ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Γιάννης Ασσαέλ: Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη λίστα του Forbes και του ΜΙΤ

Γιάννης Ασσαέλ: «Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη θυγατρική της Google, στη λίστα του “Forbes” και του “ΜΙΤ”». Facebook Twitter
«Το μέλλον ανήκει στις ιδέες που μας φέρνουν κοντά».
0

ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ και δημιουργική σκέψη: αυτό είναι το τρίπτυχο που χαρακτηρίζει τον καταξιωμένο Έλληνα επιστήμονα και ερευνητή Γιάννη Ασσαέλ. Πριν λίγες μέρες, το όνομά του συμπεριλήφθηκε στην ευρωπαϊκή λίστα του MIT 2023 με τους διακεκριμένους εφευρέτες κάτω των 35 ετών για την προσφορά του στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης προς όφελος του πολιτισμού και του ανθρώπου.

Ήδη περιλαμβάνεται στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους τριάντα νέους κάτω των 30 ετών που είναι επιτυχημένοι σε διάφορους τομείς, όπως οι τέχνες, ο πολιτισμός, η τεχνολογία και η υγεία.

Το δικό του success story ξεκίνησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είχε από πολύ νωρίς μια επιτυχημένη διαδρομή και έφτασε σήμερα να είναι βασικό μέλος και ανώτερος ερευνητής (Staff Research Scientist) στην Google DeepMind, τη θυγατρική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης της Google.

Ο Γιάννης Ασσαέλ αποφοίτησε από το τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2013. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (από όπου πήρε και το διδακτορικό του), καθώς και στο Imperial College του Λονδίνου, στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

«Ό,τι πιο σημαντικό είναι να ονειρεύεσαι. Να διεκδικείς τα όνειρά σου και να αναπροσαρμόζεσαι γρήγορα», υποστηρίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι οι έρευνές του εστιάζουν σε καινοτομίες οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Στην καθημερινότητά του κινείται ανάμεσα σε σημαντικές εξελίξεις, αλγόριθμους και ασταμάτητη επιστημονική δραστηριότητα. «Ό,τι πιο σημαντικό είναι να ονειρεύεσαι. Να διεκδικείς τα όνειρά σου και να αναπροσαρμόζεσαι γρήγορα», υποστηρίζει, ενώ υπενθυμίζει ότι οι έρευνές του εστιάζουν σε καινοτομίες οι οποίες έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Η ακόρεστη περιέργεια, οι ευφάνταστοι στόχοι και οι φιλόδοξοι σχεδιασμοί περιγράφουν την προσωπικότητά του αλλά και τους λόγους για τους οποίους έχει καταφέρει μόλις στα 32 του χρόνια να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο λαμπρά μυαλά της Ελλάδας. Σε λίγες μέρες θα ταξιδέψει στη χώρα μας αφού θα συμμετάσχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 29 Απριλίου στους Δελφούς.

Συναντηθήκαμε διαδικτυακά και συζητήσαμε για τα συστατικά της επιτυχίας, για το τι χρειάζεται προκειμένου μια δημιουργική ιδέα να μετατραπεί σε επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο, για την εμπειρία του στην Google, τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τις δυσκολίες που συνάντησε, αλλά και για το αν το μέλλον ανήκει στις έξυπνες ιδέες.

Γιάννης Ασσαέλ: «Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη θυγατρική της Google, στη λίστα του “Forbes” και του “ΜΙΤ”». Facebook Twitter
«Καθώς δούλευα με την ομάδα αναγνώρισης φωνής της Google, σε μια συζήτηση με μια φίλη μου ιστορικό προέκυψε η ιδέα για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάκτηση κατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών κειμένων και τον προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου γραφής τους».

— Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας;
Η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας είναι η ενότητα, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε πρωτοφανείς παγκόσμιες κρίσεις που απαιτούν συλλογική απάντηση. Η κλιματική αλλαγή, η πολιτική αστάθεια, η οικονομική ανισότητα και η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών ξεπερνούν τα σύνορα, απαιτώντας τη συνεργασία όλων μας στην ανεύρεση βιώσιμων λύσεων.

Θεωρώ ότι μόνο μέσω της ενότητας μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ποικιλομορφία της παγκόσμιας κοινότητάς μας, συνδυάζοντας πόρους, ιδέες και τεχνογνωσία για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων.

— Τι σημαίνει για σένα το γεγονός ότι συμπεριλήφθηκες στην ευρωπαϊκή λίστα του MIT με τους διακεκριμένους εφευρέτες κάτω των 35 ετών και σε εκείνη του «Forbes» με τους επιτυχημένους επιστήμονες κάτω των 30 ετών;
Αισθάνομαι μεγάλη τιμή και περηφάνια ως Έλληνας να βρίσκομαι στις λίστες του MIT και του «Forbes» με τους διακεκριμένους εφευρέτες και επιστήμονες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, αισθάνομαι ευγνωμοσύνη προς τους συνεργάτες μου, με τους οποίους δουλεύουμε μαζί όλα αυτά τα χρόνια. H δημιουργία, η κατανόηση και επίλυση προβλημάτων, παράλληλα με εθελοντικές δράσεις, και η ανάγκη για κοινωνική προσφορά είναι χαρακτηριστικά που με ακολουθούσαν από μικρή ηλικία.

Πάντα ένιωθα έλξη προς τον κλάδο της τεχνολογίας, πιστεύοντας ότι προσφέρει εργαλεία με τα οποία θα μπορούσαμε να αυτοματοποιήσουμε την επίλυση προβλημάτων, και ιδιαίτερα την επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

Ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, συνειδητοποίησα ότι δίνονται ακόμα περισσότερες ευκαιρίες επίτευξης λύσεων. Όπως ο κλάδος της Τεχνητής Νοημοσύνης προσφέρει ερευνητικά εργαλεία για να δημιουργήσουμε καινοτομίες με θετικό κοινωνικό απόηχο σε μεγαλύτερη κλίμακα, αντίστοιχα «εργαλεία» θέλω να πιστεύω ότι προσφέρουν και οι εν λόγω τίτλοι.

— Ποιες είναι οι εξελίξεις που μας επιφυλάσσει η τεχνητή νοημοσύνη;
​​Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί ραγδαίες εξελίξεις στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης επεξεργασίας γλώσσας και διαλόγου, με αποκορύφωμα τους τελευταίους μήνες. Οι εξελίξεις αυτές οδηγούνται από την αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, των ψηφιοποιημένων δεδομένων και την έρευνα στον κλάδο των Νευρωνικών Δικτύων.

Τα μοντέλα αυτά πλέον εκπαιδεύονται σε δεδομένα από όλο το Internet και «προσαρμόζονται» στη συνέχεια σε παραδείγματα με μορφή διαλόγου. Οι εξελίξεις είναι πραγματικά εντυπωσιακές και βιώνουμε μια επανάσταση με προεκτάσεις και εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν μια πληθώρα διαφορετικών κλάδων. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ χρέος μας ως επιστημόνων να καινοτομούμε με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

— Με ποιους τρόπους λοιπόν μια δημιουργική ιδέα μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο;
Γνώμονάς μου στην έρευνα είναι η καινοτομία με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα – αυτή είναι η επιτυχία της.

Για παράδειγμα, τον πρώτο χρόνο του διδακτορικού μου δημιουργήσαμε το LipNet, ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης βασισμένο σε νευρωνικά δίκτυα που για πρώτη φορά έλυσε το πρόβλημα της οπτικοακουστικής αναγνώρισης φωνής και έχει σημαντικές ιατρικές προεκτάσεις. Εμπνευστήκαμε από την ανθρώπινη επικοινωνία, όπου σε περιβάλλοντα αυξημένου θορύβου οι κινήσεις των χειλιών του/της συνομιλητή/τριάς μας μάς βοηθούν ώστε να «καθαρίσουμε» το ηχητικό σήμα.

Η εν λόγω καινοτομία σήμερα έχει αποτελέσει βάση για να βοηθηθούν περισσότεροι από 100.000 ασθενείς με τραχειοτομή τον χρόνο ώστε να επικοινωνήσουν με τους γιατρούς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα και έχει εφαρμογές σε οποιαδήποτε συσκευή κάνει χρήση αναγνώρισης φωνής. Για την ανάπτυξη της ιδέας ιδρύσαμε μια startup και η ομάδα απορροφήθηκε άμεσα από την Google DeepMind.

— Για σένα, πώς ξεκίνησαν όλα; Και σε τι περιβάλλον μεγάλωσες;
Από μικρό παιδί μου άρεσαν οι προκλήσεις και θεωρούσα ότι αν κάποια/ος μπορούσε να υλοποιήσει κάτι, τότε θα μπορούσα και εγώ, απλώς μάλλον θα μου έπαιρνε περισσότερη ώρα. Έτσι κάπως έμαθα να προγραμματίζω και υλοποίησα έναν μεγάλο αριθμό project παράλληλα με τις σπουδές μου στην Ελλάδα. Η εμπειρία μου αυτή σίγουρα συνέβαλε στην επιλογή μου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για μεταπτυχιακές σπουδές και στη στήριξή τους με υποτροφία του ΙΚΥ.

Στην Οξφόρδη γνώρισα τον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης και είχα την ευκαιρία να βρεθώ σε ένα περιβάλλον με άτομα με τα οποία μοιραζόμασταν το ίδιο πάθος για το αντικείμενό μας. Παράλληλα, αισθάνομαι ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη προς την οικογένειά μου και τους φίλους μου για κάθε βήμα σε αυτή την πορεία.

Γιάννη Ασσαέλ: «Από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη θυγατρική της Google, στη λίστα του “Forbes” και του “ΜΙΤ”». Facebook Twitter
Το success story του Γιάννη Ασσαέλ ξεκίνησε από την πόλη της Θεσσαλονίκης. Είχε από πολύ νωρίς μια επιτυχημένη διαδρομή και έφτασε σήμερα να είναι βασικό μέλος και ανώτερος ερευνητής στη Google DeepMind.

— Πες μας λίγα λόγια για την DeepMind.
H Google DeepMind είναι ένα από τα παγκοσμίως διακεκριμένα ερευνητικά εργαστήρια στον κλάδο της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ένας/μια research scientist καλείται να συμβάλει σε κάποια από τα μεγαλύτερα προβλήματα της επιστήμης σήμερα.

Τα προβλήματα αυτά μπορεί να είναι του κλάδου της Τεχνητής Νοημοσύνης, αλλά και άλλων κλάδων, από τη Βιολογία και τη Φυσική (Πυρηνική Σύντηξη) έως και την Ιστορία και τον Πολιτισμό, όπου η χρήση τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να προσφέρει καινοτόμες λύσεις. Το εργασιακό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα δημιουργικό, προοδευτικό, με έμφαση στη διαφορετικότητα και την ισότητα, και έχει συμβάλει στη διαμόρφωση και τη σμίλευση του χαρακτήρα μου σήμερα.

— Η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες;
Με μεγάλη μου χαρά παρατηρώ ότι ο τομέας της τεχνολογίας και της καινοτομίας βιώνει μια άνθηση τα τελευταία χρόνια, με ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα από startups που αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας. Καθώς ο αριθμός των ελληνικών startups συνεχίζει να αυξάνεται, δημιουργούνται ευκαιρίες για εγχώρια αλλά και για διεθνή ταλέντα. Αυτό το περιβάλλον οδήγησε σε αξιοσημείωτες πρόσφατες εξόδους startups, προσελκύοντας αυξημένες επενδύσεις και παγκόσμιες συνεργασίες, και θεωρώ ότι είναι ένας ελπιδοφόρος ανατροφοδοτούμενος κύκλος.

— Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που συνάντησες;
Μπορεί, άραγε, να υπάρξει ταξίδι χωρίς εμπόδια; Αιτήσεις για σπουδές και υποτροφίες για αναζήτηση οικονομικής στήριξης, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές, ίδρυση μιας startup... Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη για κάθε έναν σταθμό και πιστεύω ότι τα εμπόδια υπάρχουν για να τα προσπερνάμε και μέσα από αυτά να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο για τον εαυτό μας. Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία έχει η ικανότητα και ταχύτητα αναπροσαρμογής σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον και τη θεωρώ μία από τις πιο σημαντικές αρετές.

— Τι σημαίνει για σένα η λέξη «καινοτομία»;
Η λέξη «καινοτομία» είναι αλληλένδετη με τη φύση ενός ή μιας ερευνητή/τριας. «Καινοτομία» για μένα είναι η επέκταση των ορίων της ανθρώπινης γνώσης και η δημιουργία νέων λύσεων για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Μέσω των καινοτομιών μου στόχος μου είναι να προωθήσω τη θετική αλλαγή και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προς όφελος όλων μας.

— Το μέλλον ανήκει στις έξυπνες ιδέες;
Το μέλλον ανήκει στις ιδέες που μας φέρνουν κοντά.

— Τι είναι αυτό που σου έχει μάθει η ενασχόλησή σου με την τεχνολογία;
Υπομονή και καλή οργάνωση. Ως ερευνητές τα περισσότερα «πειράματα» που διεξάγουμε δεν επιφέρουν θετικά αποτελέσματα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων που «αντικρίζουν» τον έξω κόσμο. Έτσι, απαραίτητες αρετές είναι η αφοσίωση στον στόχο, η υπομονή –πολλές φορές επί μήνες– και η κατάλληλη οργάνωση προς την επίτευξή του.

— Ποιο θεωρείς ότι είναι το πιο ισχυρό εφόδιο για έναν νέο την περίοδο αυτή; Για παράδειγμα, είναι οι γνώσεις, η προϋπηρεσία ή η εξειδίκευση;
Στις διδακτορικές μου σπουδές, ενώ είχα ξεκινήσει να κάνω έρευνα στον κλάδο της Ενισχυτικής Μάθησης, η αναγνώριση φωνής με όλους τους εικονικούς βοηθούς (Google Assistant, Alexa, Siri) έβλεπε μια άνθηση. Έτσι, με την πρώτη ευκαιρία άλλαξα το θέμα μου και φτιάξαμε το πρώτο μοντέλο οπτικοακουστικής αναγνώρισης φωνής με σημαντικές ιατρικές προεκτάσεις και συμβάλλοντας στη βελτίωση των υπαρχόντων συστημάτων.

Καθώς δούλευα με την ομάδα αναγνώρισης φωνής της Google, σε μια συζήτηση με μια φίλη μου ιστορικό προέκυψε η ιδέα για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανάκτηση κατεστραμμένων αρχαίων ελληνικών κειμένων και τον προσδιορισμό του τόπου και του χρόνου γραφής τους – κάτι που ήταν επαναστατικό για το έργο των ιστορικών. Έπρεπε να μάθω ένα καινούργιο επιστημονικό πεδίο, αλλά πάντα μου άρεσε να μαθαίνω καινούργια πράγματα.

Η έρευνα παρουσιάστηκε πρόσφατα στο εξώφυλλο του πιο γνωστού επιστημονικού περιοδικού, του «Nature». Μέσα από αυτά τα παραδείγματα, στο δικό μας ταξίδι ήταν ιδιαίτερα σημαντική η αναπροσαρμογή και η αποδοχή των οποιωνδήποτε αλλαγών ως μια ευγενική πρόκληση.

— Θεωρείς ότι ζούμε σε μια περίοδο που η τεχνολογία μάς ενώνει ή μας αποξενώνει;
Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο που η επιρροή του στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου είναι αδιαμφισβήτητη. Είναι στο χέρι μας να τη χρησιμοποιήσουμε με τον τρόπο που θεωρούμε καλύτερο. Για παράδειγμα, μέσα από τη διεπιστημονική έρευνά μου προσπαθώ να ενώσω διαφορετικούς κλάδους των θετικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, ενώ σε προσωπικό επίπεδο με φέρνει κοντά με τους δικούς μου ανθρώπους, μηδενίζοντας τις αποστάσεις.

— Τι θεωρείς σημαντικό στη ζωή;
Την κοινωνική προσφορά και τις ανθρώπινες σχέσεις – όπως γράφουν και οι Beatles: «We all come by with a little help from our friends [and family]».

Θέματα
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανδρέας Μέρσιν: «Είναι σίγουρο ότι μάς κατασκοπεύουν απ’ τη μυρωδιά μας»

Τεχνητή Νοημοσύνη / Ανδρέας Μέρσιν: «Είναι σίγουρο ότι μας κατασκοπεύουν απ’ τη μυρωδιά μας»

Ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες–ερευνητές του ΜΙΤ μιλά στη LiFO για τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης, την ανίχνευση του καρκίνου με την «ηλεκτρονική μύτη» αλλά και το πώς με την ομάδα του δημιουργούν υγιεινές και βιώσιμες λύσεις για τρόφιμα και στέγαση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Πυθία «διαβάζει» μισοκατεστραμμένες αρχαιοελληνικές επιγραφές - Το μοναδικό δημιούργημα Έλληνα ερευνητή της Google Deep Mind

Τech & Science / Η Πυθία «διαβάζει» μισοκατεστραμμένες αρχαιοελληνικές επιγραφές - Το μοναδικό δημιούργημα Έλληνα ερευνητή της Google Deep Mind

Το πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα Πυθία, το πρώτο του είδους του στον κόσμο, συμπληρώνει τις λέξεις που λείπουν, κάνοντας εναλλακτικές προτάσεις

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπόθεση της γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου: Την σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι

Αληθινά εγκλήματα / Τη σκότωσε και την έθαψε σε χωράφι: Η γυναικοκτονία της Ανθής Λινάρδου

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της άγριας γυναικοκτονίας της Ανθής Λινάρδου που αναστάτωσε, τον Ιανουάριο του 2016, τη μικρή κοινωνία του Βελβεντού Κοζάνης.
THE LIFO TEAM
Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Οικονομία / Η ΔΕΗ μεγαλώνει και επιταχύνει τον πελατοκεντρικό μετασχηματισμό της

Η ΔΕΗ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και στη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατομμύρια πελάτες, στους οποίους παρέχει περίπου 35TWh ενέργειας και μια ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.
NEWSROOM
Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ρώτα με ό,τι θες / Κλέλια Ρένεση, μετάνιωσες τελικά που στήριξες τον Άλλο Άνθρωπο;

Ένιωσε να την παραβιάζουν τα media με αφορμή τη συνεργασία της με τον Manu Chao; Ποιος θα είναι ο ρόλος της στη νέα ταινία του Γιάννη Οικονομίδη; Η ηθοποιός Κλέλια Ρένεση απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Ζούμε, ρε! / Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

Με αφορμή την πρώτη διαθέσιμη γονιδιακή θεραπεία στην Eλλάδα για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης, λόγω της μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή της συγγενούς αμαύρωσης του Leber, η Xρυσέλλα λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος, συζητούν με τη μοριακή γενετίστρια, εξειδικευμένη στην οφθαλμική γενετική, Δρ Σμαράγδα Καμακάρη.
THE LIFO TEAM
Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το τραγικό χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σορίν Ματέι: Το χρονικό του μακελειού της οδού Νιόβης

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία της οικογένειας Γκινάκη, που ένα φθινοπωρινό απόγευμα του 1998 ήρθε αντιμέτωπη, μέσα στο σπίτι της, με έναν αδίστακτο δραπέτη, το Σορίν Ματέι, ο οποίος εισέβαλε με μια χειροβομβίδα για να ξεφύγει από το μπλόκο των αστυνομικών.
THE LIFO TEAM
«Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Γιάννη Πολιτάκη

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Αφεσμός»: Ένα κείμενο του Ελευσίνιου Γιάννη Πολιτάκη

Γεννημένος στην Ελευσίνα, ερασιτέχνης μελισσοκόμος, λογιστής, σφραγιδοποιός, πρώην ναυτικός και εργαζόμενος στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, ο Γιάννης Πολιτάκης έγραψε αυτό το κείμενο στο πλαίσιο της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Oι ανήλικοι bullies κι φαύλος κύκλος της ζωής τους

Radio Lifo / Oι ανήλικοι bullies κι ο φαύλος κύκλος της ζωής τους

Στο ηχητικό ντοκιμαντέρ της Κωνσταντίνας Βούλγαρη, η Γεωργία Βαλωμένου, αρχιτεκτόνισσα, εκπαιδευτικός σε ΕΠΑΛ και μητέρα, η Κατερίνα Σπυροπούλου, χορεύτρια, μουσειολόγος (στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά) και μητέρα, και ο Τάσος Μπρεκουλάκης, δημοσιογράφος και διευθυντής της έντυπης LiFO εξηγούν και αναλύουν τις αιτίες που πυροδοτούν την έκρηξη βίας στα σημερινά παιδιά.
THE LIFO TEAM
Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Ρώτα με ό,τι θες / Δανάη, τελικά είσαι nepo baby;

Αντιμετώπισε bullying στο σχολείο; Την πλήγωσε η τελευταία μιντιακή μπόρα που εκτονώθηκε πάνω της; Νιώθει ότι έχει φέρει ρηξικέλευθες αλλαγές στην ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα; Ποιο είναι το moto της ζωής της; Η Δανάη Μπάρκα απαντά στις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Ζούμε, ρε! / Πώς μπορεί ένας εργασιακός χώρος να γίνει πιο φιλόξενος για άτομα με νευροδιαφορετικότητα;

Θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να διασφαλιστεί ότι τα ιδιαίτερα ταλέντα των νευροδιαφορετικών ατόμων θα αναπτυχθούν σωστά σε μια επιχείρηση; Ο πρώην πολεμικός ανταποκριτής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός και Diversity Atlas EU Cultural Ambassador Μάριος Χατζηδαμιανός εξηγεί στη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στην εργασία τους οι νευροδιαφορετικοί.
THE LIFO TEAM
Yπόθεση Καββαδία: H πρώτη καταδίκη για ανθρωποκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Αληθινά εγκλήματα / H πρώτη καταδίκη για γυναικοκτονία στα δικαστικά χρονικά χωρίς να έχει βρεθεί πτώμα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση των δύο γυναικοκτονιών από τον εστιάτορα από την Κέρκυρα Σπύρο Καββαδία, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στη φυλακή επειδή δολοφόνησε τις δύο γυναίκες της ζωής του.
THE LIFO TEAM