Το στυλάτο και τρυφερό «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Σαρλότ Γκενσμπούργκ Facebook Twitter
Είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της, ακόμα αποφεύγει να βλέπει τις φωτογραφίες του και να ακούει τα κομμάτια του.

Το στυλάτο και τρυφερό «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Σαρλότ Γκενσμπούργκ

0

Έρχεται μια στιγμή στη ζωή κάθε ανθρώπου που νιώθει την ανάγκη να δραπετεύσει από τα δεσμά που επιβάλλει το παρελθόν, μετατρέποντάς τα σε κληρονομιά για το μέλλον. Για τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ η στιγμή αυτή έφτασε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν δηλαδή έχασε την ετεροθαλή αδελφή της και φωτογράφο Kέιτ Μπάρι, για την οποία εικάζεται πως αυτοκτόνησε πηδώντας από τον τέταρτο όροφο ενός παριζιάνικου διαμερίσματος.


Η μισή Γαλλίδα μισή Βρετανίδα ηθοποιός και μουσικός κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα τον νέο, τέταρτο δίσκο της με τίτλο «Rest», ο οποίος τη βρίσκει να ξορκίζει απώλειες που κάποτε τη βάραιναν: τον θάνατο της αδερφής της αλλά και του διάσημου πατέρα της Σερζ Γκενσμπούργκ, τη χαμένη παιδική αθωότητα, τις δεσμεύσεις της ζωής και το διαβρωτικό πέρασμα του χρόνου.


Ωστόσο δεν αφήνεται στη θλίψη αλλά καταφέρνει να δώσει στον θρήνο της μια μορφή εορταστικής πράξης μέσα από τραγούδια γεμάτα φινετσάτες synth-pop χορωδίες και μεθυστική disco ενέργεια.

Το «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Γκενσμπούργκ, αφενός γιατί η ίδια υπογράφει τη μουσική και τους στίχους σχεδόν σε όλα τα κομμάτια και αφετέρου γιατί δεν φοβάται να ανοίξει όλα τα μέτωπα της ιδιωτικής της ζωής.

Aντίθετα, σε όλες τις προηγούμενες δουλειές της τον κύριο λόγο είχε πάντα ένα αρσενικό: στο εφηβικό της ντεμπούτο «Charlotte for ever» (1986) ουσιαστικά τραγουδάει τους στίχους και τις μελωδίες του πατέρα της, του «5:55» (2006) την καταπληκτική μουσική τη χρωστάει στους Air και τους βρετανικούς στίχους στον Τζάρβις Κόκερ, ενώ για το «IRM» (2009) αφέθηκε στις δημιουργικές ορέξεις του Beck.

Το «Rest» έχει επαινεθεί ήδη από την πλειονότητα των πιο έγκριτων μουσικών μέσων ως ένα άλμπουμ με τρομερό στιχουργικό θάρρος και κοφτερή μελωδική διαύγεια. 


Στο τελευταίο της άλμπουμ όμως αξιοποίησε τη συμβολή διαφόρων μουσικών και εμπιστεύτηκε απόλυτα το βιωματικό υπόβαθρο των στίχων της. Πίσω από την παραγωγή βρίσκεται ο SebastiAn, γνωστός για τη συνεργασία του με τον Frank Ocean και τις διασκευές του στους Daft Punk, με τον οποίο μπορεί στην αρχή να μην τα έβρισκαν («ερχόταν μεθυσμένος στις ηχογραφήσεις και το έπαιζε φτασμένος», όπως σχολίασε η Γκενσμπούργκ), αλλά τελικά είναι αυτός που χάρισε στο άλμπουμ αυτή την τόσο στυλάτη αισθητική του.


Σε άλλη σημεία βάζουν το χαρισματικό χεράκι τους οι Paul McCartney («Songbird in a cage») και ο Manuel de Homem-Christo («Rest»), το έτερον ήμισυ των Daft Punk, ενώ η ιστορία θέλει τον Νεοζηλανδό croooner Connan Mockasin να έχει ταξιδέψει μαζί με της σε ένα μικρό νησί της Βρετάνης, πείθοντάς της να ψάξει βαθύτερα μέσα της για το καλλιτεχνικό θάρρος που αναζητούσε.

 

Charlotte Gainsbourg - Rest

Κι αν μοιάζει δύσκολο για έναν οποιονδήποτε άνθρωπο να πιστέψει πλήρως στις ικανότητές του, αναλογιστείτε πόσο ακατόρθωτο φάνταζε για τη Σαρλότ Γκενσμπούργκ, μια κοπέλα που μεγάλωσε στη σκιά του εκρηκτικού γάμου των γονιών της, της Βρετανίδας ηθοποιού και μουσικού Τζέιν Μπίρκιν και του Γάλλου μουσικού, ηθοποιού και θρυλικού γόη των '70s Σερζ Γκενσμπούργκ.


Παρόλο που το ερωτευμένο ζεύγος γύριζε σπίτι από τα ξενύχτια του όταν η μικρή Σαρλότ ετοιμαζόταν για το σχολείο και πολύ γρήγορα πήρε διαζύγιο, η Γκενσμπούργκ θυμάται με νοσταλγία τα παιδικά της χρόνια, τα οποία ήταν «μια μαγική εποχή, καθώς είχα έναν ολοδικό μου, λατρεμένο κόσμο, μέσα στον οποίο χανόμουν», όπως τόνισε πρόσφατα στο «Vulture».


Μεγαλώνοντας μετά τα εννιά μαζί με τη μητέρα, την ετεροθαλή αδελφή και τον πατριό της Τζον Μπάρι (τον διάσημο Βρετανό συνθέτη), λαχταρούσε πάντα εκείνο το τηλεφώνημα του πατέρα της που θα την έπαιρνε να πάνε μαζί για δίσκους, ταινίες και φιλοσοφικές συζητήσεις, στιγμές που επέδρασαν σημαντικά στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς της.

Το στυλάτο και τρυφερό «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Σαρλότ Γκενσμπούργκ Facebook Twitter
Με τον πατέρα της Σερζ στο φιλμ «Charlotte for ever».


Γρήγορα όμως έκανε την εμφάνισή της η άσχημη πλευρά αυτής της διάστασης, με τη γονική παρέμβαση να είναι έντονη στις επιλογές της. Το 1984 ήταν μια σημαντική χρονιά, καθώς η 13χρονη Γκενσμπούργκ έκανε τόσο το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στο φιλμ «Paroles et Μusique», υποδυόμενη την κόρη της Κατρίν Ντενέβ με πρωτοβουλία της μητέρας της, όσο και το δισκογραφικό με το τραγούδι «Lemon Incest».

To συγκεκριμένο κομμάτι προκάλεσε αναστάτωση, καθώς η ντροπαλή Γκενσμπούργκ τραγουδούσε στα γαλλικά και σε στίχους του πατέρα της «ο έρωτας που δεν θα κάνουμε ποτέ μαζί», υπονοώντας παιδοφιλική σχέση και οδηγώντας το κοινό να πιστέψει πως η ιστορία είναι αυτοβιογραφική.

Την αίσθηση αυτή ενίσχυσε το γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Σερζ Γκενσμπούργκ φιλμ «Charlotte for ever», στο οποίο ο ίδιος υποδύεται έναν άντρα που μετά τον θάνατο της γυναίκας του αναζητά τρυφερότητα στην κόρη του, στον ρόλο της οποία φυσικά έβαλε τη Σαρλότ. H ίδια έχει δηλώσει πως δεν είχε ιδέα τι συνέβαινε εκείνη την εποχή, καθώς ήταν πολύ μικρή και μαγεμένη από τον νέο κόσμο που ανοιγόταν μπροστά της.

 
Τελικά, μετά το πρώτο της άλμπουμ το 1986 αποφάσισε να βάλει στην άκρη τη μουσική της καριέρα και να κυνηγήσει την ηθοποιία. Μέσα σε όλα αυτά χρόνια έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, όπως ο Tοντ Χέινς και ο Mισέλ Γκοντρί, αλλά έγινε περισσότερη γνωστή στο ευρύ κοινό ως μούσα του Λαρς φον Τρίερ, μέσα από τις ιδιαίτερα προκλητικές ταινίες του «Antichrist» και «Nymphomaniac».

Το στυλάτο και τρυφερό «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Σαρλότ Γκενσμπούργκ Facebook Twitter
Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ στο Nymphomaniac του Λαρς Φον Τρίερ.

Έπρεπε να περάσουν είκοσι χρόνια από τον παρθενικό της δίσκο και δεκαπέντε από τον αιφνίδιο θάνατο του πατέρα της για να δοκιμάσει την τύχη της στο τραγούδι, χωρίς αυτόν στο πλευρό της. Στο «5:55» (2006) τραγουδάει κατά κύριο λόγο στα αγγλικά, έτσι ώστε να αποφύγει τον συσχετισμό με τον πατέρα της, ενώ το «IRM» (2009) εμπνέεται από ένα ατύχημα που είχε η ίδια στο waterskiing και της προκάλεσε εγκεφαλική αιμορραγία.


Παράλληλα, η 46χρονη πια καλλιτέχνις έχει επενδύσει και στην προσωπική της ζωή, έχοντας τρία παιδιά με τον Γαλλοϊσραηλινό ηθοποιό και σκηνοθέτη που γνώρισε στα γυρίσματα της ταινίας «Aux yeux du monde».


Όταν έχασε την αδελφή της, με την οποία ήταν πολύ αγαπημένες, δεν άντεξε να ζει στο Παρίσι κι έφυγε για τη Νέα Υόρκη, έχοντας στο πλευρό της όλη της την οικογένεια. Εκεί άρχισε να δουλεύει πιο εντατικά τις ιδέες για το «Rest», οι οποίες μετά τα τραγικά γεγονότα πήραν μια εντελώς διαφορετική ηχητική και θεματική κατεύθυνση.

Το στυλάτο και τρυφερό «Rest» είναι ο πιο προσωπικός δίσκος της Σαρλότ Γκενσμπούργκ Facebook Twitter
Με την αδερφή της Kέιτ Μπάρι ήταν πολύ αγαπημένες.

Το «Rest» έχει επαινεθεί ήδη από την πλειονότητα των πιο έγκριτων μουσικών μέσων ως ένα άλμπουμ με τρομερό στιχουργικό θάρρος και κοφτερή μελωδική διαύγεια. Στο «Lying with you» η Γκενσμπούργκ φτιάχνει μια εικόνα στην οποία η ίδια κείτεται μαζί με τη χαμένη αδελφή της και τη μητριά της πάνω από το πτώμα του πατέρα της, ενώ τα «Kate» και «Rest» είναι δύο πρωτότυποι φόροι τιμής στην αδελφή της.

Τραγουδώντας και στις δύο μητρικές της γλώσσες, δεν θρηνεί μόνο φυσικούς θανάτους αλλά και πνευματικούς. Στη φουτουριστική μπαρόκ disco του «Ι'm a lie» γελάει πικρόχολα με τη δειλή πτυχή του χαρακτήρα της, ενώ στην αλά Françoise Hardy μπαλάντα του «Dans vos airs» στοχάζεται πάνω στους εναλλασσόμενους ρόλους που φέρνει η ζωή, κοιτάζοντας τα παιδιά της να παίζουν. Η εξιλέωση έρχεται μέσα από τις funky μπασογραμμές και την disco έκσταση του «Les Oxalis», στο οποίο η Γκενσμπούργκ χορεύει, ούσα σε μέθεξη, πάνω στο νεκρό κουφάρι του παρελθόντος.


Είκοσι έξι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα της, ακόμα αποφεύγει να βλέπει τις φωτογραφίες του και να ακούει τα κομμάτια του. Γιατί επέλεξε, λοιπόν, να εκτεθεί τόσο πολύ με αυτό το άλμπουμ, δημοσιοποιώντας τις ιδιωτικές της σκέψεις; «Το άλμπουμ είναι εγωιστικό και πολύ προσωπικό. Ήθελα να νιώσω το ίδιο άνετα γυμνή πνευματικά όσο και σωματικά, όπως στις ταινίες μου» σχολίασε αποστομωτικά. Η Σαρλότ Γκενσμπούργκ παραδίδει σώμα και ψυχή σε έναν από τους πιο τρυφερούς δίσκους της χρονιάς.

 

Charlotte Gainsbourg - Deadly Valentine

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

PinkPantheress: H απόλυτη ποπ σταρ της Gen Z

Μουσική / PinkPantheress: Από το παιδικό της δωμάτιο στo παγκόσμιo Billboard

Η καριέρα της γεννήθηκε μέσα από τα social media, αλλά είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μουσική της, μια lo-fi μείξη bedroom pop, drum ‘n’ bass και UK garage, δεν μπαίνει σε κανένα κουτάκι, είτε ηχητικό είτε αισθητικό.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ