Η Κρήτη ηλεκτρίζεται. Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη.

Η Κρήτη ηλεκτρίζεται. Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη. Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Στην «πρίζα» μπαίνει για πρώτη φορά φέτος η Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της χώρας, που κάθε καλοκαίρι αναμετριέται με τις δυνάμεις του σε επίπεδο ενεργειακής επάρκειας. Το όραμα πολλών δεκαετιών υλοποιεί, ξεκινώντας από φέτος, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), διασυνδέοντας την Κρήτη με την Πελοπόννησο, και θα το ολοκληρώσει το 2023, όταν η Κρήτη θα παίρνει αποκλειστικά ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα.


Στην πορεία του, ο ΑΔΜΗΕ υπηρετεί ένα ξεκάθαρο όραμα: να φτάσει αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ενέργεια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Αυτό το όραμα γίνεται πραγματικότητα μέσα από την προσήλωση της εταιρείας και όλων των ανθρώπων της στην υλοποίηση των μεγάλων έργων που θα φέρουν ανάπτυξη και καινοτομία στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας.


Αυτό ακριβώς εκφράζει το νέο δεκαετές πλάνο του ΑΔΜΗΕ που έχει ως στόχο του την ταχύτερη και αποδοτικότερη μεταβολή του ενεργειακού μείγματος της χώρας ως αποτέλεσμα της απολιγνιτοποίησης, μιας στρατηγικής που βρίσκεται στην κορωνίδα της εθνικής περιβαλλοντικής πολιτικής μας. Με τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας θα βελτιωθεί σημαντικά, κάτι που θα έχει θετική επίδραση και στην τσέπη μας, αφού θα μειωθούν οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Σε επίπεδο πράσινου αποτυπώματος, οι εκπομπές CO2 από τα ρυπογόνα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα μηδενιστούν μέσω των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων.


Το όραμα του ΑΔΜΗΕ στηρίζεται σε δύο κεντρικούς άξονες, στο κοινωνικό και στο περιβαλλοντικό όφελος. Η διασύνδεση της Κρήτης με το Εθνικό Σύστημα Ενέργειας ενσωματώνει αυτές ακριβώς τις αξίες.


Πρώτο βήμα προς την υλοποίηση αυτού του οράματος είναι η «μικρή» διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η διασύνδεση αυτή μόνο μικρή δεν είναι, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μήκος καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως. Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη πυρετώδεις εργασίες κατασκευής των χερσαίων γραμμών στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, ώστε να τηρηθεί το απαιτητικό χρονοδιάγραμμα, παρά τις αντιξοότητες που έχει επιφέρει η πανδημική κρίση.

Η Κρήτη ηλεκτρίζεται. Ένα όραμα δεκαετιών γίνεται πράξη. Facebook Twitter


Με το δεύτερο και αποφασιστικό βήμα, τη διασύνδεση Κρήτης - Αττικής, η Κρήτη αντιμετωπίζει οριστικά το ενεργειακό της πρόβλημα και γίνεται ενεργειακός κόμβος όχι μόνο του Αιγαίου αλλά και ολόκληρης της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το εμβληματικό έργο που αλλάζει την ιστορία του ηλεκτρισμού στη χώρα, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, θα προσφέρει πολλά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί ότι οι λογαριασμοί του ρεύματος θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ. Η εξοικονόμηση αυτή δεν θα αφορά μόνο τους κατοίκους της Κρήτης αλλά όλους τους καταναλωτές της χώρας, που θα δουν τον λογαριασμό του ρεύματος να μειώνεται από τον πρώτο χρόνο που θα ηλεκτριστεί η Κρήτη. Παράλληλα, οι ρύποι του νησιού θα μειωθούν κατά 60% το πρώτο έτος λειτουργίας της «μεγάλης» διασύνδεσης.

Ιστορική υπογραφή στην Κρήτη

Η υπογραφή των συμβάσεων του ιστορικού έργου μεταξύ της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ, του Αριάδνη Interconnection και των ανάδοχων εταιρειών για το έργο πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου στο Ηράκλειο, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του περιφερειάρχη της Κρήτης και των τοπικών Αρχών. Σε μια εκδήλωση που συνδύασε φυσική και ηλεκτρονική παρουσία, οι διοικήσεις ΑΔΜΗΕ και «Αριάδνη» και οι ανάδοχοι του έργου από πέντε χώρες συνυπέγραψαν την αλλαγή σελίδας για το νησί, δημιουργώντας 300 θέσεις εργασίας για όσο διάστημα διαρκέσει η κατασκευή του έργου, ενός από τα σημαντικότερα έργα υποδομής που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη στη χώρα.


Με την κατασκευή των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ο ΑΔΜΗΕ γίνεται αρωγός στη στροφή προς την πράσινη ανάπτυξη προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και όλων των πολιτών της χώρας συνολικά.

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Περιβάλλον / Η στιγμή που μια θαλάσσια βιολόγος επικοινωνεί με ένα χταπόδι στα βάθη του ωκεανού

Για τα γυρίσματα της σειράς, η ομάδα πέρασε δύο χρόνια και σχεδόν 1.500 ώρες κάτω από το νερό, καταγράφοντας τη συμπεριφορά των χταποδιών σε 10 διαφορετικές τοποθεσίες, σε πέντε χώρες
NEWSROOM
Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Περιβάλλον / Η «ανακύκλωση» του πλαστικού είναι μια κίνηση χωρίς νόημα

Έφτασε ο καιρός να σταματήσουμε να «ανακυκλώνουμε» πλαστικό. Το πλαστικό δεν είναι ανακυκλώσιμο υλικό και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε για να γιορτάσουμε τη φετινή Ημέρα της Γης, είναι να το παραδεχτούμε.
NEWSROOM