Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε από πάνω σε οποιαδήποτε διαφωνία

Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να βγείτε από πάνω σε οποιαδήποτε διαφωνία Facebook Twitter
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πέρσι επιβεβαιώνει πώς αυτή η ψευδαίσθηση για όσα γνωρίζουμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσει άλλους ότι έχουν άδικο. Για οτιδήποτε. Εικονογράφηση: Kenneth Andersson
0

Ας υποθέσουμε ότι κάπου κάνετε λάθος. Έχετε διαλέξει τη λάθος πλευρά και τα λάθος επιχειρήματα. Αυτό που υποστηρίζετε δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα. Ο "αντίπαλός" σας σας λέει να ακούσετε αυτό που έχει να σας πει, μερικούς από τους πολλούς λόγους για τους οποίους έχετε άδικο και εκείνος δίκιο. Αισθάνεστε καθόλου έτοιμοι να πειστείτε γι' αυτό; 

Είτε το θέμα της διαφωνίας είναι η κλιματική αλλαγή είτε τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή είτε τα σχέδια για τις προσεχείς διακοπές, αυτή είναι η προσέγγιση που υιοθετούμε οι περισσότεροι όταν προσπαθούμε να πείσουμε κάποιον να αλλάξει γνώμη. Και φυσικά είναι η προσέγγιση που σχεδόν πάντα οδηγεί τον άλλο στο να επιμείνει στη θέση του και να σκληρύνει τη στάση του. Ευτυχώς, ωστόσο, πρόσφατη έρευνα έχει να προτείνει έναν καλύτερο τρόπο για να κερδίζετε τις όποιες φιλονικίες, μόνο που απαιτεί το να ακούτε περισσότερο και να προσπαθείτε λιγότερο στο να κατατροπώσετε τον αντίπαλό σας... 

Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όποιον επιχείρησε ποτέ να διδάξει κάτι σε κάποιον άλλο. Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάς να προβάρεις πώς θα εξηγήσεις κάτι σε κάποιον, τι ακριβώς θα πεις, μέχρι που έρχεται η πρώτη ερώτηση -ενός μαθητή συνήθως- για να συνειδητοποιήσεις ότι ούτε εσύ ξέρεις τι λες, γιατί πολύ απλά δεν το έχεις καταλάβει εξ αρχής.

Πριν από περίπου μία δεκαετία οι Leonid Rozenblit και Frank Keil από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ αμφότεροι παρατήρησαν εύστοχα ότι σε πολλές περιπτώσεις οι άνθρωποι πιστεύουν ότι καταλαβαίνουν πώς δουλεύει κάτι, αν κατανοήσουν τα βασικά ενός θέματος και μόνο. Ονόμασαν αυτό το φαινόμενο "ψευδαίσθηση του επεξηγηματικού βάθους". 

Και μετά μοίρασαν ερωτηματολόγια σε εθελοντές, ρωτώντας τους τι γνωρίζουν για διάφορα πράγματα: από τα καζανάκια της τουαλέτας, μέχρι τους μετρητές ταχύτητας των αυτοκινήτων, μέχρι και τις ραπτομηχανές. Γνώριζαν αλήθεια πώς δούλευαν όλα αυτά; Το αποτέλεσμα ήταν ότι αυτή η ψευδαίσθηση έκανε τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι γνώριζαν περισσότερα απ' όσα στην πραγματικότητα ήξεραν για κάθε τι απ' όλα αυτά τα άσχετα μεταξύ τους πράγματα. 

Το φαινόμενο είναι γνωστό σε όποιον επιχείρησε ποτέ να διδάξει κάτι σε κάποιον άλλο. Όλα αρχίζουν από τη στιγμή που ξεκινάς να προβάρεις πώς θα εξηγήσεις κάτι σε κάποιον, τι ακριβώς θα πεις, μέχρι που έρχεται η πρώτη ερώτηση -ενός μαθητή συνήθως- για να συνειδητοποιήσεις ότι ούτε εσύ ξέρεις τι λες, γιατί πολύ απλά δεν το έχεις καταλάβει εξ αρχής.  

Σε όλον τον κόσμο οι δάσκαλοι ομολογούν μεταξύ τους ότι ποτέ δεν είχαν καταλάβει κάτι μέχρι που αναγκάστηκαν να το διδάξουν. Ή όπως σοφά είχε πει και ο ερευνητής και εφευρέτης  Mark Changizi "όσο χάλια κι αν διδάσκω, ακόμη μπορώ να μαθαίνω πράγματα". 

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε μόλις πέρσι επιβεβαιώνει πώς αυτή η ψευδαίσθηση για όσα γνωρίζουμε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πείσει άλλους ότι έχουν άδικο. Για οτιδήποτε. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Philip Fernbach από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, υποστήριξε ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει εφαρμογή από το να πείσεις κάποιον για το λάθος στις πολιτικές του θέσεις μέχρι το ότι δεν γνωρίζει τίποτα για... καζανάκια. 

Βάσει της μελέτης, άνθρωποι με ισχυρές πολιτικές θέσεις τείνουν να γίνονται πιο συζητήσιμοι σε άλλες -διαφορετικές από τις δικές τους- πολιτικές ιδέες, μόλις κληθούν να εξηγήσουν τον τρόπο με τον οποίο η θεωρία που υποστηρίζουν θα έχει επί της ουσίας χειροπιαστό αποτέλεσμα. Δύσκολο!

Η ερευνητική ομάδα απευθύνθηκε σε εθελοντές μέσω διαδικτύου, ρωτώντας τους για μια σειρά από αμφιλεγόμενα θέματα πολιτικής των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων η επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, η υγειονομική περίθαλψη και οι πολιτικές προσεγγίσεις αναφορικά με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ: από τη μία ζητήθηκε η γνώμη των μελών και, στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους υποστήριζαν την όποια άποψη τους.

Αυτό το γκρουπ είχε να θέσει τη δυνατότητα να επιχειρηματολογήσει με τον τρόπο που θα το έκανε οποιοσδήποτε βρισκόταν σε μία αντίστοιχη αντιπαράθεση. 

Από τη δεύτερη ομάδα ζητήθηκε κάτι διαφορετικό: πέρα από την επιχειρηματολογία θα έπρεπε να εξηγήσουν πώς επί της ουσίας θα είχε αποτέλεσμα η θέση που πρότειναν. Πώς θα δούλευε το όλο πράγμα; Βασικά τους ζητήθηκε να παρουσιάσουν βήμα προς βήμα, από τη θεωρία στην πράξη, πώς θα εξελισσόταν αυτό που υποστήριζαν. 

Τα αποτελέσματα ήταν σαφή. Οι άνθρωποι που παρείχαν επιχειρήματα και τίποτα άλλο, παρέμειναν πεπεισμένοι για τις θέσεις τους, ακριβώς όπως πριν δεχθούν να συμμετάσχουν στην έρευνα. Οι άλλοι που κλήθηκαν να παράσχουν λύσεις και απτά αποτελέσματα, αναγκάστηκαν σε κάποιον βαθμό να αναθεωρήσουν ή έστω να μην εμφανίζονται τόσο κατηγορηματικοί στις απόψεις τους. Επίσης, αναθεώρησαν για τον βαθμό στον οποίο υποτίθεται ότι γνωρίζουν κάποια πράγματα...  

Να κάτι που αξίζει να θυμάστε για την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον για οτιδήποτε: από το ότι η κατάρρευση του καπιταλισμού είναι αναπόφευκτη μέχρι το ότι οι δεινόσαυροι συνυπήρχαν με τους ανθρώπους πριν από 10.000 χρόνια. Μόνο προσέξτε, να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να εξηγήσετε με ακρίβεια τη θέση σας ή να προσφέρετε μια κάποια λύση, εκτός από θεωρία. Γιατί μπορεί αυτός που θα χάσει τελικά να είστε εσείς... 

Με στοιχεία από το BBC.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Fitness: Μήπως το cozy cardio είναι για σένα;

Υγεία & Σώμα / Τελικά είναι αποτελεσματική η «cozy cardio» γυμναστική που έχει τρελάνει τo TikTok;

Αντί να πηγαίνουν στο γυμναστήριο, πολλοί TikTokers φορούν τις χνουδωτές πιτζάμες τους, ανάβουν τα αγαπημένα τους κεριά, επενδύουν σε απαλό φωτισμό διάθεσης και περπατούν σε ένα walking pad ή σε μηχάνημα step, ενώ παρακολουθούν τις αγαπημένες τους σειρές.
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Υγεία & Σώμα / Σύνδρομο Εκρηγνυόμενης Κεφαλής: Μια ενοχλητική διαταραχή του ύπνου που ακόμα αποτελεί μυστήριο

Η σχεδόν ανεξερεύνητη διαταραχή, που κάνει τους ασθενείς να ακούν τρομακτικούς, εκκωφαντικούς θορύβους λίγο πριν κοιμηθούν. Πολλοί ντρέπονται να μιλήσουν γι’ αυτό προκειμένου να μην έρθουν αντιμέτωποι με προκατάληψη και δυσπιστία.
THE LIFO TEAM
Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Nothing Days / Μια (σχεδόν) ωδή στην ψείρα

Ανίκανα να επιβιώσουν μακριά από ανθρώπινα σώματα, τα παράσιτα που μας ακολουθούν σε όλη την εξελικτική μας πορεία είναι δύσκολο να καταπολεμηθούν. Ήταν κοινωνικό στίγμα, ακόμα είναι, αλλά ήταν πάντα και ένας τρόπος κοινωνικοποίησης και εκδήλωσης στοργής ανάμεσα στα μέλη μιας ομάδας.
M. HULOT