Το καλοκαίρι και τα… μάτια σας!

Το καλοκαίρι και τα… μάτια σας! Facebook Twitter
Tα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο συχνότερος «πονοκέφαλος» της εποχής και θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να τα αποκαλέσουμε «ιώσεις του καλοκαιριού»!
0

Ο ήλιος, ο αέρας, η αφρικανική σκόνη (που δεν λέει να φύγει...), η αλμύρα (της θάλασσας), το χλώριο (από τις πισίνες) και διάφορα αλλεργιογόνα που μας περιτριγυρίζουν συνθέτουν ένα ενοχλητικό «κοκτέιλ» για τα μάτια μας το καλοκαίρι.

Γι' αυτό και τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο συχνότερος «πονοκέφαλος» της εποχής και θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να τα αποκαλέσουμε «ιώσεις του καλοκαιριού»! Ειδικά για όσους έχουν ευαισθησία στα μάτια ή φορούν συστηματικά φακούς επαφής, οπότε μοιραία έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ξηροφθαλμία. Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!

Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!


Η ευαισθησία στα μάτια οφείλεται σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως η σκόνη, το χώμα και η γύρη που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μέχρι να αρχίσουν τα αυγουστιάτικα μελτέμια και, φυσικά, το αλάτι της θάλασσας και τα απολυμαντικά (χλώριο και όζον) στις πισίνες, τα οποία έχουν ερεθιστική δράση.

Επίσης, επικίνδυνη για τα μάτια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς, αν κοιτάμε προς τον ήλιο χωρίς να φοράμε γυαλιά ηλίου με σκουρόχρωμους απορροφητικούς φακούς, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουμε, μεγαλώνοντας, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια μη αναστρέψιμη πάθηση η οποία οδηγεί στην τύφλωση.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους καπνιστές, καθώς η νόσος οφείλεται σε βλάβες των μικρών αγγείων που βρίσκονται στο εσωτερικό του οφθαλμού, οι οποίες επιταχύνονται από το κάπνισμα. Χρήσιμο, επίσης, είναι και ένα καπέλο με φαρδύ μπορ (που δημιουργεί υπέροχο ρετρό στυλ για τις γυναίκες) κι ένα κασκέτο για τους άνδρες.

Πέραν των γυαλιών ηλίου, απαραίτητα είναι και τα αθλητικά «γυαλάκια» πισίνας τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα, ειδικά για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν εύκολα τα μάτια τους. Στην πράξη, ευαίσθητα μάτια έχουν όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, οι γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικά (καθώς αυτό δημιουργεί ξηροφθαλμία) και όλοι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής.


Η υγιεινή των ματιών, αλλά και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων μακιγιάζ, έχουν επίσης καθοριστική σημασία για την αποφυγή των οφθαλμικών μολύνσεων. Οι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να μην ξεχνάμε να τους βγάζουμε πριν κοιμηθούμε, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια μας ή να τα τρίβουμε, ειδικά με όχι καθαρά χέρια.

Τα δε προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά (ειδικά τα μολύβια περιγράμματος) και να μην τα δανείζουμε σε φίλες μας. Αν κάτι μπει στο μάτι μας, δεν το τρίβουμε, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Το πλένουμε με καθαρό νερό και χρησιμοποιούμε αμπούλες φυσιολογικού ορού (σε μονοδόσεις) ή ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα για να απομακρυνθεί πιο εύκολα το ξένο σώμα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM
Καμπανάκι κινδύνου για τις λοιμώξεις και τα «πανανθεκτικά» μικρόβια χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι

Υγεία & Σώμα / Λοιμώξεις και «πανανθεκτικά» μικρόβια, παλιοί και νέοι κίνδυνοι απειλούν τη δημόσια υγεία

Καμπανάκι κινδύνου χτυπούν οι λοιμωξιολόγοι καθώς ο κοκίτης, η ιλαρά και η μηνιγγίτιδα αναζωπυρώνονται στην κοινότητα, ενώ τα άκρως ανθεκτικά μικρόβια εξελίσσονται σε «πονοκέφαλο» για τα νοσοκομεία. Μας ενημερώνει η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο

Υγεία & Σώμα / Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Μετά από έναν χειμώνα που δεν ήρθε, η άνοιξη βιάζεται να δώσει τη θέση της στο καλοκαίρι και μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε τη σχέση μας με τον ήλιο. Οι ημέρες μεγάλωσαν με την αλλαγή της ώρας, ο ήλιος ήδη καίει και η επιδερμίδα μας χρειάζεται ολιστική φροντίδα και προστασία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Υγεία & Σώμα / Η πρόσφατη αναζωπύρωση ακόμα και της χολέρας προβληματίζει τους ειδικούς

Η χολέρα αποτελεί μολυσματικό λοιμώδες νόσημα που εξακολουθεί να καταγράφει επιδημικές εξάρσεις σε πολλές περιοχές του πλανήτη, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κόσμο, και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την έλλειψη πόσιμων εμβολίων, σε μορφή σταγόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ