Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ

Το Πατρινό Καρναβάλι του 1966 σε εντυπωσιακές εικόνες και βιτριολικές λεζάντες του Φρέντυ Γερμανού

ΕΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ 1967 ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΙΚΟΝΕΣ».

Πρωτεύουσα της ελληνικής αποκριάς δεν είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής επικράτειας, αλλά η πρωτεύουσα του βαρύθυμου Μοριά. Το πατρινό καρναβάλι προκαλεί πανικό στους απανταχού Έλληνες γλεντζέδες, που γλεντούν πατροπαραδότως και ελληνοπρεπώς – συχνά χωρίς κέφι...
[σ.σ. Αυτός που εικονίζεται εδώ είναι ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας (Γαργάλατας). Τις αποκριές του 1966 ο Νόβας ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου. Στο Πατρινό Καρναβάλι οι πολιτικοί είχαν, πάντα, περίοπτη θέση]
Πρωτεύουσα της ελληνικής αποκριάς δεν είναι η πρωτεύουσα της ελληνικής επικράτειας, αλλά η πρωτεύουσα του βαρύθυμου Μοριά. Το πατρινό καρναβάλι προκαλεί πανικό στους απανταχού Έλληνες γλεντζέδες, που γλεντούν πατροπαραδότως και ελληνοπρεπώς – συχνά χωρίς κέφι... [σ.σ. Αυτός που εικονίζεται εδώ είναι ο Γεώργιος Αθανασιάδης-Νόβας (Γαργάλατας). Τις αποκριές του 1966 ο Νόβας ήταν αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Στέφανου Στεφανόπουλου. Στο Πατρινό Καρναβάλι οι πολιτικοί είχαν, πάντα, περίοπτη θέση]

Δεν βλέπεις συχνά έγχρωμες (ελληνικές) φωτογραφίες πριν από το 1970. Και αν συζητάμε για το Πατρινό Καρναβάλι, τότε αυτές είναι ακόμη λιγότερες. Όσες υπάρχουν, όμως, είναι άκρως εντυπωσιακές, γιατί είναι εντυπωσιακά τα χρώματα και συνήθως εξαιρετικές οι εκτυπώσεις πάνω στα χαρτιά. Μερικές τέτοιες φωτογραφίες θα σας δείξουμε στη συνέχεια.

 

Προέρχονται όλες από ένα άρθρο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ (#591, 17 Φεβρουαρίου 1967), που είχε τίτλο «Απόκριες ή Η Επιδημική Μελαγχολία» (αρκετά προχωρημένο και ως τίτλος) και ήταν γραμμένο από τον Φρέντυ Γερμανό. Το κείμενο ήταν διανθισμένο με σκίτσα (ΚΥΡ), όπως και με ωραιότατες έγχρωμες φωτογραφίες (Ε. Παπαναγόπουλου ή Παπαναγοπούλου).

 

Να σημειώσουμε, μόνον, πως η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είχε πέσει στις 12 Μαρτίου εκείνη τη χρονιά (1967) και πως οι φωτογραφίες του άρθρου των Εικόνων προέρχονταν, λογικά, από προηγούμενη καρναβαλική παρέλαση (του 1966).

 

Μεταφέρουμε, λοιπόν, αυτές τις πέντε φωτογραφίες, με τις αντίστοιχες αυθεντικές λεζάντες του Φρέντυ Γερμανού και με μια μικρή δική μας παρέμβαση.

 

Όχι σπάνια χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθείς τι ακριβώς σατιρίζουν –αν σατιρίζουν κάτι– τα διάφορα άρματα που παρελαύνουν, για να τονώσουν το πνεύμα της ευθυμίας. Αλλά είναι γνωστό πως πηγαία ευθυμία και διανοητική ένταση είναι κάπως ασυμβίβαστα.
Όχι σπάνια χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να αντιληφθείς τι ακριβώς σατιρίζουν –αν σατιρίζουν κάτι– τα διάφορα άρματα που παρελαύνουν, για να τονώσουν το πνεύμα της ευθυμίας. Αλλά είναι γνωστό πως πηγαία ευθυμία και διανοητική ένταση είναι κάπως ασυμβίβαστα.

 

Ο Βασιλεύς Καρνάβαλος επικεφαλής της πομπής μοιάζει να εκλιπαρεί τους Έλληνες υπηκόους του να ευθυμήσουν. Αγνοεί πως η δυσθυμία είναι εθνικό γνώρισμα από την εποχή του Ομήρου.
Ο Βασιλεύς Καρνάβαλος επικεφαλής της πομπής μοιάζει να εκλιπαρεί τους Έλληνες υπηκόους του να ευθυμήσουν. Αγνοεί πως η δυσθυμία είναι εθνικό γνώρισμα από την εποχή του Ομήρου.

 

Υπάρχουν άρματα που ξεχωρίζουν για την ευθυμογραφική γραμμή τους και το πνεύμα τους...
Υπάρχουν άρματα που ξεχωρίζουν για την ευθυμογραφική γραμμή τους και το πνεύμα τους...

 

Ενίοτε όμως παρελαύνουν άρματα μόνο και μόνο για να παρελάσουν...
Ενίοτε όμως παρελαύνουν άρματα μόνο και μόνο για να παρελάσουν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε θα διεξαχθεί το καρναβάλι της Πάτρας - Η ανακοίνωση του δημάρχου
Ο Κώστας Πελετίδης επιβεβαίωσε τη ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων
Σάμπα, χρώμα και γλέντι - Εικόνες από το Καρναβάλι όλου του κόσμου
Σε χώρες και πόλεις όλου του κόσμου το Καρναβάλι κυριαρχεί με πάρτι, παρελάσεις και χορό στους δρόμους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιδιοκτήτες ακινήτων του Airbnb στην Ελλάδα παρέχουν δωρεάν φιλοξενία σε γιατρούς και νοσηλευτές
Προσφέρουν τα ακίνητά τους που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, για διαμονή ή για λίγες ώρες ξεκούρασης.
Οι καθημερινοί ήρωες της μάχης με τον κορωνοϊό
Εκτός από τους μεγάλους ήρωες που δίνουν τη μάχη στα νοσοκομεία, υπάρχουν κι εκείνοι που διατηρούν την καθημερινότητά μας όσο πιο φυσιολογική γίνεται.
Μοδίστρες απ' όλη την Ελλάδα ενώνονται για να ράψουν επαναχρησιμοποιούμενες μάσκες
Οι Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης είναι μια πρωτοβουλία του εικαστικού Μάριου Ελευθεριάδη και του βιοτέχνη ενδυμάτων Κωνσταντίνου Τεκτονίδη στο πλαίσιο της οποίας ράβονται χιλιάδες μάσκες προστασίας που θα παραδοθούν στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Θεσσαλονίκης προκειμένου να διατεθούν όπου χρειάζονται καλύπτοντας ανάγκες.
Ένα δημιουργικό podcast για τα παιδιά που είναι κλεισμένα στο σπίτι
H Δάφνη Καρνέζη σκέφτηκε πως η δημιουργία ενός postcast για παιδιά είναι ένας εύκολος άμεσος τρόπος για να μοιραστούν τι κάνουν όσο είναι κλεισμένα στην καραντίνα και να ακούσουν ταυτόχρονα τις ιστορίες άλλων παιδιών απ' όλη την Ελλάδα.
Ο δύσκολος Απρίλης και η μεγάλη αγωνία για την επόμενη μέρα
Ο κρισιμότερος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας μόλις ξεκίνησε.
O μονόλογος ενός υπαλλήλου σούπερ μάρκετ, αυτές τις μέρες
Πελατειακό αμόκ, «κατοχικό σύνδρομο» και άδειασμα ραφιών.
 Άοπλοι στο μέτωπο του υγειονομικού πολέμου
Οι νοσοκομειακοί γιατροί όλου του κόσμου αλλά και της Ελλάδας, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας Covid-19, μιλούν για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στα πάντα.
«Πρόκειται να γεννήσω εν μέσω πανδημίας»: Μια ετοιμόγεννη γυναίκα εξομολογείται
Η σχεδιάστρια μόδας Κλέλια Ανδράλη προσπαθεί να κρατήσει την ψυχραιμία της και μας γράφει ένα κείμενο μια μέρα πριν μπει στο μαιευτήριο.
5 κομβικές ερωτήσεις για το μέλλον της οικονομίας στον καθηγητή Πάνο Τσακλόγλου
Ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών πιστεύει ότι πρωτίστως «πρέπει να μείνουν όρθιες οι επιχειρήσεις όσο διαρκεί η κρίση και να μην καταρρεύσουν».
Μανώλης Γλέζος: Ο τελευταίος εμβληματικός αγωνιστής της Αριστεράς
Αποδήμησε στα 98 του χρόνια ο ήρωας της Εθνικής Αντίστασης, δημοσιογράφος, συγγραφέας, ποιητής, ακτιβιστής και πολιτικός που απέκτησε διεθνή αναγνώριση. Παραμένει όμως αθάνατος στις καρδιές όλων όσοι οραματίστηκαν κάποτε να αλλάξουν αυτό τον κόσμο.
Κορωνοϊός: Οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες στο «μάτι του κυκλώνα»
Για κάποιους συμπολίτες μας, οι συνέπειες της πανδημίας φαντάζουν πιο απειλητικές κι από τον ίδιο τον ιό. Οι αλληλέγγυοι εθελοντές που επιμένουν δεν επαρκούν, ούτε οι δημοτικές δομές και υπηρεσίες.
Χρήστος Σταϊκούρας στη LIFO: «Η ελληνική οικονομία βαδίζει σε ύφεση – δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την έκταση της κρίσης»
Η οικονομία στην «εντατική»: Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της πανδημίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι προβλέψεις.
Το Bloode, σε συνεργασία με την Beat, μας δίνουν την ευκαιρία να γίνουμε αιμοδότες με ασφάλεια
Ακολουθώντας τέσσερα απλά βήματα, μπορούμε να δώσουμε αίμα και να σώσουμε ζωές, ακόμα και στην πανδημία.
«Θα ήθελα κι εγώ να είμαι σπίτι μου!»: Ένας ντελιβεράς μιλά στη LIFO
Ο Νίκος Παπαδόπουλος διασχίζει τους έρημους δρόμους της Αθήνας, πηγαίνοντας φαγητό σε όσους είναι μόνοι ή ανήμποροι. Μοιράζεται την παράξενη εμπειρία του μαζί μας.
«Νικώντας όλα τα εμπόδια, θα κερδίσουμε τη ζωή μας»: Το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στέλνει το δικό του μήνυμα
Πώς η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει το κοινωνικό έργο του Χατζηκυριάκειου; Τα κορίτσια και η διευθύντρια του ιδρύματος μιλούν για τα νέα δεδομένα.
2 σχόλια
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Takis Papas Takis Papas 1.3.2020 | 21:08
Και τί ωραία η πλατεία Γεωργίου πριν χτιστούν τα τσιμεντοεκτρώματα!!!
avatar Γράφων 4.3.2020 | 11:26
Να πούμε ότι καίτοι ολίγιστος ο Αθανασιάδης Νόβας δεν ήτο ο πνευματικός πατήρ του Γαργάλατα.

https://www.tanea.gr/2012/01/05/opinions/o-alithinos-dimioyrgos-toy-thrylikoy-gargalata/
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή