνιαχτός να σηκωθεί η αντάρα. Να μετρηθεί κι η κλεφτουριά να μετρηθεί τ'ασκέρι. ;)

Συνοπτικώς: Θα δείξει!
Δεν θα σε χάσω εσένα όπως κι αν έχει.
Μια μικρή παρατήρηση για τον Καραβάν.
Αφού συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου για την παρελθοντολαγνεία και το όραμα της επιστροφής σε ένα εξιδανικευμένο, μυθοποιημένο παρελθόν (πράγματι πολλοί, κυρίως πολλές, παντρεύονταν "γιατί έπρεπε" και δεν χώριζαν "γιατί δεν έπρεπε", ακόμα κι αν έπεφτε το ξύλο της αρκούδας), θα προσθέσω και μια άλλη παράμετρο:
βλέπω πολλά νεαρότερα ζευγάρια να χωρίζουν για μικροεγωισμούς, μικρολεπτομέρειες κι αδυναμίες εξεύρεσης απλών συμβιβασμών, εκεί όπου ένα "μη παραδοσιακό" ζευγάρι 50ρηδων της γενιάς μου το παλευε και το παλεύει για να μην αφήσει τα αξεδιάλυτα συνδεδεμένα με τη συμβίωση μικροπροβλήματα, τη ρουτίνα και την φθορά τοθυ χρόνου να καταστρέψουν μια σχέση που αξίζει ορισμένες θυσίες για να κρατηθεί.
Σε μια κοινωνία του ζάπινγκ, της λατρείας της ταχύτητας, της ταχύτατης εναλλαγής των μοδών και απαξίωσης αντικειμένων, του καζινοκαπιταλισμού για τον οποίο η μακροπρόθεσμη προοπτική συνίσταται στο τρίμηνο, η οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη επένδυση -ακόμα και σε μια προσωπική σχέση- ξενίζει.
Αν σκεφτείς δε ότι μεγάλο μέρος αυτής της γενιάς δεν εχει μέλλον, οι ερωτικές "αρπαχτές" δεν είναι παράλογες.
Στον καιρό μου το "No future"συνοδευόταν από το "destroy"
avatar σαλιγκάρι 11.5.2018 | 14:29
εγώ θα έλεγα ότι στην χώρα αυτή έχουμε μία ιδιαιτερότητα που είναι το ότι τα παιδιά δεν φεύγουν ποτέ από το σπίτι. αυτό σημαίνει ότι δεν μεγαλώνουν ποτέ αφενός και αφετέρου ότι τα θέλουν όλα έτοιμα από την μαμά και τον μπαμπά.
γι' αυτούς τους ανθρώπους είναι πολύ δύσκολο να φλερτάρουν στο μπαρ, στην καφετέρια, στην βόλτα. τους πηγαίνουν πολύ περισσότερο ως νοοτροπία τα social media όπου και δεν φαίνονται και αμέσως μπορούν να εξαφανιστούν στην περίπτωση της απόρριψης από τον άλλον.
για μένα θα είχε ενδιαφέρον μία σύγκριση μεταξύ των χωρών για τις γνωρμίες που γίνονται μέσω ίντερνετ.
avatar Popina 12.5.2018 | 12:06
Έχουν αλλάξει τα κριτήρια επιλογής γι' αυτό και ο κόσμος στρέφεται στα σοσιαλ μιντια. Οι νέες γενιές (μέχρι 40 χρονών) επιλέγουν με βάση την εμφάνιση επειδή δίνουν μεγάλη σημασία στο σεξουαλικο κομμάτι μιας σχέσης πάρα στο να βρεις "τον άνθρωπο σου".

Δεν είναι τυχαίο το 94% που χωρίζει ευκολότερα άλλωστε. Αν επιλεγαμε με βάση τον χαρακτήρα δεν θα χωριζαμε τόσο εύκολα. Δεν θα υπήρχαν τόσες ασυμφωνιες χαρακτήρων αν επιλεγαμε με βάση τον χαρακτήρα του άλλου.

Η δικαιολογία της "εντονης καθημερινότητας" είναι μύθος. Ίσα ίσα επειδή ο κόσμος πια έχει περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες είτε επαγγελματικες (για αυτούς που δουλεύουν) είτε διασκεδαστικες, έχει περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσει νέο κόσμο σε σχέση με παλιότερα.

Τέλος το φλερτ έξω καλά κρατεί και υπάρχει παντού. Από το μετρό μέχρι τα κλαμπ μέχρι και χύμα στο δρόμο ο κόσμος φλερτάρει συνεχώς. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το κριτήριο επιλογής
avatar σαλιγκάρι 13.5.2018 | 11:09
φλερτ υπάρχει αλλά το βήμα να πλησιάσεις τον άλλον πλέον γίνεται δύσκολα. άλλο η ερωτική διάθεση και άλλο η κίνηση για να γνωρίσεις κάποιον.
επίσης γιατί λες ότι δεν θα χωρίζαμε τόσο εύκολα αν επιλέγαμε με βάση τον χαρακτήρα; είναι εύκολο να σου αρέσει ο άλλος; είναι τόσο εύκολο για να γίνει; προσωπικά έχω την εντύπωση πως όποιοι γάμοι κρατιούνται είναι επειδή εσκεμμένα δεν δίνουν σημασία στον χαρακτήρα του άλλου, αν έδιναν θα είχαν διαλυθεί. δεν δίνουν εσκεμμένα για πολλούς λόγους όπως για να κάνουν παιδιά, για να εκπληρώσουν το κοινωνικό, για να μην είναι μόνοι, για να κάνουν αυτό που τους έμαθαν κλπ. εάν επιλέγαμε με βάση τον χαρακτήρα πολύ λίγοι γάμοι στην ελλάδα θα έμεναν χωρίς τις στάχτες τους.
pequod pequod 16.5.2018 | 16:50
Συμφωνώ με την τοποθέτησή σου. Μια γενική παρατήρηση ωστόσο: Η ερώτηση της δημοσκόπησης δεν ήταν "χωρίζετε ευκολότερα σήμερα;" Αλλά "σε τί θεωρείτε ότι είναι χειρότερες οι σχέσεις σήμερα". Με άλλα λόγια ο συμμετέχων απαντάει θεωρητικά τί πιστεύει, όχι τί κάνει ο ίδιος. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να διαβάζουμε, να ερμηνεύουμε και να αξιολογούμε τέτοιου είδους δημοσκοπήσεις.
avatar Popina 12.5.2018 | 12:19
Φλερτ υπάρχει παντού. Αυτή είναι και μια καλή συνέπεια της εντονης καθημερινότητα. Υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να γνωρίσεις κόσμο. Από το μετρό, στα σούπερ μάρκετ, στα μπαρ ακόμα και χύμα στο δρόμο που στην Ελλάδα θεωρείτε ταμπού ο κόσμος φλερτάρει συνεχώς. Αυτό που έχει αλλάξει είναι το κριτήριο επιλογής των ανθρώπων

Ο κόσμος πια δίνει πολύ σημασία στο σεξουαλικο κομμάτι και επιλέγει με εμφανισιακά κριτήρια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το 94% που δηλώνει ότι χωρίζει ευκολοτερα. Αν οι άνθρωποι επελεγαν με βάση τον χαρακτήρα δεν θα υπήρχαν τόσες "ασυμφωνιες χαρακτηρων" και δεν θα χωριζαν τόσο εύκολα. Ενώ στα σοσιαλ επιλέγεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς χωρίς την αμηχανη στιγμή της απόρριψης ενός ανθρώπου από κοντά όταν δεν σε ελκυει εμφανισιακά.
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή