Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν

Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter
Το «Big Bend» έχει μήκος 1200 μέτρα και είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς θα έδειχνε ένα κτίριο που αντί να είναι το ψηλότερο, θα είναι το πιο μακρύ.
0

Μοιάζει τρομερά υπερφιλόδοξο και τολμηρό σχεδόν στα όρια του ανεφάρμοστου. Αλλά αναμφισβήτητα το «Big Bend» αποτελεί μοναδική περίπτωση από πλευράς αρχιτεκτονικής και μηχανικής και κατάφερε να προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή μίντια όπως το ΒΒC, το CNN και το Fox.

O πρωτοποριακός ουρανοξύστης που λυγίζει σε μια μεγάλη καμπύλη στη κορυφή και έχει σχήμα αψίδας, αποτελεί ελληνική έμπνευση και φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου «Oiio» με έδρα τη Νέα Υόρκη. Ιδρυτής και επικεφαλής του γραφείου είναι ο  Έλληνας αρχιτέκτονας Γιάννης Οικονόμου.

Το «Big Bend» έχει μήκος 1200 μέτρα και είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς θα έδειχνε ένα κτίριο που αντί να είναι το ψηλότερο, θα είναι το πιο μακρύ.

O Iωάννης Οικονόμου εξηγεί το όραμα και τη φιλοσοφία του Big Bend

 

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να ξεχωρίσει ένα κτήριο στον πολύβουο ορίζοντα του Μανχάταν, και κοινός τόπος όλων είναι το ότι για να ξεχωρίσει μεταφορικά πρέπει να ξεχωρίσει και κυριολεκτικά. Η τάση αυτή έχει πάρει πλέον τη μορφή μιας αδιαμφισβήτητης εμμονής, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη επειδή ακριβώς επιδιώκει να γίνεται ορατή.


Ως αποτέλεσμα το ύψος ενός κτηρίου έχει καταστεί έννοια απόλυτα οικεία και αλληλένδετη με τη φήμη ενός κτιρίου. Η ανέγερση κάθε καινούριου ουρανοξύστη που φιλοδοξεί να πάρει τον τίτλο του ψηλότερου κατασκευάσματος παγκοσμίως, είναι κάτι που συνεχίζει να εντυπωσιάζει το κοινό, δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο μια άνευ προηγουμένου εκτόξευση των τιμών ανά τετραγωνικό.


Αυτός ο αναπτυξιακός πυρετός οφείλεται κυρίως σε μια σειρά σωστά συνδυασμένων ευνοϊκών πολεοδομικών ρυθμίσεων, οι οποίες εφαρμόζονται κατά κόρον από την αρχιτεκτονική κοινότητα στα πλαίσια μιας καινοφανούς αναμέτρησης για το ποιος θα βάλει την υπογραφή του στο ψηλότερο κτήριο της Νέας Υόρκης. Τι θα γινόταν ωστόσο, αν στην πρωτοφανή πύκνωση του αστικού ιστού με όλο και ψηλότερα κτήρια επιχειρούσε να ανταπαντήσει κανείς, αντικαθιστώντας το ύψος με το μήκος, σχεδιάζοντας έναν ουρανοξύστη που μπορεί να μην ηγείται καθ' ύψος αλλά θα προβάλλει ως στοιχείο υπεροχής του το μήκος;

Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter
Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter


Η παραβίαση της συνθήκης θεώρησης του ουρανοξύστη ως ένα ψηλό και απαραίτητα ευθύ κτίσμα, προτείνεται ως μια εναλλακτική στην κυρίαρχη τάση παραβίασης των οικοδομικών κανονισμών. Τo Big Bend εμφανίζεται έτσι ως ένα καινοτόμο στο είδος του οικοδόμημα, ικανό να σταθεί με ταπεινότητα δίπλα στους ψηλούς γειτονικούς του ουρανοξύστες, επισκιάζοντάς τους όμως παράλληλα με το μνημειώδες μήκος του.


Ένας από τους λόγους που σχεδιάστηκε το Big Bend ήταν, μεταξύ άλλων, το να τοποθετηθεί κριτικά απέναντι στις χωρικές προεκτάσεις της στροφής της αγοράς προς την κατοικία. Η άλλοτε ραγδαία ανάπτυξη γραφείων και κτηρίων εμπορικών χρήσεων έχει πλέον δώσει τη θέση της στην ανέγερση συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών, προοριζόμενων για εύπορους επιχειρηματίες, οι οποίοι τα χρησιμοποιούν κυρίως ως επενδύσεις ή επίδειξη πλούτου, πολλές φορές χωρίς καν να τα κατοικούν. Το Big Bend ακολουθεί και υπερτονίζει αυτό ακριβώς το πλέγμα οικονομικοκοινωνικών σχέσεων, και την τάση μετατροπής της Νέας Υόρκης σε ένα κολοσσιαίο ξενοδοχείο, ως συνακόλουθό του.


Σκοπός της πρότασης είναι να αναδείξει τη Νέα Υόρκη ως ένα πολυεπίπεδο καμβά συναισθημάτων και συμβολισμού, ελεύθερο προς χάραξη ιδεών σε κατοίκους και επισκέπτες. Το αστικό τοπίο της Νέας Υόρκης αναδεικνύεται πλέον όλο και λιγότερο ως ένα σύνολο από αρχιτεκτονικές φόρμες, και όλο και περισσότερο ως ένας χώρος ζύμωσης και ωσμωτικής συνύπαρξης του περιπατητή με ένα σύνολο συμβόλων και συναισθημάτων.

Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter
Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter


Η ιστορία αναπτύσσεται ως μια αφήγηση, χωρίς να έχει το άγχος της υλοποίησης οποιασδήποτε κατασκευής και προτείνει ως πρώτη ύλη τη χρήση τα συναισθήματα που έχουν συσσωρευτεί στα συγκεκριμένα σημεία και διαμορφώνουν τελικά μία συλλογική αστική μνήμη.


Η ιστορία αναπτύσσεται ως μέρος μιας ευρύτερης αφήγησης, η οποία επιχειρεί να εντοπίσει σημεία πυκνού συμβολικού χαρακτήρα στη Νέα Υόρκη, ώστε να αναδείξει εναλλακτικές πτυχές του αστικού τοπίου.


Το Big Bend σχεδιάστηκε ως μία πρόταση που ακροβατεί μεταξύ πραγματικού και φανταστικού, σεβόμενο όμως τα όρια του εφικτού. Βρίσκεται εντός των οικοδομικών κανονισμών, ενώ ταυτόχρονα αποσκοπεί στην ανάδειξη καίριων ζητημάτων της πόλης. Σε αυτά τα πλαίσια, προτεραιότητά μας ήταν να προσεγγίσουμε το κοινό, εξετάζοντας το πώς θα επηρέαζε τη συλλογική συνείδηση η προοπτική ανέγερσης ενός κτηρίου το οποίο αποκλίνει τόσο από τα καθιερωμένα αρχιτεκτονικά μοτίβα.


Το Big Bend προτείνεται λοιπόν ως τμήμα μιας ευρύτερης κριτικής θεώρησης, επιχειρώντας με την προκλητικότητα των αναλογιών του να αναδείξει ορισμένες από τις πτυχές της ακριβότερης παιδικής χαράς του πλανήτη.

Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter
Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter
Ένας Έλληνας αρχιτέκτονας που οραματίστηκε να αλλάξει τελείως τους ουρανοξύστες του Μανχάταν Facebook Twitter

www.oiiostudio.com

Design
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αθηναία αρχιτέκτων Ελίζα Μάνωλα «μεταφράζει» την αγγλική εξοχή

Design / Η Ελίζα Μάνωλα ξαναζωντανεύει παλιά εξοχικά σπίτια της βρετανικής υπαίθρου

Με σεβασμό στην ιστορική αρχιτεκτονική τους, την ιδιαιτερότητα των τεχνοτροπιών και των λεπτομερειών τους, η Αθηναία αρχιτέκτονας προτείνει τον δικό της σύγχρονο σχεδιασμό, εγκαθιστά σε αυτά τα διατηρητέα κτίρια μια αισθητική απαλλαγμένη από κλισέ.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Design / Hôtel de la Marine, ένα μουσείο για το lifestyle στο Παρίσι του 18ου αιώνα

Το hotspot της γαλλικής αριστοκρατίας των δεκαετιών πριν από τη Γαλλική Επανάσταση ζωντανεύει έναν τρόπο ζωής υψηλής τέχνης και μια καθημερινότητα γεμάτη ακραία εξωπραγματική πολυτέλεια. Τώρα είναι και πάλι ανοιχτό για το κοινό. 
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση

Interiors / Ένα διαμέρισμα με ανθρώπινη υπόσταση στο Παγκράτι

Ο φωτογράφος μόδας Θανάσης Κρίκης ζει σε ένα διαμέρισμα που το αισθάνεται σαν προέκταση του εαυτού του. Σε αυτό κυριαρχούν οι φωτογραφίες μόδας, τα ζωγραφικά του έργα και τα design έπιπλα, μα, πάνω απ’ όλα, η ικανότητά του να τα συνθέτει όλα αυτά και να δημιουργεί ένα καλαίσθητο σύμπαν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα dream house

Design / Πώς είναι να ζεις μέσα σε ένα σπίτι σαν γκαλερί γλυπτών

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται ένα αθηναϊκό σπίτι γεμάτο με έργα Ελλήνων γλυπτών, που όλα του τα πράγματα μένουν πάντα στη θέση τους, και μιλά με τον αρχιτέκτονα ιδιοκτήτη που δεν συνηθίζει να σχεδιάζει σπίτια γιατί «αισθανόταν ότι θα έπρεπε να κάνει και τον διαπραγματευτή της οικογένειας»
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Design / Crini & Sophia: Εκεί που η art de la table συναντά τα έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών 

Σε μια υπερυψωμένη βιτρίνα στο Κολωνάκι συναντάμε μια σειρά από έργα τριών καλλιτεχνών οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει μεταξύ τους πριν τελειώσει το κατάστημα, που απ’ έξω δεν μαρτυρά τι ακριβώς κρύβει μέσα του. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η χρυσή σχεδιάστρια που μάγεψε το Χόλιγουντ

Design / Συνεργάτις του Ντε Κίρικο. Κολλητή του Νουρέγιεφ. Επίσκεψη στο απίθανο σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis

Η Τζούλη Αγοράκη επισκέπτεται το σπίτι της εικαστικού Lisa Sotilis, που ήταν στενή φίλη του Ιόλα, συνεργάτιδα του Ντε Κίρικο και κολλητή φίλη του Νουρέγιεφ. Και εντυπωσιάζεται με την κινηματογραφική της ζωή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Design / Kyr Lakis: Ένα νέο αθηναϊκό brand αναβιώνει την τέχνη των ηπειρώτικων σταμπωτών

Ένα νέο concept store εμφανίστηκε στα Εξάρχεια από τη γλύπτρια Αντιγόνη MacLellan και τον designer Χαρίλαο Κουρτίνο Πάλλα, το Αphilo, που συγκεντρώνει τη δουλειά πολλών ντόπιων artisans. Εκεί βρίσκουμε και τα χρηστικά αντικείμενα του brand τους, Kyr Lakis, που αξιοποιεί τα σχέδια από ξυλόγλυπτες μήτρες οι οποίες άντεξαν στον χρόνο, όπως μια γοργόνα που μετρά εκατό χρόνια ζωής.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Design / Mέσα στο boho διαμέρισμα της σχεδιάστριας Σήλιας Δραγούνη

Ένα σταντ με ρούχα δίπλα στην τραπεζαρία, μια σανίδα του skate στη μέση του καθιστικού, το πιο ιδιαίτερο πλακάκι που έχει μπει ποτέ σε τζάκι. Το διαμέρισμα της σχεδιάστριας στην Κηφισιά είναι μποέμ και boho, σαν την ίδια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Έλενα Ναβροζίδου: Νομίζω πως η πολιτική τους ορθότητα είναι μια εισβολή ασκήμιας

Design / Έλενα Ναβροζίδου: «Λογοκρίθηκαν πολλές από τις εικόνες μου, γιατί φαινόταν λίγο στήθος»

Η ξεχωριστή εικαστική καλλιτέχνις και δημιουργός της θρυλικής Λουντμίλα, της ηρωίδας κόμικς που ζούσε σουρεαλιστικές ερωτικές ιστορίες στο «Παρά Πέντε» και στη «Βαβέλ», μας ανοίγει το ειδωλολατρικό, πληθωρικό σπίτι της και μας δείχνει τη δική της Παραμυθία.
M. HULOT