Παράδεξου το! Κι εσύ λατρεύεις το drama στα social media

Παράδεξου το! Κι εσύ λατρεύεις το drama στα social media Facebook Twitter
Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ενοχές ή ντροπή παρακολουθώντας τέτοια κανάλια ή αναρτήσεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να τα βλέπουν φανατικά.
0

Το drama στα social media αποτελεί πλέον μια παγκόσμια, διαδικτυακή εμπειρία, καθώς έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη κουλτούρα όσον αφορά το περιεχόμενο που επιλέγουμε να δούμε σε αυτές τις πλατφόρμες. 

Στην κουλτούρα αυτή, που «ευδοκιμεί» σε YouTube, Instagram, Twitter και Facebook (εκεί για τους μεγαλύτερους ηλικιακά), η έμφαση δίνεται στους ανθρώπους που έχουν τα λεγόμενα "drama channels" ή προφίλ, μέσω των οποίων συνηθίζουν να αποκαλύπτουν στο κοινό τους μηνύματα, tweets και οποιοδήποτε άλλο υλικό έχουν κρατήσει σε screenshots για να αποδείξουν ότι αυτό που λένε έχει ισχύ. 

Και η απόδειξη, βέβαια, ότι όλοι μας αγαπάμε λίγο περισσότερο αυτά τα κανάλια και τα accounts ήρθε το 2019 μέσα από την απήχηση που είχαν όλα τα "δράματα" ανάμεσα στους influencers. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη χρονιά που πέρασε είναι αυτό ανάμεσα στον James Charles και την Tati, το οποίο αποτέλεσε κεντρικό θέμα σε πολλά μεγάλα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως. 

Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που αισθάνονται ενοχές ή ντροπή παρακολουθώντας τέτοια κανάλια ή αναρτήσεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να τα βλέπουν φανατικά. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο όρος "social media drama" δεν αναφέρεται σε ακραίες περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού ή ρητορικής μίσους, αλλά σε μια λογική guilty pleasure για ανούσια πράγματα που μέχρι πρότινος δεν είχαν έρθει στο φως των social media και ξαφνικά φαντάζουν σπουδαία! Σε κάθε τέτοιο drama, η συνηθισμένη "κωδική ονομασία" που υπάρχει είναι το «spill the tea», μια έκφραση που ουσιαστικά αναφέρεται σε κάποιο κουτσομπολιό, το οποίο "χρήζει ανάλυσης". 

Το δράμα ως έννοια προέρχεται ασφαλώς από το αρχαίο δράμα, δηλαδή εκείνο το είδος της αρχαίας ελληνικής ποίησης, το οποίο συνθέτει στοιχεία από το έπος και τη λυρική ποίηση. Μάλιστα, η Nicole Fisher, ειδική σε θέματα υγείας, είχε γράψει παλαιότερα στο Forbes ότι «εφόσον το δράμα χρησιμοποιεί τους ίδιους εγκεφαλικούς μηχανισμούς με αυτούς των οπιούχων, οι άνθρωποι μπορούν πολύ εύκολα να εθιστούν σε αυτό». 

Παράδεξου το! Κι εσύ λατρεύεις το drama στα social media Facebook Twitter
Η έρευνα του Pew Research Center για το 2019.

Τέλος, σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center, που δημοσιεύτηκε το 2018, το 45% των έφηβων παραδέχτηκαν ότι αισθάνονται έναν ενθουσιασμό με όλο αυτό το drama που υπάρχει στα social media, Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις το drama συνοδεύεται από σεξισμό και ρατσισμό, πράγμα που ασφαλώς δεν πρέπει να γίνει κανονικότητα ή να επικροτείται στις συγκεκριμένες πλατφόρμες. 

Με πληροφορίες από Mashable

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η δεκαετία που τα social media σκέπασαν τα πάντα

Δ. Πολιτάκης / Η δεκαετία που τα social media σκέπασαν τα πάντα

Άλλο τα social media, άλλο η ζωή εκεί έξω, λέγαμε όχι και τόσο παλιότερα. Πλάνη οικτρά, αν παρατηρήσει κανείς πώς ο κόσμος εκδηλώνει πλέον «εκεί έξω» τα ίδια τικ, τις ίδιες προκαταλήψεις, τις ίδιες αυτοματικές συμπεριφορές, τα ίδια επικριτικά αντανακλαστικά και τις ίδιες σπασμωδικές αντιδράσεις που εκδηλώνει και μόνος στο πληκτρολόγιό του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ