Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Ένα οινοποιείο που οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν στην οροφή του

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Chybik + Kristof τοποθέτησε στο κορυφαίο οινοποιείο Lahofer στην Τσεχία μια κυματοειδή στέγη, στην οποία το κοινό έχει τη δυνατότητα να περπατήσει, καθώς και ένα υπαίθριο θέατρο.

Το οινοποιείο Lahofer, που βρίσκεται σε έναν αμπελώνα κοντά στα χωριά Dobšice και Suchohrdly, σχεδιάστηκε για έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού στην Τσεχία. Έχει μέγεθος 3.900 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρεις διασυνδεδεμένες κατασκευές: την εγκατάσταση οινοποίησης, τον διοικητικό χώρο και το κέντρο επισκεπτών που διαθέτει και αίθουσα γευσιγνωσίας.

 

Το αρχιτεκτονικό γραφείο πρόσθεσε σκάλες που οδηγούν στην κεκλιμένη οροφή του κέντρου επισκεπτών και κατασκεύασε ένα αμφιθέατρο μεταξύ των δημόσιων χώρων και των τμημάτων του κτιρίου που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κρασιού. Ο οινοπαραγωγός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το αμφιθέατρο ως κοινοτικό χώρο που θα φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως θεατρικές παραστάσεις και γιορτές συγκομιδής σταφυλιών.

 

Το κτίριο είναι εξαιρετικά ενσωματωμένο στο τοπίο που το περιβάλλει. Μέσα στο κέντρο επισκεπτών, οι καμάρες από σκυρόδεμα έχουν σχεδιαστεί για να ταιριάζουν με τη συγκεκριμένη γωνία της οροφής και σε απόσταση ώστε να ταιριάζουν με τις αποστάσεις μεταξύ των σειρών αμπέλων έξω από το οινοποιείο Lahofer. Αυτό καθοδηγεί το βλέμμα των επισκεπτών προς τα χωράφια, τα οποία φαίνονται μέσα από τη γυάλινη πρόσοψη που βρίσκεται στον χώρο γευσιγνωσίας.

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

«Χρησιμοποιήσαμε ακατέργαστες φυσικές ύλες εμπνευσμένες από την τοποθεσία, μπετόν, ξύλινα φινιρίσματα και μια μεγάλη γυάλινη πρόσοψη για τη θέα», είπαν οι αρχιτέκτονες. «Η οροφή είναι διακοσμημένη με ένα έργο τέχνης, που αντανακλά τα χρώματα του φυσικού περιβάλλοντος, από τον ντόπιο σύγχρονο καλλιτέχνη Patrik Hábl».

 

Το κτίριο είναι με τέτοιο τρόπο προσανατολισμένο ώστε να δέχεται όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως. Οι χώροι που επικεντρώνονται στην παραγωγή, την αποθήκευση και την εμφιάλωση - συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας ζύμωσης - έχουν τη δική τους πρόσβαση και εξωτερικό χώρο και προσαρμόστηκαν ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν. Για παράδειγμα η αίθουσα ζύμωσης δεν έχει φυσικό φως αφού αυτό θα επηρέαζε τη θερμοκρασία του χώρου σε αντίθεση με τους υπόλοιπους χώρους παραγωγής όπου υπάρχει φυσική παρουσία εργατών και το φως είναι απαραίτητο. — Ν.Γ.

 

Φωτ.: Laurian Ghinitoiu
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Φωτ.: Laurian Ghinitoiu
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Φωτ.: Chybik + Kristof
Φωτ.: Chybik + Kristof

 

Φωτ.: Laurian Ghinitoiu
Φωτ.: Laurian Ghinitoiu

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Φωτ.: Alex shoots buildings
Φωτ.: Alex shoots buildings

 

Με πληροφορίες από το Dezeen.

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα 10 πιο ιδιαίτερα μπαλκόνια στον κόσμο
Ωδή στο μέρος του σπιτιού μας που το τελευταίο διάστημα έγινε σύμβολο και μας έδωσε την αίσθηση ότι επικοινωνούμε ακόμη με τον έξω κόσμο.
 Ένα υπέροχο σπίτι στην Ελβετία με θέα στη λίμνη της Ζυρίχης
Το σπίτι βρίσκεται σε ένα λιβάδι γεμάτο αγριολούλουδα που βρίσκεται πέρα από έναν μικρό αμπελώνα.
Κτίρια σε μικρογραφίες
Οι χειροποίητες μικρογραφίες του Γερμανού καλλιτέχνη Frank Kunert αναπαράγουν φαινομενικά φυσιολογικές σκηνές που, αν τις παρατηρήσεις καλύτερα, αποκαλύπτουν ένα σουρεαλιστικό σενάριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας ουρανοξύστης που μοιάζει με λουλούδι στο ακριβότερο οικόπεδο στον κόσμο
Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects παρουσίασε την πρότασή του για ουρανοξύστη 36 ορόφων που θα κατασκευαστεί στην κεντρική επιχειρηματική περιοχή του Χονγκ Κονγκ.
Το Ινστιτούτο Goethe επέστρεψε στην οδό Ομήρου ανακαινισμένο εντυπωσιακά
Όλοι οι χώροι του έχουν ανακαινιστεί, έχουν αποκτήσει νέο τεχνολογικό εξοπλισμό και είναι ωραιότεροι από ποτέ.
Ο χιουμοριστικός και προβοκατόρικος κόσμος του "The Worst Street Journal"
Το τελευταίο τεύχος της καυστικής, ανεξάρτητης έκδοσης του σχεδιαστή Δημήτρη Μητρόπουλου έγινε σε συνεργασία με τους Greece is for lovers
10 ονειρεμένες πισίνες
Δέκα από τις πιο όμορφες εξωτερικές πισίνες που έχουν σχεδιάσει αρχιτέκτονες για σπίτια σε όλο τον κόσμο.
Ο Virgil Abloh σχεδίασε την αγωνιστική έκδοση της Mercedes‑Benz G‑Class
Ο επανασχεδιασμός του τετρακίνητου πολυτελούς SUV από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας επανασυστήνει το όχημα ως αγωνιστικό αυτοκίνητο.
Δείτε πώς θα είναι το κέντρο υγρού στίβου που θα φτιαχτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι
Πρόκειται για τη μόνη σημαντική εγκατάσταση που θα χτιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε υπάρχοντες χώρους ή προσωρινές κατασκευές.
Πρωτότυπα παγκάκια στους δρόμους του Λονδίνου
Ένας τσιμεντένιος ανανάς και ένα ζευγάρι χρωματιστά μάτια είναι κάποια από τα παιχνιδιάρικα παγκάκια που δημιούργησαν νέοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.
6 τάσεις στο decor για το φθινόπωρο του 2020
Από layering με διαφορετικές υφές μέχρι πειραματισμούς με τον φωτισμό.
Ένα σχολείο στην έρημο του Ιράν
Ένα δημοτικό σχολείο που λειτουργεί σαν πολιτιστικός κόμβος και βοηθάει τα παιδιά να πάρουν μια γεύση για το πώς είναι η ζωή.
H νέα μοναδική σήμανση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λουξεμβούργου
Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.
Ένα παραδοσιακό λουτρό στο Τόκιο ανακαινίζεται και εντυπωσιάζει
Οι Schemata Architects ανακαίνισαν ένα παραδοσιακό δημόσιο λουτρό στο Τόκιο, προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές, όπως ένα μπαρ που σερβίρει μπίρα.
 Ένα λευκό σπίτι ξεχωρίζει μέσα στην έρημο της Καλιφόρνια
Μια κατοικία που φέρνει μεσογειακό αέρα μέσα στην καυτή έρημο.
Το νέο κατάστημα της Apple βρίσκεται σε μια σφαίρα που επιπλέει στο νερό
Χρήστες του Instagram αποκάλυψαν το νέο κατάστημα της Apple στην Σιγκαπούρη.
Ένα ξενοδοχείο που μοιάζει περισσότερο με σπίτι
Το Wayfinder στο Ροντ Άιλαντ περιλαμβάνει 197 σουίτες, εστιατόριο, σαλόνι, αίθριο και εξωτερική πισίνα.
Ένα σπίτι από κέδρο σε έναν βράχο του Κονέκτικατ
Τα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα και οι γυάλινες πόρτες εκτείνονται κατά μήκος του σπιτιού και στις δύο πλευρές, προσφέροντας θέα στο λοφώδες τοπίο και στον ογκόλιθο.
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή