Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών

Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών Facebook Twitter
Πολλοί έκαναν (και εξακολουθούν να κάνουν) λόγο για την καλύτερη ταινία δράσης όλων των εποχών.
0

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες από τη θριαμβευτική πρεμιέρα του Mad Max: Fury Road στις Κάννες, απ' όπου ξεκίνησαν οι διθυραμβικές κριτικές και ο φρενήρης ενθουσιασμός του κοινού που συνεχίστηκαν σε όλη την πορεία της ταινίας στις αίθουσες και στα μεγάλα κινηματογραφικά βραβεία. Όχι μόνο είχε διασωθεί η φήμη και το κύρος ενός από τα πιο δημοφιλή franchise στην ιστορία του σινεμά, αλλά πολλοί έκαναν (και εξακολουθούν να κάνουν) λόγο για την καλύτερη ταινία δράσης όλων των εποχών.

Η ανακούφιση ήταν τεράστια. O 70χρονος (τότε) Τζορτζ Μίλερ τα είχε καταφέρει πέρα από κάθε προσδοκία, αν λάβει κανείς υπόψη την ηλικία του, τα ατέλειωτα προβλήματα που οδηγούσαν κάθε τόσο στην διακοπή της παραγωγής, γυρίσματα που διακόπηκαν επ' αόριστον τρεις φορές, την αδυσώπητη μάχη που είχε χρειαστεί να δώσει με τα στοιχεία της φύσης στις ερήμους της Αυστραλίας και της Ναμίμπια, όπου έγιναν εξολοκλήρου τα γυρίσματα, αλλά και την ψυχοσωματική κατάρρευση που απειλούσε διαρκώς τους δύο πρωταγωνιστές του, τη Σαρλίζ Θερόν και τον Τομ Χάρντι, ο οποίος έκανε συχνά τη ζωή δύσκολη στους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας.

Τα κέρδη του «Mad Max: Fury Road» έφτασαν τα 374 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και η ταινία προτάθηκε για δέκα βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Τελικά κέρδισε τα έξι, «σαρώνοντας» στις «τεχνικές» κατηγορίες αλλά και στα βραβεία καλύτερου μοντάζ, σχεδιασμού παραγωγής και κοστουμιών.

Τα κέρδη του Mad Max: Fury Road έφτασαν τα 374 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και η ταινία προτάθηκε για δέκα βραβεία Όσκαρ, ανάμεσα τους και τα βραβεία καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας. Τελικά κέρδισε τα έξι, «σαρώνοντας» στις «τεχνικές» κατηγορίες αλλά και στα βραβεία καλύτερου μοντάζ, σχεδιασμού παραγωγής και κοστουμιών.

Το δέος που προκάλεσε η ταινία δεν περιορίστηκε στους κριτικούς και το κοινό. Ο πρόσφατος θριαμβευτής των Όσκαρ με τα «Παράσιτα», ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Μπονγκ Τζουν Χο, είχε δηλώσει πέρσι σχετικά με το «Fury Road» ότι η κλίμακα της ταινίας τον είχε κάνει να ξεσπάσει σε κλάματα, ενώ ο Στίβεν Σόντερμπεργκ είχε πει σε συνέντευξή του το 2017, σχολιάζοντας τα εξοντωτικά γυρίσματα που έγιναν σε συνθήκες αποκάλυψης, αντίστοιχες σχεδόν με αυτές στην μυθοπλασία της ταινίας: «Απορώ που δεν συνεχίζονται ακόμα τα γυρίσματα. Απορώ επίσης πώς δεν σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι στη διάρκειά τους».

Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών Facebook Twitter
Το δέος που προκάλεσε η ταινία δεν περιορίστηκε στους κριτικούς και το κοινό.

Εκείνα τα περιπετειώδη και εξοντωτικά –ψυχικά και σωματικά– γυρίσματα θυμούνται σήμερα οι συντελεστές της ταινίας στη μακροσκελή «προφορική ιστορία» της θρυλικής ήδη ταινίας που δημοσιεύεται στους New York Times.

Ζόι Κράβιτζ

«Οτιδήποτε βλέπεις στην ταινία συμβαίνει πραγματικά, δεν υπάρχει "πράσινη οθόνη". Η σκηνή, φερ' ειπείν, που με τραβάνε με τη βία από το φορτηγό και εκσφενδονίζομαι στον αέρα, συνέβη έτσι ακριβώς... Προς το τέλος των γυρισμάτων θέλαμε απελπισμένα να γυρίσουμε στα σπίτια μας. Είχαν περάσει εννέα μήνες, και όχι εννέα μήνες με συμβατικά γυρίσματα σε μια πόλη, όπου αράζεις συνέχεια στο τροχόσπιτο. Ήταν εννέα μήνες στο περιβάλλον που βλέπεις στην ταινία, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά. Μετά από λίγο καιρό αρχίζεις να χάνεις το μυαλό σου».

Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών Facebook Twitter
Ζόι Κράβιτζ: «Οτιδήποτε βλέπεις στην ταινία συμβαίνει πραγματικά, δεν υπάρχει "πράσινη οθόνη"».

«Ο Τομ [Χάρντι] είχε σίγουρα κάποιες στιγμές έντονης δυσαρέσκειας και οργής. Αλλά, κατά κάποιον τρόπο, δεν μπορείς και να τον κατηγορήσεις. Οι απαιτήσεις, ειδικά από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, ήταν δυσβάσταχτες, οι συνθήκες πολύ ζόρικες, και έμοιαζαν να υπήρχαν διαρκώς στην ατμόσφαιρα πολλά αναπάντητα ερωτήματα».

Τομ Χάρντι

«Η Σαρλίζ [Θερόν] κατέθεσε τελικά τον πιο ολοκληρωμένο ίσως πρωταγωνιστικό χαρακτήρα που έχει παρουσιαστεί σε ταινία δράσης και δικαιούται απόλυτα όλα τα εύσημα, κατά τη γνώμη μου. Ο Τζορτζ [Μίλερ] είχε αναγνωρίσει εξαρχής ότι είχε ήρθε η στιγμή να περάσει η σκυτάλη από τον Max στη Furiosa».

Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών Facebook Twitter
Τομ Χάρντι: «Αυτή η ταινία με άλλαξε για πάντα».

«Παραδέχομαι ότι υπήρξα εκτός εαυτού με διάφορους τρόπους. Η πίεση και για τους δύο μας κάποιες στιγμές ήταν συντριπτική. Αυτό που εκείνη είχε ανάγκη από μένα ήταν να ήμουν ένας καλύτερος, πιο έμπειρος ίσως, συνεργάτης. Θέλω να πιστεύω ότι τώρα που είμαι μεγαλύτερος και ασχημότερος, δοθείσης της ευκαιρίας, θα ήμουν περισσότερο αντάξιος των περιστάσεων. Μπορώ να πω όμως με σιγουριά ότι αυτή η ταινία με άλλαξε για πάντα».

Σαρλίζ Θερόν

«Εκ των υστέρων, θα έλεγα ότι δεν επέδειξα τότε την ενσυναίσθηση που χρειαζόταν ίσως για να κατανοήσω πώς μπορεί να ένιωθε [ο Τομ] υπό το βάρος της ευθύνης να υποδυθεί τον ήρωα που είχε συνδεθεί απόλυτα με τον Μελ Γκίμπσον. Θα πρέπει να ήταν πολύ τρομακτικό! Ήταν όμως και οι δικοί μου φόβοι που συνέβαλαν στο να οχυρωθούμε ο καθένας μας πίσω από έναν τοίχο αντί να πούμε ο ένας στον άλλον, "κοίτα, καταλαβαίνω ότι είναι τρομακτικό όλο αυτό για σένα, αλλά είναι το ίδιο τρομακτικό και για μένα – ας είμαστε καλοί ο ένας με τον άλλον". Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, λειτουργούσαμε όπως οι χαρακτήρες μας. Τα πάντα είχαν να κάνουν με την επιβίωση».

Mad Max: Fury Road: Οι πρωταγωνιστές θυμούνται τα χαοτικά γυρίσματα της κορυφαίας ίσως ταινίας δράσης όλων των εποχών Facebook Twitter
Σαρλίζ Θέρον: «Τα πάντα είχαν να κάνουν με την επιβίωση».


«Όπως και για οτιδήποτε έχει κάποια αξία, υπάρχει ένα τίμημα και υπάρχουν και ανάμικτα συναισθήματα εκ των υστέρων. Νιώθω τεράστια χαρά και ικανοποίηση για αυτό το επίτευγμα, αλλά νιώθω επίσης και μια τρύπα στο στομάχι. Υπάρχει μέχρι σήμερα μέσα μου ένα τραύμα από αυτή την ταινία. Το σώμα θυμάται».

 

Το τρέιλερ της ταινίας

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

The Review / «Civil War»: Γιατί μια ταινία δράσης έχει φρικάρει τόσο τους Αμερικανούς θεατές;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος, κριτικός στο Αθηνόραμα, αναλύουν τη νέα ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ, που μόλις κυκλοφόρησε στις αίθουσες και τρομάζει τους Αμερικανούς θεατές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μην ανοίγεις την πόρτα

Οθόνες / «Μην ανοίγεις την πόρτα»: Το χειροποίητο αλλά καθόλου ερασιτεχνικό θρίλερ των Unboxholics

Η πρώτη τους ταινία είναι λογικό να αποτελεί τη συνισταμένη των επιρροών τους αλλά και τόσο παρήγορο να συνορεύει με ένα λιντσικό σύμπαν ψυχολογικού θρίλερ, αντί να αναπαράγει απότομες τρομάρες και δωρεάν ανατριχίλες. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Pulp Fiction / Το νέο Χόλιγουντ των 80άρηδων στο Φεστιβάλ Καννών

Ο Κόπολα πούλησε τα φημισμένα αμπέλια του και σκάρωσε ένα από τα ακριβότερα στοιχήματα στην ιστορία του σινεμά. Όμως, το Φεστιβάλ Καννών των auteurs και των κινηματογραφιστών αιχμής έχει τόση ανάγκη τους καταξιωμένους δημιουργούς μιας αλλοτινής εποχής;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιώργος Αρβανίτης: «Έλεγα "είμαι καλύτερος" και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Αρβανίτης: «Πείσμωνα για να γίνω ο καλύτερος και δεν με πήρε η φτώχεια από κάτω»

Από μια νιότη γεμάτη αντιξοότητες, ο τροχός για εκείνον γύρισε, η ζωή του στράφηκε στο φως και έγινε βιβλίο. Η Ευρώπη τον ανακάλυψε από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, στις ιστορίες του πρωταγωνιστούν ο Φίνος, ο Μαστρογιάνι και ο Κουροσάβα. Ο πολυβραβευμένος διευθυντής φωτογραφίας που ήταν «πάντα την κατάλληλη στιγμή στο κατάλληλο μέρος» είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Εμφύλιος πόλεμος

Οθόνες / «Εμφύλιος πόλεμος»: Μυθοπλαστική εικασία ή ρεαλιστικό σενάριο;

Με μια φιλμογραφία γεμάτη ζόμπι, κλώνους και αποκυήματα φαντασίας, αυτή είναι η λιγότερο αλληγορική ταινία του Άλεξ Γκάρλαντ που επιλέγει να μην εξηγήσει τις αιτίες του διχασμού, επιμένει σε μια πολιτική ασάφεια και δεν κατονομάζει τον Τραμπ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Baby Reindeer: Ποτέ η φράση “sent from my iPhone” δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Daily / Baby Reindeer: Ποτέ η φράση «sent from my iPhone» δεν έμοιαζε πιο τρομακτική

Ισορροπώντας ανάμεσα στο θρίλερ, το κοινωνικό δράμα και τη μαύρη κωμωδία, η αυτοβιογραφική σειρά του Netflix αφηγείται με συνταρακτικό τρόπο μια αληθινή ιστορία κακοποίησης, μαζοχισμού και τραύματος.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Οθόνες / Γέλιο-κονσέρβα: Ο θάνατος του πιο απόκοσμου και μισητού ήχου στην τηλεόραση

Το laugh track στις κωμικές σειρές αντιπροσώπευε την ψευδαίσθηση μιας κοινότητας, αλλά τώρα ακόμη κι αυτή η ψευδαίσθηση έχει χάσει τη λάμψη της. Καμία σειρά με γέλιο-κονσέρβα δεν έχει κερδίσει το βραβείο Emmy καλύτερης κωμωδίας εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.
THE LIFO TEAM
Σάκης Καρπάς: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Οθόνες / Unboxholics: «O κόσμος θα μας πει να συνεχίσουμε ή θα μας στείλει σπίτι μας»

Καθώς το «Μην ανοίγεις την πόρτα», το σκηνοθετικό ντεμπούτο των Unboxholics, ετοιμάζεται να βγει στις αίθουσες, ο Σάκης Καρπάς μας μιλά για το δάσος και άλλα πράγματα που τους τρομάζουν, για αγαπημένες ταινίες και games τρόμου, αλλά και για την άδικη δαιμονοποίηση των gamers.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των 90s;

Pulp Fiction / Γιατί επιστρέφουμε συνεχώς στο σινεμά των '90s;

Είναι η δεκαετία του '90 η καλύτερη όλων στο σινεμά; Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος συζητά με την κριτικό και αρθρογράφο της LiFO Ειρήνη Γιαννάκη για τη δεκαετία που ξεκίνησε με το «Pretty Woman», το «Goodfellas», το «Χορεύοντας με τους λύκους» και το «Μόνος στο σπίτι» και έκλεισε με τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», την «Έκτη αίσθηση», το «Matrix» και το «Fight Club».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ghostwatch»: H ταινία τρόμου που προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό

Οθόνες / «Ghostwatch»: Γιατί αυτή η ταινία τρόμου προκάλεσε πανικό στο βρετανικό κοινό το 1992;

H κυκλοφορία του «Late Night with the Devil» στους κινηματογράφους ξαναφέρνει στην επικαιρότητα μια πρωτοποριακή και πέρα για πέρα ανατριχιαστική δημιουργία του BBC, που προκάλεσε πανικό και ακραίες αντιδράσεις στη Βρετανία το 1992, οδηγώντας έναν νεαρό τηλεθεατή στην αυτοκτονία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Οθόνες / Πάτρικ Τατόπουλος: Ο designer που σχεδίασε το Μπάτμομπιλ, τον Γκοτζίλα και έναν δονητή για το «Seven»

Ο διάσημος Ελληνογάλλος σκηνογράφος του Χόλιγουντ μιλά στη LiFO για την τέχνη του, για το «Independence Day», το «Dark City», το «Poor Things» και την «Barbie», και για τότε που ο Φίντσερ του ζήτησε να του σχεδιάσει έναν δονητή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Back to Black»: Aξίζει η κινηματογραφική βιογραφία της Έιμι Γουάινχαουζ

The Review / «Back to Black»: Είναι η ταινία για την Έιμι Γουάινχαουζ αντάξια του μύθου της;

Ο Γιάννης Βασιλείου και ο Άκης Καπράνος είδαν την ταινία της Σαμ Τέιλορ-Τζόνσον μέχρι τέλους, επιβίωσαν και βρέθηκαν στο στούντιο της LiFO για να συζητήσουν για την εμπειρία τους και για τα στοιχεία που κάνουν καλή μια κινηματογραφική μουσική βιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ!»

Οθόνες / Kirsten Dunst: «Το σενάριο του Ευθύμη Φιλίππου για το “Kinds of Kindness” είναι ό,τι πιο weird έχω διαβάσει ποτέ»

Με αφορμή τον πολυσυζητημένο «Εμφύλιο Πόλεμο» του Άλεξ Γκάρλαντ, η Αμερικανίδα ηθοποιός συζητά με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο για τους ρόλους που την απελευθερώνουν, για την ανάγκη να υπάρχουν γυναίκες ηγέτιδες στην πολιτική, για τα πιο ιδιαίτερα σενάρια που έχουν πέσει στα χέρια της, όπως αυτό της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ