Μηνιγγίτιδα Β: Μόνο η πρόληψη μπορεί να ξορκίσει τον φόβο των γονέων

Μηνιγγίτιδα Β: Μόνο η πρόληψη μπορεί να ξορκίσει τον φόβο των γονέων Facebook Twitter
Καθώς αυτή την εποχή ξεκινούν οι ιώσεις, η στιγμή είναι κατάλληλη για να επισκεφτούμε τον παιδίατρο και να ενημερωθούμε εφ' όλης της ύλης για τα οφέλη του προληπτικού εμβολιασμού.
0

Με το κύμα των εποχικών ιώσεων να ετοιμάζεται να σκάσει στην πόρτα μας, επιβάλλεται να είμαστε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε νοσήματα που μπορούν να μας βάλουν σε περιπέτειες και να μας στείλουν στο νοσοκομείο. Ειδικά οι γονείς πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρο για να ενημερωθούν και να θωρακίσουν τα παιδιά τους μέσα από τον εμβολιασμό, τη μόνη ασπίδα προστασίας από τις λοιμώξεις. Ανάμεσα στους κινδύνους που παραμονεύουν είναι και η μηνιγγίτιδα B, μια σοβαρότατη νόσος που εξελίσσεται ραγδαία, με την κατάσταση του ασθενή να επιδεινώνεται ταχύτατα και να απειλείται η ζωή του ακόμα κι αν μεταφερθεί έγκαιρα στο νοσοκομείο για νοσηλεία. Κρούσματα μηνιγγίτιδας Β καταγράφονται όλο τον χρόνο, ακόμα και την άνοιξη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες υπήρξαν δύο κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας σε Ηγουμενίτσα και Κρήτη, παρότι ο καιρός είναι ακόμα ζεστός και ο χειμώνας δεν έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του.

80 περιστατικά σε τρία χρόνια

Την τελευταία τριετία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 80 περιστατικά μηνιγγίτιδας Β στην επικράτεια της νόσου που οφείλεται στον «διαβόητο» μηνιγγιτιδόκοκκο Β, με πολλούς μικρούς ασθενείς, βρέφη και νήπια να νοσηλεύονται για μέρες στο νοσοκομείο και τραγική κατάληξη για πέντε βρέφη και παιδιά μέχρι τεσσάρων ετών, που δυστυχώς έχασαν τη μάχη. Τα περισσότερα κρούσματα αφορούν βρέφη και νήπια κάτω των πέντε ετών που λόγω του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος είναι πιο ευπαθή. Η μηνιγγίτιδα Β ξεκινά ως μια οποιαδήποτε ίωση και δυστυχώς δεν δίνει ειδικά προειδοποιητικά συμπτώματα εγκαίρως. Συνήθως εκδηλώνεται πυρετός, κακοδιαθεσία, τάση για εμετό, έντονη κατάπτωση του παιδιού, απώλεια όρεξης για φαγητό και παιχνίδι, συμπτώματα που υπάρχουν σε πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Όμως, σε αντίθεση με τις άλλες ιώσεις, έχει ταχύτατη εξέλιξη, εμφανίζει ένα αιμορραγικό εξάνθημα, όταν πια η νόσος είναι προχωρημένη, και μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο εντός 24 ωρών, αφήνοντας μικρό παράθυρο ευκαιρίας για σωτήρια παρέμβαση. Το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 10%, ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει μένει με κάποιου είδους μόνιμη αναπηρία, για παράδειγμα εγκεφαλική βλάβη, ακρωτηριασμό άκρου (δάχτυλα χεριού ή ποδιού ή ολόκληρο το πέλμα, απώλεια ακοής ή μαθησιακές δυσκολίες). Τον μηνιγγιτιδόκοκκο Β φέρει στην περιοχή του φάρυγγα το 10% του πληθυσμού, χωρίς ωστόσο να εμφανίζει κανένα πρόβλημα και η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί και τον συγχρωτισμό, καθώς και με το σφάλμα που κάνουν μερικοί γονείς να καθαρίζουν στο στόμα τους την πιπίλα του μωρού τους, όταν αυτή πέφτει κάτω. Λόγω και της ευκολίας μετάδοσης μεταξύ των παιδιών, μοναδική αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.

Ώρα να επισκεφτούμε τον παιδίατρο

Από το 2013 υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και αποζημιώνεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο γίνεται σε βρέφη και νήπια από την ηλικία των δύο μηνών και άνω και το εμβολιαστικό σχήμα εξαρτάται από την ηλικία. Καθώς αυτή την εποχή ξεκινούν οι ιώσεις, η στιγμή είναι κατάλληλη για να επισκεφτούμε τον παιδίατρο και να ενημερωθούμε εφ' όλης της ύλης για τα οφέλη του προληπτικού εμβολιασμού, ώστε κάθε βράδυ να βάζουμε τα παιδιά μας για ύπνο και να κοιμόμαστε ήσυχοι. Δίχως φόβους, εφιάλτες και αμφιβολίες, παρά μόνο με όνειρα και προσδοκίες για την επόμενη ημέρα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ