«Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα Facebook Twitter
Κορίνα Πατέλη-Bell, Πρόεδρος της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.».
0

— Έχει εξαγγελθεί από το υπουργείο Υγείας ότι θα ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του πνεύμονα σε τέσσερα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα όμως έχουν εξαγγελθεί κι άλλα προγράμματα. Ποιο μπορεί να περιμένει; 
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι απόλυτη προτεραιότητα. Το συγκεκριμένο ογκολογικό νόσημα είναι πρώτο μεταξύ όλων των μορφών καρκίνου, με 8.960 νέα περιστατικά ετησίως στην Ελλάδα και 7.662 θανάτους. Έχουμε σπουδαίες εξελίξεις στην επιστήμη, όμως τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο στη θεραπεία του καρκίνου από την έγκαιρη διάγνωση, που σημαίνει καλύτερη θεραπεία, μεγαλύτερη επιβίωση, χαμηλότερο κόστος περίθαλψης. Στον καρκίνο του πνεύμονα, έγκαιρη διάγνωση σημαίνει προσυμπτωματικός έλεγχος με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης ακτινοβολίας για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Από την πρώτη στιγμή, η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου ήταν και είναι βασικός πυλώνας των δράσεων της FairLife L.C.C. και πιέζουμε συνεχώς προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε χαρούμενοι που αυτή η προσπάθεια βρίσκει ανταπόκριση.

— Με τα σημερινά δεδομένα, στην Ελλάδα 7 στους 10 καρκίνους στον πνεύμονα εντοπίζονται με καθυστέρηση. Είναι δυνατή η αναστροφή αυτής της κατάστασης;
Εάν καταφέρουμε να διαδώσουμε το σωστό μήνυμα, η εικόνα της νόσου θα αλλάξει δραματικά. Πράγματι, σήμερα μόνο το 16% των διαγνώσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται σε τελικά στάδια. Όταν εντοπίζουμε νωρίς τον καρκίνο, πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, έχουμε περισσότερες θεραπευτικές επιλογές, πολλά χρόνια ποιοτικής ζωής μπροστά μας και αυξημένες πιθανότητες ίασης. Άρα, οφείλουμε να ενημερώνουμε, να δίνουμε σημασία στην εκπαίδευση και στην ευαισθητοποίηση. Η FairLife L.C.C. ενημερώνει για τα κριτήρια ένταξης στις ομάδες υψηλού κινδύνου και τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου. Εκπαιδεύουμε τους νέους σχετικά με την υγεία των πνευμόνων και τους κινδύνους του καπνίσματος και του ατμίσματος. 

Σήμερα μόνο το 16% των διαγνώσεων βρίσκεται στο αρχικό στάδιο και το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όταν η νόσος βρίσκεται σε τελικά στάδια. 

— Στην Ελλάδα αρκετοί καπνιστές είναι άντρες. Πηγαίνουν μόνοι τους στον γιατρό ή τους παρακινεί η σύζυγος/σύντροφος;
Οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένες ως προς τη νόσο και την πρόληψη, κάτι που έχουμε διαπιστώσει και μέσα από την καθημερινή μας επικοινωνία μέσω της Γραμμής Υποστήριξης FairLine 111 57 του φορέα. Έχουμε, λοιπόν, πολλές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες έχουν παρακινήσει τους συζύγους τους να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. Αυτό αποτυπώνει, άλλωστε, και η έρευνα του Global Lung Cancer Coalition για το 2023 αναφορικά με τη στάση του κοινού απέναντι στον καρκίνο του πνεύμονα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε για τέταρτη χρονιά σε 29 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα), με περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες από κάθε χώρα. 

— Πόσοι άνθρωποι έχουν απευθυνθεί στην τηλεφωνική γραμμή βοήθειας; 
Η τηλεφωνική γραμμή FairLine 111 57 είναι η γέφυρα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που θέλουμε να βοηθήσουμε αλλά και οδηγός για τις μελλοντικές μας ενέργειες. Πάνω από 1.450 άτομα υποστηρίχθηκαν κατά τη διάρκεια 1.146 ωρών επικοινωνίας από την ομάδα επικοινωνίας της FairLife που παρείχε καθοδήγηση και πληροφορίες για τα προγράμματα υποστήριξης και τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τη νόσο. Αυτή η ανταπόκριση μάς δίνει κουράγιο να συνεχίσουμε την προσπάθεια, διαδίδοντας πως ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος. 

— Με ποιες θεραπείες αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του πνεύμονα; 
Στον καρκίνο του πνεύμονα οι θεραπείες κατατάσσονται μέχρι στιγμής σε δύο κατηγορίες: σε εκείνες που αναστέλλουν τις ογκοπρωτεΐνες και στα αντισώματα, τα οποία διεγείρουν το ανοσολογικό σύστημα για να καταπολεμήσει τα αντιγόνα του όγκου. Η χρήση θεραπευτικού εμβολίου αναμένεται να αποτελέσει ένα νέο όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς μελετάται η εφαρμογή της τεχνολογίας mRNA στη δημιουργία εμβολίων που θα χορηγούνται σε συνδυασμό με ανοσοθεραπεία. Γενικότερα, οι εμβολιασμοί ρουτίνας είναι ένα σημαντικό μέτρο για να διατηρήσουμε την υγεία των πνευμόνων μας.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ