0
LIFO PICKS

Μια βιντεοπεριήγηση στην πρόσφατη έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην γκαλερί Citronne

Στις 22 του περασμένου Οκτώβρη άνοιξε στην γκαλερί Citronne της Αθήνας (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, 4ος όροφος, 210 7235226) η νέα έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη με τίτλο «ὁρατῶν τε καὶ ἀοράτων». Η γκαλερί, δυστυχώς, λόγω του τρέχοντος lockdown, αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία της, ενώ η έκθεση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου – καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έχουμε την ευκαιρία να την επισκεφθούμε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μέχρι τότε ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς ετοίμασε ένα βίντεο-περιήγηση στην έκθεση, που έχει επενδυθεί μουσικά από τον Γιώργο Κουμεντάκη, και το οποίο παρουσιάζουμε σε αποκλειστικότητα στο LIFO.gr.

Πρόκειται για τη δέκατη έβδομη ατομική έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη. Τα καινούργια του έργα ολοκληρώνουν έναν διετή κύκλο εντατικής εργασίας. Πρόκειται για 28 αυγοτέμπερες μεγάλου και μικρού μεγέθους σε ξύλο, 10 σχέδια μικτής τεχνικής σε χαρτί, 5 ολόγλυφα ή ανάγλυφα έργα σε επιζωγραφισμένο μάρμαρο Τήνου (είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του καλλιτέχνη) και 1 βίντεο πάνω σε απόσπασμα σύνθεσης του Γιώργου Κουμεντάκη με τίτλο «Το ισοκράτημα ενός παιδιού», καρπός της συνεργασίας και αμοιβαίας αλληλοεκτίμησης συνθέτη και ζωγράφου. Με τα έργα της παρούσας έκθεσης ο Κυραρίνης, συμπληρώνει, επεκτείνει και τελειοποιεί μια, σχεδόν εικοσαετή, πορεία ζωγραφικής και συμπυκνώνει σε αυτά όλα τα χαρακτηριστικά της τέχνης του.

Μια βιντεοπεριήγηση στην πρόσφατη έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην γκαλερί Citronne Facebook Twitter
Αλέκος Κυραρίνης, Οι αντικριστοί δράκοι, 2019. Μικτή τεχνική σε μάρμαρο, 37 x 29 εκ. | Ευγενική παραχώρηση CITRONNE Gallery

Ο Αλέκος Κυραρίνης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον τόπο καταγωγής του, την Τήνο. Εργάστηκε με τον μαρμαρογλύπτη πατέρα του Γιάννη Κυραρίνη από την ηλικία των έντεκα ετών μέχρι και την εισαγωγή του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας το 1997. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ από το 1997 έως και το 2003, με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Έχει πραγματοποιήσει δεκαέξι ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ισπανία και το Βέλγιο, ενώ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η Τατιάνα Σπινάρη, δρ. της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντρια της γκαλερί Citronne αναφέρει στον συνοδευτικό κατάλογο: «Η τέχνη του Αλέκου Κυραρίνη περιστρέφεται πάντα γύρω από τη σχέση ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, ανάμεσα στο φυσικό και το μεταφυσικό. Στη σχέση αυτή υπεισέρχεται και η αέναη πάλη ανάμεσα στο καλό και το κακό, την οποία έχει απεικονίσει και συμβολοποιήσει η Ορθοδοξία. Η εικαστική γραφή του Κυραρίνη είναι πάντοτε πυκνή, σύνθετη και παλίμψηστη. Στρώματα ιστορικής μνήμης, λαϊκές και θρησκευτικές παραδόσεις, αρχαίες καταβολές συνυπάρχουν και αλληλοεπικαλύπτονται σε μια φαινομενικά χαοτική διάταξη η οποία, όμως, τελικά οργανώνεται στην επιφάνεια με σχολαστική λεπτομέρεια και ακρίβεια. Όπως στην αγιογραφία, οι δημιουργίες αυτές δεν έχουν ούτε βάθος ούτε προοπτική – δεν υπάρχει τρίτη διάσταση».

Μια βιντεοπεριήγηση στην πρόσφατη έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη στην γκαλερί Citronne Facebook Twitter
Αλέκος Κυραρίνης, Ο θριαμβευτής Άγιος, 2019. Αυγοτέμπερα σε ξύλο, 75 x 65 εκ. | Ευγενική παραχώρηση CITRONNE Gallery

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο Ν. Π. Παΐσιος. Σύμφωνα με την κ. Σπινάρη, ο κ. Παΐσιος λειτουργεί ταυτοχρόνως και ως μελετητής του συνόλου έργου του καλλιτέχνη. Δεν περιορίζεται, δηλαδή, σε μια συνήθη παρουσίαση των έργων, αλλά εισάγει τον θεατή σε μια ευρύτερη θεώρηση της συγκεκριμένης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση δημοσιεύεται μια εκτεταμένη και αναλυτική εργο-βιο-γραφία του Κυραρίνη, όπου παρουσιάζονται αναλυτικά στοιχεία βιογραφικά, σε συνδυασμό με τη θεματική, τα υλικά και τις τεχνικές που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης. Το κείμενο του κ. Παΐσιου ξεκινά ως εξής:

«Δεν πρέπει να ζωγραφίζει κανένας στον τόπο μας, σήμερα, όπως ο Αλέκος Κυραρίνης. Η διαπίστωση αυτή, αν και υποκειμενική, δεν είναι αναγκαστικά αξιολογική. Σημαίνει απλώς ότι, μετά από πολλές προσωπικές περιδινήσεις, ο Κυραρίνης έχει βρει τον εντελώς δικό του δρόμο, εκείνον που του ταιριάζει καλύτερα. Πως στην υψηλή, πανύψηλη της Τέχνης σκάλα έχει προσπεράσει προ πολλού το πρώτο σκαλοπάτι, και πως τη μέχρι τώρα πορεία του δεν την αντιμετωπίζει με όρους σταδιοδρομίας, αλλά πιο πολύ σαν ανάβαση στο Κάρμηλον, με όρους Σιναϊτικής Κλίμακος».

Περισσότερα: https://citronne.com/el/alekos-kyrarinis-of-things-visible-and-invisible/


Lifo Picks

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ