Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Ένα λονδρέζικο σπίτι γεμάτο χρώματα

Η κατοικία βρίσκεται σε ένα συγκρότημα του Λονδίνου που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.

Το στούντιο Archmongers του Λονδίνου ανακαίνισε ένα διώροφο διαμέρισμα σε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα της πόλης, χρησιμοποιώντας αποχρώσεις του κόκκινου, του κίτρινου και του μπλε για να συμπληρώσει τη μοντέρνα παλέτα υλικών.

 

Η κατοικία, που διαθέτει τρία υπνοδωμάτια, βρίσκεται στο Hatfield House στο Golden Lane Estate, ένα συγκρότημα που σχεδιάστηκε και χτίστηκε τη δεκαετία του 1950 από τους Chamberlin, Powell και Bon, τους ίδιους αρχιτέκτονες που είναι υπεύθυνοι για το Barbican.

 

Η ανακαίνιση του Archmongers είχε σκοπό να αναδείξει τα βασικά χαρακτηριστικά του διαμερίσματος: τους φωτεινούς και ανοιχτούς χώρους του, την σωστή διαρρύθμιση και σημαντικές λεπτομέρειες όπως οι σκάλες και τα πλακάκια. Με βάση ιστορικές φωτογραφίες πρωτότυπων διαμερισμάτων στο Golden Lane, οι αρχιτέκτονες Margaret Bursa και Johan Hybschmann προσπάθησαν να αποκαταστήσουν τις λεπτομέρειες που είχαν αφαιρεθεί ή καλυφθεί σε μια προηγούμενη ανακαίνιση.

 

Οι αρχιτέκτονες πρόσθεσαν τεράστια ξύλινα κουφώματα για να αναδημιουργήσουν το διαχωρισμό μεταξύ της κουζίνας και του καθιστικού, χωρίς να χαθεί η οπτική σύνδεση. Τοποθετήθηκαν κατά παραγγελία ντουλάπια από χάλυβα, ενώ αποκαλύφθηκαν αυθεντικά κουφώματα από σκληρό ξύλο και παρκέ στα δάπεδα.

 

Οι Bursa και Hybschmann επέλεξαν να εφαρμόσουν βασικά χρώματα σε διάφορες λεπτομέρειες στο ανακαινισμένο διαμέρισμα, ώστε να δημιουργήσουν μια σύνδεση με την εξωτερική όψη του κτιρίου. 

 

«Η μεγαλύτερη αλλαγή ήταν, από πολλές απόψεις, να επαναφέρουμε το διαμέρισμα σε αυτό που ήταν κάποτε», δήλωσε ο Hybschmann. «Όχι γιατί έπρεπε, αλλά επειδή είχε νόημα. Η αρχική παλέτα υλικών ήταν πολύ μοντέρνα οπότε θέλαμε κάθε νέο στοιχείο που θα προσθέταμε να είναι εναρμονισμένο με το σύνολο έτσι ώστε να μπορεί να σταθεί μακροπρόθεσμα».

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Οι Bursa και Hybschmann επέλεξαν να εφαρμόσουν βασικά χρώματα σε διάφορες λεπτομέρειες στο ανακαινισμένο διαμέρισμα, ώστε να δημιουργήσουν μια σύνδεση με την εξωτερική όψη του κτιρίου. Οι αποχρώσεις του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος τονίζουν την μπροστινή πόρτα και την είσοδο. Οι ίδιες αποχρώσεις εμφανίζονται στα υπνοδωμάτια και το μπάνιο του πρώτου ορόφου, μαζί με μπλε αποχρώσεις – η ιδέα ήταν να δοθεί σε κάθε δωμάτιο το δικό του χρώμα, σε στιλπνό φινίρισμα.

 

«Προσπαθήσαμε να ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα με τα κόκκινα, κίτρινα, μπλε και σκούρα μπλε πάνελ που κοσμούν το κτίριο εξωτερικά» εξήγησε ο Hybschmann.

 

Άλλα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν βοηθούν επίσης στη σύνδεση των χώρων. Η επιφάνεια από γρανίτη στον πάγκο της κουζίνας ταιριάζει με την επιφάνεια που έχουν τα σκαλοπάτια της εσωτερικής σκάλας, ενώ τα μαύρα πλακάκια στην κουζίνα ταιριάζουν με εκείνα των εξωτερικών διαδρόμων.

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Το μπάνιο έχει επίσης αναβαθμιστεί, ώστε να είναι πιο κατάλληλο για τη σύγχρονη ζωή. Περιλαμβάνει ντουζιέρα ιαπωνικού στιλ με καμπίνα και έχει και παράθυρο που επιτρέπει στο φως να μπαίνει μέσα.

 

Το διαμέρισμα ολοκληρώνεται από τα έπιπλα των ενοίκων καθώς και τη μεγάλη συλλογή βιβλίων που διαθέτουν.

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Φωτ.: French + Tye
Φωτ.: French + Tye

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένα μοναδικά διακοσμημένο διαμέρισμα στην καρδιά της Νέας Υόρκης
Το γραφείο Home Studios χρησιμοποίησε έναν συνδυασμό από έπιπλα κατά παραγγελία και vintage αντικείμενα για να ανανεώσει αυτό το οικογενειακό διαμέρισμα στη γειτονιά NoHo της Νέας Υόρκης.
 Ένα ρετιρέ στο Σικάγο γεμάτο έργα τέχνης
Μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης συμπληρώνεται από βιομηχανικές λεπτομέρειες, ξύλινο δάπεδο και γήινα χρώματα σε αυτό το διαμέρισμα που σχεδίασαν οι Wheeler Kearns Architects για δύο συλλέκτες τέχνης.
Ένα κτίριο που επέζησε από την έκρηξη της Βηρυτού
Το 13όροφο Stone Garden της Lina Ghotmeh ολοκληρώθηκε λίγο πριν καταστραφεί μεγάλο μέρος της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πανύψηλοι δίδυμοι ουρανοξύστες των Zaha Hadid Architects στη Σέντσεν της Κίνας
Σχεδιασμένο για το νέο οικονομικό κέντρο, το Tower C πρόκειται να γίνει ένα από τα ψηλότερα κτίρια της πόλης.
Ποιος είναι ο αληθινός Μπλεκ;
Ο χάρτινος ήρωας, πριν «εισβάλλει στο Καπιτώλιο», γνώρισε μέρες δόξας τις δεκαετίες του '70 και του '80, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή του κόμικ στην Ελλάδα.
Τα ταμπάκικα της Χάρμαινας: αρχιτεκτονική δίχως αρχιτέκτονες
Κοντά στους Δελφούς η παράδοση μιας παλιάς Ελλάδας υπάρχει ακόμη
Οι κρυμμένες Παράγκες της Βουλιαγμένης
Ανάμεσα στα ψηλά πεύκα, πάνω στα μεγάλα και πλατιά βράχια της αθηναϊκής Ριβιέρας, μια ανάσα από τον Αστέρα, βρίσκονται κρυμμένες οι Παράγκες της Βουλιαγμένης, παλιές παραθεριστικές κατοικίες που προσφέρονταν σε ένα είδος δημοπρασίας προς ενοικίαση κάθε καλοκαίρι.
Στο κατεχόμενο Βαρώσι, τα έργα ενός καλλιτέχνη για ένα night club αποκαλύπτονται 46 χρόνια μετά
Η φωτογράφος και δημοσιογράφος Ελένη Παπαδοπούλου και η ιστορικός τέχνης Μαρίνα Χριστοδουλίδου φέρνουν στο φως τις τσιμεντογραφίες του επιφανούς Κύπριου καλλιτέχνη Χριστόφορου Σάββα από το εσωτερικό του διάσημου κέντρου διασκέδασης «Perroquet» στο Βαρώσι.
5 απροσδόκητες συνεργασίες του 2020 από τον κόσμο του ντιζάιν
Ο David Adjaye με την Aston Martin, η BIG με τη NASA και ο Frank Gehry με το Hennessy ήταν μερικά μόνο από τα απροσδόκητα ντουέτα που συνεργάστηκαν το 2020.
To Smile στη Νέα Υόρκη είναι εμπνευσμένο από την ιστορία και τον πολιτισμό του Χάρλεμ
Το κτίριο, που πήρε το όνομά του από την καμπυλωτή του κάτοψη περιλαμβάνει έναν παιδικό σταθμό στο ισόγειο και 223 διαμερίσματα κατοικιών στους υπόλοιπους ορόφους.
Ένα μπαρ εμπνευσμένο από το «Mad Men»
Η τηλεοπτική σειρά «Mad Men» ενέπνευσε τη ρετρό αισθητική αυτού του μπαρ στην Γκουανγκτζού της Κίνας.
Ένα διαμέρισμα στο Μιλάνο φιλοξενεί αποκλειστικά ανερχόμενους influencers
Σύννεφα στο πάτωμα και φωτεινοί διάδρομοι είναι μερικά από τα διασκεδαστικά χαρακτηριστικά που έχει συμπεριλάβει ο art director John Pentassuglia στο Defhouse, ένα σπίτι που έχει σχεδιαστεί για νέους influencers των social media.
Ένα σπίτι πάνω σε ξυλοπόδαρα
Η Καναδή αρχιτέκτονας Natalie Dionne ολοκλήρωσε ένα καταφύγιο στο δάσος του νοτιοανατολικού Κεμπέκ, το οποίο υψώνεται σε ξυλοπόδαρα για να έχει καλύτερο φως και θέα.
Mια προκατασκευασμένη καλύβα μέσα στην καταπράσινη φύση του Ισημερινού
Οι αρχιτέκτονες Diana Salvador και Javier Mera έχτισαν μια αγροτική καμπίνα με σκοπό να ησυχάζουν και να επανασυνδέονται με τη φύση.
Ένα λευκό πυργόσπιτο στην Πούλια
Ο αρχιτέκτονας Lorenzo Grifantini έχτισε ένα σπίτι στην Απουλία της Ιταλίας για προσωπική χρήση.
Ένα μουσείο σε σχήμα βότσαλου από τo αρχιτεκτονικό γραφείο της Zaha Hadid
Το νέο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Σεντσέν της Κίνας που θα ολοκληρωθεί το 2023.
9 εξώφυλλα που θα θυμίζουν την εποχή του κορωνοϊού
Μερικά από τα πιο δυνατά πρόσφατα εξώφυλλα περιοδικών που περιέγραψαν με τον πιο εύγλωττο τρόπο στιγμές μιας ταραγμένης χρονιάς.
Εικόνες από το νέο μουσείο της Κίνας που σχεδίασε ο Tadao Ando
Κυκλοφόρησαν νέες φωτογραφίες του κυλινδρικού μουσείου He Art του βραβευμένου με Pritzker Tadao Ando, το οποίο ολοκληρώθηκε στο Γκουανγκντόνγκ της Κίνας.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή