Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

To Smile στη Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό του Χάρλεμ

Το κτίριο, που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.

Το Smile είναι ένα κτίριο στη γειτονιά Χάρλεμ της Νέας Υόρκης με μια πρόσοψη από ανοξείδωτο ατσάλι που έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει την «υφή της επιφάνειας του φεγγαριού».

 

Το κτίριο που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη βρίσκεται στην οδό East 126th και περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.

 

Η πρόσοψή του, που θυμίζει σκακιέρα, εναλλάσσεται ανάμεσα σε μαυρισμένα πάνελ από ανοξείδωτο ατσάλι και παράθυρα με τζάμια πλήρους ύψους για τα διαμερίσματα. Στον τελευταίο όροφο, το υδρομασάζ, η πισίνα, οι ξαπλώστρες σε παιχνιδιάρικα χρώματα και το γκαζόν έχουν υπέροχη θέα στην πόλη.

 

Οι πολύχρωμες είσοδοι από σκυρόδεμα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να θυμίζουν τις φωτεινές αποχρώσεις που χρησιμοποιούνται στα πελώρια murals καλλιτεχνών που κοσμούν τα κτίρια του Ανατολικού Χάρλεμ και απεικονίζουν ιστορικές μορφές ή μοιράζονται πολιτικά μηνύματα.

 

Το ένα τρίτο των διαμερισμάτων του Smile, το οποίο βρίσκεται σε μια ιστορική μαύρη γειτονιά, θα διατηρηθούν για προσιτή στέγαση από ανθρώπους με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα. 

 

Οι ένοικοι είναι βυθισμένοι σε μια έκρηξη κόκκινων, μπλε, πράσινων και κίτρινων χρωμάτων, εμπνευσμένων από τον πολιτισμό και την ιστορία του Χάρλεμ.

 

Τα ατσάλινα πάνελ για την πρόσοψη κατασκευάστηκαν στη Γερμανία με έναν συνδυασμό μηχανικού και χημικού φινιρίσματος για να δημιουργηθεί μια ανθεκτική επιφάνεια.

 

«Η πρόσοψη εμπνέεται από την υφή της επιφάνειας του φεγγαριού και συνδυάζεται με το μαύρο και κόκκινο τούβλο των υφιστάμενων κτιρίων στη γειτονιά» δήλωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο.

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Οι εσωτερικοί χώροι συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν την ιστορία του Χάρλεμ, με πολύχρωμα πλακάκια σε σχήμα ψαροκόκαλο στο πάτωμα και έναν τοίχο με γραμματοκιβώτια πίσω από τη ρεσεψιόν.

 

«Οι ένοικοι είναι βυθισμένοι σε μια έκρηξη κόκκινων, μπλε, πράσινων και κίτρινων χρωμάτων, εμπνευσμένων από τον πολιτισμό και την ιστορία του Χάρλεμ».

 

Αναφορικά με τους εσωτερικούς χώρους των διαμερισμάτων, αυτά στη βόρεια πλευρά του Smile είναι διακοσμημένα σε βιομηχανικό στιλ με εκτεθειμένο σκυρόδεμα. Στα νότια, τα διαμερίσματα διαθέτουν εκτεθειμένα ατσάλινα δοκάρια και ντουλάπια κουζίνας από ιταλικό ατσάλι.

 

Οι παροχές για τους κατοίκους περιλαμβάνουν γυμναστήριο, σπα και σάουνα, καθώς και πρόσβαση σε έναν κοινόχρηστο χώρο εργασίας με θέα σε έναν εξαώροφο εξώστη.

 

Ένα κοινόχρηστο σαλόνι περιλαμβάνει κουζίνα και αποθήκη τροφίμων για εκδηλώσεις και μαθήματα μαγειρικής.

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG που κατασκεύασε το The Smile ιδρύθηκε από τον Bjarke Ingels. Πρόσφατα έργα του ίδιου περιλαμβάνουν ένα σχέδιο για μια βάση στη Σελήνη για τη NASA και ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας της Κοπεγχάγης με μια πίστα σκι στην οροφή. — Ν.Γ.

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Φωτ.: Pernille and Thomas Loof
Φωτ.: Pernille and Thomas Loof

 

Με πληροφορίες από το Dezeen

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
 Ένας νέος ουρανοξύστης στη Νέα Υόρκη ολοκληρώνεται
Ο φωτογράφος Alan Schindler αποκάλυψε εικόνες του ουρανοξύστη των Foster + Partners στο 425 της Park Avenue, ο οποίος πλησιάζει στην ολοκλήρωση του.
Ένα κατάστημα στο Μανχάταν είναι καλυμμένο με ανακυκλωμένα κουτάκια αλουμινίου
Πάνω από 13.000 συμπιεσμένα κουτιά αλουμινίου διακοσμούν την πρόσοψη του καταστήματος της ολλανδικής εταιρείας μόδας Daily Paper, που άνοιξε στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο αληθινός Μπλεκ;
Ο χάρτινος ήρωας, πριν «εισβάλλει στο Καπιτώλιο», γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του '70 και του '80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.
Τα ταμπάκικα της Χάρμαινας: αρχιτεκτονική δίχως αρχιτέκτονες
Κοντά στους Δελφούς η παράδοση μιας παλιάς Ελλάδας υπάρχει ακόμη
Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
5 απροσδόκητες συνεργασίες του 2020 από τον κόσμο του ντιζάιν
Ο David Adjaye με την Aston Martin, η BIG με τη NASA και ο Frank Gehry με το Hennessy ήταν μερικά μόνο από τα απροσδόκητα ντουέτα που συνεργάστηκαν το 2020.
Ένα μπαρ εμπνευσμένο από το «Mad Men»
Η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» ενέπνευσε τη ρετρό αισθητική αυτού του μπαρ στην Γκουανγκτζού της Κίνας.
Ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο φιλοξενεί αποκλειστικά ανερχόμενους influencers
Σύννεφα στο πάτωμα και φωτεινοί διάδρομοι είναι μερικά από τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά που έχει συμπεριλάβει ο art director John Pentassuglia στο Defhouse, ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για νέους influencers των social media.
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα
Η Καναδή αρχιτέκτονας Natalie Dionne ολοκλήρωσε ένα καταφύγιο στο δάσος του νοτιοανατολικού Κεμπέκ, το οποίο υψώνεται σε ξυλοπόδαρα για να έχει καλύτερο φως και θέα.
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια αγροτική καμπίνα με σκοπό να ησυχάζουν και να επανασυνδέονται με τη φύση.
Ένα λευκό πυργόσπιτο στην Πούλια
Ο αρχιτέκτονας Lorenzo Grifantini έχτισε ένα σπίτι στην Απουλία της Ιταλίας για προσωπική χρήση.
Ένα μουσείο σε σχήμα βότσαλου από τo αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid
Το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεντσέν της Κίνας που θα ολοκληρωθεί το 2023.
9 εξώφυλλα που θα θυμίζουν την εποχή του κορωνοϊού
Μερικά από τα πιο δυνατά πρόσφατα εξώφυλλα περιοδικών που περιέγραψαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στιγμές μιας ταραγμένης χρονιάς.
Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
 8  εκκλησίες που χτίστηκαν το 2020, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Πλωτοί, ξύλινοι και μοντέρνοι χώροι λατρείας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020.
Ένα γυάλινο σπίτι με ξύλινη περίφραξη που κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό
Ένα εντυπωσιακό σπίτι από γυαλί στη Χιλή, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή