Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς!

Να πώς το κατοικίδιό σου ορίζει ποιον θα ερωτευτείς! Facebook Twitter
Δείξε μου το κατοικίδιό σου να σου πω ποιον... θέλεις!
0

Κι όμως! Ο ψυχολόγος Simon Reeve, από το Πανεπιστήμιο του Oakland στο Michigan, πιστεύει πως ναι! Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα αλλά και ο μυστηριώδης τρόπος με τον οποίο τελικά επιλέγουμε τους συντρόφους μας έχει επανειλημμένως αποτελέσει επίκεντρο μελέτης.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε έναν 'τύπο' ο οποίος μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις περιστάσεις της ζωής. Έχει, παραδείγματος χάρη, αποδειχτεί πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας, νιώθει έλξη για πιο αρρενωπούς, με γωνίες, άντρες ενώ όταν βρίσκεται στην περίοδό της έλκεται από πιο γλυκούς άντρες, με λεπτά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, μια ακόμα παράμετρος που επηρεάζει τις προτιμήσεις μας είναι η αίσθηση της απειλής. Οι εθελοντές που συμμετείχαν, κλήθηκαν να φανταστούν το ιδανικό τους ταίρι στο πλαίσιο μίας απειλητικής και γεμάτης ανασφάλεια κοινωνίας και έπειτα να κάνουν το ίδιο με μία διαφορετική κοινωνία στο μυαλό, ειρηνική, ουτοπική και γεμάτη αφθονία. Αν θέσεις στον εαυτό σου τα ίδια ερωτήματα θα φτάσεις και εσύ στη διαπίστωση των ερευνητών: αλλιώς είναι ο τέλειος σύντροφος στην 'κόλαση' και αλλιώς στον 'παράδεισο'. 

Αυτή ακριβώς τη θεωρία περί κινδύνου και έρωτος θέλησε να εξετάσει σε πραγματικές συνθήκες ο Simon Reeve και το κατάφερε αγοράζοντας ένα ιδιαίτερο κατοικίδιο: έναν πύθωνα μήκους 3 μέτρων! Στον αντίποδα του νέου απειλητικού του συγκατοίκου, ο Reeve υιοθέτησε και ένα... κουνέλι!

Ο Reeve διεξήγαγε την έρευνα καλώντας 2 ομάδες εθελοντών στο εργαστήριό του και ανακοινώνοντάς τους πως σύντομα θα έρχονταν σε επαφή είτε με το κουνέλι, είτε με τον πύθωνα. Τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση ένα μονάχα ζώο ήταν μέσα στο δωμάτιο: Ο πύθωνας στη μία ομάδα και το κουνέλι στην άλλη. Μετά από λίγο, και χωρίς να έρθουν άμεσα σε επαφή με τα ζωάκια, οι εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν πολλές φωτογραφίες από πρόσωπα και σώματα και να επιλέξουν αυτά που θεωρούν πιο ελκυστικά. Και, για την ιστορία, όλοι οι εθελοντές ήταν straight ή bisexual.

Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν πως οι γυναίκες που είχαν εκτεθεί στη θέα του πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερη προτίμηση στους μυώδεις άντρες με περισσότερο αρρενωπά χαρακτηριστικά. Και παρ'όλο που παραδοσιακά οι άντρες δεν προτιμούν τις μυώδεις γυναίκες, εκείνοι της ομάδας που είχε δει τον πύθωνα, έδειξε να προτιμά τις πιο γυμνασμένες και μυώδεις φιγούρες, σε σχέση με την ομάδα που είχε δει το κουνέλι. Συνδυαστικά και με προηγούμενες έρευνες, ο Reeve διαπίστωσε πως τα πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά σε γυναίκες αλλά και άντρες είναι ψηλά στις προτιμήσεις όταν επικρατεί μια σκληρή ή γεμάτη κινδύνους ατμόσφαιρα. Και είναι πολύ λογικό να επιθυμούμε έναν σύντροφο που δείχνει ικανός να μας 'προστατέψει' σε περίπτωση κινδύνου.

Ένα ακόμα συμπέρασμα που έβγαλε ο Reeve είναι πως οι άντρες που είχαν δει τον πύθωνα, έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια εφήμερη σχέση. Γιατί; Ίσως επειδή όταν ζει κανείς με μια μόνιμη απειλή, η αναπαραγωγή (και άρα η επιβίωση του είδους) είναι πιο επείγουσα ανάγκη από την επιβίωση της μονάδας! Αντίστοιχες αντιδράσεις παρουσιάζουν ποικίλα είδη στο ζωικό βασίλειο: και γιατί να βολευτείς με ένα μονάχα σύντροφο και να επενδύσεις τα πάντα σε ένα μόνο απόγονο εφόσον η επιβίωση του θα είναι μάλλον δύσκολη; Καλύτερα να σπείρεις το σπόρο σου όσο πιο πολύ μπορείς για να έχεις καλύτερες πιθανότητες της επιβίωσης του είδους (έστω!)

Η ομάδα του Reeve διαπίστωσε ακόμα πως στη θέα του φιδιού οι άντρες ένιωσαν λιγότερο θαρραλέοι και κυρίαρχοι από πριν ενώ η ίδια επαφή με το φίδι έκανε τις γυναίκες να νιώσουν λιγότερο επιθυμητές, σε σχέση με εκείνες που είδαν το άκακο και χνουδωτό κουνέλι!

Το απαύγασμα; Δείξε μου τον σκύλο σου να σου πω ποιον... θέλεις! 

Με πληροφορίες από το psychologytoday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ