Παρακαλούμε απενεργοποιήστε το Adblocker για να έχετε πλήρη πρόσβαση στο περιεχόμενο και τις υπηρεσίες μας. Δείτε πώς.
Βρήκατε κάποιο λάθος ή παράλειψη;     Επικοινωνήστε μαζί μας  »
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΑ
ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Αρκτική: Το Βρετανικό Μουσείο μόλις ανακοίνωσε την πιο ξεχωριστή έκθεση της χρονιάς με θέμα τη βορειότερη περιοχή του πλανήτη

Η curator της έκθεσης, Amber Lincoln, περιγράφει πώς είναι πραγματικά η ζωή και ο πολιτισμός στο πιο βόρειο σημείο του κόσμου, πέρα από τις αχανείς παγωμένες εκτάσεις και την άγρια ζωή.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε πριν λίγες ώρες μια νέα έκθεση με τίτλο «Arctic: culture and climate», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Μαΐου έως και τις 20 Αυγούστου του 2020. Κεντρικό θέμα της παραπάνω έκθεσης θα είναι η ζωή και ο πολιτισμός που έχει αναπτυχθεί στην βορειότερη περιοχή του πλανήτη, την Αρκτική.


Στην έκθεση αυτή, θα έχει κανείς τη δυνατότητα να θαυμάσει από κοσμήματα ελεφαντόδοντου ηλικίας 28.000 ετών μέχρι και σύγχρονα οχήματα για το χιόνι. Ασφαλώς, όλα αυτά τα αντικείμενα αποκαλύπτουν τη δημιουργικότητα και την επινοητικότητα των αυτοχθόνων λαών της Αρκτικής. Η εντυπωσιακή έκθεση έχει γίνει σε συνεργασία με κοινότητες της περιοχής και ουσιαστικά αποτελεί έναν φόρο τιμής για την ανθεκτικότητα αυτών των λαών μέσα στην ιστορία.


Ωστόσο, η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως πλέον βρίσκεται υπό κίνδυνο, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει συμβάλει στο λιώσιμο των πάγων χωρίς προηγούμενο. H άνοδος της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και η αύξηση της στάθμης των θαλασσών αποτελούν πλέον καθημερινότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι δραματικές αυτές αλλαγές είναι όντως πρωτόγνωρες για τους γηγενείς.

 

H συγκεκριμένη έκθεση θα λειτουργήσει και ως μια μικρή υπενθύμιση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για το ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε ως άνθρωποι από αυτό το φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα.


Στο μυαλό των περισσότερων, η Αρκτική φαντάζει σαν ένας παρθένος, άδειος και ασφαλώς παγωμένος τόπος, που κατά κάποιον τρόπο έχει παγώσει και στον χρόνο. Ωστόσο, όσο ρομαντική κι αν ακούγεται αυτή η ιδέα, δεν ισχύει. Και ο λόγος που δεν ισχύει οφείλεται ασφαλώς στις μεγάλες επιπτώσεις που έχει υποστεί λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).


Επομένως, η συγκεκριμένη έκθεση θα λειτουργήσει και ως μια μικρή υπενθύμιση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και για το ποια μαθήματα μπορούμε να πάρουμε ως άνθρωποι από αυτό το φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα.

 

Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Πού βρίσκεται η Αρκτική;

H Αρκτική είναι η βορειότερη περιοχή της Γη και καλύπτει το 4% της συνολικής της επιφάνειας. Πρόκειται για μια περιοχή με τεράστιο πολιτισμικό πλούτο και απέχει κατά πολύ από την αφιλόξενη, παγωμένη έκταση που συχνά νομίζουμε ότι είναι.


Το κέντρο της, ο Βόρειος Πόλος, βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν καλυμμένος από θαλάσσιους πάγους ολόκληρο τον χρόνο. Σε γενικές γραμμές, οι χειμώνες στην Αρκτική είναι αρκετά σκοτεινοί, πράγμα που σημαίνει ότι παρόλο που το φως του φεγγαριού αντανακλά πάνω στο χιόνι και προσφέρει μια αίσθηση λάμψης, η ζωή των κατοίκων είναι κατά βάση προσαρμοσμένη στο σκοτάδι.


Αντιθέτως, τα καλοκαίρια το φως του ήλιου είναι αρκετά λαμπερό και οι άνθρωποι γεμάτοι ενέργεια. Σήμερα, οι κάτοικοι που ζουν στην Αρκτική φορούν καπέλα και γυαλιά ηλίου στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τα μάτια τους από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες.

 

Ολόσωμη παιδική ενδυμασία. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Ολόσωμη παιδική ενδυμασία. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Υπάρχουν εποχές στην Αρκτική;

Λόγω του ότι στην Αρκτική το χιόνι κυριαρχεί όλο τον χρόνο, πολλοί λανθασμένα πιστεύουν ότι σ'αυτήν την περιοχή του πλανήτη δεν υπάρχουν ξεχωριστές εποχές και είναι μόνιμα χειμώνας. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν ισχύει, αν και τους χειμερινούς μήνες είναι γεγονός ότι τα πάντα καλύπτονται από ένα πυκνό σκοτάδι, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμη και τους - 40.


Όμως, τις περιόδους που η θερμοκρασία δε φτάνει σε τόσο ακραία επίπεδο, το φως του ήλιου συμβάλει στην άνθιση φυκών, τα οποία διαμορφώνουν την τροφική αλυσίδα για πολλά θαλάσσια πτηνά και θηλαστικά.

 

Ποιοι ζουν στην Αρκτική;

Σήμερα ζουν στην Αρκτική τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε οκτώ διαφορετικές χώρες: Ρωσία, Η.Π.Α., Καναδάς, Δανία/Γροιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία. Μόνο το 10% εξ αυτών (δηλαδή συνολικά 400.000) θεωρούνται γηγενείς, με τους περισσότερους να ανήκουν σε μία ή και περισσότερες πολιτιστικές ομάδες. Συγκεκριμένα, οι Sámi είναι οι μόνοι γηγενείς της Αρκτικής και ζουν κατά βάση στη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη βορειοδυτική Ρωσία και τη βόρεια Σιβηρία.


Οι Ινουίτ είναι μια ομάδα ιθαγενών που μοιράζονται κοινή γλώσσα, κουλτούρα και ιστορία και ζουν κυρίως στη Ρωσία, τις Η.Π.Α., τον Καναδά και τη Γροιλανδία. Μάλιστα, στον Καναδά και τη Γροιλανδία ο όρος «Εσκιμώος» θεωρείται υποτιμητικός και δόθηκε από ανθρώπους που δεν ανήκαν στην κοινότητα των Ινουίτ για να περιγράψουν «όσους τρώνε ωμό κρέας». Βέβαια, σύμφωνοι με τους γλωσσολόγους, ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε από τους Ojibwe (τους ιθαγενείς του Καναδά και της Βόρειας Αμερικής) για τους Ινουίτ που έχουν καθαρά χιονοπέδιλα.

 

Kiliii Yuyan (b. 1979), Umiaq and north wind during spring whaling, 2019. © Kiliii Yuyan.
Kiliii Yuyan (b. 1979), Umiaq and north wind during spring whaling, 2019. © Kiliii Yuyan.

 

Πώς παραμένουν ζεστοί οι άνθρωποι;

Η ζεστή ένδυση είναι ουσιαστικής σημασίας για τους ανθρώπους στην Αρκτική, γι'αυτό άλλωστε φορούν γούνες από το τρίχωμα ταράνδων. Η θερμότητα που τους προσφέρει αυτό το τρίχωμα είναι αναγκαία για τις μεταφορές τους με τα ειδικά οχήματα χιονιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Πέρα όμως από την πρακτική και χρηστική πλευρά αυτών των ρούχων, λειτουργούν επίσης και σαν μια μορφή ταυτότητας για όσους τα φορούν.

 

Πού εργάζονται;

Πολλοί άνθρωποι που ζουν σε πόλεις της Αρκτικής εργάζονται στη βιομηχανία του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, τον τουρισμό και την αλιεία. Όσοι βέβαια ζουν σε πιο μικρές κοινότητες, κατά βάση ασχολούνται με την τοπική οικονομία.

 

Μάσκα. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Μάσκα. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Γυναικείο καπέλο ή αλλιώς ládjogahpir, Νορβηγία / Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Γυναικείο καπέλο ή αλλιώς ládjogahpir, Νορβηγία / Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Έλκυθρο. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Έλκυθρο. Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Φωτο: Βρετανικό Μουσείο
Φωτο: Βρετανικό Μουσείο

 

Info:

Η έκθεση «Arctic: culture and climate» θα διαρκέσει από τις 28 Μαΐου – 23 Αυγούστου του 2020 στο Βρετανικό Μουσείο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τροία: Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε μια επική έκθεση για τον μύθο και την πραγματικότητα της αρχαίας πόλης
Μία έκθεση αφιερωμένη στους μύθους και στην πραγματικότητα της αρχαίας Τροίας θα φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο
Κώστας Συνολάκης: «Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα»
Ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή συνοψίζει τις μεγάλες αλλαγές για το περιβάλλον που έφερε η δεκαετία που φεύγει.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική
Μεγάλα αρχιτεκτονικά γραφεία αναλαμβάνουν πλέον τον σχεδιασμό των ερευνητικών σταθμών στην πιο ψυχρή γειτονιά του πλανήτη, προσδίδοντας, μαζί με την λειτουργικότητα, στοιχεία υψηλής αισθητικής στις κατασκευές.
Αυξάνεται η βλάστηση στο Έβερεστ, γιατί αυτό προβληματίζει
Η χλωρίδα επεκτείνεται γύρω από το Έβερεστ και στην περιοχή των Ιμαλαΐων, σύμφωνα με νέα έρευνα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μάκης Θεοφυλακτόπουλος: Ανάμεσα στα πάθη της ζωής και της τέχνης
Επτά χρόνια μετά την τελευταία του έκθεση, ένας από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους μας παρουσιάζει τα νέα του έργα
Άνοιξε το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης - Εντυπωσιακές εικόνες από την έκθεση
Το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) υποδέχθηκε σήμερα τους δημοσιογράφους ενώ για το κοινό ανοίγει στις 28 Φεβρουαρίου, με ελεύθερη είσοδο για έναν μήνα.
Μια ηρωίδα ρευστού φύλου με ψηλοτάκουνα στη βάρκα των μεταναστών
Δυο γιγάντιοι πίνακες του Kent Monkman θα κοσμήσουν την μεγάλη αίθουσα του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης.
Ζούμε ακόμη στην εποχή του Άντι Γουόρχολ
Σύντομη σκιαγράφηση της περίπλοκης, σχεδόν μυθιστορηματικής προσωπικότητας και των αμφισημιών ενός σπουδαίου pop καλλιτέχνη που πέθανε σαν σήμερα.
Η εικαστικός που υποδύθηκε την Μέγκαν Μαρκλ στο βίντεο της μεταπτυχιακής της διατριβής
Η Lacey Lemmon σήμερα διδάσκει στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Yale αλλά και στο Preston School of Design
Ένα μεσημέρι με τον εικαστικό Αλέκο Λεβίδη, στο σπίτι του στην Πλάκα
Ζωγράφος, σκηνογράφος, εικαστικός επιμελητής βιβλίων, ο Αλέκος Λεβίδης παρουσιάζει στην Πινακοθήκη Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη την έκθεση «Μυθ-ιστορικά», με 24 έργα που ζωγράφισε κατά τη διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών.
Σπάνια ερωτικά σχέδια του νεαρού Άντι Γουόρχολ για πρώτη φορά στη δημοσιότητα
Οι νεαροί άνδρες που απεικόνιζε σε σκηνές ερωτικής προσμονής ο Γουόρχολ, είχαν απορριφθεί με εντελώς ομοφοβικά κριτήρια από τις γκαλερί της Νέας Υόρκης, στη συντηρητική δεκαετία του 1950.
Ο Edward Hopper στην εξοχή: Μια έκθεση με τα «παραμελημένα» έργα του
Μια μεγάλη έκθεση με τοπιογραφίες του στο Fondation Beyeler της Ελβετίας αποδεικνύει πόσο σημαντική αλλά και ταυτόχρονα πόσο λιγότερο γνωστή είναι αυτή η ενότητα έργων του Αμερικανού ζωγράφου.
Οι έξοχες εικονογραφήσεις του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα σε βιβλία
Υπάρχει μία σημαντική αλλά άγνωστη πτυχή στο έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου: οι εικονογραφήσεις του στα εξώφυλλα βιβλίων, οι προμετωπίδες και οι εικονογραφήσεις, κυρίως ποιητικών έργων, που φιλοτέχνησε από το 1937 μέχρι το 1992
Tο σημειωματάριο ταξιδιών ως έργο τέχνης
Τα καλλιγραφικά ημερολόγια του José Naranja συγκεντρώνουν εμπειρίες από ταξίδια σε ολόκληρο τον κόσμο
Η τέχνη της «Μπαλάντας της Τρύπιας Καρδιάς» από 15 εικονογράφους και εικαστικούς
Με αφορμή την κυκλοφορία της νέας ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη στους κινηματογράφους στις 5 Μαρτίου, δεκαπέντε εικονογράφοι και εικαστικοί μπαίνουν με τον δικό τους τρόπο στο σύμπαν της.
Σίλεια Δασκοπούλου: Men and Motorcycles
'Εκθεση στην CAN Christina Androulidaki GALLERY
Είδα τις δύο εκθέσεις του AnnexM στο Μέγαρο Μουσικής
Δύο εκθέσεις σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Άννας Καφέτση, μία ατομική και μία ομαδική, που στόχο είχαν να αναδείξουν νέους καλλιτέχνες.
Ρομπότ, ζόμπι και ο «πατέρας» των εμπορικών κέντρων, Βίκτορ Γκρούεν στις συνθέσεις της Μυρτώς Σταμπούλου
Η έκθεση «The Gruen Effect» παρουσιάζεται στην γκαλερί Ζουμπουλάκη.
Nικόλαος Βεντούρας εχάραξεν
Μια ανέκδοτη συνομιλία με τον κορυφαίο Έλληνα χαράκτη Νικόλαο Βεντούρα
Συνεχίζοντας την περιήγηση στο lifo.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies.     Μάθετε περισσότερα.     Αποδοχή