Επιστρέφοντας στο Τσερνόμπιλ

35 χρόνια μετά την πυρηνική καταστροφή.

The LiFO team ,

Η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου 1986 εξακολουθεί να θεωρείται ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία.

 

Τριάντα πέντε χρόνια μετά, μια ομάδα επιζώντων επέστρεψε στην πόλη-φάντασμα Πριπιάτ στη βόρεια Ουκρανία: Ένας μηχανικός που εργάστηκε στην κατασκευή του αντιδραστήρα, ένας γυναικολόγος από το τοπικό νοσοκομείο, ένα 11χρονο τότε κορίτσι που έζησε την επιχείρηση εκκένωσης του Πριπιάτ, όπως επίσης ένας πυροσβέστης που υπηρετούσε στο Reactor Block 4 και ένας αξιωματικός του στρατού που ήταν υπεύθυνος για την απομάκρυνση των ραδιενεργών συντριμμιών από την οροφή του αντιδραστήρα.

 

Το ντοκιμαντέρ τους ακολουθεί καθώς επιστρέφουν για πρώτη φορά στα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους. Οι αναμνήσεις τους συναντώνται σαν κομμάτια ενός παζλ που απεικονίζει τα μοιραία γεγονότα του 1986. Οι πυροσβέστες και οι στρατιώτες που έγιναν γνωστοί ως «εκκαθαριστές» έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να σταθεροποιήσουν την κατάσταση και να αποτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη ραδιενεργή μόλυνση της Ευρώπης και του κόσμου. Μόνο λίγοι επέζησαν από αυτή την αποστολή.

 

Αυτό το συναισθηματικό ντοκιμαντέρ αφηγείται ένα σημαντικό ιστορικό δράμα σε μικρές, οικείες ιστορίες και φέρνει στο φως για πρώτη φορά αρχειοθετημένο υλικό που οι κάτοικοι του Πριπιάτ κρατούσαν κρυμμένο στα σπίτια τους.

 

Πηγή: DW Documentary

 

Lifo Picks