Μία πρώτη σελίδα στην ιστορία της ελληνικής μουσικής σκηνής γράφτηκε χθες, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Ρεματιάς.

 

Η συναυλία που παρουσίασε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Ρεματιάς 2017-Νύχτες Αλληλεγγύης», έγινε το πρώτο ζωντανό μουσικό γεγονός που, χάρη στη συνεργασία της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία με τον Δήμο Χαλανδρίου, έδωσε τη δυνατότητα σε κωφούς/ές και βαρήκοους/ες να απολαύσουν ισότιμα τη μουσική.

 

Η συναυλία παρουσιάστηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα από τη Θεοδώρα Τσαποΐτη, η οποία βρισκόταν στη σκηνή δίπλα στους μουσικούς, και ενδογλωσσικούς υπέρτιτλους για κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, που χειριζόταν η Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, αποδίδοντας γραπτώς όχι μόνο τους στίχους των τραγουδιών, αλλά και όσα λέγονταν ζωντανά επί σκηνής.

 

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης αγκάλιασε με θέρμη την πρωτοβουλία του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, παρουσιάζοντας μαζί με τους μουσικούς που βρίσκονταν στη σκηνή τη Θεοδώρα Τσαποΐτη. «Έχουμε μεγάλη χαρά και συγκίνηση σήμερα για αυτήν εδώ τη συναυλία. Η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία μάς βοήθησε και μας τίμησε και εξαιτίας της γίνεται η πρώτη, κάτω από αυτούς τους όρους, καθολικά προσβάσιμη συναυλία στην Ελλάδα. Είναι μία σπουδαία στιγμή για μας εδώ» είπε απευθυνόμενος στο κοινό ο αγαπημένος ερμηνευτής.

 

 

Επίσης, αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία της αναγνώρισης της διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα για την ισότιμη συμμετοχή των κωφών και στην καθυστέρηση της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις απαιτούμενες υπηρεσίες προσβασιμότητας σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας ζωής εν έτει 2017.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου, οι υπηρεσίες που παρέχονταν στη συναυλία δεν ωφέλησαν, ωστόσο, μόνο κωφούς/ές και βαρήκοους/ες. Όλοι οι θεατές απόλαυσαν την ευκαιρία να έχουν γραμμένους τους στίχους των τραγουδιών στην οθόνη των υπέρτιτλων και να μπορούν να τραγουδούν μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη τα αγαπημένα τους τραγούδια.

 

Την ίδια ώρα, χάρη στη φροντίδα των ανθρώπων του Δήμου Χαλανδρίου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία, σε ένα θέατρο ασφυκτικά γεμάτο, δεν απειλήθηκε η πρόσβαση των ανάπηρων θεατών και των εμποδιζόμενων προσώπων, όπως και κανενός άλλου θεατή, κάνοντας τη συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη μία πραγματικά προσβάσιμη εκδήλωση για όλες και όλους.

 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σέργιος Γκάκας, σημειώνει σχετικά: «Ο Δήμος Χαλανδρίου έκανε με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία σε αυτήν τη συναυλία μία πραγματικά καλή αρχή. Αυτό μόνο χαρά και ικανοποίηση μπορεί να μας γεμίζει σήμερα. Δεν βιαζόμαστε, όμως, να φουσκώσουμε από υπερηφάνεια. Ο δρόμος για μία προσβάσιμη πόλη από όλους και όλες είναι μακρύς. Έχουμε, όμως, αποφασίσει να τον περπατήσουμε μαζί με τις ανάπηρες και τους ανάπηρους συμπολίτες μας και να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να τον κάνουμε λιγότερο δύσβατο για όλους και όλες. Όσον αφορά, δε, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, η πρόθεση των καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλειά τους να συνεργαστούν με τον Δήμο και την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία για την προσβασιμότητα του περιεχομένου των παραστάσεών τους θα αποτελεί στο μέλλον και κριτήριο για την επιλογή τους».

 

Από την πλευρά της, η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία τονίζει: «Χθες το βράδυ στη Ρεματιά, με τη συνεργασία του Αλκίνοου Ιωαννίδη και του Δήμου Χαλανδρίου, εξασκήσαμε ένα ΔΙΚΑΙΩΜΑ που παραβιάζεται εδώ και χρόνια. Το δικαίωμα όλων των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στην πολιτιστική ζωή! Ταυτόχρονα, μας δόθηκε η ευκαιρία συνεκπαίδευσης καλλιτεχνών και κοινού στην "άγνωστη χώρα της αναπηρίας" με στόχο τη συμπερίληψη και τη διεύρυνση αυτής της προσπάθειας, προκειμένου να φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο να είναι όλες οι εκδηλώσεις καθολικά προσβάσιμες και να μην αποκλείεται ΚΑΝΕΙΣ και ΚΑΜΙΑ! Είμαστε περήφανοι/ες για το αποτέλεσμα και ευχαριστούμε τον Αλκίνοο Ιωαννίδη και τον Δήμο Χαλανδρίου που συμπορεύτηκαν ένθερμα δίπλα μας σε αυτό το εγχείρημα!».

 

Δείτε βίντεο από την συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη:

 

 
 
 

 

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ