0
LIFO TALKS

Άρθρα της LIFO στη νοηματική γλώσσα!

Η νοηματική γλώσσα αποτελεί τη φυσική γλώσσα του μεγαλύτερου ποσοστού των κωφών και βαρήκοων ανθρώπων. Στην καθημερινότητα τους, αλλά και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους επικοινωνούν και εκφράζονται μέσω αυτής. Ωστόσο, η νοηματική αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, ο οποίος στερείται προφορικού και γραπτού λόγου, με αποτέλεσμα οι κωφοί σπάνια να εκφράζονται μέσω του τελευταίου, παρά μόνο σε περιπτώσεις μεγάλης ανάγκης. Στα κείμενά τους τα κωφά και βαρήκοα συνηθίζουν να χρησιμοποιούν τη συντακτική δομή της νοηματικής. Η έλλειψη ευχέρειας και η αίσθηση αμηχανίας απέναντι στο γραπτό λόγο οφείλεται τόσο στην ελλιπή διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, όσο και στην ελλιπέστατη αξιοποίηση νέων διδακτικών μεθόδων. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε πως οι δυο γλώσσες, έχουν όχι μόνο διαφορετικές γραμματικές και συντακτικές δομές, αλλά και διαφορετικό μέσο πραγμάτωσης της επικοινωνίας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι κωφοί να μην μπορούν να «αφουγκραστούν» σε ένα γραπτό κείμενο, τον ειρωνικό λόγο, το χιούμορ, δευτερεύουσες προτάσεις, υψηλά νοήματα, αλληγορίες, μεταφορές, παρομοιώσεις και γενικότερα το δεύτερο επίπεδο ενός κειμένου, στο οποίο κρύβεται και η ουσία του, κι αυτό γιατί πολύ απλά του μιλάμε σε μια διαφορετική γλώσσα από αυτή που καταλαβαίνει.

Αυτή την αδυναμία έρχεται να καλύψει η Hands Up με την ενημερωτική και πολυθεματική ιστοσελίδα της, στην οποία  συνδυάζεται η εικόνα και ο λόγος. Το υλικό οπτικοποιείται, καθώς είναι μεταφρασμένο στην νοηματική γλώσσα από έμπειρους διερμηνείς καλύπτοντας τις ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών. Τα άρθρα πλέον με τη μορφή βίντεο, τους «μιλούν» στη δική τους γλώσσα διευκολύνοντας την πραγμάτωση της επικοινωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Η νεοσύστατη εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα. Προσφέρει υπηρεσίες προσβασιμότητας σε κωφά και βαρήκοα άτομα, όπως: διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, χειλεανάγνωση, παροχή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας πανελληνίως. Η ίδρυση της HandsUp συνέπεσε χρονικά με την αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα του ελληνικού κράτους, ισότιμης με την ελληνική. 



Lifo Talks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ