Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας;

Κάνει να πίνουμε νερό από ένα πλαστικό μπουκάλι που έχει μείνει για ώρα στην τσάντα μας; Facebook Twitter
Πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Φωτ.: Jonathan Cooper/ Unsplash
0

Καθημερινά διαπιστώνουμε τις κακές περιβαλλοντικές συνθήκες στις οποίες ζούμε: κλιματική αλλαγή, αφρικανική σκόνη, ξηρασία, παρατεταμένη ζέστη. Καιρός είναι να διαπιστώσουμε και πόσα επικίνδυνα συστατικά έχουν ενταχθεί στη διατροφή μας, και τι μπορούν να μας προκαλέσουν, ειδικά όταν διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, καθώς έτσι μπορεί να επηρεαστεί ακόμα και το αναπαραγωγικό σύστημα.

Η υπογονιμότητα, η στειρότητα και αρκετά εκ γενετής προβλήματα που παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση στην εποχή μας οφείλονται σε στοιχεία που περιλαμβάνει το καθημερινό μας μενού, ενώ δεν θα ’πρεπε. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, μια σημαντική αιτία για την αύξηση κάποιων σοβαρών προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους ανθρώπους πολλά χρόνια είναι η καταστολή της έκφρασης των φυλοσύνδετων χαρακτηριστικών και η αλλαγή στη γονιμότητα, που προκαλούνται από ορμονοδιαταράκτες. Για παράδειγμα, τα πλαστικά μπουκάλια, αν μείνουν σε ένα ζεστό αυτοκίνητο ή μια κλειστή τσάντα για ώρες, ελευθερώνουν μικροποσότητες πλαστικού μέσα στο υγρό που περιέχουν.

Μεγάλη ζημιά κάνει επίσης ο φούρνος μικροκυμάτων, ειδικά όταν τα τρόφιμα ζεσταίνονται σε κάποια πλαστικά σκεύη αντί σε γυάλινα πιάτα, καθώς, όσο το φαγητό ζεσταίνεται, εμπλουτίζεται με προσμείξεις από το πλαστικό. Οι προσμείξεις αυτές αποκαλούνται «θάλεξ».

Σε αυτές πρέπει να προσθέσουμε χρωστικές, συντηρητικά και νιτρώδη – αυτά που χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο κρέας ώστε να μη γίνεται καφέ όσο μένει στο ψυγείο ωμό και να διατηρήσει το ρόδινο χρώμα του. Επίσης, υπάρχουν προσμείξεις που εισβάλλουν στον οργανισμό μας από τα αποπνικτικά σύννεφα σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες

Φέτος έχουμε από νωρίς μεγάλο πρόβλημα με την αφρικανική σκόνη που μεταφέρεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο, και στη χώρα μας. Πέρα από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργεί η σκόνη, εισπνέουμε και προσμείξεις μετάλλων και οτιδήποτε άλλο συμπαρασύρει το σύννεφο σκόνης από τις περιοχές από τις οποίες περνά. Όλα αυτά εγκλωβίζονται στο κροσσωτό επιθήλιο των πνευμόνων, δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονή ή ακόμα και ασκώντας τοξική επίδραση αν πρόκειται για συστατικά που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται μέσα στους πνεύμονές μας. Όλα αυτά τα στοιχεία επιδρούν στην υγεία άμεσα, καθώς από τα χρόνια του Ιπποκράτη γνωρίζουμε ότι είμαστε ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε και ό,τι αναπνέουμε.

Για παράδειγμα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος, όσα γνωρίζαμε από τον παππού και τη γιαγιά –π.χ. πως κάνει καλό στην καρδιά να πίνουμε ένα ποτηράκι αλκοόλ κάθε μέρα– δεν ισχύουν πλέον. Δυστυχώς, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η εποχή που η ελληνική οικογένεια μαζευόταν γύρω από ένα τραπέζι πίνοντας ένα ή και δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί που όντως έκανε καλό στην καρδιά ως πηγή της αντιοξειδωτικής ουσίας ρεσβερατρόλης. Σήμερα, δυστυχώς, κανένας νέος δεν πίνει κόκκινο κρασί. Οι έφηβοι και οι νέοι αγοράζουν μικρές φιάλες ουίσκι ή βότκα και πίνουν αυτά τα ποτά ανακατεύοντάς τα με ό,τι άλλο βάλει ο νους: ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά με ταυρίνη ή με μπόλικη ζάχαρη ή ακόμα και απευθείας μεταξύ τους. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει αύξηση στους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους και στους καρκίνους του γαστρεντερικού, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Για να προστατέψουμε τον εαυτό μας πρέπει να ξεκινήσουμε από τη διατροφή, βγάζοντας από αυτήν οτιδήποτε πολύ επεξεργασμένο και «πλαστικό». Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρώμε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, πρέπει να ξεδιψάμε με νερό, να μην αφήνουμε μπουκάλια μέσα στο αυτοκίνητο ή σε μέρη στο σπίτι όπου τα βλέπει ο ήλιος και μπορεί να αλλοιώσει το περιεχόμενό τους. Επίσης, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη ζέστη που φέτος φαίνεται να σπάει κάθε ρεκόρ – ήδη οι θερμοκρασίες θυμίζουν Ιούλιο και μοιάζει σαν η εποχή να έχει προσπεράσει δυόμισι μήνες.

Αυτή την εποχή, που αρκετές επικίνδυνες προσμείξεις δεν βρίσκονται μόνο στα τρόφιμα αλλά και στον αέρα που αναπνέουμε, η βασική οδηγία των ειδικών είναι να αποφεύγουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αποπνικτική ατμόσφαιρα και κυρίως να αποφεύγουμε να κάνουμε γυμναστική σε τέτοιες συνθήκες γιατί κατά την άσκηση η αναπνοή γίνεται πιο γρήγορη και πιο κοφτή.

Αν έχουμε υποκείμενα αναπνευστικά νοσήματα, είμαστε ευαίσθητοι, έχουμε δερματικές ή διατροφικές αλλεργίες, προσέχουμε λίγο παραπάνω και προστατεύουμε τον εαυτό μας. Επίσης, πλένουμε καλά τα νωπά τρόφιμα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε ωμά, και όταν είναι δυνατό τα καταναλώνουμε με το φλούδι, αφού τα έχουμε πλύνει καλά, γιατί χρειαζόμαστε τις φυτικές τους ίνες.

Προτιμούμε ένα μήλο, ένα πορτοκάλι, μία μπανάνα, ένα ροδάκινο, μία χούφτα φράουλες ή λίγα μανταρίνια από ένα κρουασάν σε αλουμινένιο σακουλάκι. Φροντίζουμε να προσλαμβάνουμε επαρκείς ποσότητες από φυτικές ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, και αποφεύγουμε οτιδήποτε πολύ συνθετικό που μπορεί να περιέχει ορμονοδιαταράκτες οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αλλοιώνουν και τα φυλοσύνδετα χαρακτηριστικά στα αγόρια, δημιουργώντας προβλήματα σαν τον υποσπαδία (ανατομικές διαταραχές της ουρήθρας), για τον οποίο θα διαβάσετε στη διπλανή σελίδα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ