5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση

5 μυστικά που εγγυώνται την επιτυχία σε κάθε σχέση Facebook Twitter
0

Όποιο χαρούμενο ζευγάρι κι αν ρωτήσεις θα σου πει πως δεν υπάρχει κάποια μαγική φόρμουλα επιτυχίας. Όλοι όμως συμφωνούν πως οι σχέσεις θέλουν δουλειά! 

Είναι πια ευρέως γνωστό πως οι επιτυχημένες σχέσεις χαρακτηρίζονται από σύμπνοια, ανοιχτή επικοινωνία και αλληλοϋποστήριξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οι άνθρωποι μέσα σε αυτές δεν κάνουν ποτέ λάθη. Το στοιχείο που τους διαχωρίζει από κάθε άλλον, δεν είναι κάποια θεόσταλτη ροπή προς την «τελειότητα» αλλά η διάθεσή τους να δουλεύουν συνειδητά πάνω στην εξέλιξη και τη βελτίωση της σχέσης τους.

Και αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό τους διαφαίνεται σε 5 συνήθειες που μπορείς να υιοθετήσεις και εσύ, είτε μόλις μπήκες σε μια νέα νέα σχέση είτε μετράς χρόνια με το ίδιο άτομο. Ακόμα όμως κι αν είσαι single, αξίζει να ενημερωθείς για τα στοιχεία που κάνουν μία σχέση να κρατήσει, αφού αυτού του είδους οι συμβουλές είναι διαχρονικές!

1.

Θέστε παρόμοιους στόχους

Η κλινική ψυχολόγος Δρ. Chloe Carmichael, συστήνει να κάνεις μία ανοιχτή κουβέντα προκειμένου να διαπιστώσεις αν εσύ και το ταίρι σου βρίσκεστε στη σχέση για τον ίδιο λόγο. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, ιδίως αν βρίσκεστε στην αρχή της γνωριμίας σας, είναι σημαντικό να γνωρίζεις αν ο άλλος ψάχνει απλά να περάσει καλά ή αν προσβλέπει, σύντομα, στη δημιουργία μιας οικογένειας.

Η ανοιχτή αλλά και συχνή επικοινωνία με τον σύντροφό σου είναι ο μόνος τρόπος να είσαι σίγουρος πως οι στόχοι σας, κοινοί και προσωπικοί, μπορούν να συμβαδίσουν. Αν βρίσκεσαι ήδη σε σχέση, είναι σημαντικό να τσεκάρεις πως οι ρυθμοί σας συνεχίζουν να συμβαδίζουν οπότε μίλησε ανοιχτά για τους στόχους σου σε βάθος χρόνου.

2.

Μίλα ανοιχτά  και πες τι χρειάζεσαι

Είναι εκπληκτικό το πώς το να μιλάει κανείς ανοιχτά θεωρείται συχνά ταμπού ενώ, στην πραγματικότητα, ο μόνος τρόπος να μεταδόσεις ένα σαφές μήνυμα είναι να το πεις με όσο πιο ευθύ και απλό τρόπο μπορείς.

«Μην υποθέτεις πως ο σύντροφός σου μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου» λέει η life coach, Tracy Litt. Θέσε τους όρους σου καθαρά και χωρίς φόβο και δες κατά πόσο συμβαδίζουν με του συντρόφου σου. Χρειάζεται να είσαι σαφής με όλα όσα δεν ανέχεσαι αλλά και με όλα όσα απολαμβάνεις, όσα χρειάζεσαι και όσα θέλεις να προσφέρεις.

«Δεν ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για όλους. Πρέπει να τους θέσεις για τον εαυτό σου αλλά και για τη σχέση σου. Γι'αυτό είναι σημαντικό να εκμυστηρεύεστε τα πάντα ο ένας στον άλλο».


3.

Κάνε αυτή την άσκηση

Όταν παρουσιαστεί μια ένταση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι, η παρακάτω άσκηση θα σας βοηθήσει να επιλύσετε το ζήτημα εύκολα και γρήγορα, χωρίς να μένουν κατάλοιπα που δεν έχουν εκφραστεί: Το ένα άτομο λέει τι σκέφτεται και τι αισθάνεται, χωρίς διακοπές από τον άλλον, για ένα λεπτό. Ύστερα ο άλλος επαναλαμβάνει όσα άκουσε με έναν τρόπο που να δείχνει κατανόηση γι'αυτά που ειπώθηκαν, χωρίς, δηλαδή, σαρκασμό ή συγκαταβατικότητα. Ύστερα οι ρόλοι αλλάζουν και η άσκηση επαναλαμβάνεται.

Στόχος είναι να κατανοήσουν και οι δύο την κατάσταση από την πλευρά του άλλου. Η άσκηση μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα. Την επόμενη φορά, λοιπόν, αντί να περάσεις στην άμυνα, δοκίμασε αυτή την άσκηση για να καλλιεργήσεις την καλύτερη κατανόηση και ακρόαση του συντρόφου σου και το αντίστροφο!

4.

Πες «συγγνώμη»

Ένα από τα πιο συχνά παράπονα σε μία σχέση είναι πως δεν ακούμε το «συγγνώμη». Φυσικά, αυτό είναι και από τα πιο δύσκολα πράγματα να πει κάποιος αφού απαιτεί να αφήσεις στην άκρη τον εγωισμό σου και μείνεις ευάλωτος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για τη σχέση όμως είναι να μπορείς να ζητήσεις συγγνώμη αλλά και τη δεχτείς.

«Δέξου τη συγγνώμη του συντρόφου σου όταν στην προσφέρει» λέει η Litt. «Θα ήθελες να κάνουν και εκείνοι το ίδιο για σένα οπότε φέρσου ανάλογα. Χωρίς τη συγχώρεση η σχέση θα εκτροχιαστεί κάποια στιγμή». Καλό είναι, ωστόσο, να προτείνεις και μία μελλοντική βελτίωση σε αυτό που προκάλεσε τη συγγνώμη εξαρχής. Έτσι ο σύντροφός σου θα εκτιμήσει το γεγονός πως όχι μόνο αναγνωρίζει το λάθος του αλλά και πως θα πάρει μέτρα για να το αλλάξει.

5

Δοκιμάστε νέα πράγματα μαζί

Μην επαναπαύεσαι στις δάφνες σου. Η ρουτίνα ευθύνεται συχνά για την κατάρρευση των σχέσεων. Κάνε λοιπόν μικρές ενέσεις «νιότης» στη σχέση σου, επιλέγοντας νέες δραστηριότητες και νέα μέρη για να απολαύσετε μαζί. Προσπάθησε να κρατήσεις ζωντανό τον αυθορμητισμό αλλά μην παραλείψεις να κάνεις και νέα, συναρπαστικά σχέδια μαζί με τον σύντροφό σου. Γράψτε 5 πράγματα που θέλετε να κάνετε μέσα στη νέα χρονιά και κυνηγήστε τα μαζί!

Με στοιχεία από το thezoereport.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ