Το αστρικό σώμα του Freedom Candlemaker

Το αστρικό σώμα του Freedom Candlemaker Facebook Twitter
Astral Body – Freedom Candlemaker, Φωτο: Filep Motwary © 2018
0

— Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μουσική; Ποιο ήταν το πρώτο κομμάτι που έφτιαξες;

Ήμουνα έξι χρονών και η μητέρα μου με ρώτησε αν ήθελα να αρχίσω μαθήματα πιάνου. Eίπα «ναι». Έτσι άρχισα να μαθαίνω πιάνο. Την ίδια εποχή μαθαίναμε και μαντολίνο και αυλό στο σχολείο. Το εκλάμβανα ως ένα ακόμα μάθημα. Πολύ αργότερα βίωσα το τι σημαίνει να αποσπάς κάποιο συναίσθημα παίζοντας μουσική.

Τα πρώτα μου κομμάτια τα έφτιαξα γύρω στα 15 ή 16, αν θυμάμαι καλά. Νομίζω ότι ένα από τα πρώτα λεγόταν «Bookshelf» και το είχα γράψει στη βιβλιοθήκη του σχολείου, τιμωρημένος με αποβολή. Δεν θυμάμαι πώς πάει. Τότε δεν ήταν εύκολο να ηχογραφήσεις κάτι. Ίσως κάπου να υπάρχει κάποια κασέτα.

— Πώς προέκυψε το καλλιτεχνικό σου όνομα;

Το Freedom Candlemaker είναι η μετάφραση του ονόματός μου στα αγγλικά. Το Μουμτζής είναι τουρκικό όνομα και σημαίνει «κηροποιός». Κάνοντας τα τελευταία χρόνια αρκετές συναυλίες στο εξωτερικό, συνειδητοποίησα ότι το όνομά μου ήταν πολύ δύσκολο για οποιονδήποτε μη Έλληνα κι έτσι αποφάσισα να πάω με κάτι πιο εύκολο, χωρίς όμως να κρύβομαι πίσω από ψευδώνυμα.

Στον καινούργιο δίσκο έχουν αντιστραφεί οι όροι, έχουν έρθει μπροστά οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα synths και είναι έντονη η παρουσία των τυμπάνων και του ρυθμού σχεδόν σε όλο τον δίσκο. Δεν είχα κάποια στυλιστική κατεύθυνση, μόνο προσπάθησα να δημιουργήσω ηχητικά τις εικόνες που είχα στο μυαλό μου και μου έβγαζε το κάθε κομμάτι.

— Τι κατεύθυνση έχει το νέο σου άλμπουμ;

Όσο περνάει ο καιρός, μου φαίνεται τρομερά δύσκολο να περιγράψω το «Beaming Light» με λέξεις τύπου genres. O δίσκος «Now Happiness» που προηγήθηκε πριν από τρία χρόνια ήταν, θα μπορούσες να πεις, ένας καθαρά folk/singer-songwriter δίσκος, σχεδόν εξ ολοκλήρου ακουστικός, με κλασική κιθάρα, πιάνο και μικρές παρεμβάσεις από ηλεκτρικές κιθάρες και synths.

Στον καινούργιο δίσκο έχουν αντιστραφεί οι όροι, έχουν έρθει μπροστά οι ηλεκτρικές κιθάρες και τα synths και είναι έντονη η παρουσία των τυμπάνων και του ρυθμού σχεδόν σε όλο τον δίσκο. Δεν είχα κάποια στυλιστική κατεύθυνση, μόνο προσπάθησα να δημιουργήσω ηχητικά τις εικόνες που είχα στο μυαλό μου και μου έβγαζε το κάθε κομμάτι.

Σε αυτό βοήθησε τρομερά ο φίλος και παραγωγός Άλεξ Μπόλπασης, ο οποίος το πήρε όλο πάνω του και φρόντισε να το κάνει να μεταδώσει αυτό που εγώ είχα στο μυαλό, αλλά και να ακούγεται συμπαγές και να έχει συνοχή ως δίσκος. Γι’ αυτό τον ευχαριστώ πάρα πολύ!

 

Freedom Candlemaker - Astral Body (Official Video)

— Μίλησέ μου λίγο για το artwork.

Το artwork ήταν μια σύλληψη και δημιουργία του παιδικού και αγαπημένου μου φίλου Filep Motwary, με τον οποίο κάναμε μια, κατά κάποιον τρόπο, επανένωση, αφού είχαμε χάσει τα ίχνη ο ένας του άλλου για πολλά χρόνια. Είδαμε και ακούσαμε τις δουλειές μας, έτυχε να ζούμε, μετά από πολλά χρόνια, και οι δύο στο ίδιο μέρος, την Κύπρο και αποφασίσαμε να δουλέψουμε μαζί.

Προηγήθηκε η φωτογράφιση για τον δίσκο, η οποία έγινε τον περασμένο Ιούλιο στην αγαπημένη τοποθεσία του Filep, και ακολούθησαν τα γυρίσματα του βιντεοκλίπ για το κομμάτι «Astral Body» στην ίδια τοποθεσία πριν από μερικές εβδομάδες. Νιώθω ότι κέρδισα πολλά απ’ όλη αυτήν τη διαδικασία, περισσότερο διότι μου έδωσε μια τρομερή αίσθηση ελευθερίας, που είναι και ένα θέμα με το οποίο ασχολείται ο δίσκος.

Έτσι, για μένα το artwork δένει αρμονικά με τη μουσική. Επίσης, ήταν μια πάρα πολύ ευαίσθητη και δημιουργική διαδικασία, η οποία όμως απαιτούσε και πάρα πολλές ώρες δουλειάς.

Το αστρικό σώμα του Freedom Candlemaker Facebook Twitter
Astral Body – Freedom Candlemaker, Φωτο: Filep Motwary © 2018

— Σε τι σκηνικό φαντάζεσαι να ακούει κάποιος τον δίσκο;

Σε τοπία ανοιχτά, όπου το μάτι βλέπει μακριά.

— Όταν δεν ασχολείσαι με τη μουσική, τι σου αρέσει να κάνεις;

Nα περνάω χρόνο με τους φίλους μου, να πηγαίνω στο αγαπημένο μου καφενείο στη Λευκωσία, το Πρόζακ, να διαβάζω, να κάνω ωραίες βόλτες –ειδικά όταν δεν είμαι στην Κύπρο, όπου συνέχεια οδηγώ‒, να βλέπω ταινίες και να μαγειρεύω. Πάνω-κάτω, ό,τι κάνει όλος ο κόσμος.

— Πες μου κάτι που έχεις κάνει και είσαι περήφανος γι’ αυτό.

Πρόσφατα ξεκίνησα ένα εργαστήρι το οποίο ονομάζω «Η Ψυχοσύνθεση του Μουσικού». Το έχω κάνει στην Κύπρο, στο Πήλιο και στη Θεσσαλονίκη μέχρι τώρα και έχει πάει πάρα πολύ καλά! Νιώθω ότι έχει βοηθήσει νεαρούς ανθρώπους, και όχι μόνο, κάπως να ξεκολλήσουν και να είναι πιο δημιουργικοί, χωρίς να νιώθουν ανασφάλειες και ενοχές γι’ αυτό που κάνουν. Τώρα μου στέλνουν τις μουσικές που φτιάχνουν κι αυτό με γεμίζει με κάθε είδους όμορφα συναισθήματα και με περηφάνια.

— Ποιο είναι το πιο ριψοκίνδυνο πράγμα που έχεις κάνει;

Να περάσω τα σύνορα Αμερικής - Καναδά κρυμμένος μέσα σε ένα φορτηγό U-Haul, από αυτά που κάνουν μετακομίσεις, κάτω από κάτι έπιπλα, έχοντας πάνω μου παράνομες ουσίες. Πάνε πολλά χρόνια. Δεν θα το έκανα με τίποτα σήμερα.

Το αστρικό σώμα του Freedom Candlemaker Facebook Twitter
Astral Body – Freedom Candlemaker, Φωτο: Filep Motwary © 2018

Info

15/12, 21:00

six d.o.g.s (Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι)

Eισ: 7 ευρώ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τον DJ Uone, μετά από αυτήν τη συλλογή θα τον βλέπεις συχνά μπροστά σου

Μουσική / Ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις τον DJ Uone, μετά από αυτήν τη συλλογή θα τον βλέπεις συχνά μπροστά σου

Ο Αυστραλός DJ και παραγωγός δούλεψε δυόμισι χρόνια πάνω στη νέα συλλογή της Balance και παρουσιάζει ένα σύνολο δουλειάς βασισμένο αποκλειστικά σε δικό του υλικό
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

30 χρόνια μετά τον θάνατό του Κερτ Κόμπειν, δημοσιεύονται για πρώτη φορά ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες του

Μουσική / 30 χρόνια μετά: Ο Κερτ, η Κόρτνεϊ και η κόρη τους σε ανέκδοτες οικογενειακές φωτογραφίες

Πριν από τριάντα χρόνια ξεκίνησε η μεταθανάτια ζωή του αυτόχειρα ροκ σταρ, κατά την οποία η φήμη, η επιρροή και το νόημα των τραγουδιών του αποκτούν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.
THE LIFO TEAM
Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Απώλειες / Μαουρίτσιο Πολίνι (1942-2024): Οι μεγάλες ηχογραφήσεις ενός θρυλικού πιανίστα της εποχής μας

Ο Ιταλός πιανίστας που καθόρισε τον μοντερνισμό, με σειρά ηχογραφήσεων έργων των Μπετόβεν και Σοπέν που σήμερα θεωρούνται κλασικές, πέθανε στα 82 του χρόνια.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μυστήριο 100 –Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια: Μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία

Το «Μυστήριο 100 – Τα Ιερά Τραγούδια» εστιάζει στα παραδοσιακά δρώμενα και τις τελετουργίες στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
THE LIFO TEAM
Μια βραδιά με τα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου

Μουσική / Τα τραγούδια της Σωτηρίας συγκινούν ένα νέο κοινό

Μικρές ιστορίες που κυλάνε σαν νερό, μια φωνή που πατάει στη Μπέλλου χωρίς να τη μιμείται, κόσμος που δακρύζει ή κρατάει τον ρυθμό με το πόδι του. Ένας θρύλος είναι ζωντανός μπροστά μας χάρη στη Χριστίνα Μαξούρη, στη σκηνή του ΠΛΥΦΑ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Cutthroat

Μουσική / Το νοσταλγικό ραπ των Θεσσαλονικιών Cutthroat

Μια κολεκτίβα νέων καλλιτεχνών που πιστεύει πως η προώθηση της μουσικής ήταν πιο αποτελεσματική μέσω του Myspace και όταν τα CD μοιράζονταν χέρι με χέρι μόλις κυκλοφόρησε το «Perfect Blue», ένα ραπ άλμπουμ εμπνευσμένο από τα καρτούν και τα παιχνίδια των '90s και των '00s.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
CHECK 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μουσική / 10 χρόνια σκοτεινών και χορευτικών ηλεκτρονικών ήχων από την Bedouin Records

Μια κουβέντα με τον Salem Rashid Skourlis, τον ιδρυτή της ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας ακραίου και ambient ηλεκτρονικού ήχου, έναν Έλληνα που ζει μεταξύ Τόκιο και Μπανγκόκ και διαπρέπει στο εξωτερικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κ.atou: «Kάποιοι χαλάνε λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Οι Αθηναίοι / Κ.atou: «Kάποιοι ξοδεύουν λεφτά για να βγουν έξω ένα βράδυ, μην τους το χαλάς»

Η DJ που έχει δει στο Ντιτρόιτ να ακούνε το set της δυο κουνέλια έμαθε πρόσφατα τι πάει να πει «τέκνο με κ», ενώ η πόλη που πιστεύει ότι έχει την καλύτερη ηλεκτρονική σκηνή τώρα δεν είναι το Βερολίνο. Έχοντας ταξιδέψει σε τόσα μέρη, είναι χαρούμενη που ζει στην Αθήνα, αλλά δεν μπορεί να μείνει στο κέντρο της.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ