5 κανόνες καλής συμπεριφοράς που ξεχάσαμε για πάντα

5 κανόνες καλής συμπεριφοράς που ξεχάσαμε για πάντα Facebook Twitter
Παλιά ο κόσμος είχε μία πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι είναι σωστό και ευγενές και τι όχι και ενδιαφερόταν για την εντύπωση που δίνει στους άλλους ανθρώπους.
3

Παλιά υπήρχαν εγχειρίδια ολόκληρα καλής συμπεριφοράς. Λογικά σε κάποιο ράφι κάποιας προγιαγιάς σαπίζουν χαριτωμένα. Παλιά, επίσης ο κόσμος είχε μία πολύ συγκεκριμένη άποψη για το τι είναι σωστό και ευγενές και τι όχι και ενδιαφερόταν για την εντύπωση που δίνει στους άλλους ανθρώπους. 

Σήμερα, η ταχύτητα ζωής, οι δραματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας και πολλά ακόμη έχουν στείλει κάποιους από αυτούς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στον κάδο ανακύκλωσης, ως παρωχημένους, αχρείαστους, δύσκολους, αγκυλωτικούς στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους. Είναι, όμως, πάντα έτσι; Ας το δούμε, μέσα από μερικές επισημάνσεις της Joy Weaver, εξπέρ στους σύγχρονους κανόνες αστικής ευγένειας.

Σήμερα, η ταχύτητα ζωής, οι δραματικές αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής μας και πολλά ακόμη έχουν στείλει κάποιους από αυτούς τους κανόνες καλής συμπεριφοράς στον κάδο ανακύκλωσης, ως παρωχημένους, αχρείαστους, δύσκολους, αγκυλωτικούς στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους.

1

Δεν κρύβουμε πια το στόμα μας, όταν βήχουμε ή χασμουριόμαστε 

Ή ακόμη χειρότερα βήχουμε (και χασμουριόμαστε στο δεξί). Ο παλιός κανόνας καλών τρόπων όριζε ότι όταν κάποιος θέλει να βήξει χρησιμιοποιεί όχι το «καλό» του χέρι, αλλά το άλλο.

Ο λόγος απλός: με το καλό χέρι, συνήθως το δεξί, χαιρετάμε, χαϊδεύουμε ή το χρησιμοποιούμε για τις περισσότερες συναλλαγές μας με αποτέλεσμα να μεταδίδουμε πιο εύκολα τα μικρόβια. Άρα, δεν ήταν μόνο η καλή συμπεριφορά στη μέση, αλλά και η προστασία των γύρω μας. Πρακτικά πράγματα, δηλαδή και όχι μόνο τύποι και εντυπώσεις. 

2

Δεν έχουμε πρόβλημα να συζητήσουμε οτιδήποτε την ώρα που τρώει ο άλλος

Να φταίει που στην τηλεόραση έχουμε δει σχεδόν τα πάντα; Να φταίει η οικειότητα που νιώθουμε με φίλους ή και όχι τόσο φίλους; Είμαστε ικανοί να ανακοινώσουμε ότι θα εγκαταλείψουμε για λίγο το τραπέζι για να πάμε στο μπάνιο. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι φταίει η εποχή της υπερσυνδεσιμότητας που όλοι νιώθουν την ανάγκη να δίνουν το στίγμα τους όπου κι αν βρίσκονται. Αλλά και πάλι πείτε ένα απλό «με συγχωρείτε» για να φύγετε από το τραπέζι.

Υπάρχει και στις μέρες μας κόσμος που δεν θέλει να ξέρει ότι είστε στο μπάνιο την ώρα που τρώει. Το ευαίσθητο στομάχι των συνδαιτυμόνων σας θα πρέπει να σας ενδιαφέρει.  Επίσης: ρωτάμε αν μπορούμε ν' ανάψουμε τσιγάρο στο τραπέζι και ενώ η παρέα μας δεν έχει ολοκληρώσει το γεύμα / δείπνο της. Δεν θεωρούμε δεδομένο ότι καπνίζουμε ενώ εκείνοι συνεχίζουν να τρώνε. 

3.

Χειροκροτούμε λάθος 

Ναι, έχουμε ξεχάσει πώς γίνεται σωστά. Λοιπόν, τα χέρια μας βρίσκονται στο ύψος του στήθους και αρχίζουμε το χειροκρότημα από εκεί. Κρατάμε τα χέρια κοντά στο σώμα. Δεν χειροκροτούμε μπροστά στο πρόσωπο μας, μπροστά στο πρόσωπο κάποιου άλλου ή ακριβώς πίσω από το κεφάλι και τα αυτιά αυτού που κάθεται μπροστά μας σε ένα event. Όσο ενθουσιασμένοι κι αν είμαστε.

4.

«Συγνώμη», «παρακαλώ», «καλημέρα»

Θέλετε να κάνετε μια ερώτηση σ' έναν άγνωστο στον δρόμο, που βρίσκεται η τάδε οδός για παράδειγμα. Είναι πολύ πιθανό να μην τον χαιρετήσετε καν, να μη ζητήσετε συγνώμη που τον σταματάτε, απλώς να ρωτήσετε και μάλιστα βιαστικά.

Μόνο που οι συναλλαγές και κυρίως με αγνώστους δεν γίνονται έτσι. Θυμηθείτε το την επόμενη φορά και κάθε φορά που τηλεφωνείτε σε μια υπηρεσία, σε κάποιον άγνωστο τελοσπάντων, χωρίς τον τυπικό χαιρετισμό. 

5.

Δείχνετε. Με το δάχτυλο. 

Μπορούμε να δείχνουμε «κάτι», όχι «κάποιον». Δεν είναι απλώς αγενές. Μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες παρεξηγήσεις. Το να δείχνετε με το δάχτυλο ακόμη κι έναν φίλο σας μαρτυρά έλλειψη διακριτικότητας και ανεπαρκείς ιστορικές γνώσεις. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου -και όχι μόνο- κουκούλα και τεντωμένος δείκτης πήγαιναν μαζί, αν κάτι έχει να σας πει αυτό. 

Με στοιχεία από Forbes.com, MentalFloss.com

Υγεία & Σώμα
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
«Συγνώμη», «παρακαλώ», «καλημέρα»Θα έπρεπε να είναι το πρώτο κεφάλαιο του πρώτου μαθήματος σε όλες τις σχολές πολιτικών επιστημών του πλανήτη. Και ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ». Μεγάλα δράματα ξεκινάνε από την αχαριστία μας. Για σχεδόν ό,τι έχουμε οφείλουμε ένα "ευχαριστώ". Κάποιος έχει ξεπατωθεί για να το έχουμε εμείς. Είτε αυτό είναι ένα μπλουζάκι είτε η ελευθερία της έκφρασης.
Το σπίτι πρέπει να ξαναγίνει "εστία". Χώρος που θα διδάσκεται τρόπος ζωής και θα πάψει να είναι απλά τόπος συμβίωσης. Χώρος που θα γίνουν αποδεκτοί οι κανόνες και οι ρόλοι, η ιεράρχηση. Αυτά πλέον είναι τόσο ξένα που πρέπει να διδαχθούν στα πανεπιστήμια. Σε ποιον να πεις "ευχαριστώ" αν θεωρείς ότι είσαι το κέντρο του κόσμου και έχεις μόνο δικαιώματα;