Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
DESIGN

Γυάλινη οροφή και σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ συνθέτουν το πιο καλειδοσκοπικό βιβλιοπωλείο της Κίνας

Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα από το στούντιο Χ+Living στεγάζεται σε δύο ορόφους του Zodi Plaza

Οι καθρέφτες οροφής και οι σκάλες σε σχήμα ζικ ζακ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στη διαμόρφωση του περίπλοκου εσωτερικού χώρου σε ένα από τα πιο φουτουριστικά βιβλιοπωλεία της νοτιοδυτικής Κίνας, το οποίο έχει σχεδιαστεί από την αρχιτεκτονική ομάδα X+Living. 

 

Μακριά από το κέντρο της πόλης, το βιβλιοπωλείο Chongqing Zhongshuge είναι πραγματικά ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εταιρίας X+Living, που έχει ως έδρα της τη Σαγκάη, και βρίσκεται στον τρίτο και τέταρτο όροφο του Zodi Plaza. Πέρα από τους κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους για ανάγνωση και μελέτη, το βιβλιοπωλείο διαθέτει επιπλέον ένα δωμάτιο ανάγνωσης αποκλειστικά για παιδιά, καθώς και έναν ανοιχτό χώρο, όπου πωλούνται σνακς και αναψυκτικά. 

 

Στο κέντρο του βιβλιοπωλείο υπάρχει ένα μεγάλο χολ, ενώ τριγύρω συναντά κανείς τις πολλές - οριζόντιες και κάθετες - σκάλες, που οδηγούν ακόμη και στα πιο δυσπρόσιτα ράφια στα οποία και είναι τοποθετημένα τα βιβλία.

Μάλιστα, η μεγάλη διάμετρος των σκαλοπατιών ωθεί συχνά τους επισκέπτες στο να ξεκουραστούν και να διαβάσουν εκεί, πράγμα που αποτελούσε όραμα για την αρχιτεκτονική ομάδα, η οποία ευελπιστούσε ότι έτσι "οι αναγνώστες θα βυθιστούν μέσα στα βιβλία και στις σκέψεις τους."

Εκτός αυτού, οι καθρέφτες στα πάνελ οροφής προσδίδουν μια ιδιαίτερη προοπτική στο χώρο και παράλληλα πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των σκαλιών στα μάτια των επισκεπτών. 

 

 

 

 

 

Oι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη.

 

"Η τοποθέτηση των αντικειμένων και ο τρόπος με τον οποίο «στριμώχνονται» σε αυτόν τον χώρο είναι πράγματι συναρπαστικός", αναφέρουν μέλη της ομάδας X+Living. "Ως εκ τούτου, ξεκινήσαμε να προσθέτουμε τις σκάλες στον χώρο και κάπως έτσι μετατράπηκε σε ένα περίπλοκο, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργικό σώμα." 

 

 

 

Ο κεντρικός χώρος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε να αντανακλά το περίγραμμα που δημιουργούν τα πανύψηλα κτίρια , τα οποία χαρακτηρίζουν το "υπνωτικό τοπίο" της πόλης Chongqing. Αντί να προσπαθεί να οπτικοποιήσει συγκεκριμένα ιστορικά σημεία της πόλης, η ομάδα X+Living επικεντρώθηκε στην απεικόνιση ενός πολυσύχναστου αστικού σκηνικού, το οποίο όμως "θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πραγματικό, αληθινό συναίσθημα στους κατοίκους της πόλης." Η εταιρία ανέφερε, επίσης, την ομοιότητα του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου με τα Stepwells, που βρίσκονται στην πόλη Ρατζαστάν της Ινδίας - πρόκειται για τα τεράστια υπόγεια πηγάδια στα οποία μπορεί κανείς να φτάσει μόνο αφού κατέβει πρώτα τα ατελείωτα σκαλιά. 

 

 

 

Οι πόρτες που βρίσκονται ανάμεσα στα ράφια οδηγούν στην κεντρική είσοδο του βιβλιοπωλείου, πράγμα που προσφέρει επιπλέον χώρο και ευελιξία κινήσεων σε όποιον θέλει απλώς να ξεφυλλίσει μερικά βιβλία. Συγχρόνως, οι κωνικές βιβλιοθήκες είναι τοποθετημένες σε διάφορα ύψη μέσα στον χώρο και αντανακλούν τόσο στο γυαλιστερό δάπεδο, που καλύπτεται από μαύρο γυαλί, όσο και στην οροφή-καθρέφτη. 

 

 

 

"Οι βιβλιοθήκες αντανακλούν στο έδαφος και έτσι σχηματίζουν ένα τούνελ από βιβλία, το οποίο παρακινεί έτι περισσότερο τους επισκέπτες να εξερευνήσουν κάθε γωνιά του χώρου και της γνώσης, που συμπυκνώνεται μέσα σ'αυτόν", περιέγραψαν μέλη της X+Living. "Παράλληλα, δημιουργούνται κατ'αυτόν τον τρόπο διάσπαρτα σποτ μέσα στον χώρο, στα οποία οι επισκέπτες συγκεντρώνονται με τους φίλους τους για να διαβάσουν και να περάσουν καλά στον ελεύθερό τους χρόνο." Το δωμάτιο αυτό διαθέτει επίσης σφαιρικές λάμπες, οι οποίες εκπέμπουν ένα ζεστό πορτοκαλί φως, που αντιτίθεται χρωματικά με τους φωτεινούς προβολείς που υπάρχουν στην κεντρική αίθουσα.

 

 

 

 

 

Τα παιδιά είναι ελεύθερα να περιπλανηθούν μέσα στο ειδικό αναγνωστήριο, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την κεντρική είσοδο. Παρά τις επιφάνειες από φυσικό ξύλο που καλύπτουν όλους τους χώρους του βιβλιοπωλείο, το αναγνωστήριο των παιδιών κινείται σε ροζ παστέλ αποχρώσεις. Χαρακτηριστικά είναι ακόμη και τα ξύλινα ράφια των βιβλίων, τα οποία είναι σε σχήμα σπιτιών, σύννεφων και βουνών, και ασφαλώς παραπέμπουν σε μια απεικόνιση των περιχώρων της πόλης Chongqing. 

 

 

 

Τέλος, ο χώρος όπου πωλούνται αναψυκτικά βρίσκεται στον πάνω όροφο της βιβλιοθήκης και είναι γεμάτος με αναπαυτικά καθίσματα, ενώ μια επιπλέον αίθουσα ανάγνωσης υπάρχει επίσης στον ίδιο όροφο, όπου και συναντά κανείς κλασσικά αναγνώσματα με ενδιαφέροντες τίτλους. - Με στοιχεία από το Dezeen

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η φουτουριστική πρόταση της αρχιτεκτονικής ομάδας της Ζάχα Χαντίντ για το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης
Οi συνεργάτες των Zaha Hadid Architects Δημήτρης Κολώνης και Ζέττα Κοτσιώνη παρουσίασαν την πρότασή που κατέθεσαν στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Προσχεδίων για το «Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης»
Μέσα στο φουτουριστικό ανάκτορο του Pierre Cardin στις Κάννες
Ένα παράξενο μέγαρο που φιλοξένησε άπειρα πάρτι του διεθνούς τζετ σετ και εξακολουθεί να εντυπωσιάζει με την εντελώς ιδιαίτερη αισθητική του.
Έτσι θα είναι το (βυθισμένο) Λονδίνο το 2090, λόγω της κλιματικής αλλαγής
Μια δυστοπική προφητεία από το στούντιο ψηφιακού σχεδιασμού Squint/Opera για τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής πάνω στην βρεττανική πρωτεύουσα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια χειμωνιάτικη σιέστα μέσα σε δεντρόσπιτα εκπληκτικού ντιζάιν στην Ιταλία
Ένας συνδυασμός φύσης και υψηλού ντιζάιν αποκαλύπτει ποιο θα είναι το μέλλον του τουρισμού και της αρχιτεκτονικής
Το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας θα αποκτήσει ένα ξενοδοχείο-αρχιτεκτονικό ορόσημο με μίνιμαλ αισθητική
Λευκές κολόνες από χάλυβα και τεράστιες γυάλινες τζαμαρίες θα διαμορφώσουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του ξενοδοχείου
Κλασικό Μπλε - Το Ινστιτούτο Pantone ανακοίνωσε το χρώμα της χρονιάς για το 2020
Ανακοινώθηκε το χρώμα που θα χαρακτηρίσει και θα επηρεάσει τις τάσεις για το 2020, σύμφωνα με το Pantone.
Χαλαρώνοντας στις ξύλινες σουίτες της Αυστρίας στη μέση ενός κατάλευκου, χιονισμένου δάσους
Η γυάλινη πρόσοψη αυτών των ξύλινων κατασκευών θα δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να χαζέψουν τη μαγευτική, χιονισμένη θέα των Άλπεων
Μια φλούο πίστα για skating στην Triennale του Μιλάνου
Η καλλιτέχνης Koo Jeong A σχεδίασε την πιο ενδιαφέρουσα χρωματικά πίστα για skating στα πλαίσια του πρότζεκτ PLAY!
Στην εξοχική κατοικία Ευταξία στον Λουτρόπυργο Αττικής: το πρώτο αρχιτεκτονικό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Ο χώρος του κτήματος Ευταξία, παρά την απουσία συστηματικής χρήσης στην εποχή μας, δεν θα μπορούσε να μην αποτελεί έναν σημαντικό τόπο αναφοράς της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ελευσίνας για το 2021.
Ένα εστιατόριο στην Πόλη του Μεξικού φωτίζεται με 250.000 LED
Το πιο λαμπερό εστιατόριο του κόσμου που διαμορφώθηκε με έντονες αναφορές στο «Interstellar»
Αυτά τα έντεκα κοντέινερ συνθέτουν ένα τρομερά καλόγουστο σπίτι 230 τ.μ.
Το σπίτι του Will Breaux στο Χιούστον είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα του κόσμου, αν και εξωτερικά σίγουρα δεν παραπέμπει στην ξεχωριστή αισθητική της εσωτερικής του διακόσμησης.
Bureau de Change: Το ελληνικό δίδυμο που έχει προκαλέσει σάλο στον διεθνή αρχιτεκτονικό χώρο
Πρόσφατα κέρδισαν το βραβείο «Architect of the Year» στα Sunday Times Awards καθώς και το βραβείο «Best New Development» για το Interlock – ένα κτίριο που βρίσκεται στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας
Ένα καταφύγιο από μπαμπού μαζεύεται σαν χελώνα για να καταπολεμήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα στις Φιλιππίνες
Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών, τα συγκεκριμένα καταφύγια αναδιπλώνονται και είναι εξαιρετικά ανθεκτικά ακόμη και σε σεισμούς
Μια πράσινη, οργανική οροφή στην κοιλάδα Nayon του Εκουαδόρ
Η οικολογική πρόταση του Estudio Felipe Escudero που θα γεμίσει με φυτά και γλάστρες την οροφή ενός εναλλακτικού σπιτιού, δίπλα σε μια κοιλάδα του Εκουαδόρ
6 instagrammable τρόποι για να διακοσμήσετε τον τοίχο σας με κάδρα
Πώς να φτιάξετε το ιδανικό gallery wall στο σπίτι σας.
Ο ξεχωριστός πύργος-κοχύλι του Πεκίνου που «σπάει» στη μέση
Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Ζάχα Χαντίντ ανέλαβε τον σχεδιασμό ενός πύργου στην περιοχή Fengtai του Πεκίνου που το σχήμα του θυμίζει κοχύλι.
Ένα παρατηρητήριο για φάλαινες φωτίζει τον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας
«The Whale»: Το μοναδικό αρχιτεκτονικό πρότζεκτ της Dorte Mandrup θα προσδώσει καινούργιο χαρακτήρα στη Νορβηγία
Μια «οικολογική» πόλη του μέλλοντος βυθισμένη στο νερό
Χώροι με πράσινο, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και σπα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων σε ένα σύμπλεγμα κτιρίων με απίστευτο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον
1 σχόλιο
Ταξινόμηση:
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Προηγούμενα 1 Επόμενα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή