Η Nina Kraviz κάποτε έφτιαχνε οδοντοστοιχίες αστροναυτών

Η Nina Kraviz κάποτε έφτιαχνε οδοντοστοιχίες αστροναυτών Facebook Twitter
0
Η Nina Kraviz κάποτε έφτιαχνε οδοντοστοιχίες αστροναυτών Facebook Twitter
Η τεχνική της είναι μοναδική. Διαλέγει κομμάτια που δύσκολα θα τολμούσαν άλλοι να παίξουν και τα απογειώνει.

Γεννήθηκε στο Ιρκούτσκ, γνωστό και ως «Παρίσι της Σιβηρίας». Σπούδασε και είναι κάτοχος Διδακτορικού στην Οδοντιατρική και για αρκετό καιρό εξασκούσε το επάγγελμα διορθώνοντας τις οδοντοστοιχίες αστροναυτών. «Διαστημική» ήταν και η πορεία της στον χώρο της χορευτικής μουσικής... Η τεχνική της είναι μοναδική. Διαλέγει κομμάτια που δύσκολα θα τολμούσαν άλλοι να παίξουν και τα απογειώνει. Η ενέργειά της όταν παίζει είναι αξιοζήλευτη και αμείωτη. Η σύνδεσή της και η επαφή της με τον κόσμο, χαρισματική. Παραγωγός, remixer, vocalist, ιδιοκτήτρια δισκογραφικής εταιρίας, headliner στα μεγαλύτερα και καλύτερα φεστιβάλ και clubs σε όλο τον κόσμο. Δυναμική και μοναδική. Αν ενταχθεί ο όρος “superstar DJ” στα λεξικά και στις εγκυκλοπαίδειες... δίπλα απλώς πρέπει να παραθέσουν το όνομά της.

— Οδοντίατρος με διδακτορικό και DJ… Ποιά είναι τα κοινά χαρακτηριστικά που βρίσκεις σε αυτά τα δύο επαγγέλματα; Υπάρχουν στιγμές που έχεις πει «καλύτερα να είχα παραμείνει στην Οδοντιατρική»; Είναι τελικά, για σένα, το DJing η «καλύτερη δουλειά στον κόσμο», όπως έχεις πει;

Και τα δύο επαγγέλματα απαιτούν υπευθυνότητα, πειθαρχία, απίστευτες αντοχές και αντίληψη. Μάλλον θα ήμουν ακόμη οδοντίατρος, αν οι οδοντίατροι είχαν χρόνο για να ταξιδεύουν. Με αυτή τη λογική, δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο καλύτερο επάγγελμα από αυτό του καλλιτέχνη που περιοδεύει.

— Όταν ξεκίνησες την καριέρα σου, είχες συγκεκριμένες βλέψεις; Πώς εξελίχθηκες ως άνθρωπος μέσα από αυτή τη διαδικασία που σε οδήγησε στην επιτυχία;

Έπαιζα μουσική από το 2002, αλλά η παγκόσμια επιτυχία ήρθε όταν μπήκα στον χώρο της παραγωγής και κυκλοφόρησα κάποιους πολύ επιτυχημένους δίσκους μέσω της Underground Quality και της Rekids το 2009. Αυτοί οι δίσκοι με έκαναν γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Δεν είχα συγκεκριμένες βλέψεις, περίμενα να δω τι θα ακολουθούσε μετά. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη με όλο αυτό που συνέβαινε κι είχα αυτή την ώθηση του αρχάριου που με καθοδηγούσε. Έχω αλλάξει πολύ από τότε, έχω μάθει πολλά πράγματα, αλλά τα βασικά μου στοιχεία και χαρακτηριστικά έχουν μείνει ίδια.

Προσπαθώ να ακολουθώ το απόφθευγμα του Πόπλιου Σύρου, ο οποίος είπε «μετανιώνω συχνά για τις στιγμές που έχω μιλήσει. Ποτέ για αυτές που παρέμεινα σιωπηλός».

— Το πρόγραμμά σου είναι εξωπραγματικό, ταξιδεύεις συνεχώς σε όλο τον κόσμο και προφανώς έχεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου. Νιώθεις ποτέ μοναξιά; Πώς καταφέρνεις να αντεπεξέλθεις στις απαιτητικές ανάγκες της δουλειάς;

Λατρεύω να είμαι μόνη μου και χρειάζομαι πολύ προσωπικό χώρο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τον οποίο δεν είχα ποτέ manager, ή tour manager, ή άλλους εκνευριστικούς ανθρώπους τέτοιου είδους μαζί μου (όταν ταξιδεύω). Είμαι υπερκινητική και ο τρόπος με τον οποίο χαλαρώνω είναι να παίζω ένα τέλειο κομμάτι σε ένα dancefloor γεμάτο από ενθουσιασμένο κόσμο.

— Τι συμβουλή θα έδινες σε ένα νεαρό κορίτσι που θέλει να γίνει DJ;

Να κόβεις τα νύχια σου συχνά! Αλλιώς μπορεί κατά λάθος να γρατζουνίσεις τα βινύλιά σου...

Η Nina Kraviz κάποτε έφτιαχνε οδοντοστοιχίες αστροναυτών Facebook Twitter
Φωτο: Obi Blanche

— Είσαι περισσότερο από αγαπητή στους fans σου και αρκεί ένα απλό post σου στα κοινωνικά δίκτυα για να μαζευτούν χιλιάδες views και likes σε δευτερόλεπτα. Σου δίνει όλο αυτό την αίσθηση της δύναμης; Έχεις νιώσει ποτέ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις αυτή την αγάπη και την υποστήριξη ως μέσο για να μιλήσεις για σοβαρά θέματα;

Προσπαθώ να ακολουθώ το απόφθευγμα του Πόπλιου Σύρου, ο οποίος είπε «μετανιώνω συχνά για τις στιγμές που έχω μιλήσει. Ποτέ για αυτές που παρέμεινα σιωπηλός».

— Δυστυχώς, στο παρελθόν η πατρίδα σου η Ρωσία έχει απασχολήσει τα μέσα με δυσάρεστες ιστορίες που είχαν να κάνουν με την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πώς σε έκανε να νιώσεις όλο αυτό;

Πιστεύω πως η Ρωσία είναι μια από τις πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο, αυτή τη στιγμή...

— Αν ήσουν Θεός για μια μέρα, ποιά είναι τα τρία πράγματα που θα άλλαζες στον κόσμο και ποιά τρία στη χορευτική μουσική σκηνή;

Δε θα ήμουν ποτέ Θεός για μια μέρα, οπότε ας πάμε κατ’ ευθείαν στο κομμάτι της μουσικής σκηνής. Θα ήθελα ο κόσμος να έχει πιο πολλή περιέργεια, να ψάχνεται και να ακούει πολλή μουσική στο σπίτι. Να ακολουθεί το απόφθευγμα του Πόπλιου Σύρου, που προανέφερα, στα social media και να μη βγάζει εύκολα συμπεράσματα. Θα απαγόρευα τον όρο «γυναίκα DJ», και μη σου πω ότι θα εισήγαγα τον όρο «άντρας DJ».

— Βερολίνο, Λονδίνο, Ίμπιζα, Νέα Υόρκη, ή Μόσχα και γιατί;

Μόσχα - είναι συναρπαστικό μέρος, αυτή τη στιγμή. Η πόλη είναι γεμάτη ενέργεια και υπάρχουν άνθρωποι που διοργανώνουν πάρτι όπως πουθενά αλλού στον κόσμο.

Η Nina Kraviz κάποτε έφτιαχνε οδοντοστοιχίες αστροναυτών Facebook Twitter
Φωτο: Obi Blanche

— Το ελληνικό κοινό σε λατρεύει. Περνάει αυτή η αγάπη σε σένα; Ποιά είναι η πιο χαρακτηριστική σου ανάμνηση από τη χώρα;

Είναι αμοιβαία τα αισθήματα, λατρεύω την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έχετε συγκλονιστική φύση, τεράστια Ιστορία και απίστευτη γλώσσα κι επίσης ο πιο αγαπημένος μου φιλόσοφος ήταν Έλληνας. Έχω άπειρες ιστορίες να διηγηθώ, αλλά μια από τις πιο χαρακτηριστικές αναμνήσεις μου είναι όταν έπαιξα ένα βράδυ πριν από πολλά χρόνια στο Six D.o.g.s. Κάθε φορά που γυρνούσα και πήγαινα να βγάλω ένα δίσκο από την τσάντα μου, σκόνταφτα πάνω σε ένα μαύρο κουφό σκυλί που είχε μπει στο booth για να απολαύσει τις δονήσεις της μουσικής μου. Αναρωτιέμαι πού να είναι αυτό το κορίτσι σήμερα...

— Superstar DJ, ιδιοκτήτρια δισκογραφικής, headliner στα μεγαλύτερα φεστιβάλ και club παγκοσμίως, παραγωγός, remixer… η λίστα είναι αχανής. Τι έχει μείνει για να κατακτήσεις;

Μάλλον τη σφοδρή επιθυμία μου για τα κουλουράκια διπλής επίστρωσης με λεμόνι και θαλασσινό αλάτι...

— Πού θα βρίσκεται η Nina σε 10 χρόνια και τι θα κάνει;

Ελπίζω να έχω μετακομίσει στον Kepler 438b, ή στον Kepler 442b και να έχω ανοίξει ένα μαγαζί που θα πουλάει κουλουράκια διπλής επίστρωσης με λεμόνι.

Η Nina Kraviz θα βρίσκεται στο Gazi Music Hall το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

 

https://www.facebook.com/NinaKravizMusic

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα Κατά Ματθαίον Πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Τα κατά Ματθαίον πάθη: Το κορυφαίο θρησκευτικό έργο του Μπαχ

Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά τον συναρπαστικό κόσμο του μπαρόκ και ξεδιπλώνει τα μυστικά των Παθών του «σημαντικότερου μουσικού επιστήμονα», του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Μουσική / Γιατί σκοτώνονται μεταξύ τους ο Kendrick Lamar και ο Drake;

Ανταγωνισμός πάντοτε υπήρχε, αλλά ποτέ δεν σοβάρεψαν τόσο τα πράγματα όσο τώρα. Στον χορό μπήκε και ο Kanye West, το κερασάκι στην τούρτα όμως το έβαλε η Taylor Swift. Τα beefs έχουν επανέλθει επειδή μάλλον είναι κάτι που πουλάει.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Μουσική / Αναζητώντας την προφορική και μουσική παράδοση της Κέας

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Cycladic Identity», ιστορίες και παραμύθια του νησιού, οι μελωδιές Τζιωτών μουσικών, η προφορική παράδοση και η μυθολογία συγκεντρώθηκαν σε μια σειρά podcast που θα μπορεί κάθε επισκέπτης της Κέας να ακούσει ενώ περιηγείται σε πλατείες, μονοπάτια, παραλίες, στα δρομάκια της Ιουλίδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μουσική / Ο Αμαλία μάς ξανασυστήνεται χωρίς τους Architects

Μετά από τέσσερα χρόνια καθυστερήσεων και αρκετά σκαμπανεβάσματα, ο νεαρός δημιουργός που γνωρίσαμε με το πρότζεκτ Amalia and the Architects κυκλοφορεί το ντεμπούτο του άλμπουμ με τίτλο «Amalia???», ξανασυστήνεται στο κοινό μέσα από 10 τραγούδια με υπαρξιακές αναζητήσεις, που λειτουργούν πέρα από τα όρια του φύλου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η underground δημιουργικότητα μέσα από τα μάτια του Deltah

Μουσική / Deltah: «Κανείς δεν πυροβόλησε επειδή του το είπε ένα ραπ τραγούδι»

Με αφορμή τη νέα κυκλοφορία του «Thorax», ο πολυσχιδής καλλιτέχνης της σύγχρονης underground σκηνής μιλά για τα στερεότυπα που ακολουθούν μέχρι σήμερα τη ραπ, η οποία «προφανώς και είναι μουσική για διασκέδαση, όπως κάποιος θα πάει στα μπουζούκια και θα διασκεδάσει χωρίς απαραίτητα να είναι καψούρης».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Οι Αθηναίοι / Κρίστη Στασινοπούλου: «Έχω φάει τη νύχτα με το κουτάλι, προτιμώ πια να κάθομαι σπίτι»

Όλοι τη ρωτούν για τον Παύλο Σιδηρόπουλο όμως έχει ζήσει περισσότερα δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision, αισθάνεται περήφανη που μεγαλώνοντας κατέληξε να κάνει μόνο πράγματα που της αρέσουν. Έχει γυρίσει τον κόσμο με τον Στάθη Καλυβιώτη και τη μουσική τους, μόλις κυκλοφόρησε ένα βιβλίο για τα ταξίδια τους που μετράνε πια 25 χρόνια.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 πράγματα για τον KAS:ST

Μουσική / Ο Manuel Sene και άλλα 9 πράγματα που διαμόρφωσαν τη μελωδική technο των KAS:ST

Πρόσφατα παρουσίασε την πιλοτική έκδοση του νέου και εντυπωσιακού οπτικοακουστικού του live πρότζεκτ στην Κωνσταντινούπολη, μπροστά σε ένα ενθουσιώδες κοινό χιλιάδων ατόμων. Η πρώτη παρουσίαση του KAS:ST AV SHOW στην Ευρώπη θα γίνει σε λίγες μέρες στην Αθήνα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι; 

Μουσική / Τι κρύβεται πίσω από τη στροφή της Beyoncé στην κάντρι;

Τα μοντέλα στην πασαρέλα του Louis Vuitton φορούν καουμπόικες μπότες από δέρμα φιδιού, η Prada πουλάει λαιμοδέτες τύπου γουέστερν, σειρές όπως το «Yellowstone» προσελκύουν εκατομμύρια θεατές: Το στυλ Americana ανθίζει στην ποπ κουλτούρα.
THE LIFO TEAM