0
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΤΑΞΕΙ

Ο 17χρονος Γκόγκα Τσικλαούρι που εμφανίζεται στην ταινία Park

Έπειτα από ένα μεγάλο φεστιβαλικό ταξίδι στον κόσμο, το PARK επιστρέφει στη βάση του. Η πολυβραβευμένη ταινία της Σοφίας Εξάρχου ξεκινάει την διαδρομή της στις αθηναϊκές αίθουσες από τις 9 Μαρτίου και τον κινηματογράφο Μικρόκοσμος.

Το Park γυρισμένο σχεδόν εξ' ολοκλήρου στο Ολυμπιακό χωριό και τις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων μιλάει για την Αθήνα 10 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004. Μια ταινία για την άνοδο και την πτώση μιας πόλης, που θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε, και των ανθρώπων της και ταυτόχρονα μια ιστορία για την ωμή ενέργεια της εφηβείας και τη βία της ενηλικίωσης.

"Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των παιδιών του Ολυμπιακού χωριού, το Park σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς. Μέσα από τις εικόνες των εγκαταλελειμμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, τα ερείπια και τα παρηκμασμένα τουριστικά θέρετρα, η ταινία διατρέχει το "ένδοξο" παρελθόν της χώρας έως την παρακμή του σήμερα παρουσιάζοντας μια κοινωνία, που ήταν απροετοίμαστη για τη βίαιη πτώση. Σε αυτό το απομεινάρι του παρελθόντος, η ανάγκη των παιδιών ν' ανήκουν κάπου γίνεται επιτακτική και οι προσπάθειές του όλο και πιο άγριες και απελπισμένες.", λέει η ίδια η Σοφία Εξάρχου.

Είπαν για την ταινία:

Ένα μήνα μετά την προβολή του στο Φεστιβάλ Λονδίνου μου έχει μείνει αξέχαστο.
THE GUARDIAN

Η πρωτοεμφανιζόμενη Σοφία Εξάρχου επιδεικνύει τολμηρό στιλιστικό νεύρο, εμμένοντας σε μια απτή σωματική καταγραφή - όλο ουλές, μελανιές και χτυπήματα - για να μεταφέρει ένα δυστοπικό και προκλητικό όραμα. Αυτή είναι η Ευρώπη που καταρρέει και τα παιδιά της δεν είναι καθόλου εντάξει.

BFI.ORG.UK

Μια καθηλωτική ιστορία ενηλικίωσης στην παράδοση του Larry Clark και του Harmony Korine ... αναδεικνύει τη σκηνοθέτιδά του σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες Ευρωπαίες δημιουργούς.
DAZED AND CONFUSED

Η Εξάρχου δίνει στην ταινία έναν αναρχικό, πανκ ρυθμό...Ελπίζω να καταφέρει να διατηρήσει την αυθάδικη αναρχική ματιά της – τέτοιο θάρρος είναι ασυνήθιστο κι αναζωογονητικό.
DORKSHELF

Στο PARK, η Σοφία Εξάρχου αποδεικνύει οτι όταν αντιμετωπίζεις τους ανθρώπους, τα ζώα και τους τόπους μπροστά στην κάμερα με ειλικρινές θάρρος, ευαισθησία και αγάπη, τότε μπορείς ν' αλλάξεις τόσο τη ζωή αυτών που συμμετέχουν στην ταινία όσο και τη ζωή των θεατών της.
ABEL FERRARA

To μοντάζ των σύντομων βίντεο έκανε ο σκηνοθέτης Χαράλαμπος Κρεκουκιώτης.

Μουσική: the Boy
Ήχος: Αλέξης Κούκιας και Νίκος Έξαρχος
Μίξη: Βάλια Τσέρου

Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ