Φουλ σεζόν για διαρρήκτες: τα κόλπα και η μέθοδός τους

Φουλ σεζόν για διαρρήκτες: τα κόλπα και η μέθοδός τους Facebook Twitter
Θυμάμαι πριν από δέκα χρόνια στο Λαγονήσι έναν ηλικιωμένο, ο οποίος πλήρωσε τότε 350.000 δραχμές στην ΕΥΔΑΠ επειδή οι διαρρήκτες, από την οργή τους που δεν βρήκαν αντικείμενα αξίας, του άνοιξαν όλες τις βρύσες... ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΤΕΛΙΕ LIFO
3

«Πριν από μερικά χρόνια στον Πειραιά είχε κλαπεί μια Mercedes. Δυο μέρες αργότερα οι κλέφτες επιστρέφουν το αμάξι με ένα σημείωμα, το οποίο έγραφε: Μας συγχωρείτε για την ταλαιπωρία, δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε στον πειρασμό. Σας κάνουμε δώρο δύο εισιτήρια θεάτρου για ηθική αποζημίωση. Το ζευγάρι πήγε στην παράσταση και όταν γύρισε σπίτι το βρήκε άδειο, οι κλέφτες είχαν "σηκώσει" μέχρι και την τηλεόραση» μου διηγείται ο κ. Γιάννης Τζιάφας, τεχνικός της matrix security.

 

Τον Αύγουστο η Αθήνα αδειάζει και μοιάζει για τους διαρρήκτες με ένα απέραντο θησαυροφυλάκιο. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι κλοπές πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι, όπως επίσης και οι αγορές συναγερμών, συστημάτων ασφαλείας και ειδικών κλειδαριών.

 

Ένας εξαιρετικά διαδεδομένος τρόπος είναι η μέθοδος των διαφημιστικών εντύπων. Αφήνουν φυλλάδια στα χαλάκια μπροστά από τις πόρτες καθημερινά, για τρεις τέσσερις μέρες. Έπειτα κάνουν μία βόλτα από τα διαμερίσματα κι ελέγχουν ποια χαλάκια δεν έχουν καθαριστεί από τα έντυπα.

 

«Εκτός από τον εξοπλισμό, το ζήτημα είναι να μην βάλουν το σπίτι στο μάτι», εξηγεί ο τεχνικός της matrix και συνεχίζει «οι διαρρήκτες, πριν αποφασίσουν να μπουν σε ένα διαμέρισμα, πρώτα το παρακολουθούν με τρόπους που δεν μπορούμε να φανταστούμε.

 

Το πιο συνηθισμένο είναι ότι σημειώνουν τα κουδούνια με ένα μικρό σταυρό ώστε να γνωρίζουν ότι λείπουν οι ιδιοκτήτες. Όμως, πολλές φορές, υποδύονται τους τεχνικούς της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ και χτυπούν τα κουδούνια απλά για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ένοικοι στις πολυκατοικίες. Επίσης, αρκετοί μεταμφιέζονται σε πλασιέ, επισκέπτονται τα σπίτια και μέσα από τη συζήτηση με τον «πελάτη» εκμαιεύουν πληροφορίες για το πότε και το πού θα πάνε αυτοί διακοπές.

 

Τέλος, ένας εξαιρετικά διαδεδομένος τρόπος είναι η μέθοδος των διαφημιστικών εντύπων. Αφήνουν φυλλάδια στα χαλάκια μπροστά από τις πόρτες καθημερινά, για τρεις τέσσερις μέρες. Έπειτα κάνουν μία βόλτα από τα διαμερίσματα κι ελέγχουν ποια χαλάκια δεν έχουν καθαριστεί από τα έντυπα. Όσα είναι ακόμη γεμάτα με φυλλάδια σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους λείπουν κι έτσι οι διαρρήκτες παίρνουν το πράσινο φως για να προχωρήσουν στην κλοπή.»

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι περισσότερες διαρρήξεις δεν γίνονται από την είσοδο του σπιτιού, αλλά από ακάλυπτους χώρους, κυρίως από την κουζίνα. «Υπάρχει μία κατηγορία διαρρηκτών τους οποίους ονομάζουμε "αναρριχητές" γιατί σκαρφαλώνουν στα σπίτια από τους ακάλυπτους με οποιοδήποτε τρόπο μπορούν. Από εξωτερικές υδρορροές, σκαλωσιές, μπαλκόνια, ακόμη και από τέντες ή σκοινιά για άπλωμα ρούχων" σημειώνει ο κ. Τζιάφας.

 

Βέβαια, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία άλλο τόσο εξελίσσονται και οι διαρρήκτες. Για παράδειγμα, είναι εξαιρετικά επίφοβο να αφήνετε τα κλειδιά σας σε κοινή θέα, γιατί είναι δυνατόν να φωτογραφηθούν από μακρινή απόσταση και ο διαρρήκτης να κατασκευάσει αντίγραφα. Έτσι, θα μπει σπίτι σας «κύριος».

 

Ακόμη, καλό θα ήταν όταν αλλάζετε κλειδαριά, αφαλό ή συνδυασμό και να απαιτείτε από τον κλειδαρά να ξεσφραγίσει μπροστά σας τη συσκευασία, διότι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αντίγραφά τους πωλούνται σε διαρρήκτες.

 

«Τι Κολωνάκι τι Κολωνός, το ίδιο πράγμα είναι. Οι διαρρήκτες δεν κοιτάζουν το γάιδαρο στα δόντια, όπου βρουν εύκολη πρόσβαση ορμάνε» μου λέει ο κ. Τζιάφας και καταλήγει «οι περισσότεροι, από τη στιγμή που θα μπουν σε ένα σπίτι, και τίποτα να μη βρουν για να κλέψουν, τη ζημιά τους θα την κάνουν.

 

Θυμάμαι στο Λαγονήσι έναν ηλικιωμένο, ο οποίος πλήρωσε 1.000 ευρω στην ΕΥΔΑΠ επειδή οι διαρρήκτες, από την οργή τους που δεν βρήκαν αντικείμενα αξίας, του άνοιξαν όλες τις βρύσεςΕάν δεν θέλετε να μετανιώσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, φροντίστε να λάβετε τα μέτρα σας άμεσα! Ξεκινήστε κολλώντας στην εξώπορτα την ακόλουθη ταμπέλα: Δεν έμεινε τίποτα να κλέψετε, τα πήραν όλα οι προηγούμενοι...»

 

_______________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον Γιάννη Παπαδημητρίου στο τεύχος 120 της έντυπης LIFO

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM
Δίκη για το τροχαίο στη Βουλή: Προκλητικές μαρτυρίες για τον θάνατο του Ιάσονα Λαλαούνη

Ελλάδα / Δίκη για τροχαίο στη Βουλή: «Η μηχανή έκανε παράνομη προσπέραση» είπε ο συνοδηγός του υπηρεσιακού που σκότωσε τον Ιάσονα Λαλαούνη

«Η ουσία είναι ότι μας έχει δει από 60 μέτρα και δεν κόβει ταχύτητα» είπε ο βασικός μάρτυρας και συνοδηγός του υπηρεσιακού οχήματος επιχειρώντας να μεταθέσει την ευθύνη στον 23χρονο Ιάσονα
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Η ιστορία με την Mercedes δεν έγινε στον Πειραιά, και κυκλοφορεί στην πιάτσα από το 1950.https://www.snopes.com/fact-check/the-ticket-taker/Πολύ αμφιβάλω αν και ο Γιάννης Τζιάφας είναι υπαρκτό πρόσωπο.
"Εάν δεν θέλετε να μετανιώσετε για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, φροντίστε να λάβετε τα μέτρα σας άμεσα! Ξεκινήστε κολλώντας στην εξώπορτα την ακόλουθη ταμπέλα: Δεν έμεινε τίποτα να κλέψετε, τα πήραν όλα οι προηγούμενοι...» Πηγή: www.lifo.gr" ... Ναι βρε, γράψτε και την ημερομηνία που επιστρέφετε σπίτι!