Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι

Πώς να ξαναβάλουμε τη γυμναστική στο ημερήσιο πρόγραμμά μας μένοντας στο σπίτι Facebook Twitter
Όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.
0

Δυστυχώς ο κορωνοϊός έχει αλλάξει τη ζωή μας και έχει φέρει πολλούς ανθρώπους στα όρια της απελπισίας. Άλλαξε τις καθημερινές μας συνήθειες και μέσα σε αυτές είναι και η γυμναστική μας. Αυτή η σκέψη με έκανε να αποφασίσω να ξεκινήσω να κάνω online μαθήματα γυμναστικής ή αλλιώς τηλεπιλάτες –όπως τα λένε πλέον οι μαθητές μου– δηλαδή ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατάσεις κ.ά.

Ήταν και για μένα η πρώτη φορά που έκανα online μαθήματα και είχα μεγάλη περιέργεια να δω τις αντιδράσεις μαθητριών και μαθητών. Έτσι, ένα αυθόρμητο χειροκρότημα όταν τελείωσε το πρώτο μάθημα μου έδωσε μεγάλη χαρά διότι κατάλαβα πόσο τους άρεσε και πως ένιωσαν ότι μπορούν να έχουν μέσα στο πρόγραμμά τους μια από τις παλιές τους, καθημερινές συνήθειες. Κι αυτό, ξέρεις, δίνει μεγάλη ανακούφιση.

Ένα επιπλέον θετικό στην όλη κατάσταση, πέρα από την γυμναστική, είναι ότι «σπάμε» κατά κάποιο τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό, ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο- έστω και μέσα από τις οθόνες μας- γελάμε, μιλάμε και σχολιάζουμε αυτό που ζούμε.

Αυτό που κάνω εγώ στα μαθήματά μου είναι να δημιουργώ ομάδες των 5-6 ατόμων για να υπάρχει έλεγχός και να γίνονται όλες οι ασκήσεις χωρίς τον κίνδυνο κάποιου τραυματισμού. Η γυμναστική από απόσταση είναι σημαντικό να γίνεται με την καθοδήγηση ενός γυμναστή διότι μπορεί να υπάρχουν άπειρα βίντεο με ασκήσεις στο διαδίκτυο αλλά δεν έχουν όλοι οι ασκούμενοι την εκπαίδευση ή την ικανότητα να εκτελούν αυτά που βλέπουν με τον σωστό τρόπο, τη σωστή σειρά και τον κατάλληλο ρυθμό.

Ένα επιπλέον θετικό στην όλη κατάσταση, πέρα από τη γυμναστική, είναι ότι «σπάμε» κατά κάποιο τρόπο τον κοινωνικό αποκλεισμό, ερχόμαστε σε επαφή ο ένας με τον άλλο –έστω και μέσα από τις οθόνες μας– γελάμε, μιλάμε και σχολιάζουμε αυτό που ζούμε.

Όλοι γνωρίζουμε τα σημαντικά οφέλη της άσκησης τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σωματικά θέλουμε ένα μυϊκό σύστημα που να έχει ευλυγισία, ευκινησία, αντοχή, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες. Στο ψυχικό μέρος, η γυμναστική μέτριας έντασης μας βοηθάει, ειδικά τώρα στον εγκλεισμό, να ρίξουμε τα επίπεδα άγχους και στρες που σίγουρα είναι κατά πολύ ανεβασμένα αυτή την περίοδο σε αρκετό κόσμο. Θέλουμε την κίνηση, έστω και στο σπίτι, με ό,τι έχουμε. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς κάποιο ειδικό εξοπλισμό. Την πρώτη εβδομάδα online μαθημάτων γυμναστικής εκτελέσαμε ασκήσεις χρησιμοποιώντας κουτάλες, πετσέτες, ομπρέλες ακόμα και πλάστη. "Μένουμε Σπίτι" λοιπόν, αλλά όχι αδρανείς.

Πάντως τρεις ασκήσεις-διατάσεις που είναι ασφαλές για να τις κάνετε και μόνοι σας στο σπίτι και που δίνουν έμφαση στο πίσω μέρος του κορμού, της μέσης, της πλάτης και του αυχένα, εκεί όπου υποφέρουν οι περισσότεροι, ειδικά μετά από τόσες μέρες εγκλεισμού είναι οι εξής:

Άσκηση #1

Άρση λεκάνης

Θέση: Ύπτια θέση με λυγισμένα τα πόδια μας και χέρια πλάγια χαλαρά.

Εκτέλεση: Απαλά σηκώνουμε με βοήθεια από τους γλουτούς μας τη μέση μας σπόνδυλο-σπόνδυλο και εκτελούμε άρση λεκάνης. Μένουμε για 5 αργές αναπνοές ψηλά και αργά-αργά επιστρέφουμε στην αρχική μας θέση πέφτοντας πάλι σπόνδυλο-σπόνδυλο. Εκτελούμε 8 με 10 φορές.

 

Άσκηση #2

Σταυρός

Θέση: Ξαπλώνουμε σε ύπτια θέση με τα χέρια μας ανοιχτά στο ύψος των ώμων.

Εκτέλεση: Ανεβάζουμε το αριστερό μας πόδι τεντωμένο ή ελαφρά λυγισμένο και το φέρνουμε προς την δεξιά μας παλάμη διατηρώντας όσο μπορούμε τους ώμους μας στο έδαφος και κοιτώντας από την αντίθετη πλευρά κάνοντας έτσι διάταση και στον αυχένα μας. Επιστρέφουμε αργά, αφού μείνουμε για 5 αναπνοές ήρεμες, και εκτελούμε από την αντίθετη πλευρά.

Άσκηση #3

Γάτα και σκύλος

Θέση: Γονατιστοί με τα χέρια μας και τους καρπούς μας κάτω από τους ώμους.

Εκτέλεση: Ανεβάζουμε σιγά σιγά τη ράχη μας προς τα πάνω κάνοντας το τέντωμα της γάτας και ταυτόχρονα κατεβάζουμε τον αυχένα μας κοιτάζοντας προς τον αφαλό μας. Μένουμε για 5 αναπνοές ψηλά και σιγά-σιγά πάλι, σπόνδυλο-σπόνδυλο, αφήνουμε τη μέση μας να πέσει προς τα κάτω. Κάνοντας ένα μικρό τόξο, μια μικρή λόρδωση ελεγχόμενη, ανεβάζοντας ταυτόχρονα το κεφάλι μας προς τα πάνω και κοιτώντας προς το ταβάνι, έτσι κάνουμε την κίνηση του σκύλου.


Μένουμε ξανά για 5 αναπνοές και ερχόμαστε στην αρχική μας θέση. Εκτελούμε αργά 8-10 φορές.

Ο Νίκος Γιουβαλάκης είναι γυμναστής και δημιουργός του χώρου Body Project στα Ιλίσια-Ζωγράφου. 

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι συνδέει την απώλεια βάρους με την επαγγελματική επιτυχία;

Διεθνή / Εμπεδωμένη χονδροφοβία: Η σύνδεση της επαγγελματικής επιτυχίας με την απώλεια βάρους

Εργαζόμενοι που έχασαν βάρος δηλώνουν ότι χαίρουν μεγαλύτερης εκτίμησης στον χώρο εργασίας:ένα λυπηρό φαινόμενο με προεκτάσεις στην εργασιακή ανέλιξη και την οικονομική κατάσταση των εργαζομένων
NEWSROOM