Καλοκαιρινές διακοπές: απαραίτητες, αναγκαίες και ωφέλιμες

0

Στον Θησαυρό της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή, το βιβλίο με το οποίο μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά, οι καλοκαιρινές διακοπές ήταν μακράς διάρκειας. Όμως αυτή η ανέμελη εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Πλέον για λίγους τυχερούς η λέξη «διακοπές» μεταφράζεται σε μια απόδραση διάρκειας δύο εβδομάδων, ενώ για τους περισσότερους εργαζόμενους είναι ένα μακρύ (τραβηγμένο από τα μαλλιά) Σαββατοκύριακο, μαζί με μερικές μονοήμερες ή διήμερες εξορμήσεις εκτός των τειχών. Γι' αυτό και πρέπει να κάνουμε κάθε στιγμή των διακοπών να μετράει..

Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο ιδιαίτερες; Πέρα από το νησί, τη θάλασσα, την αμμουδιά, το bar-hopping, τα σφηνάκια, τι είναι αυτό που κάνει τις διακοπές τόσο απολαυστικές, τόσο «θεραπευτικές», για το σώμα και την ψυχή; Η απάντηση κρύβεται σε αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες που δίνουν το στίγμα της χαλάρωσης, της πιο ποιοτικής ζωής. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως κάποιες που θεωρούνται δεδομένες για το νησί και αδιανόητες για την πόλη είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για τον οργανισμό και θα 'πρεπε να τις υιοθετούμε 365 μέρες τον χρόνο. Πάμε να δούμε ποιες είναι ώστε φέτος, γυρίζοντας, να μην τις αφήσουμε κλειδωμένες στη βαλίτσα των διακοπών μέχρι τον επόμενο Αύγουστο...

Πέρα από το νησί, τη θάλασσα, την αμμουδιά, το bar-hopping, τα σφηνάκια, τι είναι αυτό που κάνει τις διακοπές τόσο απολαυστικές, τόσο «θεραπευτικές», για το σώμα και την ψυχή; Η απάντηση κρύβεται σε αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες που δίνουν το στίγμα της χαλάρωσης, της πιο ποιοτικής ζωής.

Λουκούλλειο πρωινό

Smoothies, γιαούρτι, φρούτα, φρυγανισμένο ψωμί, μούσλι, χυμοί, ομελέτες! Η μόνη εποχή του χρόνου που το πρωί τρώτε σαν αυτοκράτορες είναι οι καλοκαιρινές διακοπές. Το πρωινό είναι το πιο απαραίτητο γεύμα της ημέρας, το μόνο που οι θερμίδες του καίγονται στα σίγουρα και μπορεί να σας κρατήσει όλη μέρα, αν είναι πλούσιο. Μακάρι να τρώγατε πρωινό τον χειμώνα και στη δουλειά, αντί να ξεκινάτε με άδειο στομάχι κι έναν καφέ στο χέρι, γιατί τότε δεν θα τσιμπολογούσατε όλα αυτά τα ανθυγιεινά σνακ εκείνες τις δύσκολες ώρες, με τις κρίσεις λαιμαργίας να κάνουν επέλαση!

Καλοκαιρινές διακοπές: απαραίτητες, αναγκαίες και ωφέλιμες Facebook Twitter
Το πρωινό είναι το πιο απαραίτητο γεύμα της ημέρας, το μόνο που οι θερμίδες του καίγονται στα σίγουρα και μπορεί να σας κρατήσει όλη μέρα, αν είναι πλούσιο.

Μεσημεριανή σιέστα

Έρευνα του Πανεπιστημίου Queensland της Αυστραλίας έχει δείξει πως οι λαοί που κάνουν σιέστα ζουν περισσότερο. Τι ωραία που θα ήταν να κάναμε σιέστα και στο γραφείο! Φυσικά, για τους περισσότερους εργαζόμενους αυτό αποτελεί κακόγουστο ανέκδοτο, αλλά, έστω κι έτσι, μπορείτε να υιοθετήσετε την τακτική της σιέστας τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές. Όμως μην το παρακάνετε, ξεκουραστείτε καμιά ώρα, ώστε να μπορείτε να κοιμηθείτε και το βράδυ.

Περπάτημα στην άμμο και στα σοκάκια

Το περπάτημα στην άμμο με ξυπόλυτα πόδια είναι από μόνο του μια συνεδρία ρεφλεξολογίας που ενεργοποιεί τις νευρικές απολήξεις οι οποίες βρίσκονται στις πατούσες. Αλλά και το περπάτημα στα σοκάκια, στα κάστρα, στα βουνά, στους κάμπους, είναι ό,τι καλύτερο, αρκεί να αποφεύγονται τα «δεκάποντα». Τα φλατ σανδάλια είναι η καλύτερη επιλογή ή τα πάνινα σνίκερ, αν δεν κάνει πολλή ζέστη. Φροντίστε να μη φοράτε τα ίδια παπούτσια καθημερινά και να τα αφήνετε να αεριστούν στο μπαλκόνι για να αποφύγετε τις καλοκαιρινές μυκητιάσεις. Το περπάτημα αποτελεί την πιο ήπια αερόβια άσκηση και είναι ταυτόχρονα ο πιο διαδεδομένος τρόπος άθλησης μετά το κολύμπι, τον «βασιλιά των θαλάσσιων σπορ».

Χορός και μπαρότσαρκα

Δεν χρειάζεται να δούμε το «Dancing with the stars» για να καταλάβουμε πως ο χορός είναι άριστη γυμναστική και επιπλέον fun, αρκεί να μην τον συνοδεύσουμε με αμέτρητα πολύχρωμα κοκτέιλ που είναι «βόμβες» θερμίδων και κινδυνεύουν να αποδειχτούν «μπόμπες» και να μας στείλουν αδιάβαστους με hangover.

Καλοκαιρινές διακοπές: απαραίτητες, αναγκαίες και ωφέλιμες Facebook Twitter
Το καλοκαίρι τα υγρά είναι απαραίτητα. Η σωστή ενυδάτωση διατηρεί υγιή την επιδερμίδα, προλαμβάνει τα ατοπικά εκζέματα, χαρίζει νεανικό look και διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

Νερό και πάλι νερό

Άραγε, ποιος πίνει 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα τον χειμώνα; Το καλοκαίρι όμως τα υγρά είναι απαραίτητα. Η σωστή ενυδάτωση διατηρεί υγιή την επιδερμίδα, προλαμβάνει τα ατοπικά εκζέματα, χαρίζει νεανικό look και διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα. Θυμηθείτε πως πρέπει να ξεδιψάτε με νερό και όχι με χυμούς, ποτά και αναψυκτικά που περιέχουν κρυφές θερμίδες. Τα ροφήματα και τα δροσιστικά αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικά τύπου στέβια μπορούν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση, αρκεί να μην το παρακάνουμε.

Ώρα για σπορ

Σπορ της παραλίας, της θάλασσας, της ξηράς. Στις διακοπές κινούμαστε πολύ κι αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς και στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Τα σπορ της θάλασσας και της ξηράς απαιτούν καλή αντηλιακή προστασία, τακτική ενυδάτωση και να μην υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις μας. Η κολύμβηση, το surf, το windsurf, είναι αερόβιες μορφές άσκησης, ενώ το θαλάσσιο σκι, οι ρακέτες και το beach volley είναι σπορ που στηρίζονται στην εκρηκτικότητα και κατά συνέπεια αναερόβια. Αμφότερα κάνουν εξαιρετική γράμμωση και συμβάλλουν στην καύση των περιττών θερμίδων. Προσοχή: Στα προαναφερθέντα σπορ που καίνε θερμίδες δεν συμπεριλαμβάνεται το εθνικό καλοκαιρινό σπορ, το τάβλι!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά μας και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Υγεία & Σώμα / Η γενιά του άγχους: Πώς τα smartphones δηλητηρίασαν τα παιδιά και πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το πιεστικό ερώτημα, ωστόσο, είναι: τι μπορούμε να κάνουμε; Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι πλήρως κορεσμένος από τα smartphones: είναι σχεδόν αδύνατο, πλέον, να διεκπεραιώσουμε την καθημερινή μας ζωή χωρίς αυτά, ούτε φυσικά μπορούμε να κρατάμε τα παιδιά μας μακριά τους για πάντα.
THE LIFO TEAM
«Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας / «Πάρε τον καρκίνο μακριά και πες του να μην ξανάρθει»

Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τη Φιορίτα Πουλακάκη, διευθύντρια της Κλινικής Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διακεκριμένη μαστολόγο, η οποία χειρούργησε και την ίδια όταν περνούσε τη δική της περιπέτεια με τον καρκίνο.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Υγεία & Σώμα / H λειτουργία των αναμνήσεων: Πώς το άγχος και ο ύπνος επηρεάζουν τη μνήμη μας

Ο νευροεπιστήμονας Charan Ranganath εξηγεί πως όταν συναντά κάποιον για πρώτη φορά, συχνά τον ρωτούν «Γιατί δεν έχω καλή μνήμη και ξεχνάω εύκολα;». Όμως, η απάντηση που εκείνος δίνει είναι πως τον ενδιαφέρει περισσότερο τι θυμόμαστε, παρά τι ξεχνάμε.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Υγεία & Σώμα / Οι ογκολογικοί ασθενείς χρειάζονται ολιστική στήριξη, μαζί με τη θεραπεία τους

Με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» περισσότερες από 15.000 γυναίκες που πιθανόν να ανακάλυπταν πολύ αργότερα ότι η υγεία τους κινδυνεύει διαγνώστηκαν με ευρήματα και έλαβαν θεραπεία έγκαιρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Η αξία του προσυμπτωματικού ελέγχου σε συχνές μορφές καρκίνου

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την Κορίνα Πατέλη - Bell, μπορεί να πάρει τα δεδομένα των πιλοτικών προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν σε 42 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου και οδήγησαν στη μετατόπιση των ασθενών σε πρωιμότερα στάδια διάγνωσης
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ