«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα Facebook Twitter
Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.».
0

— Έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τέσσερα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα όμως έχουν εξαγγελθεί κι άλλα προγράμματα. Ποιο μπορεί να περιμένει; 
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι απόλυτη προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο ογκολογικό νόσημα είναι πρώτο μεταξύ όλων των μορφών καρκίνου, με 8.960 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα και 7.662 θανάτους. Έχουμε σπουδαίες εξελίξεις στην επιστήμη, όμως τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο στη θεραπεία του καρκίνου από την έγκαιρη διάγνωση, που σημαίνει καλύτερη θεραπεία, μεγαλύτερη επιβίωση, χαμηλότερο κόστος περίθαλψης. Στον καρκίνο του πνεύμονα, έγκαιρη διάγνωση σημαίνει προσυμπτωματικός έλεγχος με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Από την πρώτη στιγμή, η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν και είναι βασικός πυλώνας των δράσεων της FairLife L.C.C. και πιέζουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η προσπάθεια βρίσκει ανταπόκριση.

— Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα 7 στους 10 καρκίνους στον πνεύμονα εντοπίζονται με καθυστέρηση. Είναι δυνατή η αναστροφή αυτής της κατάστασης;
Εάν καταφέρουμε να διαδώσουμε το σωστό μήνυμα, η εικόνα της νόσου θα αλλάξει δραματικά. Πράγματι, σήμερα μόνο το 16% των διαγνώσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται σε τελικά στάδια. Όταν εντοπίζουμε νωρίς τον καρκίνο, πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, έχουμε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά μας και αυξημένες πιθανότητες ίασης. Άρα, οφείλουμε να ενημερώνουμε, να δίνουμε σημασία στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση. Η FairLife L.C.C. ενημερώνει για τα κριτήρια ένταξης στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Εκπαιδεύουμε τους νέους σχετικά με την υγεία των πνευμόνων και τους κινδύνους του καπνίσματος και του ατμίσματος. 

Σήμερα μόνο το 16% των διαγνώσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται σε τελικά στάδια. 

— Στην Ελλάδα αρκετοί καπνιστές είναι άντρες. Πηγαίνουν μόνοι τους στον γιατρό ή τους παρακινεί η σύζυγος/σύντροφος;
Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες ως προς τη νόσο και την πρόληψη, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία μέσω της Γραμμής Υποστήριξης FairLine 111 57 του φορέα. Έχουμε, λοιπόν, πολλές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτό αποτυπώνει, άλλωστε, και η έρευνα του Global Lung Cancer Coalition για το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά σε 29 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από κάθε χώρα. 

— Πόσοι άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας; 
Η τηλεφωνική γραμμή FairLine 111 57 είναι η γέφυρα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά και οδηγός για τις μελλοντικές μας ενέργειες. Πάνω από 1.450 άτομα υποστηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια 1.146 ωρών επικοινωνίας από την ομάδα επικοινωνίας της FairLife που παρείχε καθοδήγηση και πληροφορίες για τα προγράμματα υποστήριξης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο. Αυτή η ανταπόκριση μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διαδίδοντας πως ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος. 

— Με ποιες θεραπείες αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα; 
Στον καρκίνο του πνεύμονα οι θεραπείες κατατάσσονται μέχρι στιγμής σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που αναστέλλουν τις ογκοπρωτεΐνες και στα αντισώματα, τα οποία διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα για να καταπολεμήσει τα αντιγόνα του όγκου. Η χρήση θεραπευτικού εμβολίου αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς μελετάται η εφαρμογή της τεχνολογίας mRNA στη δημιουργία εμβολίων που θα χορηγούνται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Γενικότερα, οι εμβολιασμοί ρουτίνας είναι ένα σημαντικό μέτρο για να διατηρήσουμε την υγεία των πνευμόνων μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ