«Οι σουίτες για τσέλο του Μπαχ υπήρξαν σταθεροί μουσικοί συνοδοιπόροι μου. Εδώ και 60 χρόνια μού χαρίζουν έμπνευση, ανακούφιση και χαρά σε περιόδους άγχους, γιορτής, αλλά και απώλειας. Πόση δύναμη έχει αυτή η μουσική ώστε, ακόμα και σήμερα, 300 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μας βοηθάει να ταξιδεύουμε σε δύσκολους καιρούς;».

 

Ο μέγας Γιο-Γιο Μα παραδέχεται την αδυναμία του στον Μπαχ, υποκλίνεται στη γοητεία που του ασκούν οι σουίτες του Γερμανού συνθέτη και κάτι μας λέει πως στις 30 Ιουνίου, που καταφθάνει στην Αθήνα, το Ηρώδειο θα δοκιμάσει τις αντοχές του. Εδώ και περίπου έναν χρόνο ο κορυφαίος τσελίτσας στον κόσμο, ο δεξιοτέχνης με το θεϊκό χάρισμα, σαρώνει 36 εμβληματικές μουσικές σκηνές του πλανήτη και παρουσιάζει ένα μουσικό ταξίδι με τίτλο «Bach Project».

 

Ο μέγας Γιο-Γιο Μα παραδέχεται την αδυναμία του στον Μπαχ, υποκλίνεται στη γοητεία που του ασκούν οι σουίτες του Γερμανού συνθέτη και κάτι μας λέει πως στις 30 Ιουνίου, που καταφθάνει στην Αθήνα, το Ηρώδειο θα δοκιμάσει τις αντοχές του.


Παιδί-ιδιοφυΐα που εξελίχθηκε σε έναν παθιασμένο και αδιανόητο μουσικό, ο Αμερικανός τσελίστας κινεζικής καταγωγής έδωσε τις πρώτες του παραστάσεις σε ηλικία 5 ετών, ενώ, πριν καλά καλά συμπληρώσει τα 7, στάθηκε με το βιολί του απέναντι στους Αμερικανούς Προέδρους Ντουάιτ Αϊζενχάουερ και Τζον Κένεντι και έπαιξε μουσική.


Η πορεία του συνεχίστηκε με τον ίδιο μεγαλειώδη τρόπο μέχρι σήμερα, που πάτησε πια τα 63, που τα ηχογραφημένα άλμπουμ του είναι πάνω από 90, που τα κερδισμένα Γκράμι έφτασαν τα 19, που το σπάνιο μουσικό του αποτύπωμα υπάρχει πια μέχρι και στο σινεμά (από το σάουντρακ του Επτά χρόνια στο Θιβέτ ως τα Τίγρης και Δράκος και Αναμνήσεις μιας γκέισας), που μεταξύ των διακρίσεών του βρίσκεται ένα βραβείο Polar, το αμερικανικό Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών, το πτυχίο του από το Χάρβαρντ και μυθιστορηματικά σενάρια σχετικά με τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιεί.

 

Ένα από αυτά λέει πως στα χέρια του εμπιστεύτηκε το δικό της Στραντιβάριους η Ζακλίν ντι Πρε πριν πεθάνει. Και ένα άλλο πως το αγαπημένο του τσέλο, αυτό με το οποίο συνήθως παίζει, είναι κατασκευασμένο από τον Domenico Montagnana το 1733, η αξία του ξεπερνά τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια και το ψευδώνυμό του είναι «Petunia»!

 

Info:

Ηρώδειο

30 Ιουνίου

21:00