Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα

Η Καναδή αρχιτέκτονας Natalie Dionne ολοκλήρωσε ένα καταφύγιο στο δάσος του νοτιοανατολικού Κεμπέκ, το οποίο υψώνεται σε ξυλοπόδαρα για να έχει καλύτερο φως και θέα.

Το σπίτι αυτό, που έχει πάρει το όνομα Forest House I, βρίσκεται περίπου 60 μίλια νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ και σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι που θέλει να ζήσει πιο κοντά στη φύση.

 

Η τοποθεσία που είχαν επιλέξει για το σπίτι τους ήταν αρκετά βραχώδης, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκεκριμένου ογκόλιθου που υψώνεται τρία μέτρα πάνω από το επίπεδο του εδάφους.

 

Τόσο η Dionne όσο και οι πελάτες συμφώνησαν ότι το σπίτι θα πρέπει να βρίσκεται στο επίπεδο αυτού του βράχου, οπότε το σχεδίασαν υψωμένο σε ξυλοπόδαρα. Ως αποτέλεσμα, μπαίνει περισσότερο φυσικό φως στους χώρους του. Επίσης, το σπίτι έχει πολύ καλύτερη θέα προς το δάσος.

 

Η επιθυμία να γίνει το σπίτι φιλικό προς το περιβάλλον οδήγησε στη χρήση ξύλου για μεγάλο μέρος της δομής και των επιφανειών του, ενώ για το κύριο πλαίσιο, και ιδιαίτερα τα ανυψωμένα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκε σκυρόδεμα και χάλυβας. Η οροφή υποστηρίζεται από μια κατασκευή από βιομηχανικό ξύλο που παράγεται από μαύρο έλατο του Βόρειου Κεμπέκ.

 

Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου.

 

Εν τω μεταξύ, οι προσόψεις είναι από λευκό κέδρο, που έχει υποστεί προεπεξεργασία για να το γίνει πιο ανθεκτικός και να γκριζάρει πιο γρήγορα.

 

Στόχος της Dionne ήταν να «καμουφλαριστεί αυτό το υλικό» στο τοπίο, σαν χαμαιλέοντας που λιάζεται πάνω σε βράχο.

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

«Αν και τα περισσότερα καναδικά σπίτια είναι κατασκευασμένα από ξύλο, υποστηρίζουμε την ιδέα ότι η χρήση βιώσιμων δασικών προϊόντων τοπικής προέλευσης, όποτε είναι δυνατή, συμβάλλει θετικά στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα οποιουδήποτε έργου» είπε.

 

«Όταν είναι απαραίτητο, μας αρέσει να χρησιμοποιούμε λευκό κέδρο της περιοχής, διότι, θεωρητικά, από τη στιγμή που θα τοποθετηθεί οι πελάτες μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο» συνέχισε. «Σε ένα δάσος όπως αυτό, μας αρέσει το γεγονός ότι το γκρίζο ξύλο κάνει το σπίτι να συνδυάζεται με το φυσικό περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας έτσι την οπτική επίδραση στο τοπίο».

 

Το κτίριο έχει δύο ορόφους και έκταση 215 τετραγωνικών μέτρων. Στο κάτω επίπεδο βρίσκεται η είσοδος αλλά και ένας ξενώνας με κουκέτες που μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 άτομα.

 

Στον πάνω όροφο, η σκάλα χωρίζει το πάτωμα σε δύο τμήματα. Από τη μία πλευρά βρίσκεται η κύρια κρεβατοκάμαρα ενώ η άλλη πλευρά περιλαμβάνει ένα μεγάλο σαλόνι, κουζίνα και τραπεζαρία.

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Οι συρόμενες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν στο σαλόνι να ανοίγει σε μια μεγάλη, μερικώς σκιασμένη βεράντα. Αυτή η βεράντα εκτείνεται μέχρι τις κορυφές των δέντρων, επιτρέποντας στο σπίτι να δείχνει σαν μέρος του τοπίου.

 

Το ξύλο κυριαρχεί στο εσωτερικό. Η σκάλα είναι κατασκευασμένη από μασίφ σφένδαμο, όπως και οι νησίδες της κουζίνας και τα ντουλάπια στα υπνοδωμάτια. Άλλα ενσωματωμένα ντουλάπια είναι κατασκευασμένα από ρωσικό κόντρα πλακέ.

 

Τα δάπεδα είναι γυαλισμένο σκυρόδεμα, ενώ τα παράθυρα πλαισιώνονται από φυσικό αλουμίνιο, ένα ακόμα υλικό που είναι εύκολο να ανακυκλωθεί.

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Φωτ.: Raphaël Thibodeau
Φωτ.: Raphaël Thibodeau

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σαν από ταινία sci-fi: Ένα καταφύγιο στην Ουκρανία για την επόμενη παγκόσμια κρίση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Sergey Makhno οραματίστηκε το «Underground House Plan B», ένα οχυρό που μπορεί να αντέξει τις «δυσάρεστες εκπλήξεις» στον μετα-πανδημικό κόσμο.
Ένα ονειρεμένο σπίτι μέσα στο δάσος του Πόρτλαντ
Το Royal House είναι χτισμένο στην καρδιά ενός αστικού δάσους από έλατα και σφένδαμα στο Πόρτλαντ και είναι υπόδειγμα της σύγχρονης, λειτουργικής αρχιτεκτονικής.
Ένα εξοχικό σπίτι σε πευκοδάσος της Σουηδίας με έμπνευση από την Ιαπωνία
Ο αρχιτέκτονας Johan Sundberg δανείστηκε στοιχεία από παραδοσιακά ιαπωνικά σπίτια για να δημιουργήσει το Sommarhus T, μια εξοχική κατοικία στη νότια ακτή της Σουηδίας.
Ένα σπίτι από πέτρα και γυαλί μέσα στο δάσος
Ένα πέτρινο σπίτι μέσα στα δάση κοντά στην Αμβέρσα διαθέτει εσωτερική πισίνα, αίθουσα μουσικής και υπέροχη θέα σε μια λίμνη.
Ένα σπίτι που γίνεται «ένα» με το φυσικό περιβάλλον
Οι πράσινες στέγες του Casa Carmen ενώνονται με το κολομβιανό δάσος .

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος είναι ο αληθινός Μπλεκ;
Ο χάρτινος ήρωας, πριν «εισβάλλει στο Καπιτώλιο», γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του '70 και του '80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.
Τα ταμπάκικα της Χάρμαινας: αρχιτεκτονική δίχως αρχιτέκτονες
Κοντά στους Δελφούς η παράδοση μιας παλιάς Ελλάδας υπάρχει ακόμη
Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
5 απροσδόκητες συνεργασίες του 2020 από τον κόσμο του ντιζάιν
Ο David Adjaye με την Aston Martin, η BIG με τη NASA και ο Frank Gehry με το Hennessy ήταν μερικά μόνο από τα απροσδόκητα ντουέτα που συνεργάστηκαν το 2020.
To Smile στη Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό του Χάρλεμ
Το κτίριο, που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.
Ένα μπαρ εμπνευσμένο από το «Mad Men»
Η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» ενέπνευσε τη ρετρό αισθητική αυτού του μπαρ στην Γκουανγκτζού της Κίνας.
Ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο φιλοξενεί αποκλειστικά ανερχόμενους influencers
Σύννεφα στο πάτωμα και φωτεινοί διάδρομοι είναι μερικά από τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά που έχει συμπεριλάβει ο art director John Pentassuglia στο Defhouse, ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για νέους influencers των social media.
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια αγροτική καμπίνα με σκοπό να ησυχάζουν και να επανασυνδέονται με τη φύση.
Ένα λευκό πυργόσπιτο στην Πούλια
Ο αρχιτέκτονας Lorenzo Grifantini έχτισε ένα σπίτι στην Απουλία της Ιταλίας για προσωπική χρήση.
Ένα μουσείο σε σχήμα βότσαλου από τo αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid
Το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεντσέν της Κίνας που θα ολοκληρωθεί το 2023.
9 εξώφυλλα που θα θυμίζουν την εποχή του κορωνοϊού
Μερικά από τα πιο δυνατά πρόσφατα εξώφυλλα περιοδικών που περιέγραψαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στιγμές μιας ταραγμένης χρονιάς.
Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
 8  εκκλησίες που χτίστηκαν το 2020, με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική
Πλωτοί, ξύλινοι και μοντέρνοι χώροι λατρείας που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020.
Ένα γυάλινο σπίτι με ξύλινη περίφραξη που κρέμεται πάνω από έναν γκρεμό
Ένα εντυπωσιακό σπίτι από γυαλί στη Χιλή, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Santiago Valdivieso και Stefano Rolla.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή