Οι πίνακες παρουσιάζονται στα media από τις Ιταλικές αρχές
Οι πίνακες παρουσιάζονται στα media από τις Ιταλικές αρχές

 

Δύο πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ που είχαν κλαπεί από το Άμστερνταμ το 2002 και τελικώς εντοπίστηκαν πέρσι το φθινόπωρο στην Ιταλία, επιστρέφουν στην έδρα τους τον επόμενο μήνα. Η ανακοίνωση για τον εντοπισμό τους είχε γίνει πέρσι τον Σεπτέμβριο και ύστερα από την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών και αντικειμένων μεγάλης αξίας και τότε οι ιταλικές αρχές είχαν δράσει γρήγορα, προκειμένου οι πίνακες, μετά και τη συγκεκριμένη περιπέτεια, να μη βρεθούν «φυλακισμένοι» στην ιταλική γραφειοκρατία. 

 

Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τα γρήγορα ανακλαστικά της ιταλικής αστυνομίας και δικαιοσύνης, τα δύο έργα του Βαν Γκογκ, πριν επιστρέψουν στη βάση τους θα εκτίθενται και έως τις 26 Φεβρουαρίου στο μουσείο Capodimonte, σε μία μικρή έκθεση που άνοιξε για το κοινό την προηγούμενη Τρίτη. Ας σημειωθεί ότι για τη Νάπολη, πρόκειται για μεγάλο και ιδιαίτερα τιμητικό γεγονός, καθώς οι συγκεκριμένοι πίνακες εκτίθενται για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια.  

 

Vincent van Gogh, Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen, 1884 - 1885
Vincent van Gogh, Congregation Leaving the Reformed Church in Nuenen, 1884 - 1885

 

Σύμφωνα με τον Αxel Rüger, διευθυντή του Μουσείου Βαν Γκογκ, πίσω στο Άμστερνταμ, το ότι βρέθηκαν οι πίνακες είναι ένα μικρό θαύμα, καθώς μετά την κλοπή τους, οι άνθρωποι του Μουσείου θεωρούσαν ότι δεν θα τους ξαναδούν ποτέ. «Οι προσπάθειες τόσων ανθρώπων έκαναν το ανέφικτο, εφικτό. Το γεγονός ότι αυτοί οι δύο πίνακες του Βαν Γκογκ βρίσκονται ξανά στη διάθεση του κοινού μετά από 14 χρόνια απαιτούσε έναν μικρό εορτασμό και μεγάλες ευχαριστίες για όλους εκείνους, που στην Ιταλία βοήθησαν να επιστρέψουν τα έργα στην πατρίδα τους», δήλωσε ο Rüger.

 

Vincent van Gogh, View of the Sea at Scheveningen, 1882
Vincent van Gogh, View of the Sea at Scheveningen, 1882

 

Και εννοείται ότι η επιστροφή των συγκεκριμένων έργων τέχνης στην Ολλανδία θα τιμηθεί με ένα μεγάλο καλωσόρισμα, με μία αφιερωματική έκθεση, ανοιχτή για όλους τους φιλότεχνους και προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν αυτά που μέχρι το φθινόπωρο θεωρούνταν χαμένα για πάντα.