Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Η πολύπλοκη νόσος που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Η πολύπλοκη νόσος που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η μεγαλύτερη δυσκολία με τα σπάνια νοσήματα είναι το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα γι' αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκείνοι που νοσούν να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ύποπτα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Σαν συνέπεια, νοσήματα λιγότερο διαδεδομένα, από την υψηλή χοληστερόλη, μέχρι τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σπάνια νοσήματα όπως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση - που διαφέρει της κοινής αρτηριακής υπέρτασης - διαφεύγουν της προσοχής, παραμένουν υποδιαγνωσμένα και εξελίσσονται σιωπηλά, για μακρά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας προοδευτική επιδείνωση στην υγεία.


Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες, προκειμένου να εμπλουτιστεί με οξυγόνο. Στην πνευμονική αρτηριακή υπέρταση οι πνευμονικές αρτηρίες στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

Οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, νιώθουν καθημερινά σαν να πρόκειται να ανέβουν ένα βουνό. Έχουν την αίσθηση πως κάτι τους τραβάει προς τα πίσω και οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες - σε κάθε δραστηριότητα το σώμα μας μεταφράζει στη στιγμή το οξυγόνο που αναπνέουμε και τα αποθέματα ενέργειας που έχουμε σε συντονισμένη κίνηση. Για τους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αυτή η φυσιολογική ασυνείδητη διαδικασία μετατρέπεται σε αληθινό άθλο.


Πώς αναγνωρίζεται η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Για να σταματήσει κάθε δραστηριότητα να είναι «άθλος», χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, διακρίνοντας τα συμπτώματα. Η ζάλη, η κόπωση και η δύσπνοια είναι τρία συμπτώματα που σχετίζονται με πληθώρα άλλων ασθενειών, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση. Τα συμπτώματα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, δεν παρατηρούνται στην ανάπαυση αλλά κατά την διάρκεια μιας κουραστικής σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο ή το ανέβασμα σκάλας - κάπως έτσι, το απλό περπάτημα σε ανηφορικό δρόμο μοιάζει με αναρρίχηση. Η νόσος δεν κάνει προτιμήσεις και οποιοσδήποτε μπορεί να την εκδηλώσει.

Επιπλέον, δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά αρκετοί, με την ιδιοπαθή μορφή (αγνώστων αιτιών) να είναι πιο συχνή, σε αντίθεση με την κληρονομική μορφή της νόσου που είναι πιο σπάνια. Σε κάποιες περιπτώσεις η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σχετίζεται με άλλα υποκείμενα με άλλα νοσήματα όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού.

Για να γίνει η σωστή διάγνωση και να καθοριστεί το στάδιο της νόσου σε κάθε ασθενή, χρειάζεται να γίνει μια σειρά από εξετάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση δεν είναι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που μπορεί να εντοπιστεί με μια εξέταση σακχάρου. Εφόσον όμως διαγνωσθεί, ανεξαρτήτως μορφής, οι θεραπευτικές επιλογές είναι ίδιες.

Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει έγκαιρα και παρότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία που να εξασφαλίζει την ίαση, η ιατρική φαρέτρα διαθέτει φάρμακα που βοηθούν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να κερδίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ώστε να εξακολουθήσουν να κάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αλλιώς θα αναγκάζονταν να στερηθούν.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT