0
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/ NOWNESS

O φωτογράφος Stephen Shore έβρισκε πάντα ποίηση στα πεζότερα πράγματα

O Αμερικανός φωτογράφος τεκμηρίωσης και οπτικός εξερευνητής Stephen Shore πρόκειται να βραβευτεί στο φετινό Photo London ως Master of Photography, ένα βραβείο που αποδίδεται σε κορυφαίους σύγχρονους καλλιτέχνες που έχουν να επιδείξουν μια εξαιρετική συμβολή στην τέχνη της φωτογραφίας.

Παράλληλα με την ομιλία που θα δώσει ο Shore θα δείξει για πρώτη φορά την πιο πρόσφατη σειρά φωτογραφιών του ονόματι Details στην οποία φωτογραφίζει αντικείμενα που έχει βρει τυχαία.

Από τότε που ξεκίνησε να φωτογραφίζει, στην ηλικία των έξι ετών, ο Shore έχει εκδώσει 25 monographs τα οποία καταπιάνονται με τα πρωτότυπα κάδρα του αλλά και τα θέματά του: παρκαρισμένα αυτοκίνητα, βενζινάδικα, πιναδίκες στο δρόμο, ερημικά στενάκια, δωμάτια ξενοδοχείων και γεύματα που στέκονται στο πιάτο αφάγωτα.

Το ενδιαφέρον του Shore για την καθημερινότητα και τα συνηθισμένα αντικείμενα ξεκίνησε όταν, στην ηλικία των 17, έγινε ο in residence φωτογράφος στο στούντιο του Andy Warhol και φυσικά στο The Factory. Mέσα από το πρώιμο έργο του Shore ποπ είδωλα που σύχναζαν εκεί όπως οι Lou Reed, Paul Morrissey και Edie Sedgwick κατά κάποιο τρόπο εξανθρωπίζονται. Οι εικόνες του Shore, αντί να τους εξυμνούν, φωτίζουν τις ήσυχες κι "ενδιάμεσες" στιγμές τους.

Πενήντα χρόνια μετά, η δουλειά του συνεχώς εξελισσόμενου φωτογράφου εμφανίζεται στη σελίδα του στο Instagram. Μάλιστα στην ρετροπρεκτίβα που του είχε αφιερώσει το ΜοMa συμπεριέλαβε και εικόνες από το social feed του. Το έργο του Shore έχει ανθίσει στην συγκεκριμένη κοινωνική πλατφόρμα, εκπληρώνοντας και την προφητεία του Warhol που είχε πει ότι στο μέλλον όλοι θα έχουν 15 λεπτά δημοσιότητας.

@Nowness

Nowness

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ