Το στούντιο αρχιτεκτονικής EMMY δημιούργησε ένα εξαιρετικά ανθεκτικό καταφύγιο από μπαμπού, το οποίο μπορεί να «αντέξει» ακόμη και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. 

 

Όμως, το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό αυτής της κατασκευής είναι ότι, όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους φαινόμενα, έχει την ικανότητα να μαζεύεται και να συρρικνώνεται, θυμίζοντας έτσι την κίνηση που κάνει η χελώνα με το καβούκι της. 

 

Το πυραμοειδές σχήμα της κατασκευής ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του στους σεισμούς, ενώ η βάση του είναι ανυψωμένη από το έδαφος προκειμένου να μην βυθίζεται από το ύψος του νερού.

 

Ο λόγος που η EMMY επέλεξε να κατασκευάσει έναν τέτοιο χώρο στις Φιλιππίνες οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας είναι αρκετά επιρρεπής στις φυσικές καταστροφές, ενώ από αρχιτεκτονικής άποψης, τα «bahay-kubo», τα παραδοσιακά σπίτια των Φιλιππινέζων, ήταν αυτά που αποτέλεσαν έμπνευση για την εταιρία. 

 

Φωτο: EEMY architecture studio and design
Φωτο: EEMY architecture studio and design

 

Το πυραμοειδές σχήμα της κατασκευής ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανθεκτικότητά του στους σεισμούς, ενώ η βάση του είναι ανυψωμένη από το έδαφος προκειμένου να μην βυθίζεται από το ύψος του νερού. Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, το καταφύγιο μπορεί να συρρικνωθεί κατά το ήμισυ κι έτσι μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά ανθεκτική και συμπαγή πυραμίδα. 

 

Τέλος, παρά το ότι οι κατασκευές αυτές στην κύρια μορφή τους είναι περίπου 40 τ.μ., όταν ανοίγουν τα επιμέρους τμήματά της, τότε σχεδόν διπλασιάζεται φτάνοντας μέχρι και τα 80 τ.μ. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι ο λόγος που επιλέχθηκε το μπαμπού ως υλικό κατασκευής οφείλεται στο ότι έχει την ικανότητα να «απωθεί» τα έντομα.

 

Φωτο: EEMY architecture studio and design
Φωτο: EEMY architecture studio and design

 

Με πληροφορίες από design boom