Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα»

Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
«Δεν έχω συμφιλιωθεί καθόλου με την ηλικία. Νομίζω ότι ίσως το καταφέρω όταν θα είμαι 60, θα είμαι μια ηλικιωμένη κυρία και θα μου φαίνεται» (φωτο: Chris Colls/ The Guardian)
2

Η κόρη του Σερζ Γκενσμπούρ και της Τζέιν Μπίρκιν έκλεισε τα 48 τον περασμένο Ιούλιο και τα 27 από αυτά τα έχει περάσει με τον σύντροφό της, τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Υβάν Αττάλ με τον οποίον έχει τρία παιδιά, έναν γιο - τον 22χρονο Μπεν – και δύο κόρες, την Άλις, 16 ετών, και την Τζο, 8 ετών.

Αναγνωρισμένη προ πολλού τόσο ως ηθοποιός όσο και ως μουσικός (έχει στο βιογραφικό της πάνω από 40 ταινίες και πέντε άλμπουμ), η Σαρλότ Γκενσμπούρ μίλησε μεταξύ άλλων στον Guardian με την χαρακτηριστική της ακομπλεξάριστη ειλικρίνεια, για τον πατέρα της και την τύχη που θα είχε στη σημερινή κουλτούρα πολιτικής ορθότητας, για τη συνεργασία της με τον Λαρς Φον Τρίερ και για την απόφασή της να εγκαταλείψει το Παρίσι για τη Νέα Υόρκη μετά τον θάνατο της ετεροθαλούς αδελφής της Κέιτ που σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 πέφτοντας από τον τέταρτο όροφο του διαμερίσματός της στη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο θάνατος της αδελφής μου έκανε για μένα ανυπόφορη τη ζωή στο Παρίσι. Έφτασα στη Νέα Υόρκη προερχόμενη από ένα πολύ σκοτεινό μέρος. Στην Αμερική άρχισα να αναπνέω ξανά και να ατενίζω έναν καινούργιο ουρανό. Σκεφτόμουν πώς και δεν το είχα κάνει τόσο καιρό. Είναι υπέροχο να μαζεύεις τα μπαγκάζια σου και να φεύγεις για κάπου άλλου...

«Αν ζούσε ο πατέρας μου σήμερα, θα τον καταδίκαζαν για κάθε του λόγο και για κάθε του κίνηση. Τα πάντα τώρα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά. Τόσο βαρετά, Τόσο αναμενόμενα. Και όλοι τρέμουν τι θα συμβεί αν ξεπεράσουν κάποια όρια. Μερικά tweets αρκούν για να τελειώσουν την καριέρα κάποιου. Ο πατέρας μου θα είχα πάθει κατάθλιψη στις μέρες μου γιατί τον ένοιαζε τι ένιωθαν και τι σκέπτονταν οι άνθρωποι που τον έκριναν. Τον είχαν για προβοκάτορα, αλλά στην πραγματικότητα ήταν πολύ ευαίσθητος».

«Πώς μπορούμε να λέμε ότι ο Λαρς Φον Τρίερ να είναι μισογύνης ενώ δίνει τόσο συγκλονιστικούς ρόλους σε γυναίκες; Είναι αλήθεια ότι σε οδηγεί στα πιο σκοτεινά μέρη, αλλά προσωπικά εγώ αυτό αναζητώ στην υποκριτική – θέλω κάποιον να με ωθήσει σε μέρη που δεν έχω βρεθεί, σε μέρη δύσκολα, αφιλόξενα. Μόνο αυτό θέλω. Για μένα, μεγάλο κομμάτι της δουλειάς είναι να αφήνομαι και να τον εμπιστεύομαι ως το τέλος... Για το μόνο που του είχα δηλώσει ότι νιώθω άβολα ήταν το στήθος μου. Μου είπε ΟΚ, κι έτσι φορούσα t-shirt σε όλες τις ερωτικές σκηνές...».

Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
Με τους γονείς της Τζέιν Μπίρκιν και Σερζ Γκενσμπούρ και την μεγαλύτερη ετεροθαλ΄ηαδελφή της Κέιτ το 1978

«Ο θάνατος της αδελφής μου έκανε για μένα ανυπόφορη τη ζωή στο Παρίσι. Έφτασα στη Νέα Υόρκη προερχόμενη από ένα πολύ σκοτεινό μέρος. Στην Αμερική άρχισα να αναπνέω ξανά και να ατενίζω έναν καινούργιο ουρανό. Σκεφτόμουν πώς και δεν το είχα κάνει τόσο καιρό. Είναι υπέροχο να μαζεύεις τα μπαγκάζια σου και να φεύγεις για κάπου άλλου... Ντρέπομαι λίγο γι' αυτό που θα πω, αλλά εδώ ο κόσμος δεν με αναγνωρίζει καταρχάς ως την κόρη της Μπίρκιν και του Σερζ, αλλά για αυτό που είμαι εγώ, για τις ταινίες που έχω κάνει και για τη μουσική. Δεν μ' αναγνωρίζουν τόσο συχνά φυσικά, αλλά όταν συμβαίνει, νοιώθω πραγματικά περήφανη».

«Ποτέ δεν ήταν στόχος ο γάμος. Αντιθέτως. Η μητέρα μου είχα παντρευτεί [τον διάσημο κινηματογραφικό συνθέτη Τζον Μπάρι], πριν τη σχέση της με τον πατέρα μου, και ήταν μια αποτυχία. Έτσι πάντα ένιωθα ότι ο γάμος δεν ήταν στα πλάνα μου. Και τον Υβάν δεν τον ένοιαζε καθόλου. Αργότερα, σκεφτήκαμε μήπως ήταν ωραίο για τα παιδιά να έχουμε κοινό επίθετο, αλλά έγινα προληπτική. Μου φάνηκε ότι θα ήταν γρουσουζιά...».

Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
Στον "Αντίχριστο" (2009) του Λαρς Φον Τρίερ

«Δεν έχω συμφιλιωθεί καθόλου με την ηλικία. Νομίζω ότι ίσως το καταφέρω όταν θα είμαι 60, θα είμαι μια ηλικιωμένη κυρία και θα μου φαίνεται. Προς το παρόν ελπίζω να φαίνομαι ακόμα σχετικά νέα, αν και ακόμα εκπλήσσομαι όταν κοιτάζω στον καθρέπτη και βλέπω ρυτίδες. Είναι ζόρικο να γερνάς στην βιομηχανία ψυχαγωγίας. Οι ρόλοι γίνονται όλο και περισότεροι ισχνοί. Η δουλειά γίνεται όλο και λιγότερο σταθερή. Αλλά, κατά κάποιον τρόπο, πάντα περνούσα τέτοιες φάσεις. Είχα κάποτε έναν ατζέντη που μου είχε πει: 'Μετά τα 40, θα πάρεις την κάτω βόλτα'. Κατάθλιψη με είχε πιάσει τότε...»

Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
φωτο: Chris Colls/The Guardian
Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
Με τον σύντροφό της, σκηνοθέτη και ηθοποιό Υβάν Αττάλ είναι μαζί 27 χρόνια και έχουν τρία παδιά
Σαρλότ Γκενσμπούρ: «Όλα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά, τόσο βαρετά, τόσο αναμενόμενα» Facebook Twitter
φωτο: Chris Colls/The Guardian

Με στοιχεία από τον Guardian

Οθόνες
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Οθόνες / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT
Frederick Wiseman (1930-2026 : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Αποχαιρετισμοί / Frederick Wiseman (1930-2026) : O σιωπηλός συλλέκτης της κοινωνικής εμπειρίας

Ήρεμος κριτής των θεσμών και ευαίσθητος παρατηρητής συνηθισμένων ανθρώπων, ο Φρέντερικ Γουάϊζμαν παρέδωσε ένα εντυπωσιακό αρχείο θεμάτων με έμφαση σε οικονομικές και πολιτικές συνισταμένες, ξεκινώντας από το χρονικό ενός φρικαλέου ιδρύματος και ολοκληρώνοντας το έργο του με ένα gourmand εστιατόριο!
THE LIFO TEAM
76η BERLINALE: Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

76η Berlinale / Οι γυναίκες στην Berlinale και η αδόκιμη πολιτική υπεκφυγή του Βιμ Βέντερς

Οι αντιδράσεις για την απουσία δέσμευσης του 76oυ Φεστιβάλ Βερολίνου όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα επισκίασαν τη γυναικεία παρουσία, ιδίως την αξιοπρόσεκτη ερμηνεία της Σάντρα Χιούλερ στην ταινία «Rose».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Robert Duvall

Απώλειες / Ρόμπερτ Ντιβάλ (1931-2026): Η σιωπηλή δύναμη του αμερικανικού σινεμά

O Ρόμπερτ Ντιβάλ ανέδειξε τα χαρακτηριστικά και τις αντιφάσεις της «λευκής» αμερικανικής ψυχής και πήρε Όσκαρ Α' ρόλου, παίζοντας έναν ρημαγμένο μουσικό της κάντρι σε μία από τις πολλές ιδιοφυείς και εξαιρετικά σύνθετες ερμηνείες του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 150 χρόνων;

Μόδα & Στυλ / «Ανεμοδαρμένα Ύψη»: Πώς καταστρέφεται ένα ρομάντζο 180 χρόνων;

Χωρίς ψυχή, παρά την καυτή χημεία μεταξύ Μάργκο Ρόμπι και Τζέικομπ Ελόρντι, το μυθιστόρημα της Έμιλι Μπροντέ διαβάζεται σαν ένα σύγχρονο μελόδραμα με άπειρα κοστούμια και σουρεαλιστικά σκηνικά.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
"Τα πάντα τώρα έχουν καταντήσει τόσο πολιτικώς ορθά. Τόσο βαρετά, Τόσο αναμενόμενα. Και όλοι τρέμουν τι θα συμβεί αν ξεπεράσουν κάποια όρια.". Αν με τον όρο "πολιτικώς ορθά" η Σαρλότ Γκενσμπούρ εννοεί ότι κάποιοι έχουν αρχίσει προσέχουν πώς μιλάνε, τότε έχω να πω ότι για τις γυναίκες, τους μαύρους, τους γκέι η πολιτική ορθότητα ίσχυε από πάντα: πάντα πρόσεχαν πώς θα μιλήσουν για να μην θυμώσουν τους άντρες, τους λευκούς, τους στρέιτ. Απλά προσφάτως και αυτοί οι τελευταίοι έχουν αρχίσει να προσέχουν λίγο πώς μιλάνε για τις υπόλοιπες ομάδες ανθρώπων.
Σε τέτοια θέματα και δηλώσεις έχει σημασία να γνωρίζει κανείς την ιστορία των προσώπων και το παρασκήνιο ώστε να μην βγαίνει παντελώς εκτός θέματος. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια κοινωνικών σπουδών είναι μαλωμένα με τη γαλλική κουλτούρα (ίσως επειδή είναι κλάσεις ανώτερη από την αμερικανική;) αλλά σε μας δεν δικαιολογείται άγνοια, δεν έχουμε να "χωρίσουμε τα τσανάκια μας".Αναφέρεται φυσικά στο έργο του πατέρα της (αλλά και της περίφημης μάνας της, που αποτελεί γυναικείο σύμβολο σεξουαλικής απελευθέρωσης άλλωστε!). Δεν θα μπορούσε δηλαδή να κυκλοφορήσει θρυλικά κι αριστουργηματικά τραγούδια σαν το Inceste de lemon (λογοπαίγνιο στα γαλλικά, που μεταφράζεται αδέξια ως lemon incest) ή το Dieu est un fumeur des Havanes (ο θεός είναι καπνιστής πούρων)....και θα ήμασταν όλοι μας φτωχότεροι...Έχει απόλυτο δίκιο η αγαπητή Σάρλοτ.https://m.youtube.com/watch?v=idDKEhusW3U https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lemon_Incest