Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
NONAGRIAM TWINS by A31: Οι κατοικίες στην Άνδρο κέρδισαν την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής
Design

NONAGRIAM TWINS by A31: Οι κατοικίες στην Άνδρο κέρδισαν την πρώτη θέση στον παγκόσμιο διαγωνισμό αρχιτεκτονικής

Μια σημαντική διεθνής διάκριση για το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο A31 - Το πρότζεκτ που κέρδισε το πρώτο βραβείο του Architizer A+ Awards 2020

Την πρώτη θέση και μαζί την τεράστια διάκριση των βραβείων του Architizer A+ Awards 2020 , κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο A31, μια από τις λίγες ελληνικές συμμετοχές στον παγκοσμίου φήμης διαγωνισμό.

 

Έχοντας να ανταγωνιστεί χιλιάδες αρχιτέκτονες με προτάσεις από μεγάλα γραφεία του εξωτερικού, το έργο NONAGRIAM TWINS by A31 με τις θερινές κατοικίες στην Άνδρο, πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες στους πέντε φιναλίστ και αμέσως φάνηκε η υπεροχή του, καθώς διατηρούσε προβάδισμα έναντι των «αντιπάλων». Δύο ημέρες μετά το τέλος της παγκόσμιας ψηφοφορίας, το αρχιτεκτονικό γραφείο A31 ενημερώνεται πως απέσπασε τις περισσότερες ψήφους και την πρωτιά. Ο Πραξιτέλης Κονδύλης, ιδρυτής και αρχιτέκτονας του γραφείου, μιλά στη Lifo για τη σημασία αυτής της διάκρισης, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στο παγκόσμιο στερέωμα.

 

 


«Ο θεσμός των βραβείων ARCHITIZER A+ AWARDS είναι ένας παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός κύρους στον οποίον συμμετέχουν σε διάφορες κατηγορίες έργου χιλιάδες αρχιτέκτονες και αρχιτεκτονικές ομάδες από πάνω από 100 χώρες στον κόσμο. Η επιλογή της συμμετοχής μας στους φιναλίστ -5 καλύτερα έργα παγκοσμίως- αποτέλεσε από μόνη της μία σημαντική αναγνώριση. Η κατάκτηση του 1ου Βραβείου, είναι επιπλέον μία μεγάλη και τιμητική διάκριση τόσο για το γραφείο μας όσο και για τη σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική εν γένει», αναφέρει ο κ Κονδύλης. «Μας γεμίζει χαρά και υπερηφάνεια, ενώ μας ταυτόχρονα μας δίνει δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε να υπηρετούμε μέσω της Αρχιτεκτονικής τις ουσιαστικές ανθρώπινες ανάγκες και τον Πολιτισμό αυτής της χώρας», συμπληρώνει.

 

To νικηφόρο πρότζεκτ NONAGRIAM TWINS by A31 αποτελείται από δύο θερινές Κατοικίες στην περιοχή Παλαιόπολη / Χειμωνίκη της Άνδρου. Με θέα στο Αιγαίο, ανάμεσα στις άγριες βουνοκορφές του νησιού, τις κοιλάδες και τους καταρράκτες, οι κατοικίες αποτελούν ένα εξαιρετικό δείγμα υπόσκαφης αρχιτεκτονικής, προφέροντας όλα όσα θα ονειρευόταν κανείς να περιλαμβάνει ένα καλοκαιρινό καταφύγιο στην Ελλάδα. 

 

 

 

Ζητάμε από τον κ Πραξιτέλη Κονδύλη να μας πει γιατί πιστεύει πως το δικό τους έργο πέτυχε μια τόσο θεαματική επίδοση σε ένα διεθνή διαγωνισμό. Ποια ιδιαίτερα στοιχεία κάνουν τις κατοικίες αυτές «summer dream house»; «Το απαραίτητο και το ουσιαστικό δεν μπορεί παρά να είναι οικείο και όμορφο, ταυτόχρονα Ελληνικό και υπερελληνικό – διατοπικό, γεγονός που κατά τη γνώμη μας οδήγησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο στην ανάδειξη των NONAGRIAM TWINS ως τις δημοφιλέστερες κατοικίες στην κατηγορία τους παγκοσμίως».

 

Ο Πραξιτέλης ΚονδύληςΗ σημασία της συμμετοχής ελλήνων αρχιτεκτόνων σε διεθνείς διαγωνισμούς και ειδικά οι νίκες, έχουν πάντα διπλή αξία: Το «μετάλλιο» δεν είναι ποτέ μόνο κεκτημένο του γραφείου, αλλά γίνεται και όχημα για να αναδειχθούν εκτός συνόρων, η εγχώρια σκηνή και το ταλέντο των δημιουργών της χώρας. Ο Πραξιτέλης Κονδύλης παραμένει σεμνός, αλλά, πιστεύει στο branding της ελληνικής αρχιτεκτονικής. «Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, παρότι η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της οικονομικής ύφεσης παρουσιάζει σημαντική υποχώρηση, η Ελληνική Αρχιτεκτονική έχει να επιδείξει κάποια αξιόλογα δείγματα ιδιωτικών κυρίως έργων, μικρού και μεσαίου μεγέθους, τα οποία στέκουν επάξια στην παγκόσμια αρχιτεκτονική σκηνή. Παραδείγματα εξωστρέφειας στο χώρο έχουν υπάρξει λίγα στο παρελθόν, ελπίζουμε να ενισχυθούν στο μέλλον».

 

«Τέλος, η οικονομική και κοινωνική κρίση που ακόμα διανύουμε μπορεί ν' αποτελέσει έναυσμα όχι μόνο για επιστροφή στις βασικές αρχές της «αληθινής» Αρχιτεκτονικής, αυτής που δημιουργεί «δοχεία ζωής» και όχι μνημεία, αλλά και για να αναρωτηθούμε επίσης μέσα σε πιο κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο μπορεί αυτή πραγματικά να επιτελέσει το ρόλο της στις σύγχρονες συνθήκες· ρόλος ο οποίος δεν μπορεί να είναι άλλος από την κάλυψη των αναγκών ολόκληρης της κοινωνίας για στέγαση, Υγεία, Παιδεία και Πολιτισμό», καταλήγει.

 

 

 

Δύο τέλεια παραδείγματα Δωρικής απλότητας με απαράμιλλης ομορφιάς θέα στο Αιγαίο

 

Το συγκρότημα αποτελείται από δύο μονοκατοικίες Νοτιοδυτικού προσανατολισμού συνολικού εμβαδού 600m2, εντός μίας έκτασης 9200m2. Η Κατοικία Α αποτελείται από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, δύο εν σειρά υπνοδωμάτια με θέα τη θάλασσα, ένα υπόσκαφο master bedroom, καθώς και έναν αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο. Η κατοικία Α συνδέεται οργανικά μέσω κλίμακας με το υφιστάμενο πέτρινο "κελί". Η Κατοικία Β αποτελείται και αυτή με τη σειρά της από ένα χώρο διημέρευσης καθιστικό - τραπεζαρία, κουζίνα, λουτρό, ένα υπνοδωμάτιο με θέα τη θάλασσα και δύο υπόσκαφα υπνοδωμάτια στα οποία η πρόσβαση επιτυγχάνεται μέσω εσωτερικής αυλής - αίθριου. Η κατοικία διαθέτει αυτόνομο ξενώνα σε χαμηλότερο επίπεδο ενώ και οι δύο κατοικίες διαθέτουν υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή.

 

 

 

Ο σύγχρονος και λιτός σχεδιασμός του συγκροτήματος φέρει καθαρές, μοντέρνες γραμμές και συνδέεται οργανικά με το φυσικό τοπίο της Άνδρου. Η ανάγκη για πλήρη ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών, καθώς επίσης και η ανάγκη για μέγιστη αξιοποίηση της απρόσκοπτης θέας προς τη θάλασσα, οδήγησαν στη δημιουργία χώρων με μεγάλα ανοίγματα δίχως υποστυλώματα και τοίχους πλήρωσης. Η στέψη των κατοικιών επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο πλακών – στεγάστρων από οπλισμένο σκυρόδεμα οι οποίες για λόγους πλήρους ένταξης στο περιβάλλον αντιμετωπίζονται ως " φυτεμένα δώματα" – "green roofs". Το αποτέλεσμα είναι δύο κατοικίες υψηλής αισθητικής αξίας, που εξασφαλίζουν ιδιωτικότητα ενώ παρέχουν απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.Τόσο η ψύξη όσο και η θέρμανση των κατοικιών επιτυγχάνεται με σύστημα γεωθερμίας, μειώνοντας σημαντικά τις ενεργειακές ανάγκες τόσο κατά τους χειμερινούς όσο και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι πράσινες στέγες συμβάλουν στην ενεργειακή εξοικονόμηση, ενώ παράλληλα εναρμονίζονται πλήρως με την ομορφιά του κυκλαδικού φυσικού τοπίου.

 

 

 

 

 

Α31 ARCHITECTURE


Η Α31 ARCHITECTURE ιδρύθηκε το 2003 στην Αθήνα από τον Πραξιτέλη Κονδύλη ως μια διεπιστημονική ομάδα αρχιτεκτόνων, designers και μηχανικών με ένα ευρύ μελετητικό και κατασκευαστικό αντικείμενο που εκτείνεται από κτιριακά έργα μέχρι το σχεδιασμό εσωτερικού χώρου και επίπλου. Το 2007 στο σχήμα εντάσσεται ο πολιτικός μηχανικός Παναγιώτης Καρράς, ως υπεύθυνος του κατασκευαστικού τμήματος του Γραφείου, οδηγώντας στη σύσταση της Μελετητικής και Τεχνικής Εταιρείας Α31 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ & ΔΟΜΗΣΗ.


Ο Πραξιτέλης Κονδύλης γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης (TUB). Ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (UPC) και αργότερα, σε διδακτορικό επίπεδο, στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου της Βαρκελώνης (ETSAB) με επιβλέποντα καθηγητή τον Helio Piñón, Καθηγητή και επί σειρά ετών συνεργάτη του διεθνώς αναγνωρισμένου Ισπανού αρχιτέκτονα Enric Miralles.


Έργα της Α31 έχουν επανειλημμένα αποσπάσει διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς ενώ έχουν παρουσιασθεί σε εκθέσεις και δημόσιους χώρους στην Αθήνα, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στη Βουδαπέστη, στη Βαρκελώνη, στο Μπιλμπάο, στη Λιουμπλιάνα, στη Λευκωσία και αλλού και έχουν δημοσιευθεί εκτενώς τόσο στον ελληνικό όσο και στο διεθνή Τύπο.

 

Έργα της Α31:

 

Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής
Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής

 

Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής
Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής

 

Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής
Concept space “Site – Specific” στη Μεταμόρφωση Αττικής

 

 Ορθόδοξος ναΐσκος στην Ίο
Ορθόδοξος ναΐσκος στην Ίο

 

«Αποθήκη Τέχνης» στο Δήλεσι Βοιωτίας
«Αποθήκη Τέχνης» στο Δήλεσι Βοιωτίας

 

«Αποθήκη Τέχνης» στο Δήλεσι Βοιωτίας
«Αποθήκη Τέχνης» στο Δήλεσι Βοιωτίας

 

www.a31.gr/

www.instagram.com/a31.architecture/

www.facebook.com/a31.architecture.construction

Γεννήθηκε στη Λαμία. Σπούδασε στο εργαστήρι Δημοσιογραφίας και εργάστηκε σε διάφορα μέσα πριν επιστρέψει στην Αθήνα όπου και ανέλαβε την αρχισυνταξία τoυ LIFO.gr.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

10 ονειρεμένες πισίνες
Δέκα από τις πιο όμορφες εξωτερικές πισίνες που έχουν σχεδιάσει αρχιτέκτονες για σπίτια σε όλο τον κόσμο.
Ο Virgil Abloh σχεδίασε την αγωνιστική έκδοση της Mercedes‑Benz G‑Class
Ο επανασχεδιασμός του τετρακίνητου πολυτελούς SUV από τον διάσημο σχεδιαστή μόδας επανασυστήνει το όχημα ως αγωνιστικό αυτοκίνητο.
Δείτε πώς θα είναι το κέντρο υγρού στίβου που θα φτιαχτεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι
Πρόκειται για τη μόνη σημαντική εγκατάσταση που θα χτιστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, καθώς όλες οι άλλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν σε υπάρχοντες χώρους ή προσωρινές κατασκευές.
Πρωτότυπα παγκάκια στους δρόμους του Λονδίνου
Ένας τσιμεντένιος ανανάς και ένα ζευγάρι χρωματιστά μάτια είναι κάποια από τα παιχνιδιάρικα παγκάκια που δημιούργησαν νέοι αρχιτέκτονες και σχεδιαστές για το Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής του Λονδίνου.
6 τάσεις στο decor για το φθινόπωρο του 2020
Από layering με διαφορετικές υφές μέχρι πειραματισμούς με τον φωτισμό.
Ένα σχολείο στην έρημο του Ιράν
Ένα δημοτικό σχολείο που λειτουργεί σαν πολιτιστικός κόμβος και βοηθάει τα παιδιά να πάρουν μια γεύση για το πώς είναι η ζωή.
H νέα μοναδική σήμανση της Εθνικής Βιβλιοθήκης του Λουξεμβούργου
Η σήμανση που έχει σχεδιαστεί για την Εθνική Βιβλιοθήκη του Λουξεμβούργου είναι μια άμεση αναφορά στην αρχιτεκτονική του κτιρίου.
Ένα παραδοσιακό λουτρό στο Τόκιο ανακαινίζεται και εντυπωσιάζει
Οι Schemata Architects ανακαίνισαν ένα παραδοσιακό δημόσιο λουτρό στο Τόκιο, προσθέτοντας σύγχρονες πινελιές, όπως ένα μπαρ που σερβίρει μπίρα.
 Ένα λευκό σπίτι ξεχωρίζει μέσα στην έρημο της Καλιφόρνια
Μια κατοικία που φέρνει μεσογειακό αέρα μέσα στην καυτή έρημο.
Το νέο κατάστημα της Apple βρίσκεται σε μια σφαίρα που επιπλέει στο νερό
Χρήστες του Instagram αποκάλυψαν το νέο κατάστημα της Apple στην Σιγκαπούρη.
Ένα ξενοδοχείο που μοιάζει περισσότερο με σπίτι
Το Wayfinder στο Ροντ Άιλαντ περιλαμβάνει 197 σουίτες, εστιατόριο, σαλόνι, αίθριο και εξωτερική πισίνα.
Ένα σπίτι από κέδρο σε έναν βράχο του Κονέκτικατ
Τα μεγάλα ορθογώνια παράθυρα και οι γυάλινες πόρτες εκτείνονται κατά μήκος του σπιτιού και στις δύο πλευρές, προσφέροντας θέα στο λοφώδες τοπίο και στον ογκόλιθο.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Πικιώνης;
Αυτή είναι η ζωή του έλληνα αρχιτέκτονα που διαμόρφωσε αριστοτεχνικά τον περιβάλλοντα χώρο του ομφαλού της Αθήνας. Σαν σήμερα το 1968 πεθαίνει στην Αθήνα
Μια εξοχική κατοικία φτιαγμένη από κοντέινερ
Το αμερικανικό αρχιτεκτονικό γραφείο MB Architecture κατασκεύασε αυτό το μαύρο εξοχικό σπίτι στο Amagansett της Νέας Υόρκης μέσα σε λίγες μόνο μέρες.
Ένα σπίτι που γίνεται «ένα» με το φυσικό περιβάλλον
Οι πράσινες στέγες του Casa Carmen ενώνονται με το κολομβιανό δάσος .
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή