Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Ο νέος ερευνητικός σταθμός της Βραζιλίας στην Ανταρκτική κάνει αυτές τις μέρες τα επίσημα εγκαίνιά του

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική

0

Καθ' όλη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα, η αρχιτεκτονική των οικισμών της Ανταρκτικής υπήρξε μια στενά λειτουργική και συχνά αυτοσχέδια υπόθεση, εστιάζοντας στο να κρατά απ' έξω τις δριμύτατες καιρικές συνθήκες – θερμοκρασίες που πέφτουν κάτω από τους 15 βαθμούς υπό το μηδέν και ανέμους που φτάνουν τα 100 μίλια την ώρα – και να διατηρεί τους ενοίκους ζωντανούς.

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, o κατασκευαστικός τομέας στην παγωμένη άκρη του κόσμου, έχει αναπτυχθεί σε βαθμό που δεν προσελκύει μόνο μηχανικούς, αλλά και διάσημους σχεδιαστές – αρχιτέκτονες που επιχειρούν να προσδώσουν (εκτός από λειτουργικότητα, ανθεκτικότητα και ενεργειακές λύσεις) στοιχεία απαράμιλλης αισθητικής στα κτίσματα των ερευνητικών αποστολών.

Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

Όταν το 2005, ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Halley χρειαζόταν επειγόντως ανακατασκευή για έκτη φορά από την ίδρυσή του το 1956, οι ιθύνοντες της Βρετανικής Τοπογραφικής Υπηρεσίας στην Ανταρκτική προκήρυξαν σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Βρετανών Αρχιτεκτόνων διαγωνισμό, στον οποίο επικράτησε το αρχιτεκτονικό γραφείο του Hugh Broughton, που σχεδίασε τον σταθμό Halley VI με προοπτική αντοχής στην παρούσα μορφή του για τουλάχιστον είκοσι χρόνια.

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Ο βρετανικός σταθμός Halley VI είναι τοποθετημένος σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση του σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης

Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον. Τα κτίσματα είναι τοποθετημένα σε υδραυλικούς ορθοστάτες που επιτρέπουν την ανόρθωση τους σε περίπτωση ισχυρής χιονόπτωσης, ενώ μπορούν ακόμα και να μετακινηθούν με την βοήθεια των σκι που έχουν τοποθετηθεί στις βάσεις αυτών των στύλων.

Το βρετανικό παράδειγμα ακολούθησαν και άλλες χώρες που διατηρούν ερευνητικές αποστολές στην περιοχή. Το 2018, η Ισπανία ανέθεσε κι αυτή με τη σειρά της τον σχεδιασμό ενός νέου σταθμού στο γραφείο του Broughton, ο οποίος επίσης σχεδιάζει αυτόν τον καιρό την βάση της Νέας Ζηλανδίας στην Ανταρκτική.

Όταν το Εθνικό Κέντρο Ερευνών της Ινδίας για την Ανταρκτική και τον Ωκεανό αποφάσισε να χτίσει ένα νέο ερευνητικό σταθμό, το αρχιτεκτονικό γραφείο που επέλεξε – το bof architekten της Γερμανίας – βρήκε έναν πρωτότυπο τρόπο να κάνει την κατασκευαστική διαδικασία απολύτως λειτουργική. Αντί να στέλνει κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος και την χρονική διάρκεια της κατασκευής.

Ο πιο εντυπωσιακός αισθητικά όμως σύγχρονος ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική, ανήκει στην Βραζιλία, όπως ήταν αναμενόμενο ίσως, αν αναλογιστεί κανείς την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της χώρας. Σε λίγες μέρες θα κάνει τα επίσημα εγκαίνιά του, ο σταθμός αυτός με την επωνυμία Comandante Ferraz, ο οποίος θα αντικαταστήσει μια παλαιότερη εγκατάσταση που κάηκε ολοσχερώς σχεδόν το 2012. Ο νέος σταθμός σχεδιάστηκε από την βραζιλιάνικη αρχιτεκτονική φίρμα Estudio 41, και θα μπορούσε κανείς εκ πρώτης όψεως, άνετα να τον μπερδέψει με μουσείο σύγχρονης τέχνης ή με boutique hotel.

Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Εκτός από την εντυπωσιακή του εμφάνιση, ο Halley VI παρέχει στο ερευνητικό προσωπικό περισσότερο χώρο, πιο άνετη διαβίωση και ένα υπερσύγχρονο εργασιακό περιβάλλον.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Αντί να στέλνουν κοντέινερ γεμάτα κατασκευαστικά υλικά στην Ανταρκτική και μετά να επιστρέφουν άδεια, οι Γερμανοί αρχιτέκτονες ενσωμάτωσαν τα κοντέινερ στον σχεδιασμό του νέου ερευνητικού σταθμού της Ινδίας.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Εσωτερική άποψη του ινδικού ερευνητικού σταθμού στην Ανταρκτική.
Η πιο cool αρχιτεκτονική στη Γη βρίσκεται στην Ανταρκτική Facebook Twitter
Το Βόρειο Σέλας επιβλητικό πάνω από τον Halley VI.

Με στοιχεία από τους New York Times

 

Design
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάρρυ Σάξον: «Η ιστορία δικαιώνει τους αδικημένους»

Graphic Novel / Χάρρυ Σάξον: «Οι τρανς άντρες υπάρχουμε κι ας το αγνοεί πολύς κόσμος»

Με αφορμή την παρουσίαση του queer κόμικ του «Ο Τηλέμαχος και το Δέρας» στο 9ο Comic Con, ο Χάρρυ Σάξον μιλά για την επιστροφή του μετά από απουσία 13 ετών, για το ταξίδι της φυλομετάβασής του, και για την παρουσία όλων και περισσότερων ΛΟΑΤΚΙ+ δημιουργών στον χώρο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Design / Ένα σπίτι με κήπο που θυμίζει Μπαλί και έχει στην ταράτσα θερινό

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της Ήρας Κατσαντώνη και του Αλέξανδρου Πάτση στο Μετς κι ανακαλύπτει έναν αναπάντεχο χώρο με μία «κρεμαστή» κουζίνα που δεσπόζει και γωνιές μυστικές που οδηγούν στη «Χώρα των Θαυμάτων».
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξενοδοχείο Βύρων στην Αιόλου: ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Αθήνας ξαναγεννιέται

Ξενοδοχείο Βύρων / Ένα από τα πιο παλιά κτίρια της Αιόλου ξαναγεννιέται

Η είδηση της αποκατάστασης του ξενοδοχείου Βύρων μάς πάει πίσω στον χρόνο, μεταξύ 1840 και 1860, τότε που η οδός Αιόλου άκμαζε εμπορικά και ήταν ο δρόμος με τα περισσότερα και τα καλύτερα ξενοδοχεία της πόλης. Η LiFO παρουσιάζει τα σχέδια της αποκατάστασης ενός από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Αθήνας, η οποία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η μυστική ζωή της Όντρεϊ Χέπμπορν

Design / Τι σχέση είχαν οι γονείς της Όντρεϊ Χέπμπορν με τον ναζισμό;

Η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ βίωσε με πολλούς τρόπους τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Ένα νέο ισπανικό graphic novel αποκαλύπτει το κεφάλαιο της ζωής της που η ίδια επιθυμούσε να παραμείνει κρυφό.
THE LIFO TEAM
milan_design_week

Design / Milan Design Week: Η εβδομάδα-υπερπαραγωγή δείχνει το μέλλον

Τεχνικές και τεχνολογία, ιστορικό design και πειραματισμοί, αρχιτεκτονική και διακόσμηση, υλικότητα και πνευματικοί στοχασμοί: αυτά είναι τα highlights της εβδομάδας design του Μιλάνου, που προτείνει τη σκηνογραφία της ζωής μας.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Design / Τα νέα ελβετικά διαβατήρια έχουν άψογο ντιζάιν

Ο σχεδιασμός της RETINAA στα νέα ελβετικά διαβατήρια συνδυάζει το υψηλό επίπεδο ασφαλείας με το graphic design ενώ είναι και μία αναφορά στα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελβετίας, δημιουργώντας «κάτι παραπάνω από ένα επίσημο διοικητικό έγγραφο».
LIFO NEWSROOM
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ