Όταν το μπάσκετ και ο Μάτζικ Τζόνσον έσπασαν το ταμπού του AIDS

Όταν το μπάσκετ και ο Μάτζικ Τζόνσον έσπασαν το ταμπού του AIDS Facebook Twitter
1

Ήταν 7 Νοεμβρίου του 1991, όταν ο θρύλος του ΝΒΑ, Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, καθήλωνε τους πάντες με τη δήλωση αποχώρησής του από την ενεργό δράση. Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε ένα μεγαλύτερο σοκ καθώς εξομολογούνταν πως είχε βρεθεί θετικός στον HIV, τον ιό που προκαλεί AIDS. Μία αποκάλυψη που είχε ποικίλες αντιδράσεις στο άκουσμά της, καθώς έγινε σε μία περίοδο που η έλλειψη γνώσης γύρω από την ασθένεια προκαλούσε τρόμο.

Καθώς πρωτοεμφανίστηκε τη δεκαετία του '80 και είχε στοιχίσει τη ζωή σε 14.000 ανθρώπους, η ελλιπέστατη ενημέρωση γύρω από το AIDS,  ήταν σε τόσο μεγάλο βαθμό, που στις ΗΠΑ επικρατούσε η ακραία άποψη ότι έπρεπε να σταματήσουν ακόμη και τα φιλιά μεταξύ των ανθρώπων, προκειμένου να μη μεταδοθεί ο ιός, ενώ η ασθένεια έφερε τον τίτλο «ομοφυλοφιλική πανούκλα».

Στις 7/11/1991, ο Τζόνσον, ένας σπουδαίος παίκτης που ήταν γνωστός ως στρέιτ στεκόταν μπροστά στο μικρόφωνο, έχοντας δίπλα του τον πρώην συμπαίκτη του στους Λέικερς, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, και τον τότε κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν. Ο θρυλικός αθλητής ανακοίνωνε την αποχώρηση του από τους Λος Άντζελες Λέικερς και την ενεργό δράση, «χτυπημένος» από τον ιό, τονίζοντας ότι πρωταρχικός του στόχος θα ήταν να παραμείνει υγιής και να βοηθήσει τον κόσμο να καταλάβει το πόσο σημαντικό είναι το ασφαλές σεξ.

«Πάντα νομίζεις ότι δεν θα συμβεί σε σένα και ότι αν συμβεί τότε θα συμβεί μόνο στους άλλους. Αν όμως μπορεί να συμβεί στον Μάτζικ Τζόνσον, τότε μπορεί και στον οποιοδήποτε», είχε πει.

 

Η αποκάλυψη συγκλόνισε όλο τον πλανήτη και αυτό επειδή ο κόσμος τότε δεν γνώριζε τη διαφορά μεταξύ HIV και AIDS, ενώ επικρατούσε η άποψη ότι και τα δύο ήταν θανατηφόρα.

Όταν έγινε γνωστό, φίλοι και συγγενείς του Τζόνσον εκτιμούσαν ότι είχε το πολύ δύο χρόνια ζωής και ήταν καταρρακωμένοι. Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που ήδη θρηνούσαν, όπως ο τότε προπονητής των Νικς, Πατ Ράιλι, ο οποίος πριν από το τζάμπολ αναμέτρησης είχε διαβάσει την προσευχή στον Κύριο στο κοινό. Ωστόσο, ο Τζόνσον ήταν αισιόδοξος: «Θα ζήσω. Δεν θα πεθάνω και αν πεθάνω, τότε θα είμαι χαρούμενος. Είχα μία σπουδαία ζωή».

 

Όταν το μπάσκετ και ο Μάτζικ Τζόνσον έσπασαν το ταμπού του AIDS Facebook Twitter
Ο Μάτζικ Τζόνσον στα πρωτοσέλιδα την επόμενη μέρα

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα και αφού είχε εξαλειφθεί ο κίνδυνος του θανάτου και ο ίδιος δεν αισθανόταν άρρωστος, τότε η ενεργοποίηση του στο μπάσκετ ήταν άμεση. Όταν μάλιστα οι γιατροί κατάφεραν να περιορίσουν τον ιό σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούσε καλά-καλά να ανιχνευθεί στο αίμα, τότε ο Τζόνσον επέστρεψε στα παρκέ με αποκορύφωμα της επιστροφής του το θρίαμβο που έζησε με την «αυθεντική» Drean Team των ΗΠΑ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992, στη Βαρκελώνη.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι φοβικές τάσεις, με παράδειγμα τον Καρλ Μαλόουν των Γιούτα Τζαζ, ο οποίος είχε αρνηθεί να αγωνιστεί μαζί του, φοβούμενος ότι με την επαφή με το δέρμα ή τον ιδρώτα του «Μάτζικ» θα κολλούσε τον ιό.

Ο Τζόνσον δεν ήταν ο πρώτος. Ο καλλιτεχνικός κόσμος μέτρησε αρκετές απώλειες πριν και μετά την αποκάλυψη του «Μάτζικ», με κορυφαίες αυτές των: Λιμπεράτσε (γνωστός Αμερικανός πιανίστας, τραγουδιστής και ηθοποιός), Φρέντι Μέρκιουρι (τραγουδιστής των Queen), Άλβιν Έιλι (Αμερικανός χορογράφος), Μαξ Ρόμπινσον (δημοσιογράφος), Χάουαρντ Ρόλινς (ηθοποιός), Ουίλι Σμιθ (σχεδιαστής), Σιλβέστερ Λάρσεν, Τζερμέιν Στιούαρτ (τραγουδιστές) και ο Eazy-E (ράπερ).

Από τον αθλητισμό, ο πιο ηχηρός θάνατος από AIDS ήταν αυτός του πρώτου και μοναδικού μέχρι σήμερα Αφροαμερικανού τενίστα που έχει κερδίσει το US Open και το Wimbledon, Άρθουρ Ας, ενώ τη δική του «μάχη» κατά του AIDS δίνει μέχρι τις μέρες μας ο Ολυμπιονίκης στις καταδύσεις, Γκρεγκ (Ευθύμιος) Λουγκάνις, ο οποίος είναι οροθετικός.

Ο Έρβιν «Μάτζικ» Τζόνσον είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ. Στις 13 σεζόν της καριέρας του στο ΝΒΑ τις ξόδεψε όλες με τη φανέλα των Λος Άντζελες Λέικερς, τους οποίους και βοήθησε να κατακτήσουν 5 πρωταθλήματα τη δεκαετία του '80. Ο ύψους 2,06 πόιντ γκαρντ μνημονεύεται μέχρι σήμερα για την έφεσή του στις πάσες, το λαμπερό χαμόγελο και την αγάπη του για το μπάσκετ. Το 1981, σε ηλικία 25 ετών είχε υπογράψει με τους  «Lakers» έναντι 25εκ. δολαρίων, το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα πλουσιοπάροχα συμβόλαια στο ΝΒΑ.

Ο Τζόνσον είχε αναδειχθεί τρεις φορές πολυτιμότερος παίκτης του ΝΒΑ, ενώ υπήρξε 12 φορές All Star. Μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ενεργό δράση, το 1991, επέστρεψε και πάλι στα παρκέ κερδίζοντας τον τίτλο του MVP στο All Star του 1992, ενώ αγωνίστηκε στην αυθεντική Dream Team των ΗΠΑ, που κέρδισε το 1992 στη Βαρκελώνη το χρυσό μετάλλιο. Επίσης, επέστρεψε στους Λέικερς τη σεζόν 1993-94 ως προπονητής, ενώ την αγωνιστική περίοδο 1995-96 φόρεσε και πάλι τη φανέλα των «λιμνανθρώπων».

 

Όταν το μπάσκετ και ο Μάτζικ Τζόνσον έσπασαν το ταμπού του AIDS Facebook Twitter

Η ζωή του Τζόνσον σήμερα

O Τζόνσον είναι εξέχων εκπρόσωπος για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το AIDS, ενώ αποτελεί έναν επιτυχημένο επιχειρηματία, που δραστηριοποιείται σε κινηματογράφο και εστιατόρια. Παράλληλα, αποτελεί παράδειγμα για το πως μία ποικιλία φαρμάκων έχει μετατρέψει έναν θανατηφόρο ιό, όπως το AIDS, σε μία διαχειρίσιμη κατάσταση για πολλούς ανθρώπους στις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία περίπου 25 χρόνια περίπου 25 εκ. σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει τη ζωή τους από το AIDS, ενώ περίπου 40 εκ. έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Επίσης, έχει εκδώσει βιβλίο σχετικά με το ασφαλές σεξ, ενώ το ίδρυμά του, «Magic Johnson Foundation», είναι αφοσιωμένο στην ενημέρωση και την εκπαίδευση του κοινού γύρω από το AIDS. Κάθε χρόνο το εν λόγω ίδρυμα, προσφέρει δωρεάν σε διάφορες πόλεις της Αμερικής, το τεστ διάγνωσης του AIDS.

Mε πληροφορίες από AΠΕ/ ΜΠΕ

Σαν Σήμερα
1

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ